Thursday, April 12, 2012

2ND aNNiVeRsaRy


Tanggal 12 April 2012, genaplah dua tahun aku bergelar shakaijin = anggota masyarakat yang kerja sepenuh masa. Dah dua tahun aku stay kat company yang sama, Ichikoh Malaysia Sdn Bhd. Tempoh dua tahun dah leh dianggap bernilai bagi seorang engineer. Dah leh demand tinggi sket dalam pasaran. Hakikatnya aku sendiri pon tak tau la. 

7 bulan pertama aku dalam Design tapi akibat tak tahan kerja yang dok je ngadap CATIA, tak banyak hands on, aku tukar masuk Engineering sampai sekarang. Masa kat design, kesian CATIA tu asyik kena maki hamun ngan aku, padahal aku yang tak reti nak buat. Hahahaha...




Hari ni awal pagi lagi dah gerak gi Balakong untuk audit potential supplier. Sesat jap cari kilang. Tapi memang company ni aku leh anggap sangat layak untuk bekal barang kepada kami. Facility, documentation, 5S, leh kata tip top la kalau nak banding ngan supplier metal stamping kitorang yang lain. 

*Memang terbaik la mushroom soup dia. Kalau kebulur,ngan roti tu aku bedal*

*Beef steak bese je*

Rehat tengah hari kat Milwaukee. Memang perghh la dia nye steak. Hajat nak amek Wagyu (Lembu Jepun) sebab masa kat Jepun dulu takleh makan walaupun dikhabarkan daging lembu Kobe paling sedap. Tapi mahal sangat la plak kalau dah cecah RM130. Makan bese-bese jela.Petang sambung balik audit. Seharian gak la audit future supplier ni. Balik kilang dah pukul 5 petang. Tinggal lagi 45 minit je nak balik. 

*Setelah seharian tak ngadap nasi*

Sebelah malam lak gi Starhut, meraikan ulang tahun ke-2 aku selaku shakaijin ngan si dia. Ingat senang ke engineer fresh cam aku skang ni nak stay sampai 2 tahun kat satu company je. Tapi sampai bila leh tahan aku pon tak tau la...

48 comments:

  1. tahniah..:D
    lama tu dua tahun kt company tu..
    sedap nye tgk beef steak tu

    ReplyDelete
  2. Tahniah.... agak lama jugak lah 2 tahun tu. Mcm2 pengalaman boleh timba n kaut... Aja aja fighting !!

    ReplyDelete
  3. kasi tukar la pegi toyota ke, mitsubishi ke, sushi king ke haha

    ReplyDelete
  4. Apsal si dia tu separuh nampak je? Kedekut...hheee...

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum arelan...tahniah yer..:)

    ReplyDelete
  6. tahniah..lama juga tu..Happy 2nd anniversary..haha

    ReplyDelete
  7. hihi all the best encik are lan pun. tetapkan niat nak crik rezeki...

    ReplyDelete
  8. rezeki msih dsitu..
    bertahanlah selama mna yg boleh.. he2
    happy 2nd anniversary.. ^^

    ReplyDelete
  9. tahniah 4 da 2nd anniversary (^____^)
    moga dipermudahkan urusan...

    ReplyDelete
  10. wahh ! bertahan juga abg arelan nie jadi engineer...

    btw , selamat maju jaya ! :)

    ReplyDelete
  11. taniah!!
    teruskan usaha arelan-san
    dan happy anniversary..

    ReplyDelete
  12. td ingatkan anniversary couple. haha. tengok lan imaginasi aku ni punye tinggi.

    aku rasa mesti ko suka kan keje kat situ. sbb tu boleh tahan sampai 2 tahun. fresh grads sgt jarang kan nk stay lame2 dgn 1st company.

    ReplyDelete
  13. selamat ulang tahun ke2...

    p/s : gamba makan tu semua menyelerakan... ;)

    ReplyDelete
  14. wahh engineer ye..hihi..gudluck in ur life..hee~

    ReplyDelete
  15. Omedetou !!!

    Nk kabo birthday cane..dri sdrin xbpe nk ingt..hahahh tp dpt suprise birthday party tu yg syok tu.. :)

    Emm mcm ada cita2 nk keja kt japan tp rsa mcm nk blik menetap kt mesia ja lepas sotsugyou dai..tp xtau lg cmna nt..tgk keadaan la cne nt..tp nk tya la ur opinion..keja japan dlu ci pengalaman or trus keja kt mesia ?

    ReplyDelete
  16. tahniah br0..sama la..tp lebly 15hb baru genapnyew..

    ReplyDelete
  17. eh.. 5S mesti matap kan??? leh bagi tunjuk ajar.. ehe..

    ReplyDelete
  18. tahniah...leh kekal smp 2 thn...akak dh 5 thn kt opis ni :)

    ReplyDelete
  19. wah...hepi 2nd aniversary ye =p
    yg roti mushroom nmpk sedap lah Alan..lambat mkn tgk2 dh kering sup tu =p

    ReplyDelete
  20. waa tahniah2.. !!
    celebarete betol nyh...

    ReplyDelete
  21. waa tahniah2.. !!
    celebarete betol nyh...

    ReplyDelete
  22. tergugat betul baca entry ni, terliur betoi dibuat dengan gmbar mknan tu..!

    lapoo..hihih

    ReplyDelete
  23. wahh..2 tahun tu...lama tu...mesti mcm pengalaman da dpt kerja kat situ kan..hee~

    > geram pulak tgk semua makanan2 ni..hee

    ReplyDelete
  24. wah...tahniah...susah ke jadi engineer ni? nak tanya ckgu zul jugaklah...dia engineer gak...hmmmm

    ReplyDelete
  25. tahniah ye dah dua tahun tu . eh , sup mushroom tu memang nampak sdap la . huhu

    ReplyDelete
  26. congret arelan, bkn sng nk tahan 2 tahun tu lama :)

    ReplyDelete
  27. Omedetou...
    bgus2x..truskn...
    muge kekal keje kt ctu..
    tp klu dpt better offer jgn x pergi pula?hihi

    ReplyDelete
  28. arelan... ko ni kira adik beradik mancis la ni, ko marah nyamuk yang ko gi bakau kelambu tu apesal.. sian CATIA tu ha ha ha

    ReplyDelete
  29. lama jgk tu 2 tahun. enggineer apa eh? he.

    ReplyDelete
  30. happy annivesary~ ha'a ek..engineering apa ye?

    ReplyDelete
  31. tahniah... mesti susah jd engineer... ehehee xD

    ReplyDelete
  32. tahniah2 . susah nk tgk engineer perempuan yg bleh stay lme. .

    pape pun, kalau terer catia boleh jadi designer yg market

    ReplyDelete
  33. tahniah akq..

    btw, terliur tgk makanan2 tu sume. Sedapnya !

    ReplyDelete
  34. nak buat orng terliur keeeee? huhu.

    ReplyDelete
  35. @dya : memang sedap.huhu

    @ZYASH : terima kasih.memang banyak sampai kepala dah takleh terima.haha

    @nurfauzi : dalam proses la ni. :)

    @kak red : hehehe..mana leh tunjuk habis.tu kena tunggu.kasi saspen sket.

    ReplyDelete
  36. @maszull : waalaikumussalam. time kasih mama

    @NAL : arigatou~~

    @Apai : insya-ALLAH

    @Rapunzel Cikilolo : betul tu.niat kena betul. hehe

    ReplyDelete
  37. @Cha_haya : alhamdulillah.time kasih ye.

    @eeiyss : arigatou ne~~

    @Nurul Hazieqah : bertahan la selagi mampu tapi ntah sampai bila la agaknya kan.hmmm

    @Hanamiko Sakura : sankyuu~~

    ReplyDelete
  38. @NIZAM : hahaha..aku takde pon anniversary tu. memang jarang.batch aku berapa kerat jela yang tahan sampai skang ni pon.hmmm

    @Masz : time kasih.memang menyelerakan pon.sedap.huhu

    @nadzirah abdullah : terima kasih.engineer bese2 je

    @Cik Ten10 : kalau ikutkan lagi baik timba keiken kat nihon dulu tapi masa saya grad dulu, memang susah nak dapat keje kat nihon.wuuuu

    ReplyDelete
  39. @LubLy : terima kasih.heheh..uish..dah tak lama gak tu

    @madam : boleh la tahan.hahaha..nak ajar camne?

    @M@W@R Q@SeH : uish..lagi manthap.tahniah

    @Cik Aini lavender's : tak kering pon sebab roti dia memang keras. :)

    ReplyDelete
  40. @Shaznina Sofia : terima kasih banyak

    @Cik Nur : hehehe..kalau lapoo gi lah makan

    @Ezad Skytech : boleh tahan la pengalaman layan kerenah mesin ngan orang.hoho

    @Cikgu Ma : takde makna.nipon terpaksa tahan & redah 2 tahun tau.haha

    ReplyDelete
  41. @Nurul Aisyah : uish..susah.try la tanya.ramai engineer berenti & buat keje lain tau

    @iema : terima kasih.memang sedap sangat.hehe

    @Chuu Muqhlis : thank you.

    @profmie : arigatou~~kalau dapat better offer memang dah lama pegi

    ReplyDelete
  42. @PariPariPutih : hahaha..nama pon manusia.diri sendiri jarangnya salah

    @Noraim : process engineer.lebih kepada process development untuk new project.

    @Zakia : dept process engineering tapi belajar dulu automotive & mechi la.

    @shar90 : terima kasih.sume keje ada kesusahan masing-masing.

    ReplyDelete
  43. @Mishter Izwan : engineer perempuan??aku laki2 la.hahahaha

    @Clara Rella : terima kasih banyak.memang sedap

    @9n0L4 : memang tu pon hajat di hati.hahaha

    ReplyDelete
  44. tahniah arelan bertahan sehingga 2 thn, fasz nk cari keje area seremban or nilai la. tp mcm syg sgt keje kat sini )

    ReplyDelete
  45. amboihhhh². kemain lagi. terliur benor dh ni. hehe.

    ReplyDelete
  46. nmpk sedap je mushroom soup tu..

    kat starhut mana?wuu

    ReplyDelete