Thursday, October 6, 2011

KiLaNg aKu TeRBaKaR????

Itulah yang hampir berlaku hari ini kat kilang aku bekerja. Aku bukan kaya sangat sampai ade kilang sendiri. Senpai suruh pasang oven baru. Ini bukan oven yang orang guna wat masak ke bakar kek ke apa tau. Pakai wayar 5 core nye. Dah habis aku setting wayar baek punye, try on, lampu overload nyala. Terus aku off balik oven tu.

Tanya technician, dia kata try la jalan dulu. Set suhu 60 degree, tunggu la sampai 60 degree. Skali tunggu kejap je dah cecah 60 degree, pastu terus naek sampai 70 lebih. Kitorang pelik & turunkan balik setting suhu tu. Skali bau semacam & asap kepul-kepul kuar. Hahaha...punya lah tengik bau dia macam korang bakar tayar. Pening kepala nak muntah aku dibuatnya. Dari tempat kejadian kat Assembly A leh bau sampai Assembly B. 

*Nilah rupa oven tu. Leh kot try bakar kek tapi tak tau la berapa lama baru setel*

Bila dah berasap tu, cepat-cepat kitorang off & cabut plag, bawak kuar pergi stor, check balik apa tak kena. Memang takde masalah ngan wiring, selamat aku. Tapi oven tu memang panas la especially area heater. Esok tunggu supplier datang check. Nasib baek tak terbakar kilang. Kalau tak naya aku. Hahahah....

11 comments:

nurfauzi said...

Kilang terbakar, boleh cuti la.
relek kat rumah je

aReLaN said...

kalau kilang ni terbakar, bukan stakat cuti je.tak pasal2 gulung tikar trus.hahaha

Anonymous said...

dah name pun heater, mesti ah panas hahaha

aReLaN said...

hahaha...tp ni overheat smpi terbakar material heater tu.

msredcheesecake said...

seb baik tak terbakar... kalau tak kuar paper la....

aReLaN said...

klu terbakar mmg parah la.mne la nk keje pasni.hmm

kyo_9 said...

teringin nak tau apa punca dia?

dayu_myself said...

hahahaha..takut gak kan...
takut slah ko ae?
hehe..
nasib baik ok je..
lau tak spe la nak smbung post dekat blog ko ni....
erk....
ehehehe...gurau2 je naaa..
^_^

aReLaN said...

saido->ak tak jmpe supplier hr ni psl oven tu sbb full-day training.tp mcm sbb satu komponen dlm dia malfunction.kmponen tu ptutnya cut electricty yg msuk tp x.

dayu->chuak gk la time berasap tu.kang tak psl2 fire alarm bunyi.gelabah satu kilang.hahaha

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Nakal sangat tu sbb macam tu...

aReLaN said...

lynz->mne ade nakal.not my fault la.tu supplier slh setting components.sye yg menurut perintah.hahaha