Friday, February 6, 2009

aBaH.....

*Tak pernah bergambar berdua ngan abah*

Tanggal 4 Februari 2009, genaplah usia abah 50 tahun. Abah seorang yg berbadan besar, maklumla bekas askar. Anak2 dia yg laki2 sme besar2 n men ragbi. Abah je tak maen. Abah mengajarku mengenal badminton seawal usiaku 4 tahun & ketika itu aku mengenali anak-anak Sidek, Joko Suprianto & player laen yg sezaman ngan mereka. Tapi dari kecik sampai skang, walaupon abah dah meningkat usia, aku tak pernah menang ngan abah. Abah tak prnh nmpk cam mencecah 50-an. Cukup bertenaga, member2 yg slalu lepak ngan abah kat kedai kopi kebanyakan sebaya aku je, lepas pencen selalu balik lewat malam sbb men badminton.

Abah tak pernah approve aku maen ragbi. Basketball pn. Sebab dua2 sukan abah tak maen. Kalu kt rumah tu, piala abah je dah penuh berapa rak. Tenis, sepak takraw, ping pong, bola tampar, badminton, nyanyian, hoki, merentas desa dll. Dulu, abah selalu takde kat rumah sebab outstation atau ade kejohanan sukan kt kem laen. Bila dah pencen, abah la yg uruskan hal rumah, jadi househusband, tatkala mak gi ngajar.

Masa kecik2 aku cukup gerun ngan abah. Muka bengis, garang bukan kepalang. Dah berdas2 sebatan tali pinggang, rotan, penampar dll aku trime. Tapi adik2 aku lagi byk kena sbb jenis tak dgr kata. Abah cukup berkira bab duit sebab kecik2 dulu abah hidup miskin. Masa kanak2, abah baito bunuh nyamuk je. Sekor dapat la 5 sen. Kat Bagan Datoh & Selekoh nun di Perak sana, nyamuk banyak sgt.

Abah cukup tegas. Masa kena tepat. Sebab tu aku jd amat menepati masa. Insya-ALLAH. Aku paling benci orang lewat & mencuri masa aku, membuatkan aku tertunggu-tunggu. Sejak tadika lagi abah dah ajar aku uruskan sume bnda harian aku. Iron baju sekolah, basuh kasut, cuci pinggan mangkuk, jemur baju, kemas rumah, cuci keta motor, mengurut. Time sekolah sebelum masuk asrama, tiap pagi abah wat spot check. Kalu baju & seluar berkedut, kena iron balik. Kasut tak berkilat, kena polish balik. Bilik tidur kena kemas, cadar biar tegang. Kadang2 aku rasa cam dh masuk RMC je. Tapi sume tu mendisiplinkan aku. Masuk asrama, tiap2 pagi muka aku tercongok depan iron, gosok baju. Sebelum gi roll-call, polish kasut, tegangkan cadar.

Abah cukup hepi bila aku nyatakan hasrat nak masuk ATMA lepas SPM. Sume preparation utk interview abag sapot. Abah yg merupakan bekas askar, cukup bangga anak abah dapat jadi pegawai. Tapi last2 aku tolak ATMA, pilih JAD. Tapi sume tu ade hikmah di sebaliknya. Abah mesti bangga ngan anak jantan sulong dia ni. Walaupon tak jd pegawai, aku dapat jejakkan kaki ke Jepun utk lanjutkan pelajaran.

Lagi 2 minggu, aku akan pulang menemui abah. Dah lama sgt tak maen badminton ngan abah, gi lepak warung. See you when I come back home. New home, Teluk Intan.

9 comments:

Asmiza Azmi said...

oo..
kem salam pade sume org teluk Intan.nk balik gak.sob2..

aReLaN said...

asmiza-->org teluk intan spe la sgt ak knl.hahaha...ko je kanaa kazoku igai.

unwanted said...

sy tak kenal sgt En. Abah kamu itu...akan tetapi sy sgt2lah mengenali En. Abah's soulmate yg berbaju green silk itu...huhu

miss her lots maa

Anonymous said...

salam...
wah..mmg lan..akk nyer abah pon mcm leby kurang mcm abah lan..ms kecik2 dulu slalu la kena rotan coz akk nakai sgt.ahaha..tp tue je satu2nyer abah yg kita ada..wlpn abah mcm tue akk ttp syg abah akk;P
soo akk ikot jer pe dia ckp..
hehehe..
pape pn..InsyaAllah abah lan bangga sgt dgn pencapaian lan selama ni;)
hope abah lan terus happi, sihat wlafiat n sentiasa dlm lindungan Allah..
-kak dyh

aReLaN said...

unwanted-->miss her, then come to our new house in perak

kak dayah-->insya-ALLAH

unwanted said...

nnt kalo dpt "special invitation" from U, insyaAllah sue pergi...huhu...jgn lupe jemput tau...

last jumpe die last 2 yrs kot...tu la last time dpt salam peluk cium die...hehe...dh lame2 tinggal zmn schooling nie, rase rindu lak kt sume...

Edi Azali said...

Hahaha. macam ayahanda aku.Thats make you a better(tough?) man bro.. Kirim salam kat sensei2 JAD..x dapat pulang kali ini.

nAna ezReenA said...

my ayah bekas tentera gak..skali die sergah, sme anak nye larik masuk bilik.. penah la ayah ckp, *smbl gelak2* 'papa klu naek tangan kat korg adik beradik, konpem masuk hospital'..tu pasal anak2 die ni tak penah laei kne penangan ayah die :D semua menurut kate~


slalu tepo0n mak dr ayah..sbb ayah jenis xckp byk..die ckp byk pasal kete ade lah..hihi :D

nway hepi besday Encek Abah~ :)

aReLaN said...

unwanted-->insya-ALLAH leh je dtg.takyah tgg special invitation pn

edi-->ye ke??insya-ALLAH aku smpaikn.sbb dh slalu kena sepak terajang la ak heiki je org wat pape.

nana-->sergah je???adik ak kna tampar smpi 3 hr tak gi sklh.