Friday, July 1, 2011

oH BoNus!!!!!!

Tanggal 30 Jun 2011, masuk la duit bonus aku. Punya la lambat Ichikoh ni bab gaji. Hari terakhir bekerja setiap bulan baru masuk gaji. So tak tetap la. Kadang-kadang 30hb, kadang-kadang 31hb. Punya la seksa menunggu.
Awal-awal pagi lagi dah bukak CIMBClicks nak tengok gaji msuk berapa. Dapat la dalam RM5k tapi tak tau bonus berapa lagi. 

Bila dapat je slip, terus kira balik. Dapat 1.16 bulan je bonus kali ni. Bersyukur la gak walaupon dalam hati terdetik, kenapa la sikit sangat ni. Tapi memang dah leh agak pon kitorang kat Engineering dapat sket. Evaluation KPI utk bonus kali ni adalah dari Januari hingga Mac. Bulan-bulan paling busy buat kitorang kat Engineering. Nak setting line, study fitting accuracy, modify jig pe sume. Hampir setiap hari balik lambat sampai ada pukul 3 pagi. Hampir setiap wiken keje sampai dah takleh nak beza hari.

Jadi, memang kitorang takde masa la utk memenuhi item dalam KPI yang main nye PDCA-FTA. Benda alah tu je dah mencangkupi banyak point dalam KPI tu. Setiap bulan kena issue 1 PDCA-FTA. Kiranya kena ade 3 la. Pastu ada syarat utk QR 24 jam la, follow up pe sme dalam mse ditetapkan. Memang konfem la kitorang tak sempat. Awal-awal lagi pon memang kitorang decide tak nak buat sebenarnya sbb kalau dah bukak PDCA, belum tentu case close. So, buat pon cam takde guna je.

Tapi ALHAMDULILLAH la. Walaupon tak banyak mana, tapi ada la duit tambahan bagi mencapai misi aku. Hohoh

6 comments:

Anonymous said...

gaji 5K. power gila....

aReLaN said...

tu sbb msuk ngan bonus.klu tkde bonus jgn hrp la cecah 5k tu.hahaha

Has said...

alhamdullillah..boleh simpan untuk masuk meminang :P

aReLaN said...

sensei->cam tau2 je.hehehe

kyo_9 said...

hmm..
ak fail m3..
gaji pokok brape? ;p

aReLaN said...

basic RM2496.bonus lak RM2898.Cmpur OT pe sme mmg banyak tp pastu kan kena potong EPF, SOCSO & PCB.tu yang jd 5k je.hahaha