Wednesday, October 19, 2011

BoLeH LaK CaMTu....

Benda ini dipetik dari satu fanpage kat fesbuk....

TAOTAUAJER - Tao yakin ramai rakyat Malaysia ingin tahu kenapa semua orang hanya mampu memandang dan langsung tidak berusaha membantu budak berumur 2 tahun yang dilanggar di China baru-baru ini.


Ianya berkaitan "culture & what they have practice in China". Korang rasa kenapa dan mengapa ianya berlaku? Jom baca

"Semenjak 17 Oktober, memang kecoh pasal video dimana seorang budak 2 tahun kena langgar dengan van & lori tapi malangnya takde sorang pon yang peduli. Budak malang tu dah terbaring berlumuran darah tapi orang yang lalu lalang tu buat tak tau jer..

Video tersebut tersebar dengan cepat dan ramai yang marah dengan kejadian ini. Kejadian ini berlaku di China dan bukan di Malaysia. HOT.fm buat topik pasal ni. So citer ni memang lebih panas daripada biasa la.

Sekarang tao nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan pada korang yang nak pergi China. Kalau korang nak tau sekiranya jumpa atau ternampak orang lain dalam kesusahan seperti makcik jatuh basikal, atau budak kecik kena pukul atau buli atau nampak orang tua tiba-tiba kena sakit jantung, SILA JANGAN TOLONG. ASAL???

PERINGATAN : JANGAN TOLONG! Nak tau kenapa? Sebabnya bila korang tolong, orang tu dah menjadi tanggungjawab korang. Contohnya, ko nak tolong makcik yang jatuh basikal, katakan makcik tu patah kaki, maka korang yang kena tanggung sume kos perubatan dia sebab korang yang tolong dia. Ataupon korang akan disaman oleh anak makcik tu sebab korang la penyebab mak dia jatuh. Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sebab kalau mereka tolong pon mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya.

Ini serisu, cerita ini diceritakan dalam akhbar cina minggu lepas. Dalam akhbar tersebut penulis memberitahu ada seorang askar menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba-tiba. Kerana prihatin takde orang lain nak tolong, maka askar ni pon naklah bantu tapi anak orang tua ni nampak dia pegan mak dia so dia tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan orang tua tersebut. Akibatnya dia kena buang keje. Jadi kes budak yang kena langgar ni pon sama. Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong & jadi pape lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung.

 Nak tau apa pemandu van tu cakap pasal dia langgar budak perempuan tu? Mula-mula pemandu tu dah terlanggar budak tu & dia berenti kejap sebab perasan dia langgar budak. Masa tu budak tu berada di tengah2 antara tayar depan dan belakang. Dia terfikir kalau budak tu mati, dia cuma perlu bayar denda lebih kuta RMB10,000-RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup dia kena tanggung akibatnya seumur hidup so dia teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang-undang di China yang mana kalau langgar mati lagi senang dari langgar hidup. So, sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik tu akan mati.

Terukkan? Ini bukan tipu tau tapi seperti yang tertulis dalam paper cina hari ni. Tao berbalas pesan nih "Jadinya kalau sampai di China, Ingatlah!!! JANGAN TOLONG kecuali family sendiri. Minta la benda gini tak jadi kat Malaysia.

Kesimpulannya, di mana saja, manusia semakin hilang pertimbangan. Hmmm..Renung-renungkanlah....Gila lah dunia skang ni. Tolong susah, tak tolong pon susah. Tapi bagi aku, tolong jela selagi mampu. Walaupun kita susah kat dunia sebab tolong orang, yang penting ganjaran akhirat kelak.Insya-ALLAH...




28 comments:

Cerah Jeff said...

aq nok tulis gok pasa ni esok,hahaha
aq link ke blog mung ^^

nAna ezReenA said...

Kerana harta dunia, kita sanggup kena soal di akhirat kelak.. huhu..

Sbg Islam, xkesah teruk mana undang2 (da nama undang2 manusia. mane akan perfect kan??), kita kena tolong org.. nnt kat akhirat kelak, kalau ditanya kenapa xtolong, nak jawab ape? sbb harta dunia yg xkekal ke? huhu~

Islam x ajar kita jadi kaum macam tu.. Renung2kan lah..

*senang cite.. xyah g china.. haha :))*

aReLaN said...

@cerah :hahaha...ak taip blik drp fesbuk.kuar je kt fb trus post.

aReLaN said...

@nana :tulah pasal.kte mmg kena tolong orang susah tp klu dh smpi gtu skali teruk orang jadi,tak tau la nk kte apa. so, china leh tolak la dari destinasi bercuti.hehehe

Has said...

oh ye ke. teruknya..... :(

Gaara said...

giler la weh..boleh plak dia wat budaya macam tu..giler sungguh!!

kyo_9 said...

hmm..
tp kalo ada bukti cam video camera yg boleh menunjukkan sape yg salah.. takkan orang yg tlg pun kene tanggung gak?

aReLaN said...

@hasparina sensei :tulah pasal.laen tempat laen cara dia.hmmm

aReLaN said...

@gaara :tulah yg jd bila manusia start pikir dri sndri je.org laen lantak pilah.ish3

aReLaN said...

@saido : video tu mmg la tnjuk driver tu slh sbb lnggar.tp sbb bdk tu hidup,dia gk yg kna tggung nnt.org yg lalu lalang tu lk mybe tak tau pn ade kamera kt stu.macam2

yana sahri said...

read somewhere (blog serius if x silap la), driver tu blah je sebab katenye, kalau budak tu still alive, die kene tanggung kos budak tu , maybe beratus ribu yuan is menyebabkan kecacatan kekal. BUT, if budak tu mati, die hanye kene bayar 20 000 yuan saje. Sedeyh la dunia skang. sobbss

msredcheesecake said...

speechless.... undang2 yang sgt selfish.... mangsanya...budak kecik tu salah sorg...

aReLaN said...

@yana:mmg menyedihkan. mntak2 la dijauhkan dari kite.

aReLaN said...

@msred :undang2 manusia mmg cmni.yg tak berdosa jadi mangsa...

white eve said...

eeeeeeee!!! teruk2! tanak g cine walaupun orangnye kacak2! hmph!

aReLaN said...

@mimi:kacak ke???kacak lg korea n jpun.plg kurang pon taiwan.china??no way.hahaha

white eve said...

boleyla kacak sikit~ tapi taboley gak, malu ah lau dapat balak cine, lagi puteh dari kiter..*taboleh!

dhiera said...

ada jugak dengar kat berita pasal ni. undang2 dorang yang macam kejam. dorang yg didik masyarakat dorang jadi macam tu.

himawari said...

shiranakatta..bahaya la klu g china...so pengajaran, elakkan g china..

aReLaN said...

@mimi:ala,pe slhnya.kesian la org gelap kena ngan org gelap je.wuuuu

aReLaN said...

@dhiera :nme pon negara komunis.hmmm...undang2 manusia tak prnh perfect

aReLaN said...

@berd :leh je g china tp kena lebih berhati2.klu jd pape kt kte tkde org nk tolong.

♥ norlida ramli ♥ said...

aah..ada baca pasal ni gak ..sedih kan jd cmni..takde sape nk tlg sbb takut kna tanggung..

abes kalau kita kt tmpt budak kecik 2 cmna la agaknya...:(

aReLaN said...

@norlida : uish,xdpt bygkn.mntak jauh sme tu.AMIN...

fiezah91 said...

tak faham betul dengan undang2 macam tu. kesian budak tu. harap la kat malaysia tak ada undang2 macam ni

aReLaN said...

@fiezah91 :undang2 tu satu hal,sikap manusia pon satu hal.harap la xjd kt msia mcm ni

adwafarahin said...

alhamdulillah kat mesia xde lg kes2 cmnie kan..klu de pon maybe percent die siket sgt :)

aReLaN said...

@adwa :tulah kn.tp zaman skang ni mne2 pn manusia dh mle jd individualistik. ade org buat study kt amerika pon lbih krg.diorg wat lakonan sorg bdk pompuan kna culik tp rmi buat dunno je.hmmm