Tuesday, October 18, 2011

oFFiCiaL ReSuLt?


Catatan masa rasmi untuk PNM 2011 dah keluar dan hasilnya memang hampeh la. Walaupun bawah 3 jam, tapi seyesly tak puas ati sebab aku banyak jalan daripada lari. Badan terasa berat. BMI yang unggul selama ini dah start cecah parah obes wlupon sket je. Hahaha..Nampak je perut aku rata dari luar tapi hakikatnya aku je tau sbb aku je yang tengok perut ini tanpa seurat benang. Jalan kena tahan nafas baru tak obvious. Tapi takdelah tahap boroi.

Masa sebelah kanan tu nett time & sebelah kiri tu official time. Official time tu adalah masa rasmi yang terpampang pada race clock. Juga dipanggil sebagai gun time, maksudnya waktu yang dikira start daripada tembakan mula sampailah kita habis larian melepasi garisan penamat. 

*Contoh mikrocip*

Nett time atau pon masa bersih tu lak dikira berdasarkan mikrocip yang dipakai pelari. Mikrocip ni 'ON' bila kita lepas medan magnetik yang diletak kat starting line & berhenti bila kita dah lepas finishing line. 

Sebab besenya dalam event besar yang melibatkan ramai pelari, pelari yang dok belakang sket akan amek masa lebih lama untuk lepas starting line walaupun pada masa tu dah tembak mula. Jadi, nett time ni sebenarnya menghapuskan masa yang diambil oleh pelari untuk sampai ke starting line.

Bila lah baru aku leh masuk full marathon kalau masa aku amek untuk half marathon sme je ngan orang yang menang full marathon. Hahaha...badan orang lari marathon keding je. Badan lari pecut tough. Lagi suka lari pecut cam zaman skolah tapi dah tua2 ni mne la ada event olahraga untuk orang cam aku ni....


14 comments:

oli-go said...

kena byk wat latihan baru ada stamina..hhehee

aReLaN said...

@oli-go :kalau zaman student dlu leh la gk.skang ble dh keje,blik dh pkul 6 ptg.ltih keje.ade wiken je.wuuuuu...oh perut,jgn la degil n membesar lg.

nurfauzi said...

laa ade pakai cip macam tu ke.
depa lekat kat mana menda alah ni

adwafarahin said...

bila da keje badan pon da x terurus
-___-

aReLaN said...

@nurfauzi :ikat ngan tali kasut je besenya.bkn ssh pn

aReLaN said...

@adwa :tulah pasal.blik keje lmbt,penat.mne la smpt nk bersukan ke apa dh.knfem la boroi dh kwen nnt ni.hahaha

white eve said...

ok fine.Sume org pon gune taktik jalan tahan nafas supaye prot xnmpak ke? aku ingat aku jep =p

aReLaN said...

@mimi :lor,pompuan pn buat gk eh gtu???hahaha

white eve said...

ahahhahahha~ adelah kadang2 tuh, kene la cover sikit, nak tunggu body cam megan fox la baru takyah cover.kehkehkeh

aReLaN said...

@mimi :uish,cm megan fox kot.klu sye cm ryan reynolds ke apa mmg xde la nk cover2.hehehe

white eve said...

tu arr~ berangan je la kiter ea~ #siang2Hari

dhiera said...

xpe...sekarang ni banyak kan buat latihan. insyaallah, next time dapat habis kan marathon?

aReLaN said...

@mimi :tkpe.angan2 tu pnting.meningkatkan imaginasi.hehehe

aReLaN said...

@dhiera: latihan time wiken je.dhla lari 4km pn letih gler dh rse.nikan lak nk lari 42km.wuuuu...mmg ngs la time lari.