Sunday, October 16, 2011

PNM 2011 ReVieW


Disebabkan sakit tak hilang lagi, baru skang dapat update pasal Putrajaya Night Marathon 2011 yang berlangsung semalam. Aku masuk half-marathon = 21km je. Still rasa diri ini tak mampu masuk full marathon. Untuk half marathon, larian bermula jam 8.20 malam, 20 minit selepas peserta full marathon dilepaskan. Masa tak rasmi aku 2jam 40 minit. Masa rasmi kena tunggu la sijil sampai rumah nanti. Aku bukan pro pon bab lari jarak jauh ni. Masuk suka-suka je.

First time aku jumpa mamat legend yang lari siap ngan kain pelekat tu. Tapi tak sempat bergambar. Aku hanya mampu lari berterusan 10 km pertama je. Bila masuk kilometer ke-11 tu, sakit kaki datang balik. Peha, betis, tapak kaki, bahu pe sme dah start sakit. Tapi tahan jela. Redah sampai habis. Lari sket, kalau rasa sakit, jalan. Pastu dah kurang sakit, lari balik. Tapi ade sorang awek ni lari memang kuat bau perfume dia. Dahla dia lari tak jauh dari aku. Aku lari lepas dia & start jalan, jap lagi dia lari lepas aku. Camtu lah gilir-gilir. Aku ni dahla pening pale bau wangi gitu. Camnelah dia leh maintain bau wangi sepanjang lari. Bawak perfume sebotol ke apa. Bagi aku event ni jauh lebih baik banding ngan Energizer Night Race April lepas.

*Another half-marathon completed. Full-marathon???Hmmm*

Untuk event ni, aku salute pihak penganjur, polis & para sukarelawan. Setiap 3km ada air & sukarelawan kat drinking station memang terbaik. Ada lebih kurang 4-5 meja untuk setiap drink station & ramai la sukarelawan  tukang isi air dalam gelas. Dan sepanjang larian tu, banyak je persembahan dari sukarelawan. Ada cheerleader, paluan kompang, gong, pancaragam. Ada ramai gak la penghibur ngan macam-macam kostum. Spiderman, Superman, Flash. Ada 2 orang lengkap berpakaian silver hat-to-shoes dok kat pembahagi jalan macam patung. Ada badut tembak air untuk sape2 nak shower free. Memang semangat untuk habiskan larian tu berkobar-kobar la walaupon terseksa.

Kemudahan pon cukup bagus. Banyak toilet, surau, booth penaja, medical support pe sme. Memang syok la pekena milo ais dari van milo sampai bergelas-gelas. Lama tak merasa milo ais free pekat cmtu. Pihak polis pon cekap la jaga lalu lintas untuk kemudahan pelari. Urusan luggage, pembahagian medal, finisher t-shirt, makanan memang bagus. Tapi goodies dia tak sebanyak cam kt ENR hari tu. Hmmm

*My bibs, finisher t-shirt & finisher medal*

Pape pon, sekalung ucapan tahniah dari aku buat pihak penganjur, penaja, para sukarelawan dan sume yang terlibat. U r the best. Moga event ini akan diadakan lagi tahun depan & lebih baik lagi. Congrats to all


27 comments:

diANa hARiS said...

bestnyer.. wish i could join too ;)

aReLaN said...

@diana : awal2 tu rse cm best gk tp ble dh sakit tu xtau la nk ckp apa.terseksa smpi skang

[sutera kasih] said...

seronoknya dpt join aktvt camtu..kt sini xda aktvt camtu..boring ~

aReLaN said...

@sutera kasih :sni tu kat mne???xdela best sgt pn sbb gi sorg2.xde geng pn.hmmm

ken said...

21km is cool.. i think i 10km also susah.. haha :P

dhiera said...

dapat habes kn half pun kire hebat juga la... klo saya, memang dah semput~

aReLaN said...

@ken :10k too many runners.lower chances to get medal compare to 21km.dat's why la.hahaha

aReLaN said...

@dhiera :tp malu gk la kalah ngan pompuan n veteran.berat sgt bdn ni nk lari pon. heheh

pinky_liscious said...

wah..lari ngan kain pelekat?hehe..mesti cute2 je kan org tu..hahaha....btw its gud actvty..sy tak pernah berpeluang lg join actvty macam tu..

msredcheesecake said...

dah lama tak lari... mesti 5 minit dah pancit...

bloglist dah siap

roha said...

jauhnya...tak laratttt...mesti hang slalu trenin kan sebb tu la stamina tinggi

Anonymous said...

Gila ah semua perempuan komen..pergh.. hot stuff...

aReLaN said...

@pinky :tu dia nye strategi utk maintain pace n langkah klu xsilap.nk gk tgk dia lari secara live tp awal2 lg dh kna tggl.

aReLaN said...

@msred :ala,try la lari blik slow2.mne tau kot2 nnt leh pcah rekod. :p

aReLaN said...

@roha :dh lme tak bersukan cm zaman muda2 dlu.xbrp nk larat pn sbnrnya tp pksa gk dri ni.

aReLaN said...

@ano :hahahaha...(ak hnye mmpu gelak)

[sutera kasih] said...

@aReLaN:
sini sabah bah hehe..aikk pegi sorang2?? tp msti best jgk..

anamizu said...

best gak ade marathon2 cmni..hehe




luv,
cik ana

aReLaN said...

@sutera kasih :a'ah la.g sorang je.plan awal mmg ade teman tp ats sbb yg xdpt dielakkan gilah merempit sndri

aReLaN said...

@anamizu :best tp letih la cik ana oi....

oli-go said...

selalu join marathon?nk join jugak?

aReLaN said...

@oli-go :half-marathon je mmpu.tp br 2 kli msuk event.tupon mlm sbb besenya event len awal pg dlm pkul 3-4 pg start.tu wktu syok tdo wuuu

[sutera kasih] said...

@aReLan:
suka aktvt lasak? bah,suda naik gunung kinabalu?hehe

aReLaN said...

@sutera kasih :mmg teringin nk daki kinabalu skali tp bkn sng nk g bah.tmbh lak ble dh keje.prnah daki gunung fuji je.hehehe..msti dh slalu nek g kinabalu kn??hmm

Teh Tarik Drinker said...

congrats! next time try full marathon pulak! :)


[tehtarikmemoirs.com]

aReLaN said...

@Teh Tarik Drinker : thanks.nnt rse dri ni dh fit btl akan consider to go full marathon.ntah ble la agknya

aReLaN said...

@Teh Tarik Drinker : thanks.nnt rse dri ni dh fit btl akan consider to go full marathon.ntah ble la agknya