Thursday, November 17, 2011

oH UPSR!!!

*PEKA masuk dalam result gak eh???Zaman aku macam takde pon*

Hari ni kuar result UPSR & syukur alhamdulillah adik aku, Hanis dapat 5A. Tahniah, congrats, omedetou pe sume untuk Anis. Nak kena siapkan hadiah la ni untuk dia. Adoiyai...Dulu aku pon pernah UPSR, aku pn dapat 5A & pada tahun itu jugaklah adik aku si Hanis ni lahir.

Aku pon dah tak ingat pe ak rasa time tu. Hepi bese-bese je kot. Masa tu aku tak apply pon untuk SBP atau MRSM sebab walaupun dapat 5A, aku rasa bodo gak aku dulu. Dalam syarat kemasukan MRSM kena lah bumiputra, tapi masa tu, aku dok Terengganu, aku ingatkan MRSM ada kat Terengganu je & bumiputra pada aku adalah warganegeri Terengganu sama ada kelahiran Terengganu atau parents yang asal dari situ. So, aku tak apply.

Tapi syukur la ngan apa yang aku pilih & apa yang aku jadi sekarang ni. Apa yang dah berlaku di masa lampau kita takleh ubah dah kan. Yang penting, life must go on. Baek pikirkan benda yang mendatang dari benda yang dah terkebelakang ni. Buat adik-adik atau sesape yang ade adik dapat result UPSR tu, ni abang nak pesan :

Bagi yang dapat 5A, jangan terlalu bangga sebab jalan hidup ni masih panjang insya-ALLAH. Banyak lagi yang perlu kita tempuh dalam hidup ni. Bagi yang kurang bernasib baik tu, jangan patah semangat. UPSR bukan segalanya. PMR mahupun SPM pon bukan. Gagal skali bukan gagal selamanya. Kita gagal dalam UPSR tak bermaksud kita gagal tapi kita gagal kalau kita tak bangkit dari kegagalan itu. So, keep it up. Teruskan usaha wahai adik-adik sume.

p/s : Bangga ngan adik aku. Tapi yang dua orang bawah dia tu ntah la. Ikut la jejak langkah kakak korang tu. Jangan tau nak maen je. 

29 comments:

shah said...

peke tu mende wey
ujian jugak ke?

tahniah! terer laa

aReLaN said...

@shah : ntah. kepekaaan terhadap ransangan luar kot.ahhaha

NAZRUL AZAT said...

syabash bete syabash !!! :-)

Anonymous said...

pehh..bile seorg along berbicara..mst terharu gile klu adk die bce ni..hahaha....

aReLaN said...

@azat : syabash babuji!!!

aReLaN said...

@ano : pergh..along bkn sebarang along maa

EyqaLuvender said...

Congrates too adik hanis...
peka zmn iqa rasenya da ada kot...
eh,bpe org adik awk?yg plg kecik umo bpe?

EyqaLuvender said...

wah....congrates to hanis...
abang long la ni?hehe
ade bpe org adik lg?
yg bongsu umo bpe?
haha..bnyk plak tnye mcm polis pencen...

aReLaN said...

@Eyqa : uish,mcm kna soal siasat lak.yup, anak sulong.ade 6 org adik, yang paling bongsu baru darjah 2.3 org kt uni, 3 org kt skolah rendah lg.along ni je yg dh keje.hoho

adwafarahin said...

adik aku dpt 3A tp aku bangga die x mengecewakan mak abah aku :)

aReLaN said...

@adwa : ala,upsr je pn.bkn rezeki kt upsr.mne tau nnt2 lg power kn.hehehe

de engineur said...

Well done & congrats!

Agak2 Peka tu gini kot:
1: Sangat peka,
5: Sederhana peka
10: Tak peka

hehehehe

aReLaN said...

@de engineur : ye kot tp peka terhadap apa ek??hmmm

Norlida Ramli said...

wah tahniah la...abg adik terer!dpr 4A..hehehee

congrtas utk hanis..bli laptop sebijik kt dia..haha

THE LEKAT LEKIT STORY said...

kita UPSR A takde tp B je semua.. memang standard B je kot

aReLaN said...

@Norlida : ala, upsr je pn.abg dia nye cter dh berzaman pn.haha..uish,bhye bg laptop.kang maen je tau,tak study.

aReLaN said...

@THE LEKAT LEKIT STORY : cter lme tu.yg pntg skang n masa dpn.kan?

lynda salim said...

congratulation dekat adik awak :)

aReLaN said...

@lynda salim : time kasih (wakil bg pihak adik). hehehe

Eza Boom Boom :) said...

Wah! Alhamdulillah :D, cemerlang UPSR! Hehe, adik anis dengar cakap along tu yeeaa.. Eza pun dapat 5A mase upsr dulu..Hehe..Nak jugak gtau..:P

ZYASH said...

Tahniah buat adik hanis... Sepupu zy pun dapat 5A jugak.. Budak sekarang makin pandai2 kan...

rasta said...

salam...tahniah..semoga abgnya bagi galakkan yang baik dan semangat juang untuk berusaha dengan lebih tekun lagi..
Rasta tumpang promote blog rasta yang baru.....post terbaru tentang brest cancer sudilah kiranya singgah..
Rasta Ronda semua sahabat
Semoga Ceria dan senyum selalu

aReLaN said...

@Eyza : Alhamdulillah.tulah.lme dh zaman UPSR berlalu.best je zaman bdk2 dlu xde png pale cm skang,huhu

aReLaN said...

@ZYASH : tulah psl.mga kepandaian diorg berterusan & digunakan ke arah kebaikan. Insya-ALLAH

aReLaN said...

@rasta : salam.sgt sudi menyinggah blog org len yg sudi singgah my blog.hehee

oli-go said...

baka pandai...

aReLaN said...

@oli-go : hahaha...tkde mkne.

Eza Boom Boom :) said...

zaman sekolah rendah dulu memang tak penah pening kepala macam sekarang.. hehehe.....

btw, eza masukkan belog awak kat bloglist | blog Eza suka ek.. :)

Salam ukhuwah sampai bila-bila. Eza ni malas nak buat segmen segala. join je rajin :P

aReLaN said...

@eza : tau tkpe.skang ni serabut kepala otak byk bnda kna pikir.time kasih sudi masukkan.nk gk buat bloglist tp tkde mse.hehehe..rajin join tp mls nk buat.sme spesis la ni.salam ukhwah~!