Monday, May 21, 2012

MoHoN suMBaNgaN

Di kesempatan ini, aku ingin memohon sumbangan para sahabat semua untuk membantu dalam pembinaan masjid pertama di Toyohashi, Jepun. Untuk maklumat lanjut, leh la rujuk kat link ini. Untuk maklumat lanjut leh la tanya kat facebook page tu ye. Aku hanya menyampaikan. Sumbangan anda hanya ALLAH je mampu balas.



Masjid kat Jepun memang kecil, takde rupa masjid macam kat Malaysia nipon. Kebanyakannya macam surau kat shopping mall di Malaysia je saiz dia tapi yang lebih penting pengisiannya kan. Buat apa masjid besar-besar tapi takde jemaah pon datang. 

41 comments:

Dieyna said...

semoga ada yang brmurah hati yer

si kiut lavender said...

owh..iNsyaAllah..

akan ada yg bermurah hati..

org Malaysia byk yg murah2 hati blaka..:0

Zakia said...

bangunan biasa je kan

aReLaN said...

@Dieyna : insya-ALLAH

@si kiut lavender : memang ramai.tu yang nak sampaikan supaya lebih ramai dapat menyumbang.

@Zakia : memang bangunan bese je kebanyakan masjid kat jepun.

NAL said...

insha Allah, pasti ada yg akan membantu..

Cik Nur said...

InsyaALLAH dipermudahkan segala urusan..

Eza Boom Boom said...

semoga golongan yang mampu dpt membantu. InsyaAllah.

9n0L4 said...

yg mane ade BE tu bolehlah derma kan sedikit. hehe. ;)

PariPariPutih said...

Insyallah... ikhlas berapa kita nak bagi kan???

TF said...

insyallah..sumbangan buat masjid..besar pahalanya..moga dapat bantu mereka..

Aine Ainun said...

Biar kecil xpe,
lebih baik ada dr takde langsung..

Nti sy jengah page tu..

Kamu kira biasa la dgan tmt tu arelan?

Nurrul said...

betul.. biar kecik tapi bermanfaat kepada semua..

*daripada besar dan cantik tapi sebagai perhiasan dan tempat pelancongan.. damn ! hate it !

~aYu~ said...

insyallah.. niat arelan ni mmg murni nak membantu umat Islam di sana..

Miss Hidy said...

sama2la membantu membina masjid di sana...

LubLy said...

bila tiada baru nak tercarik-carik..itupun kalu nak carik..

Masz Sidek said...

Insya-Allah... semoga ada insan yg sudi membantu...

maszull said...

assalamualaikum arelan...semoga akan sentiasa ada yang bermurah hati sama2lah kita membantu yer...:)

Nurul Akmal said...

Ya Allah sedihnya tengok Masjid kat sana.. Kita yang kat sini besar2 pun jemaah pun kurang..

JebengOtai™ said...

jom2 derma..

~Sweet Honesty~ said...

semoga ada yang bermurah hati..

onlajer said...

Semoga sumbangan anda semua diberkati Allah SWT

cinnamon.com said...

setuju sgt..biar pengisiannya penuh..kan..

Chuu Muqhlis said...

betol.,klu msjid tu hidup tu yg bgus.,

Cik Aini Lavender's said...

insyaalah..sama2 kita mbantu =p

Mr.Clive said...

daa share kat facebook. :)

Hanamiko Sakura said...

sama2x kita bantu membantu ^__^
insyaAllah..

aimaniman said...

bukan mudah nak menengakkan islam di bumi asing, semoga usaha murni ni dipermudahkan-Nya...

CekbOlat-bOlat said...

besar tpi lengang tak guna.. =..=

abg ke Jepun ke nih

aReLaN said...

@NAL : insya-ALLAH

@Cik Nur : insya-ALLAH. moga dipermudahkan segalanya

@Eza : amin...

aReLaN said...

@9n0L4 : hehehe..takyah tunggu ada BE baru nak derma.yang penting ikhlas. banyak ke sket tu lain kira.

@PariPariPutih : betul tu.keikhlasan itu penting.

@TF : memang besar.kira wakaf gak tu kan.

aReLaN said...

@Aine Ainun : silakan. kalau dikira jauh ngan tempat saya belajar dulu.tapi pe salahnya kan tolong sebarkan

@Nurrul : memang tak suka bila masjid sekadar perhiasan je.aiyooo

@~aYu~ : jom kita tolong. budak malaysia pon ramai je kat situ.hehe

aReLaN said...

@Aine Ainun : silakan. kalau dikira jauh ngan tempat saya belajar dulu.tapi pe salahnya kan tolong sebarkan

@Nurrul : memang tak suka bila masjid sekadar perhiasan je.aiyooo

@~aYu~ : jom kita tolong. budak malaysia pon ramai je kat situ.hehe

aReLaN said...

@Miss Hidy : sama-sama la kita tolong selagi terdaya.

@LubLy : kat Jepun kitorang solat merata je bila kuar mana-mana.hehehe

@Masz : insya-ALLAH

aReLaN said...

@maszull : waalaikumussalam.moga ramai yang ikhlas menghulurkan sumbangan kan.

@Nurul : kat sana bangunan rumah kedai pon boleh buat masjid.hehe..

@JebengOtai : jom. saham akhirat ni

aReLaN said...

@~Sweet Honesty~ : insya-ALLAH

@onlajer : amin...

@cinnamon.com : tapi tu masalah kat malaysia. masjid besar gedabak tapi penuh pon time raya je.

aReLaN said...

@Chuu Muqhlis : jom kita imarahkan masjid terdekat.hehe

@Cik Aini Lavender's : insya-ALLAH.

@Mr. Clive : thanks bro.

aReLaN said...

@Hanamiko Sakura : insya-ALLAH

@aimaniman : memang bukan senang tapi itulah dakwah kan. hanya ALLAH je mampu membalas segalanya dengan cara terbaik

@DekBolat : takdela. kohai (junior) yang still kat jepun mintak tolong share.

Norlida Ramli said...

tu la..
kt jepun susah kn nk solat ape semua..
tp dorang x putus asa..
mcm kt malaysia,masjid banyak...
sng je nak jumpa...
tp ...sayangnya selalu je kosong...
huhu...

profmie said...

huhuu...betul tu...kalu taw lbih lanjut psl msjid di Jepun bleh tgk kt link ni..hehee
http://theprofmie.blogspot.com/2012/02/kenali-masjid-di-jepun.html

coklat susu said...

insyaAllah nnti rkyt kita bnyk yg brmurah hati :)

Denaihati said...

insyaAllah. mudahan mencapai sasaran. nak dirikan masjid kat bukan negara islam rasanya bukan mudah.