Monday, December 8, 2008

RaYa HaJiKu Di PeRaNTauaN

Tahun ni merupakan first time aku smbut Aidiladha di negara orang, jauh dr family sndri. Sepanjang dok Malaysia aku boleh dikatakan beraya sakan tiap2 tahun tak kira Aidilfitrti mahupun Aidiladha. Sebabnya aku nye rumah kt Terengganu tp kampung aku kat Melaka. Aidiladha disambut dgn sgt meriah di pantai Timur especially Kelantan & Terengganu tp Aidilfitri lebih meriah berbanding Aidiladha di pantai Barat semenanjung.

Time Aidilfitri blk Melaka, so aku dapat raya sakan. Bila tiba Aidiladha lak, aku blk Terengganu, pon beraya sakan. Tapi 2-3 tahun kebelakangan ni tak berapa meriah pn Aidiladha aku. 2 tahun lepas, cuti JAD hbs tepat2 pada hari raya Aidiladha. Kami yg dok pantai timur ni rela blk setelah beraya n wktu subuh hari yg ade kelas, smpi la kt stesen bas Shah Alam. Kena bergegas blk MAIS sbb nk bersiap gi kelas lg. Aku ingt lg masa tu Fareez ble smpi kt stesen bas Shah Alam, trs minta assignment math aku sbb dia tak buat lg. Ktorg bdk Kelate n aku budak Besut ni mse cuti tu slalu kuar gi Library Kota Bharu utk wat assignment tulah. Tula Fareez, dok hulu sgt mse tu. :p

Tahun lepas lak, pagi raya bru smpai rumah sbb JAD start cti lmbt. Dahla mse tu jalan utama ke Pantai Timur melalui Jabor runtuh menyebabkan bas ekspres terpaksa melalui jalan alternatif iaitu Pahang, Dungun dan sebagainya. Sampai2 je rumah, orang dh selesai solat Aidiladha. Sedih giler mse tu tak smpt solat raya. Tak dpt tgk org korban n melapah daging korban lak tu. Tapi sabar jela. Nak wat cmne lg kan. Dah tu ketentuan ILAHI.

Tahun ni nye Aidiladha lak lg la. Pukul 8.30 solat raya kt 大学. Pastu ade kelas badminton n car design. Habis kelas ade match bola sepak la time 昼休み. Kena titik 0-5 lak tu. kitorg yg jadi mangsa korban hari ni. Hahaha...memang susah sgt nk menang sbb diorg tu mostly mmg maen utk Tokai University. Dah bese ngan padang rumput besar gtu bndg ngan kami yg men padang kecik je. Raya oh raya...........

7 comments:

roy said...

trime kasehla kat mu matle bg fareez tiru asngment math mu tuh,lening aku akt meiji ni lok duk tiru2 ye punye asngment hahaha jadik tensei meiji doh lening!

fareez said...

aku tiru mung pong hok mung tiru ore lain gok haha

aReLaN said...

ak mne ade tiru.ak bncg ngan bdk2 nila.hahahah

Edi Azali said...

sama la kita.. raya di perantauan.. huhuhu

Hairul said...

meriah raya mung....hehhe

sedih, pasangan suami isteri takleh beraya bersama....

aReLaN said...

peja-->psgn suami isteri???ble la nk jd kenyataan ek.doakan jodoh kami ade n kekal.AMIN

9n0L4 said...

pernak dakkk masuk paper tuju ucapan rayeee. hee.