Thursday, April 16, 2009

KeNKyuu???KeLas???

Start dah 研究 (research) aku berkaitan enjin tapi dlm 1st week ni ktorg juz stadi blk pe kna buat berdasarkan 論文(thesis) para 先輩 (senior). Tapi mmg bosan sbb hari2 lepak je kat lab pastu sembang2 ngan member nihonjin dlm lab tu. Nasib bek la diorg sme peramah & suka bercakap ngan aku. Memang senang pon wat member kat Tokai ni.

Bila pikir balik agak susah la gk nak dapat S bg 研究 ni sbb kna catat jam kehadiran ke lab selama 500 jam utk satu sem. Kena lak org pemalas cam aku ni. Ntah smpi ke tak la. Tapi member2 lab aku ada je yg amek byk lg kelas len sbb still tak cukup kredit hours. Aku patutnya juz tinggal lab research je tp gatal tangan nak amek kelas len.

So, aku amek la kelas basketball. Hajat di hati nak amek 2 kelas iaitu AB & CD. Tapi ramai sgt student amek. Jadi kna la wat undian melalui ジャンケン ( sme cam batu,gunting & kain tu). Masa kelas AB, wakil line aku kalah so takleh la amek. Nasib bek mse kelas CD tu menang. Takde la aku bosan sgt ngan kenkyuu. At least ada la kelas hepi2 utk wat kawan nihonjin di luar department aku sndri.

Nak amek TOEFL tp kt Jepun ni TOEFL Test adalah internet-based-test bukan paper-based-test. Aku lagi suka paper-based. Kelas utk TOEFL tak amek pon tp aku tetap nk amek test ni. Lama sgt tak test English skill yg makin berkarat ni. Hmmm

1 comment:

aReLaN said...

registered for toefl which costed me +3000 yen.