Tuesday, August 10, 2010

tRaiNiNg CaTia La PLaK...

Start dr Isnin lepas sampai la ke esok, aku ade training CATIA kt PJ. Ulang alik dari rumah Daus-chan kat Puchong ni jela. Lepak sni sepanjang training. Takde masa nak ulang alik dari Nilai. Minggu lepas still ok lagi la training benda basic walaupun hakikatnya aku dah mula rasa nak kuar dari design department sebab suasana keje depan komputer dari pagi sampai balik. Memang tak minat aku keje dok setempat tak gerak-gerak ni. Ngadap komputer je, xngadap orang.

Weekend lepas, hari Ahad, ada Tournament Futsal & Badminton anjuran Japema kat Cyberjaya. Aku ngan Daus je JAD 6 yang involve. Budak laen sume busy. Daus masuk team sensei & aku dalam team Ichikoh. Bersyukur la dapat no. 3. Tapi minta maaf sangat2 kat Takatsu sensei. Bukan niat aku nak tekel tapi court tu licin. Aku ni dahla inersia besar. Tak sempat nak brek.

Lepas futsal, lepak ngan sepak JAD & JMC yang ada. Diorang citer la pasal kuar dari line engineering, masuk management, finance etc yg bukan cabang engineering tpi sume japanese speaking nye job la sama ada kat DHL, IBM, HP dll. Paling menarik aku dengar, elaun bahasa Jepun mencecah RM1700 kat DHL, gaji fresh grad japanese speaker kt HP smpai RM4+++. Banyak lagi la.

Kitorang yg dalam line engineering ni elaun bahasa Jepun baru RM200 lbih kurang. Keje susah-susah, gaji takdela besar sangat. Bukan tak bersyukur tpi kadang-kadang aku tak larat ngan sume ni. Nak duit lebih kena OT tpi letih la hari-hari nak OT. Kalu takde keje, takkan aku nak ngadap komputer tak buat pape semata-mata nak OT.

Mayotteiru yo kono jinsei ni ha.....

4 comments:

kyo_9 said...

giler babeng aa sempai yg keje situ..
bonus japanese speaking bapak tinggi.. tp kebanyakan nye syarikat berkaitan komputer gak ek? ;)

aReLaN said...

saido->yup.tp keje bhgian bkn bhgian engineering pn.mmg tkde kaitan ngan pe ko blaja kt nihon tu.hehehe

cik dlabuseiyn said...

at least korg ade alaun bahasa..toshiba xde terus..!

Nihon sotsu said...

Panasonic pon xdek elaun nihonggo gak...ampeh!!