Sunday, August 28, 2011

RaYa DuLu, RaYa sKaNg....

Tak lama lagi dah nak raya. Budak-budak la paling happy. Kitorang pon syok gak sebab dapat cuti tapi takkan dapat lawan budak-budak punya syok kan. Time kecik-kecik dulu nye raya ngan skang dah bekerja ni memang jauh beza.



DULU : Happy sebab leh dapat duit raya. Rela meronda jauh-jauh sebab nak cari duit raya lebih dari orang. Aku geng2 along besenya paling lambat sampai rumah nenek pagi raya sebab kitorang cukup berani jalan kutip duit raya banding ngan sepupu-sepupu pangkat Angah dan ke bawah. Dapat RM1 dari satu rumah pon dah rasa cukup banyak.
SEKARANG : Sejak dari form 1 aku takleh kutip duit raya rumah ke rumah sebab dah tumbuh misai. Skang ni kena bagi duit raya lak kat para sepupu. Nasib baek la belum kawen & ade anak sedara lagi. Skang nye budak kalau bagi RM1 pon kecoh. "Pe la abang ni bagi singgit je. Kedekut giler" nantoka kan. Pikir bab duit raya pon pening. Takpela, kira sebagai sedekah. Dulu menerima, skang memberi. Everything has its ups & downs. 


DULU : Persiapan raya especially baju raya pe sme memang meriah. Siap tempah lagi. Setiap tahun serba baru. 
SEKARANG : Esok lusa nak raya baru cari baju raya. Kalau nasib baek, dapat la sama kaler satu family. Kalau tak, yang lebih kurang pon jadilah. 


DULU : Kalau raya tu tiap-tiap rumah sedara mara aku gi memang bedal je makan pe yang ada sebab tak kisah pe jadi. Janji leh rasa sume makanan dalam rumah tu.
SEKARANG : Kena bajet makan sebab kalau terlebih makan jadi boroi, aku gak susah nak kecikkan balik keboroian perut tu nanti. Kalau sanggup tanggung malu kena gelak, silakan biar perut ini memboroi.


DULU : Malam raya pakat maen bunga api & mercun ramai-ramai kat luar rumah nenek tu. 
SEKARANG : Dok je dalam rumah malam raya layan drama & movie lagi best. Dengar je bunyi orang bakar mercun kat luar rumah, memang rasa nak maki hamun je. Hahahaha...


DULU : Semangat hantar kad raya kat orang & happy giler bila dapat banyak kad raya. Nak je gantung sume skali kat ruang tamu.
SEKARANG : Orang hantar kad raya thru FB, emel ke apa pon dah cukup happy walaupon tak semeriah time dapat kad raya dulu. Nak gantung tkleh lak tu. Aish....

Papepon, raya tetap raya. Kena la beringat. Dah raya bukan maksudnya kita leh ikut segala hawa nafsu kita sebab dah habis Ramadhan. Kena kawal juga ye kawan-kawan. Jangan maen redah je. 

SELAMAT HARI RAYA!!!MAAF ZAHIR BATIN!!!!

4 comments:

jj said...

betul tu bro..

faizah said...

ye ke along bajet makan bile gi umah sedare2???tgk cam bedal sume je..hahaha..nk duit raya along..pos duit kat bandung eh..org x blik raya thun ni..T_T

Has said...

apa salahnya makan sampai boroi. banyak makanan sedap rugilah kalau tak makan. saya penyokong makan banyak2 masa raya! :D

aReLaN said...

jj->nk kembali wktu dlu tkleh dh.rye tetap rye xkre la dlu len skang len pn.

faizah->uish,thun lps mkn sket tau.gilir2 lg.satu rmh mkn,satu rmh tak,rmh pstu br mkn,then xmkn blik.hahah

snsei->mne leh.jtuh la standard ex exco sukan jad kalau perut boroi. :p