Wednesday, September 21, 2011

BuFFeReD eaRNiNgs DaRi NuffNaNg



Yezza, bulan ni dapat lagi satu Buffered Earnings dari Asustek. Mula-mula aku sendiri pon tak tau apa itu BE ni tapi lepas baca kat beberapa blog laen baru aku paham. Pastikan korang ade status Glitterati la kan & aktifkan diri di Nuffnang ngan join event, innit, tanya pape kat Helpdesk Nuffnang etc.

Nak dapat BE ni dengar kata blog kena ade traffic yang tinggi. Tapi nak kata blog aku ni popular takde la sangat pon compare ngan orang laen. Tapi aku cuba sedaya upaya tingkatkan traffic dengan tips dari blogger laen.

Antaranya ialah: 

1) Selalu share pasal new post tak kire la kat mana-mana platform yang boleh. Contohnya link kat YM, FB, twitter, Nuffnang innit etc. Dengan cara ni orang leh tau korang ada new post.

2) Ping kat mana-mana web pin cam PinglerPing-o-MaticPingMyBlog dan sebagainya. Ping ni bertujuan untuk bagitau search engine hantar spider diorang ke blog korang. So, bila orang search kat Google ke apa kuar la blog korang tu. Aku buat benda ni setiap kali aku ade new post jelah walaupun ade yang kata seeloknya sekali sehari. 

3) Sape tak tak Google tu apa memang hampeh. So, submit url to google la

4) Selalu singgah blog orang laen & tinggalkan comment ke pape kesan yang korang dah jejak blog orang tu. Dengan cara ni para pembaca & pemilik blog tu leh kenal korang. 

Banyak lagi cara & tips sebenarnya korang leh amek dari para blogger otai. Dengan cara ni, leh la korang cari duit tambahan. At least leh la buat duit sket-sket ngan blog & dunia internet ni. 

16 comments:

aida-myasara said...

tak pernah dapat pun ...mungkin lum ada rezeki kot...

aReLaN said...

aida->rezeki ade di mne2.yang penting usaha.nanti ada la tu.sbr ye

izzah said...

salam..tingal jejak..baru nk blaja psl nuffnang ni..b4 dis,mm blur sgt2..

Cik Erza said...

congrats!gotta try that!!hee

aReLaN said...

izzah->sye pon still dlm proses belajar.hoho

cik erza->thanks.try la mntak tips dr otai2.lg berbaloi.

msredcheesecake said...

Congrats, saya pun dpt be yg sama...

aReLaN said...

msredcheesecake - >congrats utk kte2

feyus said...

Tahniah, satu tips yg sgt2 berguna.thanks.
Harimau Lawan Ultramin?

aReLaN said...

feyus->terima kasih kembali.

oktant said...

Tahniah & terima kasih kongsi tip.

Rawlins Ichigo Takashi Lutz said...

Jeles sey
Heheheh
Tahniah ye dapat BE
dari saya

namaberita.com said...

Tahniah dapat BE.

Lain hari moga Nuffnang tu beri lagi hehehe...

Singgah & Follow sini pulak ya...

http://www.namaberita.com/

aReLaN said...

oktants->sme2.sharing is caring

rawlins ichigo takashi luts->mak aih, pjg beno nmenya.pe nk jeles,hr ni turn sye,next time org len including you gk.

namaberita.com->insya-ALLAH

mazrul ramzi mokhtar said...

Thanks for the knowledge..:-)

aReLaN said...

mazrul->no hal.sharing is caring.byk lg tips dr blogger len.

Pu3 Bibah Cun Melecun said...

memang tengah membaca pasal BE ni....heheh..jemput singgah blog saye

http://pu3bibahbibot.blogspot.com/