Friday, October 28, 2011

sToP tHe sCaM

Setelah sekian lama, tetiba petang tadi ada lak lagi scam call masuk dengan nombor 0320366888. Dahla selamba badak je leh tau nama penuh aku. Pastu cakap dia dari CIMB Aviva nye insurans & aku selaku pemegang kad BonusLink bertuah kerana terpilih untuk skim insurans CIMB Aviva serendah RM50. Ni rasanya dah kali ketiga atau keempat aku dapat call camni.

Masa dia call tu memang aku tengah layan tenet la. Terus taip nombor telefon dia tu. Konfem la ni kes penipu lagi.Sebelum ni pon pernah gak dapat scam call dari various numbers saying that they are from insurance companies what so ever, offering insurance which cover damage or injuries caused by nature ke apa & paling rendah RM20. Mula-mula dia cakap la ada yang RM100. Kalau cakap tak mampu, dia akan cakap ada yang lagi murah & they will only stop until you say yes. 

Antara scam call aku pernah dapat ialah dari nombor berikut: +60395436170, +60327811900. Yang takleh blah nye banyak maklumat kita dia tau. Contohnya details pasal kad kredit, nama penuh, alamat rumah pe sume. Besenya bila start cakap pasal insurans bla bla bla memang aku akan buat2 dengar sambil cari kat tenet je nombor tu. Bukan aku kena bayar pon sbb dia call. Dia yang bayar.Takpon terus letak. 

22 comments:

pinky_liscious said...

kes penipuan lg??

nurfauzi said...

biasa kalau ejen insurans yang call, mesti dia set up appointment. tapi ni biasa untuk produk life insurans/takaful keluarga.

rasa yang cimb aviva tu betul kot. memang biasa dia buat marketing call client.
banyak insurans yang offer polisi P.A (personal Accident) pada client sebab harga agak murah berbanding dengan life insurans

Cuma polisi PA ni takde nilai simpanan la. Kira kita bayar, burn gitu je.

Ape pun, kes insurans pun banyak jugak yang kelentong/ambik kesempatan. Termasuk kes agen tipu duit client.

Eden pun pernah konon orang telefon dari Celcom, kate simkad memang hadiah. Tapi slang indon dong...ohh aku ngak bisa tertipu begitu gampang dong. hahaa

adwafarahin said...

mmg scam calls nie annoying n menyakitkan hati btl

kite xde mase kot nk layan

klu bnd tu kite sendri yg nak tau la nnt kite cr sendri dak? aishh

aReLaN said...

@pinky :yup.dh byk kli dh kna.mls nk lyn.

aReLaN said...

@fauzi :tp mmg yg ni dh knfemkan pn.smbil2 dgr dia ckp,smbil2 cri kt tenet.mmg rmi dh kena ngan nombor tu gk.

aReLaN said...

@adwa :agk la.dhla nmpk sgt hafal skrip je.cakap tanpa henti tu.kte ni ye jela time dia ckp tu.hahaha

Norlida Ramli said...

penah gak kena cmni..time dapat tu terus letak call..
pas 2 dok call lagi..biar je.haha

aReLaN said...

@norlida :dlu slalu je kna.tp besenya mmg biar je diorg ckp sorg2.lps je dr tu trus msuk blacklist la dlm hp.hoho

H said...

ko ckp je lah

oh tu saya dah ada dah, baru beli kelmarin kat pasar malam

OKBYE!

aReLaN said...

@H :diorang jenis degil dow.ak dh ltak pn leh lk dia call blik pstu.mmg jnis xmkn saman la.hahah

fiezah91 said...

hehe.angkat je call diaorg lepas tu letak depan speaker tv.kehkehkeh :P

dhiera said...

saya pun selalu gak kena... konon ye kita terpilih sebab kita pengguna visa / master card. huh.. malas nak layan dorang!

aReLaN said...

@fiezah91:pernah angkat call diorg pstu ltk kat crushing machine.lg bingit.hahaha

aReLaN said...

@dhiera :1st time dpt call gni pn sbb user mastercard n visa la.nsb bek tak terkena.alhamdulillah

anamizu said...

mmg mcm haremmmm je spesis nih.. jns x reti bahasa deme nih.. aku pon sllu ade yg kol dok promote psl insurance deme..mmg aku letak terusla..hahaha pdn muke dorang! =P




luv,
cik ana

aReLaN said...

tau tkpe.kte ckp dh ade insurans je dia start la ckp dia nye lg bgus ke apa.mls nk dgr.hahaha

Anonymous said...

ni la kes tataw cerita main ckap shj.

mcm ni ye.
kalau betol2 panggilan itu menipu-

1. mesti org guna private number
2. cara perckpn/ slang
3. cuba tny , berani x kalau sy telefon syrkt insurance XXX , then sy mention nama "awk"-telemarketer...

kes psl maklumat peribadi tu..
lain kali buka mata trang2...
baca terma dan syarat.
yg u olss da apply bonuslink
yg u ols bersetuju
bahawasanya encik membernarkan pihak bonuslink memberi maklumat spt nama n no tel kpd pihak ketiga.
jgn igt nak pree aja.
pree2 ni pon. ni la korg dpt.

Anonymous said...

stuju ngan anonymous..

slalu kes penipuan die akan gune no private. bukan no talian tetap.. so lau korang bijak pandai.. leh la chek no talian tetap tu kat syarikat telekom. atau buat je report polis lau betul berlaku penipuan. lagipon kebanyakkan yang kol gune no talian tetap sebegini memang x di ragukan. contohnya sy pon pernah dapat kol dari no ni.. die promote insurans. sy pon bukan snang nak percaye gak. tapi sy amik no ni kol telekom malaysia. dan ia memang sah dari syarikat insurans. dorang buat tele-marketing.. kan ade syarikat insurans yg jual melalui tele-marketing... dan sy bandingkan harga.. klu amik insurans tros dari syarikat telemarketing insurans very more cheap than the insurans agent.. ye la.. klu insurans agent kan nak makan komisen lagi dari insurans yg die jual.. tu dari maklumat kwn sy la yg menjadi insurans agent.. so nasihat sy.. ape2 pon sila siasat dulu sebelum buat kputusan. jgn bagi pahala korang kat orang lain sesuka hati ye.. =)peace

Anonymous said...

rasanya org yg selalu salahkan telemarketing ni mmg x sekolah kot,tahu nak menuduh jer.malaysia nia ada undang2 kot if let say org tu kol guna private no mungkin boleh diragui..tapi jelas dan nyata no yg digunakan no pejabat..and ofcourse ada simpanan rekod kat telekom..kalau dah tak mampu nak bayar walaupun serendah rm5 terus nak salahkan telemarketing...sebab tu ramai pesakit yg merempat kat hkl coz x mampu nak bayar kos perubatan..korg mmg manusia2 sedih dan x berguna..semoga korg accident and terus ingat semula telemarketing yg korg cemuh..

Anonymous said...

Haha ni mesti keja ngan dorang kan... Abis Tu kalau orang dah ckp tak minat or dah bgtahu dah Ada insurance covered.. Kenapa nak kacau lagi? Dah la cakap laju tak faham pastu pandai nak buat org sign up terus.. Tetau je bil da sampai kt rumah. Kalau betul.. Bila org mintk extra details ke.. Flyers ke.. Bagi la.. Ni tak.. Nak jugak pancing mintk alamat nak sign up terus. Bull shit la!

Maziah Jamaludin said...

baru seminit lepas dpt call no ni,2 kali plak tu..saja xnak angkat..terus google no ni..sblm ni private no hampir setiap hari..rimas btul...den dah la niago ni, kang cust den plak yg den x angkat call...

Petua Rawat Demam Denggi Secara Semulajadi

Anonymous said...

kesian tengok melayu kita. korang taw tak tele-marketing tu ape? negara maju lain semua dah guna tele-marketing untuk jual product. mana nak guna ejen dah. mana Malaysia tak mundur, rakyat byk yg bodoh bengap.