Sunday, November 27, 2011

SaLaM MaaL HiJRaH....



Salam maal hijrah, 1 Muharram & tahun baru buat sume. Dalam sedar tak sedar dah masuk tahun 1433 Hijrah rupanya kita. Jangan dok ingat sambut new year je sampai new year Islam korang lupa lak. Bila masuk tahun baru, ada la azam baru tapi besenya kita renew je azam tahun sudah. Hahaha...

Dalam kita hidup di dunia ni, jangan dilupa kewajipan kita untuk akhirat ye sume. Jangan dok kejar dunia je sampai akhirat terabai. Bak kata ustaz aku masa Form 3 dulu, dunia ni ibarat gelas & akhirat ni air teh. Kalau korang gi kedai order gelas, korang dapat gelas jela. Kalau korang order teh, korang dapat teh & gelas. Camtu jugakla dunia dan akhirat. Kalau korang kejar dunia, maka dunia lah yang korang dapat. Tapi kalau kita kejar akhirat, kita akan dapat keduanya skali sebab Islam itu sempurna, cukup lengkap, merangkumi segala aspek kehidupan.

So, sentiasalah berusaha meningkatkan amal ibadah kita sume ye. Hidup di dunia ni hanyalah sementara, yang kekal abadi adalah di akhirat sana.

16 comments:

dhiera said...

salam maal hijrah!

msredcheesecake said...

Salam maal hijrah....

Kena selalu berhijrah kearah yg lebih baik di dunia dan untuk akhirat juga....

Eza Boom Boom :) said...

Okeh, akan Eza pegang kata-kata awak tu..Chewaah! Hihi..Eza setuju dengan analogi gelas dan teh. Semoga kita sentiasa dicurahkan hidayah daripada Allah. Amiin..

aReLaN said...

@dhiera :salam maal hijrah kembali

aReLaN said...

@kak red : btul tu.smoga kita smakin baik dr hari ke hari.AMIN...

aReLaN said...

@Eza : hehehe...pesan ustaz tu lekat smpi skang.

hitamanis said...

salam maal hijrah. thn baru hari jadi aku jugakk heheh e

aReLaN said...

@hitamanis : salam maal hijrah n hepi bday.otanjoubi omedetou

Miss Hidy said...

Salam MaalHijrah...moga azam tahun ni tercapai..=)

adwafarahin said...

salam maal hijrah lan!

aReLaN said...

@Miss Hidy : salam maal hijrah kembali.mga sme azam n cita2 tercapai. AMIN

aReLaN said...

@adwa : salam maal hijrah juga buat adwa

Eza Boom Boom :) said...

Eza tagged awak..wink2..

http://cheksunnyboomboom.blogspot.com/2011/11/segmen-10-perkara-pelik-tentang-saya-by.html

aReLaN said...

@Eza : time kasih.nnt saya buat ye.hri ni byk keje.arghhhh

anamizu said...

salam maal hijrah arelan..semoga thun baru mmbwa lbh kberkatan pd kita semua ^___^






luv,
cik ana

aReLaN said...

salam maal hijrah jgk cik ana. AMIN. marilah mencari keberkatan hidup ini...