Tuesday, December 13, 2011

BaNgga SeBaGai RaKyaT MaLaYsia

Buat kesekian kalinya Malaysia berada di ranking paling atas & pencapaian ini memang patut dibanggakan, bukan cam aku citer hari tu kat sini. Kali ini Malaysia berada di tempat pertama selaku negara dengan rakyat paling ramai leh cakap dalam pelbagai bahasa seperti di bawah ni.



Daripada 51 buah negara, Malaysia di tangga pertama dengan purata rakyat berkebolehan berbahasa sehingga 3.4 bahasa diikuti oleh UAE dengan 3.3 bahasa. India & Estonia di tempat ke-3 ngan 3.1 bahasa. Jepun paling bawah ngan hanya 1.2 bahasa. Kalau korang nak tau, orang Jepun ni bahasa laen memang tak reti la. Diorang tau bahasa Jepun je. Kalau diorang cakap English skalipon, mostly berterabur atau korang tak paham sebab Jepun takde sebutan ikut huruf, diorg sebut ikut suku kata. Kalau END jadi la ENDO, START jadi SUTA-TO. 

Itulah hakikatnya negara maju Jepun. Hehehe...Kalau korang nak gi Jepun, mmg susah sket la nk communicate. Korang cakap English betul diorg tak paham gak. 

38 comments:

adwafarahin said...

ok rangking nie sgt dibanggakan ^^

CekbOlat-bOlat said...

abgku ni ade di Jepun ke skrg? -_-"

fadh leyanie said...

bangga menjadi rakyat Malaysia..

aReLaN said...

@adwa : ni br btul nk bngga.heheh

aReLaN said...

@CekBolat : mana ada. dok jpon smpi bln 3 tahun 2010 je.lps grad trus keje kt msia.hehehe..tp mmber rmi je lg kt sne.

aReLaN said...

@fadh leyanie : kan3.eh,gmbr profile ade elemen jpon tu.huhu

kyo_9 said...

hmm..
betul ke rakyat Malaysia average leh cakap 3 bahasa ek?? Malay, English.. satu lagi ape??

aReLaN said...

@saido : tu org melayu.klu chinese???dh leh 3.indians pn 3.yg amek sbjek bahasa tmbahn kat uni tu lg.bahasa arab zaman skolah.france,japanese,mandarin. byk tu dow.haha

niezam said...

*bangga nya jadi rakyat Malaysia* kita satu bangsa kita satu negara. kita satu matlamat..oh ho ho. tetiba nyanyi lagu satu malaysia kan.

:))

jelez dgn org yang tau dgn org yang boleh ckp + writing dlm bhs asing tu. sbb aku tau bhs melayu. english? mak aih! grammar tunggang langgang.

dhiera said...

i'm proud to be malaysian.

beli durian x semalam?

aReLaN said...

@niezam : ala...grammar tak pntg.jnji yakin je ckp.hohoho

aReLaN said...

@dhiera : bli la.nnt ada update durian.hohoh...senak perut mentekedarah durian

~aYu~ said...

oo macam tu yer.. kira bangga la jadi rakyat Malaysia. untung boleh belajar byk bahasa. arelan, nanti ajarla kami bahasa jepun.. :)

Eza Boom Boom :) said...

owh, ye keee?? waa, teringin woo nak pergi situ..teringin sangat nak g jepon untuk melancong! huhu. beli tiket flight untuk Eza boleh tak?? :P once again, Tahniah Malaysia!! Tak sia-sia usaha kerajaan tubuh sekolah SBP,banyak belajar pelbagai bahasa.

aReLaN said...

@~aYu~ : insya-ALLAH.kna buat kelas ni nnt.tp mne reti nak ajar org.hahaha

aReLaN said...

@Eza : sme la.teringin nk g jpon blik tp mahal la tiket.wuuuu....mne la mampu skang ni.

Juliet_iRa~" said...

sgt membanggakan..:))

dhiera said...

kemain lagi mentekedarah~ tah dapat tido ke x malam td. hahaha

Cik Bunny said...

biar betul! Cik Bunny baru tau hal ni 0_0

aReLaN said...

@Juliet_iRa~" : kan3.proud to be malaysian walaupun dri sndri pn tkde la mahir smpi 3.4 bhse.hehehe

aReLaN said...

@dhiera : dapat je tdo tp lmbt sket la.tergolek2 mata xnk lelap. :p

aReLaN said...

@Cik Bunny : skang dah tau kn.hehehe..jom blaja lg byk bahasa

dayu_myself said...

waaa...
bangga2..
hehehe..
wlaupun aq bleh ckap 2 bhase je...
muaahahaha...
eh3...korea pun gheti la...ngee

Norlida Ramli said...

dlu alan blaja kt jepun kn?syoknyaa..hehe

Cho Zila said...

gitu yerk akak tau dua bahasajer tupun yang satutu berterabur..

LAici KAng Ais said...

niceeeeeeee

aReLaN said...

@dayu_myself : ok la tu leh ckp korea sket2 pn jd la.heheh

aReLaN said...

@Norlida : itu dulu.zaman muda2.skang dh tua.bestnya ingt blk zaman student dlu

aReLaN said...

@Cho Zila : ala...janji tau.jpon lg parah tau wlupon negara maju.heeh

aReLaN said...

@LAici KAng : bangga jd malaysian.wuuhuu

Marina said...

wah..ye ke?...marina penah jumpe sorang jepun ni...makan kat kedai marina keje part time dulu..dier punyer la taknak cakap english..dier nak mintak garam. dia cakap GUTTO rasenye..last2 dier sebut SALT jugak..kelakar betoi..

aReLaN said...

@Marina : bkn xnk.diorg nk ckp tp xleh.dia nk ckp SO-RU-TO rsenya.hahaha..lawak la klu dgr jpon ckp english.tp yg power,mmg btul2 power

dyabunga said...

dh mcm ckp ayam dgn itik lh ye.. ckp english xphm.. kalo ckp melayu kopem lg xphm..hehe

aReLaN said...

@dya : mmg ayam itik la.bdk luar yg dtg jpon dlu n tak reti bhse jpon siap kna bwk pensil n kertas lg g mne2.xphm sgt bhse,lukis je.sng cter.hahah

fiQ'Ra said...

malaysia yg mana? hehe bhasa org cina den tak paham :))

ZYASH said...

Agak2, ajinamoto tu daripada perkataan ape yer?? nama org kah??

aReLaN said...

@fiQ'Ra : malaysia plg atas la.nme pn ranking 1.hehehe

aReLaN said...

@ZYASH : ajinomoto la.aji tu mksd dia rasa.moto tu basic atau foundation.no tu kepunyaan.krenya ajinomoto tu the base of taste.hehehe