Tuesday, December 13, 2011

BiLa La NaK HiLaNg Ni

Hari ni cuti, gi NCI Hospital untuk follow up regarding my batu karang. Pukul 9.30 pagi appointment ngan doktor. Cam bese la, kena buat ultrasound macam orang pregnant tu. Memang geli perut aku dibuatnya bila gel yg dia letak kat scanner tu kna perut. Sejuk lak tu. Dahla kena minum air sampai 4 gelas. Nak pecah pundi kencing rasanya pnuh ngan air.

*Tu salah satu. Ko ingat orang pregnant je ada gmbr scan gini???Aku pon ada*

Keputusan dia, 2-2, macam keputusan maen bola la plak. Yup, 2 ketul kat buah pinggang kanan & 2 ketul lagi kat buah pinggang kiri. Masya-ALLAH, last time check 6 bulan lepas tinggal seketul je kat sebelah kiri. Nilah akibat tak dengar nasihat doktor suruh minum air kosong banyak-banyak. Awal-awal dulu memang semangat la sampai nak muntah2 la jugak mnum air kosong. Pastu makan tembikai satu biji sorang2. Buat sup lobak putih lagi. Memang keluar tapi makin lama makin malas diri ini dibuatnya.

Pastu tadi doktor cakap nak buat 24-hours urine test pe benda ntah. Cecah sampai RM 880 tu. Aku cakap nanti la saya decide. Baru test dah sampai gitu skali mahalnya. Kopak la akaun aku dow. Aiya....Doktor cakap selain kurang minum air, antara faktor laen adalah kuat makan seafood. Tu memang kena la ngan aku. Dok Jepun, kalau makan kat kedai luar, seafood jela kitorang makan melainkan kalau gi kedai halal. Hmmmm

Nasib baek sume berdiameter kurang dari 1 cm. Leh paksa kuar lagi la ngan cara normal iaitu buang air kecik. Tapi sakit dow time kuar. Dah banyak kali aku kena....

43 comments:

khalila said...

batu karang? xyah buat operation ke buang tu?

Eza Boom Boom :) said...

awak ada kena bagi ubat ke?? dulu kakak Eza pun ada batu karang. Sebab slalu sangat makan seafood. Tapi lepas makan ubat semua, Alhamdulillah dah takde dah batu tu. Semuanya dengan izin Allah gak.

p/s: Awak pun jangan makan seafood je ek.. Semoga cepat sembuh :D

aReLaN said...

@khalila :kalau kecik takyah pn.leh je kuar cre normal.klu bsr sket leh tmbak ngan laser biar jd kcik n kuar cre normal gk.klu bsr sgt br kna operate.

aReLaN said...

@Eza : doktor ade syorkan ubat.nnt la test.sblm ni pakai petua org tua je.mnum air tembikai sebiji +gula batu. buat sup lobak putih, makan anggur hitam.hmmm..mcm2 la.

p/s : tapi seafood sedap....

Kancil 8349 said...

mak ai...kes berat nie

Ct R Miena said...

saya ada seorang kawan.. yg menghidap batu karang.. alhamdulillah selepas menggunakan produk 4Life.. batu karangnya hilang 100%. ini bukan cerita dongeng tau.. kalau berminat.. boleh keep in touch dgn sy sendiri.. atau dgn member yg sy mention ni tadi.. http://transferfactor4us.blogspot.com/.

Kakzakie said...

Baik take it serious dik... kakak bab-bab benda dlm yg susah nak dibuat memang takut. Lain org mengandung makin besar pun tapi boleh keluar jadi rezeki. Ini batu kalau makin besar risiko tinggi dik..

Sementara ini ikutlah nasihat doktor ye...

natashaborhan said...

kalau nak cepat baek , dengar laa nasihat doktor tuu :]

♥ Capital N said...

eh sama macam atuk kite lah .
tapi dah elok dah , ubat kg jee , siap terkeluar lagi batunya .
*Semoga cepat sembuhh ye (:

Miss Hidy said...

arelan try guna cara kg pula. ada cara nak buang batu karang instead of jumpa doc. Btw..dont eat seafood anymore..yummyyy...get well soon...=)

fiza said...

Kesihatan kena jaga...banyak gak batu tu, sebelum bertambah banyak, baik cegah dari skang.

Cheq Suna said...

kena jg pemakanan dah tu..ikut nasihat doktor

aReLaN said...

@Kancil 8349 : xdela berat sgt.slagi mne dia dlm saiz kecik ok lg.leh kuar je.insya-ALLAH

@Ct R Miena : sye cbe cre org tua2 dlu la ye.klu xdpt gk nnt gtau blk.heheh

aReLaN said...

@Kakzakie & natashaborhan : baeklah.akan ikt ckp doktor.

@Capital N : tp mmg sakit la time kuar klu bsr sket pn.uish

aReLaN said...

@Miss Hidy : dh prnh cbe cre kmpg n kuar tp tetiba jd mls.ala...seafood sedap kot.

@fiza : mencegah lebih baik dr mengubati.hehehe

@Cheq Suna : nak jaga mkn mmg ssh bg yg ske mkn ni.hmmm..akan cbe ikt cakap doktor.insya-ALLAH

Warna Warni Kehidupan said...

kena tahan selera la, kena disiplin, jangan malas..nak baik tak??

fiQ'Ra said...

hah?? kenapa ni? sakit apa?

aReLaN said...

@Warna Warni Kehidupan : mmg nak baek.wuuuuu

aReLaN said...

@fiQ'Ra : batu karang cik fiq'ra.hmmm

CekbOlat-bOlat said...

abg saye =((
ikut lah ckp doktor.. kan adk bolat dh sdih2..

missbunga said...

mesti sakit kan3?? takut plak..huhu

aReLaN said...

@CekBolat : nak wat cmne,abg ni degil.doktor ckp xnk ikt.pdn ngan muka.

aReLaN said...

@missbunga : time dia nk keluar tu,mmg tak terkata la sakit dia.subhanallah

dhiera said...

erk.. 24 hour urine test rm880. biar betul? doktor xda explain ke test ni dia check apa.
kalau takat nak cek protein ke microalbumin ke darah ke nak detect batu karang memang super tak logik. sebab test-test tu murah dari rm880 (kat tempat kerja saya lah)..

tapi memang kena banyak kan minum air at least satu botol besar tu. better more than that la. hek. lagipun, kamu kan kire physically active kan. selalu exercise lagilah kena minum banyak.

seafood kena kurang ea. nak rasa boleh takat satu dua.

G@D!z$ said...

akak doakan moga cepat sembuh...x rugi klu ikut pantang larang tu tau...

aReLaN said...

@dhiera : doktor ade tnjuk tp xbrp nk paham tulisan dia.pastu bahasa medic kn.hahahah..baekla.nasihat akan dituruti

aReLaN said...

@G@D!z$ : AMIN....tp kdg2 mls nk ikt pntg lrg ni.hmmm

Juliet_iRa~" said...

ohhh xpernah tau plak mnum air tembikai 1 biji utk keluarkan tu..huuu

seafood ea penyumbang utama?huhuuu..

apa ek simpton2 bt karang ni?

dhiera said...

taw x lepas je baca entri ni terus bukak price list utk test yg guna 24hour urine utk batu karang. semuanya rm15. cuma ada a few je yang kena call lab untuk confirm.

sekali dgn treatment lain kot arelan~

ira: stone ni kadang2 tak ada apa2 simptom pun.

aReLaN said...

@Juliet_iRa~" : jwpn simptom tu dh dijawab oleh cik dhiera kte.heheh..tp mse mle2 kna mmg senak la perut ni.rse cm nk meletup.bab tembikai tu org2 kt kilang ni lah gtau.seksa nk perabis tu.hahaha

aReLaN said...

@dhiera : thanks for the info.mse dia tnjuk costing tu mmg tak bce hbis pn.tgk harga je trus terkedu.hahaha

dhiera said...

hahaha... buat lawak la~ klo saya pun akan terkedu jugak. klo kawen dgn org selangor boleh buat 3 kali mas kawen.

aReLaN said...

@dhiera : mahalnya mas kawen org slangor.huhuhu...

DiDiE eLa said...

get well soon~

p/s : jangan makan seafood

eyh2, stay jepun erk sekarang nie? my bestfren ada dekat jepun..kot2 kenal..senior de ke..hehe

aReLaN said...

@DiDiE eLa : xdela.dh dkt 2 tahun kt malaysia lps hbis blaja.dh keje pn.

nini said...

takutnya....semoga cepat sembuh erk...=D

aReLaN said...

@nini : insya-ALLAH.time kasih.doakan la ye.

DiDiE eLa said...

konferm senior my frens la nie... dia JAD jugak..xkenal kot..

aReLaN said...

@DiDie eLa : patutnya leh knal sbb sme2 JAD.xrmi pn bdk JAD.hehe

DiDiE eLa said...

fly pown sket2 kan...dia thn 91..budak lompat.. pompuan..nama arini nuran..kenal kah? dia duk dekat uni shibaura institute of technology~..stay saitama...

aReLaN said...

@DiDiE eLa :hahaha...mmg knal la.kem salam kt dia ye. knal pn gtu2 kt fb je.xsmpt blaja sme2 kt JAD mahupun kt jpon.

DiDiE eLa said...

dah agak dah..mesti kenal...haha itu pasti...=P Insyaallah..=)

*kita plak kenal melalui blog...keh3*

QASEHNYA RANIA said...

jgn la malas2 bro...benda seyes nih..arwah tok sy penah kene. operation,bila tengok batu karang tuh macam telur masin, hitam..minum byk2 air putih tau....