Tuesday, December 20, 2011

MaLu BeRTaNya SeSaT JaLaN

Petang tadi bersembang sesama engineer kat ofis tapi langsung takde kaitan ngan keje. Yang paling kitorang terkejut bila sorang tu cakap dia dah kahwin masa raya puasa tanpa sorang pon antara kami tahu. Ini menjadikan aku the only bujang dalam Process Engineering. Eldred tu laen kira la. Hahaha...

Lagi satu yang takleh blah bila aku baru tahu pasal elaun telefon untuk staff bertaraf supervisor dan ke atas yang bernilai RM30 sebulan untuk setiap orang. Arghh...time aku dok design dulu, aku ingatkan elaun tu hanya untuk yang selalu berurusan ngan supplier atau customer. Kat design dulu, mana ada aku nak contact dua2 tu. Dah setahun aku kat Engineering pon aku ingatkan camtu gak tapi time dok sembang petang tadi baru aku tau.

Sebulan RM30, skang ni dah setahun aku kat Engineering iaitu 12 bulan maksudnya aku dah rugi 30 x 12 = RM360 tu dow. Asal la time aku kat Design dulu para senpai tak bagitau pon. Aku masuk Engineering pon budak2 ni tak gitau sebab diorang assume aku dah tau. Tulah, spe suruh tak tanya. Aiyaa...Esok pe lagi, isi je borang claim elaun tu. Chait...

54 comments:

Cik TeN10 said...

uishh sebulan RM30 ok sgt tuh !! claim jgn tak claim.. rugi2.. haha :D

ehh tak faham.. msuk pahse engineering ?? mksdnya ??

aReLaN said...

@Cik TeN10 : dalam development ni,ade design stage n engineering stage.slagi mne design stage tak hbis,engineering nye keje more to documentation je.ble dh msk phase engineering,br busy ngan injection trial,line setup,kaizen activity,production monitoring etc.letih2

Original CikTeddy said...

bnyk tuh..mmg kne claim..hehe

Warna Warni Kehidupan said...

huh 30!!! rugi2, kat sini jangan kan 30, 3 hengget pun tak sabar dorang nak claim huhu

aReLaN said...

@Cik Teddy : borang dh siap isi.esk amek sign boss n htr.huhuh

aReLaN said...

@Warna Warni Kehidupan : sni nye HR bkn nk gtau pape klu bab claim ni.klu bab potong gaji ke apa mmg laju la.adoiyaii

niezam said...

Hahaha. cool! nnt claim byk2. yang lame2 tak leh claim ke?

dyabunga said...

claim jgn x claim..rugi tu kalo x claim..

anamizu kaito said...

boleh claim lg ea? kalo ofis guwa 3bulan je limit utk claim.. kalo terlepas,mmg kira burn la T____T






luv,
cik ana

aReLaN said...

@niezam : yg dh lps tu mmg xleh nk wtpe la.biar la.bkn rezeki

aReLaN said...

@dya : mmg rugi la.xtau la knp lh tak tau.aiyaa

aReLaN said...

@cik ana : start bln dpn la br msk.yg dh terlepas setahun tu burn la.hmmm

k e y r i said...

haha melepassss. nasibek skang ko dah tau :D

nurmujahidah said...

alamak,, gi isi borang sepantas kilat tau,, rugi amat ler,, :D

aReLaN said...

@keyri : tulah psl.setahun pnye bahagian dh rugi.aiyaa

kyo_9 said...

ni call peribadi nye ke ko nk claim nih?

aReLaN said...

@muja : dah isi pn petang td.tgg nk amek sign boss n htr kt hr je.hehehe

aReLaN said...

@saido : ak skang slalu je berurusan ngan supplier pe sme tp xprnh la smpi rm30.but mmg dia tlis dlm surat tu sme yg level supervisor ke atas dpt.xde lk state gne utk apa.hahaha

CekbOlat-bOlat said...

kuang-kuang-kuang.. adk bolat nk ckp pdan mukee kt abg bangla ! haha..

spe sruh tak tnye -_- ni bkn sesat jlan.. malu brtnya trtelan ktak ! hehehe

aReLaN said...

@CekBolat : xkisah pn.hri ni dh claim.wekkk

Eza Boom Boom :) said...

tu la sapa suruh tak tanya, kat rugi beratus-ratus dah. keh3. nasib baik tak sejuta lagi. Lepas ni senang la awak nak bergayut dahan ke dahan dengan si dia. hehe :P

aReLaN said...

@Eza : xyah gayut pn.rmh dkat je.hehehe

Miss Xyz said...

uish, byknya.. claim jgn x claim.. dh claim jgn lupa blnje.. hakhak XD

fiza said...

Alahaiiiii...napa tak tanye. Rugi kalau tak claim tu sbb banyak.

aReLaN said...

@Miss Xyz : hahaha...brp la sgt yg dpt.claim rm30 tp hakikatnya bulan2 nye bil RM130 kot.adoiyai..

aReLaN said...

@fiza : dh htr pn borang claim td.heheh

Miss Hidy said...

Wah...orang tue da anta borang claim..lehla blanja lepas ni..hehe..

aReLaN said...

@Miss Hidy : hahaha..mmg dh htr tp nnt msti HR bsg.diorg bab2 claim ni mmg pantang.tp bab potong2 laju je.

Juliet_iRa~" said...

hee...ruginyaaaa..hee

cpt2 isi borang claim!

byk apa 30 tu!:p

psss : tu la..enjin suzuki tu 1.0 je kan..harga nk lebih kurang myvi...spare part suzuki mahal dan susah cari ek??ira dlm dilema xtau nk mn...nk cari kereta kecik je..bulan2 dlm 500 camtu...

~SaL IjOu~ said...

naseb bleh claim,kan..kalo x menangis x berlagu jugak la~
kite kat office dulu pun selalu dipesan..jgn suke nak assume..kalo xtau, tanya..walopun soklan tu nampak cam bodo ke apa..~ ^^

aReLaN said...

@Juliet_iRa~" : dh submit pn form tu.tgg la bln dpn br tau msk ke tak.hehehe

aReLaN said...

@~SaL IjOu~ : xdela smpi tahap menangis sbb 30.klu byk lg mmg ngs la.at least lps dh claim ni,kurang la sket beban.hoho..tulah psl,kna tnye gk pape sbb xsme dia tlis dlm company nye handbook.HR plk bkn nk gtau.

say to easy=) said...

nasib baik leh claim and nasib jugak la awk tya diorg.hehe

wahida said...

cepat claim..!!


lenkali jgn malu bertanya...hehe...

Saddila said...

duit . duit . duit ?? takde ? kesian .
heee kahwin nnt ajak dila . please :))

♥ nitnot said...

apa punya pesen lah HR kat opis abang tuh ? HAHA , siann nama HR pulak yang naikk . kehkeh . :P
Rugi rugi , cepat cepat mintak claimmm ! HAHA
Btw , abang nih engineer apee ? *wow :O

aReLaN said...

@say to easy=) : xtnye pn.bdk2 ni yg dok cter.tu yg br tau.

aReLaN said...

@wahida : nk kte malu pn xjgk.mmg tak tau pe nk tnye kot.hehehe

aReLaN said...

@Saddila : insya-ALLAH sume dijemput.tgg jela ye.

aReLaN said...

@nitnot : HR kt mne2 cmpny mmg besenya gni.bkn nk bela pekerja.lg hentam ade la.aiyaa...time blaja dlu automotif.dh keje ni jd process engineer

Juliet_iRa~" said...

hee..nt bulan depan masuk boleh la belanjaaaa...heeee ;p

byk gak tu..kekeke

pss : thankss sbb bg info..rsnya nk beli myvi kot..kekeke ;p

msredcheesecake said...

Brg yg lepas jgn dikenang... Hheee... Claim jgn tak claim...

Msred nak tengok MI4 jugak!!!!

sekamar rindu said...

salam...

mintalah sampai rm 50, rm30 sangat sikit tu..:))

aReLaN said...

@Juliet_iRa~" : stakat msk rm30 tak trase mne pn.tak mmpu lg nk tmpung beban hdup ni.hehehe

aReLaN said...

@Kakred : tulah psl.nk wat cmne kn.bkn leh dpt pn bahagian setahun yg dh melepas tu.wajib claim pn.dh htr borang pn.hehehe

aReLaN said...

@sekamar rindu : salam. kalau leh claim lebih mmg dh lme claim tau.ni dia bg rm30 je.ok la tu.baik ada drp tkde.hehehe

! AYIES ZAIMA ! said...

ehh dah leh buat mas kawen ..haha .

pastu jgn cari yg cam ni tau ... http://bintuzainal14.blogspot.com/2011/12/enam-golongan-perempuan-jangan.html

dyabunga said...

tu lah..lain kali kena rjin bertanya..

aReLaN said...

@!AYIES ZAIMA! : mas kawen???cm xckup je sbb bakal org rmh org klntan.hehehe

aReLaN said...

@dya : baiklah.akan tnye sme bnda. :p

DiDiE eLa said...

oooo process engineering~~ lebih kurang macam kakak DD jugak...same ke process dengan material engineering? DD taw engineering network jah...ekekeke

aReLaN said...

@DiDiE eLa : PE ni lbih kpd setup layout,line,document berkaitan development stage for engineering ikt customer's requirement etc.material ni mcm lbih kpd development atau study material.hmmm

DiDiE eLa said...

owhh...baru paham... i am newbie for engineering.. *perasan newbie plak*

aReLaN said...

@DiDiE eLa : dh keje nnt br tau.len tmpt len skop keje wlupon position sme.hehe