Monday, December 5, 2011

PuaSa SuNaT asYuRa...

Esok 10 Muharram iaitu Hari Asyura dan kita digalakkan puasa sunat tapi takleh puasa esok je sebab Asyura juga adalah hari diagungkan orang Yahudi dan Nasrani. Sebelum difardukan puasa bulan Ramadhan, hari Asyura ni wajib puasa. Baginda bersabda : 


“Semasa Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam berpuasa pada hari Asyura dan menyuruh orang ramai berpuasa, maka para sahabat bertanya: Ya Rasulullah! Asyura adalah hari yang diagung-agungkan oleh orang-orang Yahudi dan Nasrani. Maka baginda bersabda: Jika datang tahun hadapan kita akan berpuasa pada hari Tasu’a (hari ke-9 di bulan Muharam). (Berkata Ibn Abbas:) Maka belum tiba tahun hadapan, Rasulullah sallallahu ‘alaihi wa-sallam telah wafat”. (Hadis Riwayat Muslim dan Abu Daud)


Sebagai kesimpulannya, adalah disunnahkan berpuasa pada 9 dan 10 Muharram. Jom puasa esok dan lusa. Bila ingat balik, lama dah tak merasa bubur asyura ataupun sugha. Hmmm...


*Bubur Asyura Ganung???*



29 comments:

anamizu said...

aah bubur asyura / kuih asyura ni pon stahun sekali je baru jumpak.. mari berpuasa! ayuh~ hehe





luv,
cik ana

Norlida Ramli said...

aah..penah gak mkn yg cmni..hehe
tp still nma bubuq asyura kan..hehe

dhiera said...

tu bubur ke macam kuih jerk~

wanie wonek said...

sedapnya asyura. lain tempat lain cara n rasa bubur ni.

aReLaN said...

@cik ana : jom2.tingkatkan amal.heheh

aReLaN said...

@Norlida : a'a.nme sme je.time panas sdap je mkn.tp ble sjuk cm kureng je.

aReLaN said...

@dhiera : bubur dh sjuk n keras mmg jd gtu.

aReLaN said...

@wanie wonek : tak pernah lg rse tmpt len nye bubur asyura.nk gk test.hmm..try la tnye msjid esk.heheh

THE LEKAT LEKIT STORY said...

suka makan bubur ni time panas & lembik je. dh beku x minat dah

lynda salim said...

ramai kut kengkawan linda yang pose hari ni .. untunglaa dapat pose sunat .. yang tak pose sila lah melantak bubur asyura bebanyak .. nyammm,nyammmm,nyammmmm ..

Miss Hidy said...

wah..lama x makan bubur asyura...en lan..selamat berbuka puasa...hehe

Eza Boom Boom :) said...

Selamat berpuasa...Nanti kita buka puasa sama-sama ek. :P InsyaAllah, esuk Eza g tolong ajk masjid masak bubur asyura...Tak sabar je tunggu esookk..

aReLaN said...

@THE LEKAT LEKIT STORY :eh2.sme la kte.yg sjuk tu cm xbest je dlu.last skali mkn mse form 1 je rsenya.hahaha

aReLaN said...

@lynda : mne leh melantak skang.tgg la ktorg ni skali.hehehe

aReLaN said...

@Miss Hidy : awalnya berbuka.hahah..tulah psl.dh 11 thun tak merasa ni.

aReLaN said...

@Eza : hehehe..jom2.nk bkk pose ktne ni??? :p

Cho Zila said...

thanks ingatkan puasani.. Insyaallah... ala sedapnyer bubur asyurani... kalau kat kampung mesti mak buat...

aReLaN said...

@Cho Zila :sme2.kt kmpg mse skolah dlu ade la org kmpg buat.skang ni tak merasa dh....

fiza said...

Jom puasa esok ☺☺

aReLaN said...

@fiza : jom2.

アヌムちゃん said...

eh 9 muharram arini kan? sbb cek kalender tulis arini 9.esok 10..kompius jap tarikh.huhu.btw thanks for sharing..

アヌムちゃん said...

ari ni and esok.or esok n lusa.huhu.kalau esok start boleh la puasa..kalau hari ni dh terlepas pulak.wuwuwu.

hamzah ian said...

kalau mkn yg panas sedap wehh.. huhu.. tp skrg dah tak buat dah.. kena makan yg sejuk je..

[z@ck] said...

dah lama tak makan bubur asyura.nampak sedap.teringinnya

aReLaN said...

@anum : mle2 pn xingt gk tp ble ade org ckp nk pose esk,tu yg cri.apa ada ngan hr ni n esk.ingtkn org tu pose sunat isnin ke gnti.hehehe

aReLaN said...

@hamzah ian : dlu dpt yg panas pn sbb dok kt quarters.dkt ngan asrama.jd tkg kacau.tu yg leh rse.klu x mmg tak dpt la

aReLaN said...

@[z@ck] : dlu mkn ble dh sjuk,seyes xsedap.tp ble lme sgt tak mkn,ngidam lk dibuatnya.

wanie wonek said...

saya pun dapat rasa bubur tempat lain punya time study dulu. dari n9 n johor. tapi tempat saya jugak plg sedap. kat perak pun tengok tempat jugak. lain tempat lain caranya. hehe

aReLaN said...

@wanie wonek : tmpt sye tu kt mne ek???hehehe..mne la nk cekau bubur sugha tu esk.hmmm