Wednesday, January 18, 2012

HiLaNg NeBes

Berakhir sudah PMC Conference ngan Japan side pagi tadi. Keputusan dia GO atau lulus tapi banyak benda disuruh study walaupun bukan bahagian aku. Purchasing la yang banyak. Satu soalan pon aku tak kena. Yang kena tanya pon Manager & GM. Kitorang para machai ni tukang dengar je walaupun sound problem, perlahan giler masing-masing cakap. Dahla Japan side tu siap pakai translator sebab ramai Director berbangsa asing cam France, Iran etc. Mana la diorang paham sangat cakap Jepun. Jepun pon satu tak reti cakap omputih sangat.

Papepun syukur la dah settle. Next meeting untuk Phase 3 bulan 12 nanti. Ntah ada lagi ke tak aku kat company ni by that time. Hehehe.. Pasni banyak la keje sebab mold dah mula fabricate, machine pon dah start kena design & order. Hmmm..Tak tau la jadi ke tak hantar gi Jepun untuk join injection trial check. Alhamdulillah hari ni nye meeting ok je tanpa masalah walaupun awal-awal meeting sume kena sound ngan MD pasal air freight kena tax. Peringatan untuk sume walaupun bukan aku la yang buat. 

59 comments:

dyabunga said...

nk tukar tmpat keje lah tu..hehe

Nurul Aisyah said...

sy bc jap

Nurul Aisyah said...

ckgu sy kata org jepun dia mmg cintakan negara dia..lantaklah dia buat ape pun dia akan tetap cakap jepun dan slalunye ada translator...tp kita? wahahhahaa....semangat jepun mmg tinggi!!!

Nurul Aisyah said...

tu je sy boleh cakap...errr yg lain sy x fhm..

msredcheesecake said...

Injection moulding.... Kilang ke hape ni?

Cik Aini Lavender's said...

mcm nk tukar tmp kj je gayanya Alan =)

shera haifa said...

wah bakal ke jepun laa nie kalau jd..
best2x..

Masz Sidek said...

mesti rasa lega bila habis meeting ni...

NIZAM said...

lan, ko keje ape sebenarnya? apa kau tulis sepatah aku takpaham. haha.

manufacturing ke?

Ca Cik Duyung said...

huhu..da lama xdengar pasal word2 mechanical nie.hehe..rindu lak..

khalila ishak said...

huii... mesti byk keje tu...

japun satu bgsa yg bjaya majukan negara die walaupun die guna bahasa die...

tp susah jugak kan bile diorg x fasih english...

aReLaN said...

@dya : hahaha..tu tunggu dlu.

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : memang jpon gtu tapi kadang2 jd masalah utk org luar nak bisnes ngan diorg.hmmm

aReLaN said...

@kak red :kilang keje skang ni wat lampu keta.ada part inject kat sni cam housing,lens,extension pe sme.hehehe

aReLaN said...

@Cik Aini Lavender's : hehehe..sbr ye.tu tak tau lagi.

aReLaN said...

@shera haifa : kalau gi jalan2 memang best.tp atas urusan keje ni ntahla.tp yg best klu gi ichikoh japan,dekat ngan uni tmpt blajar dlu.leh la dok mengenang kisah lama.

aReLaN said...

@Masz : memang lega giler la.tak terkata.hehehe

aReLaN said...

@NIZAM : aku engineer kat kilang tmpt aku keje ni.manufacturer automotive lamp cam headlamp,rear lamp,room lamp pe sme tu.hohoh

aReLaN said...

@Ca Cik Duyung : dulu budak mechi gak ke???

aReLaN said...

@khalila : memang maju tapi tulah jurang utama.ada je jepun yang power english tapi tak ramai mne pon.

|cah-sahaJa said...

wahh.. sewonok la tu dah abes meeting..

agak la susah bile x reti speaking..
so jgn mengeluh bile kene blajar bi ye semua.. :p

Lia Irdelia said...

akan kembali ke jepun semula???
hehee

dhiera said...

stress x keje kilang? ape puye soalan la~

aReLaN said...

@lcah-sahaja : memang seronok.hehehe..tulah pasal.dri sndri ni pon dh berzaman tinggal BI

aReLaN said...

@Lia Irdelia : tupon kalau jadi la.hmmm

aReLaN said...

@dhia : hahahah...memang stress.keje kadang2 cam zombie pon ada.

CekbOlat-bOlat said...

HAH? apakahh??
hahaha.. thniah dah hilang nebes.. =D

ツ Bieaz ツ said...

bila dah abis meeting seronok yg amat hehe
nak ke jepun ker lan?

dyabunga said...

haha.. blh join dya ternak ikan ni..

pinky_liscious said...

alhamdulillah everythng ok kan.. btw jap nak g japan??

aReLaN said...

@DekBolat : tapi pasni nebes len lak.wiken ni jmpe family si dia.huhu

aReLaN said...

@Bieaz ; kalau bajet dapat n boss bagi g,maka pegilah.kalau tak,tengok jela org len g.hehehe

aReLaN said...

@dya : ternak ikan???nak ternak ikan apa ek best??hehehe

aReLaN said...

@pinky : insya-ALLAH tapi bukan jalan2 suka2.atas urusan keje la.huhu

Nisa Greennnpanda said...

ala..arelan nk gi Nihon ke?
nk ikut gak, onegaishimasu~!!! >_<

Cik TeN10 said...

kalau dihantar kesini mesti sronok !! bleh mengimbau kembali kenangan lalu.. cewahhh.. haha pape pn all the best !

Miss Hidy said...

hoho...ada org plan nak angkat kaki dah....=P

missSenget said...

dah lega kan..?


jom blnja aku makan..

hahaha..

maszull said...

assalamualaikum arelan...wah best gak kalau dpt pi Jepun kan tambah pengetahuan lagi...:)

Eza Boom Boom :) said...

Alhamdulillah, dah selesai benda tu. Heee. Semoga dipermudahkan segala pekerjaan :)

aReLaN said...

@Nisa Greennnpanda : hahahah..tak konfem pon lagi

aReLaN said...

@Cik Ten10 :memang mengimbau la tapi rasanya at that time,my batch sume dah balik malaysia.nak jalan ngan spe je pon time tu.wuuuu

aReLaN said...

@Miss Hidy : mana ada.tak konfem lagi la.hehehe

aReLaN said...

@missSenget :amboi..tiap kali lega nak kena belanja.tokey pon bankrap.

aReLaN said...

@maszull :waalaikumussalam.tujuan asal memang belajar tapi konfem menyimpang la gi makan angin.heheh

aReLaN said...

@Eza : alhamdulillah.moga lepas ni sme berjalan lancar.insya-ALLAH

KSWSK said...

sama le kita..keje machai kan..jd tukang dengor je ler

Nurul Aisyah said...

relax2...jgn tension ok..huhu

Cik Bunny said...

hilang idea nak komen ape =.=
just nak cakap cik bunny dah klik iklan iphone *maaf kalo komen ni tiada kene mengena dgn entri ni XD

L said...

kalau depa xpaham, lukis jerk.. hahaha

dyabunga said...

haha...talipia.. ternak smbil mkn.. haha

Nurul Aisyah said...

heheheh...mesti jadi lelaki yang cantik yer...wahahahahahaha

Mr.Clive said...

perghh paham paham ape masalah ko tu.aku ade penah meeting ngan orng dari china,pastu dia bawak translator time kat meeting tu.aku pun present la aku punya benda.tapi tak tau,nak tgk translator tu ke atau tgk orang die sendiri? hahaha XD

ieyza afieyna said...

mcm ni ye .. xpnah lagi rasa alam pekerjaan.. huhu...

Original CikTeddy said...

oh engineer..cik trnganga mulut x pham abg lan citer psl projek ape.haha

nurmujahidah said...

seriously tak paham pun, kih3,, istilah orang dah keje katekan,, pape pun semoga rezeki brtambah2 k,, :D

ZYASH said...

Zy pernah keje kat bahagian injection moulding.. Jadi QC jer.. semua mc2 semua dah pegang, tapi sekarang dah lupe....huhuhu

anamizu kaito said...

aku dokan ko dpt pegi jepun lg lan..
konfem aku jeles kalo ko dpt pegi.. uwwaaa =P







luv,
cik ana

Juliet_iRa~" said...

nak tukar kerja ek?;p