Tuesday, January 31, 2012

MaRaTHoN KL

Hari Ahad lepas, memang marathon satu KL la aku rasa. Mana taknya, kena bawak Tsunaga-san jalan-jalan untuk cari souvenir nak bawak balik Jepun. Pukul 9 pagi lagi dah gerak gi stesen komuter Nilai. Disebabkan nak jalan jauh, aku breakfast kaw-kaw ngan 'syuukrim' atau pon bahasa standard dia cream puff. Aku pon tak tau kenapa orang Jepun panggi syuukrim. Nak beli kat Beard's Papa macam mahal padahal sama harga je ngan kat Jepun. Ni memang khas dari Jepun termasuk la Cafe au Lait dari Tsunaga-san. Kitorang nak Cafe au Lait dalam kotak tau tapi dapat yang ni pon syukur alhamdulillah.

*Setelah sekian lama ngidam*

Destinasi pertama kami, Central Market. Ni first time gak sebenarnya untuk aku ngan si dia menapak kat sini. Memang banyak la kraftangan & hasil seni yang leh buat sebagai cenderahati. Ramai giler tourist kat CM ni. Kat sini, Tsunaga-san borong selendang sutera untuk member-member dia kat Jepun. Lama gak la pusing situ. Pastu gi Petaling Street, Jalan Masjid India, Jalan TAR & SOGO. 

Banyak gak la dia shopping. Kerongsang sume dia cakap murah je. Kalau ikutkan bagi orang Jepun memang barang kat Malaysia murah la sebab matawang dia besar. Sekarang ni 100 yen sama dengan RM4 lebih tau. Air tin kat Jepun satu tin pon dah cecah 120 yen lebih kurang. Sebab tu kitorang jarang convert duit Jepun ke RM bila beli barang. Kitorang lagi suka anggap 120 yen tu sebagai RM1.20. Kalau convert jugak, jawabnya memang tak makan pape la sebab sume terasa mahal.

Kitorang solat Zohor kat SOGO dan sementara tu Tsunaga-san jalan-jalan dalam SOGO tu. Habis solat, tengok banyak giler dia beli cashew nuts. Kat Jepun takde ataupun susah nak dapat kot. Bila tengok langit mula gelap, kitorang pon gerak balik la. Hantar Tsunaga-san sampai stesen monorel Bukit Bintang, pastu kami berdua ronda la dalam Sungei Wang Plaza. Boleh tahan besar gak la tapi tingkat atas-atas tu memang lengang. Makan aiskrim McD, pastu gerak balik.

Memang letih. Tido je aku dalam komuter. Nasib baik la tak terlepas stesen Nilai. Hohohoho...Baik giler Tsunaga-san. Siap bagi duit belanja makan & tambang naik tren lagi. 

63 comments:

dyabunga said...

memang penat kalau ronda2 satu kl ni.. tggu tren pun dh penat.haha

Cik TeN10 said...

ahaa.. kl masa mula2 datang jepun dulu.. taktau nak nilai mna mahal mnamurah.. nk beli brg mesti dok pikir nk convert ke RM.. pastu 「alamak ! mahalnye baju ni 1000 yen = RM35 」.. pdhal baju 1000¥ kt sni dikira murah la kan.. tp dah lama2 tu ok la.. hahaha

ye la.. dia xkisah la nak support duit tambang makan sume sbb duit dia banyak kan.. ce kl kita kt Jepun then nk support duit train mmber yg dtg mlancong sni.. koyak poket !! hahaha

Mr.Clive said...

bagus btol la tourist guide ni...kehkehkeh...weh,aku penah dgr ada satu tempat nama dia pasar karat kat kl ni.tapi xpasti katne.ko patut rekomen g sane doh.banyak giler barang2 best2 original yang tersangat murah! #tips

EyqaLuvender said...

teringin nk g CM...hehe
uish,kalo convert duit jepun ke RM mmg mhl gler la...kalo yg jenis b'kira alamatnye mkn sekali sehari jela...huhu
baek btol tsunaga san tu ye abg long san...hik3 =]

aReLaN said...

@dya : memang lenguh tapi hari tu kitorang tak lama sangat pon tunggu tren.dok jap,tren sampai.hehehe

@Cik ten10 : memang koyak la poket nk sponsor member jalan nihon walupun diri ini baito kuat pon.kt jepun la waktu nak kumpul duit banyak2 sebelum balik.

aReLaN said...

@Mr. Clive : tak pernah dengar la plak pasar karat ni.hmmm...katne eh??tsunaga-san tu nak barang2 unik malaysia.barang ori kat jepun banyak.susah kot cari tiruan kat sne.diorang nak download pape software tiruan pon takut.hahaha

@Eyqa : memang seksa la kalau convert to RM.sewa bilik pon dah cecah RM1k lbih.hahahaha...nasib baik gaji kutip sampah RM400 sehari.

ZYASH said...

Rajin bawak jenjalan 1 KL yer...huhuhu, leh tukar keje jadi pemandu pelancong dah pas ne.

CekbOlat-bOlat said...

bolat klau turun Kl tak sah klau tak pergi centarl market.. shopping! ekeke..

Nisa Greennnpanda said...

wah..sakan shopping eh Tsunaga-san.. ^_^ hehe...

syuukrim.. cambest je..mane nk bli eh? trase nk try lak, hoho~.. XD

Lia Irdelia said...

syoknyer jalan2,,,
he33 :)

aReLaN said...

@ZYASH : konfem la tak nak.letih nak menerangkan kat tourist kang.hahaha

@DekBolat : tak tau nak shopping apa kat CM.cuci mata jela hari tu. :p

@Nisa Greennnpanda : kat Beard's Papa Midvalley ada jual tapi mahal sket la.sebab tu malas nak beli sndri.hehehe

@Lia Irdelia : memang syok tapi letih

maszull said...

assalamualaikum arelan...ronda2 kat KL yer bestnya...:)

Masz Sidek said...

kalau dah teringin nak makan atau minum... beli jer laa... mahal... tak mahal... belakang kira...

Nisa Greennnpanda said...

owh..kat Mid ade eh?
thanks bgtau, hehe..
nnti sy nk gi skodeng2 kat situ.. ^_^

Zakaria's daughter said...

alahaiii. bila lah itew ni dapat laki org jepun, korea pung okay gak. haha ( tiba-tiba)

lagi satu lagi satu nak cakap ,
dah lama tak pigi sogo. sobs sobs.

LubLy said...

terasa mcm nak rasa jerk mknan dr jepun tue br0..aiyark!

Marina said...

dah lame tak ke kl...

Kancil 8349 said...

entah bila lagi mau datang kl nie

Kakzakie said...

Tsunaga-San mesti terkenang KL dan akan datang lagi kalau nak makan cashewnut bebanyak...

Bagi duit tambang... macam tahu-tahu je harga tambang mahal ye:)

dhiera said...

kalau saya ikut, agak2 tsunaga-san bagi sekali xduit tambang. terasa dah lama tak merayap dekat KL.

aReLaN said...

@maszull : waalaikumussalam. ronda jela yang mampu bile kena saving ni.hehehe

@masz : kalau duit ada memang tak berkira.tapi sekarang ni kena la save bajet demi masa depan. :p

@Nisa Greennnpanda : setakat ni yang tau kat Mid jela.tak tau la kot2 tmpt len ade gak.

aReLaN said...

@Zakaria's dayghter : ala,hari tu singgah Sogo untuk solat je tau.tak sempat nak window shopping.heheh

@LubLy : pe lagi, gilah try kat beard's papa. nak sushi mahal sangat.hoho

@Marina : uish..pe lagi.ajak la cik abg g. :p

aReLaN said...

@Kancil : saya ni ntah bila la nak jejak kaki ke sabah tu.wuuuu

@Kakzakie : dia bawak duit banyak rasanya.tu yang tak kisah sapot tambang n makan.hehehe

@dhiera : hahahaha...dia bagi je rasa sbb memang tak habis pon duit dari jepun dia bawak

Cik FaRiZaM said...

wahhhh makanan apa tu? cam sedap je? nice blog....follow ur blog...follow sy balik k...

salam perkenalan

fiza said...

Nampak mcm sedap jer syuukrim tu ☺☺

Klo dah ronda2 KL tu memang tak sah lah klo tak penat. Dah lama betul tak gi CM. Tempat lepak masa jaman skolah dulu ^_^

هانيم إرشاد said...

g kl mmg penat.. huhu.. sbb tuw tak suke ronda kl sgt.

aReLaN said...

@Cik FaRiZaM : memang sedap.sejak balik dari jepun selalu ngidam.hehehe..salam perkenalan

@fiza : uish...zaman skolah lepak CM.skolah katne???

@Hanim : kalau ikutkan memang tak nak tapi kesian la jepun datang nak jalan2 kan.teman jela.

Fana | Aqim said...

amboi..seronok ko ye alan jadi tourist guide nih..huhu..tunjuk lah lagi tempat2 menarik di malaysia :)

AzwanRamli said...

perhhh....round sakan bro..

MaryaYusof said...

Salam are lan,
Mcm seronok nak kenal blog ni...nnt dtg lg, xsempat nak baca...salam kenal & follow~

huda jamil said...

first2 tengok gambar, homagad. siput salut tepung ke ni. tp rupe2 nye cream puff. fuhhh

Cik Aini Lavender's said...

siap bg duit tambang p blk mcm ni...apa nk kata kan =)

aReLaN said...

@Fana : kalau ada masa panjang leh jugak.masalahnya dia datang 3 hari je.hmmm

@AzwanRamli : takde sakan mana pon.letih jalan kaki je buatnya tau.

@MaryaYusof : salam.time kasih sudi singgah

@huda jamil : hahaha...rupa dia dah buruk sket sebab jauh merantau dari jepun

@Cik Aini Lavender's : nak wat camne.tu dia cakap sebagai penghargaan tolong guide dia shopping omiyage (souvenir).heheh

nur_za said...

alahai..best ye shoping2...seronok la dia org bg wit blnje lagi

say to easy=) said...

Bestnye jadi tourist guide..btl kalo turun kl je mesti penat .sbb byk bjln kan..tp bbaloi.

Nurul Aisyah said...

wah...bestnya jalan2...
speaking jepun la eh? hehe

Cikgu Ma said...

waa...rindu nilai, rindu kl!!!...

kim salam kt tsunaga ea.. =)

Nurul Aisyah said...

huhuhu...dimana aRelan ada..di situ si dia ada....sejak akhir2 ni setiap post ada je sebut pasal si dia..heheheh

missSenget said...

tsunaga-san lepas tu jalan dgn sapa..??

Cik Syue said...

wah2.. sronok bejalan ye.. huu :)

msredcheesecake said...

lama gila tak gi cm.... last g masa muda2 dulu....

Mya said...

mesti syok ronda2 kan? even penat tapi mya suka kalo ronda2 huu

aReLaN said...

@nur_za : dia bagi duit tambang je.kalau bagi duit shopping memang syok la. :p

@say to easy=) : memang penat especially teman orang shopping barang ni.lenguh kaki2

@Nurul Aisyah : speaking japanese la.sbb tu kitorang jadi guide.bahaya lak biar dia jalan sorang diri.

@Cikgu Ma : ala,dia malam ahad tu terus balik jepun.

aReLaN said...

@missSenget : lepas tu dia balik hotel dia je sebab malam tu jugak dia balik Jepun.

@Cik Syue : seronok la jugak walaupun terseksa kaki ni.heheh

@kak red : skang ni bukan ke muda lagi ke???heheheh

@Mya : balik rumah baru terasa letihnya.sakit2

Cik tikah said...

nmpk sedap je arelan :)

Nurul Aisyah said...

hehehehe..kiranya Tsunaga-san tu pelancong lah kan...huhuhu mestilah..
wah...best x ckp jepun? laju x?

Nurul Aisyah said...

owh...jong keghako tu mcm keterer eh...keterer?

lalalala

lisa said...

walau CM tu senang je pergi, tp hati ni tetap susah nak pergi. haha kemain jalan2 nye..bukan main syok lagi hehe ;D

Dalila Hamid said...

penat kalau ronda2 satu kl ni.. kena bersesak2 la tu ye... jg tour guide skli skala ok la tu

Nurrul said...

EXERCISE sekali sekala.. tak salah puns.. hihi :)

emm , sedap ke syuukrim tuh ? ? nak sikit boleh ? ada lagi ta ? -,-

Nurul ain said...

kl?? fikir 3-4 kali kalau nak jalan2 sana...

shera haifa said...

dh pusing2 bukan main lagi memang penat laa.. untunglaa ada org belanja..ngeh2x.

ツ Bieaz ツ said...

mana tak letih tapi yang best siap bagi duit belanja ngan tambang hehe

Penjual Reflesia™ said...

lorhhh?? CM ke? syieda salu pergi situ.. xda rezeki nak jmpe.. =.=

aReLaN said...

@Cik tikah : lagi sedap kalau yang fresh tapi yang camtu memang tak tahan lama.hmmm

@Nurul Aisyah : takdenya laju mana pon.nama pon bahasa asing.terbelit lidah kadang2 dibuatnya tau.hahaha

@lisa : kitorang siap tanya indon kat stu lagi CM kat mana.hahaha..wat malu je org malaysia tak kenal CM katne.aiyaa

@Dalila Hamid : yang bersesak tu lah tak best.kang tak pasal2 hilang tgh jalan.naya je.

@Nurrul : memang sedap tapi sume dah habis pagi tu jugak.hehehe

aReLaN said...

@Nurul ain : skali skala takpe.tapi memang panas la.berpeluh2 dibuatnya.

@shera haifa : tu org panggil rezeki.hehehe

@Bieaz : syukur la dia bagi.mula2 tak nak tapi dia berkeras gak nak bagi.terima jela. :p

@Penjual Reflesia : slalu pegi??cari apa??len kali nak gi,roger awal2 ye.hehehe

nanabyte said...

da lama xjenguk sini an? waahhh, arelan jadi tour-guide ke nie?

:)

Eza Boom Boom said...

KL pun Eza tak sampai lagi.. -_-"

hotbabes said...

siapa tsunaga san tu?? gf ke sedara? hahaha..

aReLaN said...

@nanabyte : leh la jadi tour guide tmpt cari souvenir.heheh

@Eza : uish..silalah sampaikan diri anda. tapi serabut sket la kalau kat KL.hmmm

@hotbabes : tsunaga-san tu makcik jepun yang uruskan rumah sewa masa kat jepun dulu.hehehe

anamizu kaito said...

blendy stick tu mcm roti kat papa rich plak aku tengok =P





hang mmg terer arr lan.. bleh jd tour guide! hehe







luv,
cik ana

fRaMe+LenSeS said...

seronok tak jadi pemandu arah? mesti best kan? wahhh.. :D

Juliet_iRa~" said...

CM!!!ira suka g situ sbb suka view n suasana dia..rs mcm best kot..ahaha..sbb byk barang kraftgn y cntik2..;p

pusing kl mmg penat woo..:)