Tuesday, January 3, 2012

oRaNg CuTi aKu KeJe & SeBaLiKnYa...

Semalam time orang len syok melayan cuti kat rumah masing-masing, aku ngan sume warga Ichikoh kena kerja. Memang takde mood. Jalan lengang je pagi semalam masa nak gi kilang. Hari ni lak, tatkala orang lain kerja, aku lak bantai cuti. Kena gi NCI Hospital pukul 9 pagi ada appointment ngan doktor berkenaan sakit batu karang aku ni. Rupanya appointment aku pukul 9.30 pagi. Tunggu jela kat situ sampai doktor panggil. Bila masuk bilik doktor tu, dia ulang benda sama je. Banyakkan minum air, amek ubat yang dia syorkan & berkenaaan ujian untuk check punca batu karang aku datang balik. Tapi ujian tu aku tak buat la sebab mahal dow, cecah RM800. Lagi 6 bulan kena follow up balik.So, aku ada 6 bulan untuk berusaha mengeluarkan 4 ketul batu karang dalam badan ni. Ganbare!!!!

*Roti kosong, roti telur & 3 layer tea for breakfast & lunch*

9.45 pagi, aku dah kuar dari hospital. Doktor pon tak charge pape. Free of charge. Siap dapat MC lagi. Aku pon gi lah As-Salam pekena roti canai & 3-layer tea. Lama betul tak layan air tu. Perghhhh....Aktiviti selepas dari tu lebih kepada melangut sorang diri kat rumah. Aiyaa..punyalah bosan, aku gi CIMB kuarkan duit RM7k, pastu gi Maybank, deposit emas sket. Hahahaha...Ramai giler orang kat bank. Sume berkaitan ASB. Aku ni memang tak pernah ada ASB pon. Maklumlah 3 hari cuti sampai semalam diorang sume. Hari ni baru bank buka, tu yang berduyun-duyun datang. 

Petangnya, gi jogging lak kat Taman Awam Nilai. Ini sume adalah bagi mencapai azam 2012 aku untuk menghapuskan ternakan lemak keliling perut. Setengah jam lari cukup la. Bosan pusing taman tu sampai 5 round tau. Baik tasik Shah Alam. Satu round dah 3.9 km. Taman Nilai tu baru 800 meter. Aiyaa...Lepas dah penat berlari, menuju pasar malam. Cam takde beza je lepas lari pegi cari makanan untuk mentekedarah. Hahahaha..Sabar la perut ye. Nanti bebas la kau dari lemak. Slow & steady. 


78 comments:

dyabunga said...

dya doakan arelan cepat sembuh..:)

aReLaN said...

@dya : insya-ALLAH.thanks dya

CekbOlat-bOlat said...

abg alan skit ye.. jgn tggu llme abg alan woi.. hehe.. =)

untunglah boleh trunkn.. bolat ni mkin bolat..

Lia Irdelia said...

lengkap aktiviti seharian..
hahhhaa..

rjin2 minum air masak yer kamu..

>_^

Nelly The Strange said...

exercise !!
:)

wah , bestnya .. nelly asyik kumpul lemak je . hahaha

aReLaN said...

@CekBolat : i have reputation to keep.hahaha..bekas atlet mne leh gemok.wat malu je tau.

MsDila said...

areLan: selamat minum air dengan banyaknya.
kuasa minda:sila pilih- minum plain water byk2 vs. kena spend duit bnyak nak wat test batu karang.
nak mana satu yerk?

menabung habit yang bagus. menyimpan sekarang untuk hari susah yang kemudian. jugak untuk blnja majlis kawen. ni salah satu azam tahun ni kan? =)

aReLaN said...

@Lia Irdelia : baik cik lia.mnum air kosong smpi nk mntah2.hehehe

Warna Warni Kehidupan said...

jaga kesihatan yee..

aReLaN said...

@Nelly The Strange : sejak gym yg bese g tu tutup,terus jd malas.tu yg naek.ni nk kna trunkan blk la.xnk kna gelak.hahaha

aReLaN said...

@MsDila : baiklah.akan ikt cakap doktor nya.dh prnh rse perit dia.mntak2 la leh kuar.hmmm...

aReLaN said...

@Warna Warni Kehidupan : baiklah.time kasih sme.hehehe

ツ Bieaz ツ said...

semoga cepat sembuh :)
nie makin bertambah2 minum air jangan sampai kembung air dah hehe

aReLaN said...

@Bieaz : kmbung air tkpe.leh kuar blk.sng je.klu kmbang ngan lemak tu yg sksa. :p

niezam said...

ayah aku dulu pun ada sakit batu karang. sian kat ayah aku. huhu. tp skang dh ok dh. pas operate sume.

Eza Boom Boom :) said...

dah kurus nanti, ajar eza plak ke jalan yang betul untuk kurus.. heee. adeehh, sedap2 je makanan sekarang ni.. huhu..

Shaznina Sofia said...

arelan : take care oke.. whoa.. terkejotnye baca... sampai ad 4 batu karang.. bahaynya.. sbr k.. ujian allah.. tp kn awk nmpk mcm happy jea time tulis nyh.. mybe awak kuat kn.. be strong oke.. (mcm mak2 jea nasihat kn anak supaya kuat)

Cik tikah said...

pergh! menyelerakan sungguh!

maszull said...

asalamualaikum arelan...kesihatan penting n patut kita jaga kalau x badan sendiri yg akan merana nanti...:)

Nurul ain said...

tgk gambar tu kan ... **dah lama tak makan roti canai.....

aReLaN said...

@niezam : mls nk operate.rela kuarkan cre normal wlupon sakit.hmmm

Nafisah Ruslan said...

semoga cepat sembuh.. xpernah rase pun 3 layer tu..sedap ke?

aReLaN said...

@Eza : nak ajar leh tpi takut kang tak larat.cre sye ni kdg2 ekstrem sket.diet malas.so,kena la lebih kat exercise.bgn pg knfem sakit badan.hahaha

aReLaN said...

@Shaznina Sofia : baik mak. :p

aReLaN said...

@Cik tikah : mmg layan di pagi hari. hehehe

aReLaN said...

@Mama maszull : waalaikumussalam. mmg betul tapi nk wat camne kalau dah diri ni degil kn.

aReLaN said...

@Nurul ain : pekena skali skala mmg best.tkleh slalu.kang boroi dibuatnya.hahaha

aReLaN said...

@Nafisah Ruslan : insya-ALLAH.sedap je bg saya tpi atas orang la kan.len org, len rasa dia.hehehe

masz said...

Semoga cepat sembuh.....

aReLaN said...

@masz : arigatou~~~

G@D!z$ said...

moga cepat sembuh...meh kasi lemak tu kt akak...hehee akak ni lebih tulang je...

Marina said...

semoga cepat sembuh ya...Wah RM7k, nak rompak la..heee...

aReLaN said...

@G@D!z$ : ahahaha...kalau la semudah tu nak bag kan kak,mmg dah lama saya derma kat sume orang.

aReLaN said...

@Marina : insya-ALLAH.time kasih ye.kalau nk rompak kna gi bank la.hahaha...

Original CikTeddy said...

batu karang?bhaye tu..cik doakn abg lan sihat2..amin!

dhiera said...

internet yg siput buat tak sempat nak jalan2 dekat sini.

bersabar la alan. rase ye pegi mana2 doktor pun akan cakap pasal menda yg sama.

tapi kan, kejap ea. saya tanya member keje dekat himalaya samada himalaya ada produk untuk tolong pecah kan batu karang tu x? so far, saya guna produk himalaya memang puas hati la. mana tahu boleh try~

aReLaN said...

@CikTeddy : time kasih ye.AMIN....

aReLaN said...

@dhiera : cystone yg doktor rekomen tu mmg produk himalaya.hehehe..kaler n rupa dia mcm coklat dalam paket bntuk no 8 tu.hahah

dhiera said...

hahh.. betul la tu. membe baru reply cystone. utk saiz <4mm boleh la pecah dgn elak recurrence~ hehehe. dah try la ea?

aReLaN said...

@dhiera : start dr mgg lps try tp xkuar lagi la stakat ni.xtau la kot xperasan sbb dh pecah ke apa kn.

Syieda™ said...

semoga cepat sembuh....insyaAllah... @_@

aReLaN said...

@Syieda : insya-ALLAH

Kancil 8349 said...

semoga cepat sembuh...dengarlah nasihat doktor..

aReLaN said...

@Kancil 8349 : time kasih kancil

Nurul Aisyah said...

oh..Noor Azlan..
napa nama blog x sama???
ngeheh

Nurul Aisyah said...

kesiannya.....
InsyaAllah Arelan akan sembuh.. :)
Yeah betol tu...jgn putus asa..
Ganbatte Kuadasai!!

Nurul Aisyah said...

sy rasa..kalau x post 3 post skali gus x sah kot..
nak tanya, senpai tu apa?
tomodachi taulah..
kawan baik kan..
lagi satu..errr...xde apa la

deen azmee said...

hurmmm.. semoga ang cepat sembuh la.. hehehe..

aReLaN said...

sbbnya ialah tu nme pena mse kt mrsm dlu.senior2 rmi panggil arelan instead of matle atau zele mcm member2 slalu pggl.bukan kuadasai la tp kudasai.senpai tu mksdnya senior.tomodachi tu mksdnya kawan.klu kawan baik kte panggil yuujin.

aReLaN said...

@deen azmee : insya-ALLAH.doakan lah ye

Nurul Aisyah said...

oh..sori2..slah taip..kudasai kan?
eh??!!!
yuujin pulak!!??? eiii cikgu Zul..oh Cikgu Zul...sy nak try tanya cikgu sy pulak...

Dalila Hamid said...

batu karang?... kena jaga baik2 tu... moga cepat sembuh ye...

kyo_9 said...

abang lan..
kuatkan semangat ye..
saya akan doakan kesejahteraan abang di sini.. hohoo~~~~

meleleh siak tgk roti kosong tuuu..
dayyyyuyyyuuuuummmmmm~~~

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : xtau la kot2 dia nk sruh bdk sng blaja kn.hehehe

aReLaN said...

@Dalila Hamid : insya-ALLAH

aReLaN said...

@saido : baik adik do.abg lan akan tabah menghadapi sme ni.hak tuih ko do.hahahah

shera haifa said...

* 3 layer tea?? waa dah lama ngidam.. xdapat2 lg nie..

* jog lps tu makan. kira neutral.. lemak yg hilang sbb jog lps tu makan datg balik.kira berat x bertambah laa..

")

Juliet_iRa~" said...

semoga cpt smbuh..:)..smoga perut lebih bebas dr lemak...haha ;p

nt try la kat bubba gump tu..ira msk aritu pon sbb bf blanja..kalo x, jgn harap..agak mahal..huu..aritu amik 1 dishes je ngan air, tax = 75..mcm xberbaloi je..huu

best ea cte tu?nt nak try cari n download la..heee..xtgk2..

aReLaN said...

@shera haifa : tpi makanan tu smpi ke petang tahan.ptgnya balas blik ngan men basketball.ok la tu.heheh

aReLaN said...

@Juliet_iRa~" : insya-ALLAH.mga terbebas dari segala keburukan.hehehe..mahal gk la klu gtu.uish

msredcheesecake said...

2 kali kena batu karang ni bahaya.... Plz jaga makan..... Nak diet kan? Byk minum plain water sgt bagus.....

Kakzakie said...

Tahun lepas mak saudara kakak buat laser batu karang dia (tak perlu operation), adalah ubat diberi... kemudian batu yg dihancur akan keluar ikut saluran kencing. Kini dia dah bebas batu karang dik...

Ca Cik Duyung said...

seksa tu ade batu krg..huhu..smoga cpt semuh ye... :)

Lady Shana Sweet said...

huhuhu... arelan.. kite tag awak.. moh ler join.. kat cnie erk..

http://ladyshanasweet.blogspot.com/2012/01/pencarian-bloglist-terhebat-januari.html

KiD said...

makan selagi boleh!! yeaaaahhhh.. =)

aReLaN said...

@kak red : tak minat diet.seyesly tak suka kena limit makan ni.lg rela exercise sampai demam.hehehe..baiklah kak.akan lbih berjaga2 lepas ni

aReLaN said...

@Kakzakie : doktor ada gak cakap suruh laser je kalau besar tapi sebab setakat ni sume jenis leh kuar,tu yg doktor sarankan amek ubat n biar kuar normal je.dh kuar sblm ni tp datang balik.hmmm

aReLaN said...

@Ca Cik Duyung : terima kasih!!!arigats!!

aReLaN said...

@Lady Shana Sweet : wow..thanks.nanti ada masa saya buat k.

aReLaN said...

@KiD : betul tu tapi kang boroi sangat wat malu je.hahaha..

9n0L4 said...

sejak bile nilai ade taman eh? huhu.

aReLaN said...

@9n0L4 : uish...biar btul tak tau.hahaha..

~SaL IjOu~ said...

brunch ngn roti canai je..diet betul nampaknya~ ;)

aReLaN said...

@~SaL IjOu~ : hehehe..mls nk mkn nasi hr tu.

|cah-sahaJa said...

batu karang?????
semoga arelan cepat sembuhnya..
chaiyok! :P

aReLaN said...

@Icah-sahaJa : time kasih.doa la banyak2 ye.hehehe

[z@ck] said...

kuat tahan kencing rupanya hang ni.get well soon! =P

missSenget said...

jaga kesihatan elok2 weyh...