Sunday, January 1, 2012

aDa aPa DeNgaN 1.1.12???

Hari ni, first day bagi tahun 2012. Tapi cam takde beza pon. Aku sambut new year pon kat rumah tengok bola je. Layan bunga api kat Dataran Nilai pon melalui apartment aku nye tingkap tapi tak jelas mana pon sebab ade pokok block. Pastu, awal pagi lagi lebih kurang pukul 7 kuar gi taman untuk jogging. Kuar jap tengah hari untuk beli roti kat King's for lunch, beli ubat batu karang pastu balik rumah. Pukul 6 petang, gi taman lagi sekali maen basketball. Sebelah malam lak, layan bola lagi akibat kebengongan berukband aku ni. Spoil mood nk BW pe sme.


*Para pemburu fukubukuro. 3 orang import dari Korea. Aku????*

Teringat balik kalau new year kat Jepun dulu. Kalau kat sana, akan ada happy bag ataupon dipanggil fukubukuro sale kat hampir sume kedai, shopping mall, premium outlet dan sebagainya. Tempat utama untuk aku dan warga Tokai laen konfem la Gotenba Premium Outlet. Background pon lawa sebab memang dekat ngan Gunung Fuji. Store pon banyak compare ngan Mitsui Premium Outlet atau Minami Osawa nye. Tempat len ak tak tau la sebab tak pernah gi.

Fukubukuro ni besenya dijual dalam pada 10000 yen bersamaan RM400 setiap satu. Tapi tengok kedai, brand & jenis produk la kan. Kalau jam ke kamera DSLR mmg tak dapat la. Tapi still ade sale. COACH, G-Shock pe sme leh dapat murah. Dalam fukubukuro tu, walaupon harga dia RM400 tapi nilai barang kat dalam tu jauh lebih tinggi. Cuma kita tak tau barang apa, kaler apa, pattern apa je. Tapi ada gak kedai gtau barang apa. Macam pakaian, kita cakap je saiz kita, nanti dia bagi la saiz yg kita nak tu. Fukubukuro ni macam2 gak. Nike ngan beg pakaian, Adidas ngan tong cat Adidas tapi bukan buat letak cat la, mostly dalam paper bag yang tertutup.


*Sebelah malam lak pekena daging kambing. Perghhhh..Asal bersih giler muka aku??*

Macam mahal kan RM400 tapi kalau nak tau, RM400 tu leh dapat ngan sehari aku keje kutip sampah kat Tokyo macam Alam Flora tu tau. Tu baru sehari nye gaji part time. Scholar lak dua kali ganda gaji engineer fresh dow. Orang Jepun ada yang sebelum kedai bukak lagi dah berbaris panjang utk dapatkan fukubukuro. Contohnya utk Rolex, Coach, Nikon etc. Tapi kadang2 tensen gak gi tempat ramai sangat orang ni. Serabut giler rasa. Hahaha...But, yup, I miss Japan a lot. Hmmmm


124 comments:

fyka shafie said...

tahun baru la. hee

aReLaN said...

@fyka shafie : tapi macam tkde pape pn.hahahah...

QasehnyaRania said...

hehehe..ye ke tak ada pa pe =)

aReLaN said...

@QASEHNYA RANIA : seyes.dok melangut je kt rmh ni tau.sadisnya la rse.

fyka shafie said...

@aReLaN : nak ada ape2 pergi main bunga api. bom bom kebabom hahaha k tak lawak T.T

aReLaN said...

@fyka shafie : tu lg sadis men bunga api sorg2.bsr gedabak lk tu org yg nk men.hahahah

anamizu kaito said...

guwa plak mlm new year,dah tertido.. x smpat nk countdown pon..hahaha




*guwa pon x sbr nak ENGAGED tp calon takde la lan..kalo ade kwn2 ko yg solo meh la kenal2kan sorang dua.. sedih wo takde calon nih..uwawawa




luv,
cik ana

CekbOlat-bOlat said...

mne satu abg alan?

hepy new year ^^

khalila said...

ape? fukubukuro?? cambest je tu? adeh kalau ade kat malaysia ni, panjang gak beratur agaknye

アヌムちゃん said...

i will miss japan too 1 day nnt..huhu..

♥ ieRa ♥ said...

wah..best nye stdu di negara org ye..best ade pengalaman tu..;)
selamat tahun bru!

niezam said...

wah. seronok. tp kat Malaysia ada YES. hehe. tp tak sempat kua shopping pun. nape la takde winter holiday mcm negara len? huhu.

aReLaN said...

@cik ana : hahahaha...alahai.payah tu nk cri mmber solo ni.rmi yg dh kwen n mostly berpunya.sori la ye

aReLaN said...

@CekBolat : ce teka.hahaha..gmbr atas tu antra 3 org kt blkg,i'm the middle one. yg gmbr 2nd tu lk, duduk 2 dari kanan.hohoh

aReLaN said...

@khalila : kalau la premium outlet kt jb tu wat fukubukuro kan....

aReLaN said...

@anum-chan : you will for sure...

aReLaN said...

@ieRa : mmg pengalaman yg tak dpt dilupakan.hehehe..slmt thun bru kembali

aReLaN said...

@niezam : ala,kt negara luar pn,bkn sme winter holiday.cm kantou pendek je sbb salji bkn turun pn.hahah

Niena Sofea said...

wah , bestnye dpt prgi tmpt owg ..

1 day nk blaja kt luar ngra .. =)

gamat said...

itu dimana tempatnya ???

khasiat manggis said...

kakak oleh olehnya dongg
xixixiix

Mishter Izwän said...

wahhh, best nye da pegi jepun. nyanyi lagu aiseteru siket

aReLaN said...

@niena Sofia : mga tercapai impian tu.AMIN...

aReLaN said...

@gamat : itu ketika masih di jepang.

aReLaN said...

@khasiat manggis :nggak paham dong.hahah

aReLaN said...

@Mishter Izwan : hahaha...aishiteru lagu indon daa

Kakzakie said...

Mengimbau nostalgia ditinggal dik... ok juga tapi tempat kita sayang banyak yg membazir dan leka. Moga tahun ini lebih bermakna:)

maszull said...

assalamualaikum arelan...seronok gak bila dengar cite keadaan kat Jepun ni....kalau dpt pi sana kan best...:)

MsDila said...

patutnya smlm kuar la jalan2, makan angin, relaxkan minda.
esok masuk keja, muka fresh je..
baru la bercuti istirehat namanya.hehehe

aReLaN said...

@Kakzakie : tpi byk bnda leh blaja kt luar bkn hnye akademik.insya-ALLAH.mga tahun ni lbih bermakna.

aReLaN said...

@mama maszull : mmg best.pe lg.leh dh tu msk dlm list tmpt utk melancong.hehehe

aReLaN said...

@MsDila : kalau la hri ni cuti mcm org len kan best.ni tak,org len tgh syok dok rmh,kna dtg keje.jalan lengang je.waaaaaa

Aida Effarina said...

tumpang tanya, tuan tanah blog ni yg mana 1 ek? i'm new here.. :)

ohh dulu study japan kat which univ?

Miss Hidy said...

arelan: Selamat tahun baru....2012...(^_~)

aReLaN said...

@Aida Effarina : dah edit gmbr tu.yg bulat tulah tuan tanah.dlu blajar kat Tokai University. Nek tren 1 jam gak la dri Shinjuku

aReLaN said...

@Miss Hidy : selamat tahun 2012 miss hidy kte. :)

|cah-sahaJa said...

seronoknya!!
xde ke gamba fukubukuro tu? heee~
teringin nya nak bli..
most thing! teringin nk beljar kat sanee!!

aReLaN said...

@cah-sahaJa : klu dpt duit mcm mse dok kt sne,mmg best la shppg.hohoho..so,blaja la rjin2.mne tau ade rezeki lh g sne.insya-ALLAH

misse nadh said...

untungla dapat rase g lua negara ;)

Nurul Aisyah said...

hey....awk sukA komen..hehe i like it

Nurul Aisyah said...

boleh tanya x? apa berukband tu?

Nurul Aisyah said...

btw, epy new year 2012!!!!

aReLaN said...

@miss nadd : mmg beruntung pn tp nk dpt keuntungan tu dlu,mmg perit.hehehe

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : byknya komen.skali 3.hahaha..hepi new year kmbali.

Nurul Aisyah said...

ni measti pernah pergi jepun!! kan...nama juga engineer..eh betul ke eja tu?

Nurul Aisyah said...

apa salahnya buat byk komen!! hehe

Nurul Aisyah said...

cikgu sy pun pergi jepun..best bljar ngan dia....

Dalila Hamid said...

seronoknya dapat belajar oversea... msti byk kenangan dgn kawan2... selamat tahun baru!!

Nurul Aisyah said...

hehehe....lawak betul..berukband huh?
kikikiki

Nurul Aisyah said...

hehehe....lawak betul..berukband huh?
kikikiki

Nurul Aisyah said...

napa x try je beli unifi pula? kan xde masalah...n laju pula tu...tp sy guna unifi....hoho

Chuu Muqhlis said...

arelan., beshnye stdy jepon eh.,1day kejekutip smpah rm400 bia betik.,betuah betul dpt scholar, ni bkn calang2 punye org nih hehe

*sakit ke? batu karang?

|cah-sahaJa said...

semuanya duet kan skunk ni arelan..
Aminnnnn.... ^.^

Juliet_iRa~" said...

wahh seronok ms blajar kat jepun ek?teringin nak jalan2 kat sana..

jom2..;p

psss : xhabis keluar lagi ea btu karang?Semoga cpt sihat..:)

Juliet_iRa~" said...

opsss...selamat tahun baru 2012..:)

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : yup.grad dri jpon n skang keje engineer kt kilang jpon kt nilai ni.klau unifi dh smpi nilai,leh gk nk pakai tp dia smpi sepang je.hahaha

aReLaN said...

@Chuu Muqhlis : betik la ni.hahaha..rezeki leh smbg blaja sne.batu karang mmg sakit esp ble dh start msuk salur kncing pe sme tu.lg besar lagi sakit.

aReLaN said...

@Dalila Ahmad : mmg byk wlupon dok 2 thun je.selamat tahun baru kmbali!!!

aReLaN said...

@cah-sahaJa : tu lah psl.even tho money cannot buy everything,we need money to buy something.hehehe

aReLaN said...

@Juliet_iRa"~ :slamat tahun baru!!!

LidiaSuraya said...

Hai salam kenal. Wahhh cm best jer kat jspan tu. sure xcited nk bersopping d thun baru. Tp suspend la beli x tau wat inside ek. Tp lumayan tu gaji sehari rm400. Hehehe

aReLaN said...

@Juliet_iRa~" : mmg best.jom jalan2.tp duit la mslhnya.bsr ongkos tau.batu karang msih ade.ntah ble la nk kuar.hmmm

aReLaN said...

@LidiaSuraya : salam perkenalan. mmg best.pengalaman tkleh dilupakan.hehehe..lumayan n berpatutan la.taraf hdup pn tinggi.ngan duit part time tulah ktorg mmpu travel atau bli keta. :p

cik aja said...

sonoknya!study kat jepun ke?bestnyaaaa.huhu! :))

Original CikTeddy said...

x smbut pon new year..huhu

aReLaN said...

@cik aja : tu cter zaman student dlu la.mmg best.unforgettable memories....

Nurul ain said...

kalau la jb ni ada fukubukuro... mmg la heaven gilerr

aReLaN said...

@Original CikTeddy : thun ni pn tak smbut.tgk bola.sedar2 dh lbih pkul 12.hahaha

Lia Irdelia said...

untungla dia...
study obersi..
hehee

aReLaN said...

@Nurul ain : heaven tu kalau la berduit.klu tak,cuci mata jela jwbnya tgk barang.hahaha

MsDila said...

areLan: sakit sebab ureteric stone memang perit. why not jumpa urologist? atleast bole consult dengan dia nak buat camne. sebab batu tu bole datang semula wlaupun ada yang dah keluar.
semoga cepat sembuh yerk.

aReLaN said...

@Lia Irdelia : rezeki tuhan bagi.hehehe..

time kasih sudi singgah sini.

aReLaN said...

@MsDila : mmg pn.sblum ni ada 6 gk.dh kuar 5 ktul.ingtkan tggl 1 je.skli ble check blk,ada lg 4.hmmm...spe sruh xdgr ckp doktor.nk mnum air kosong pn mls.aiyaa...

MsDila said...

AreLan: ada sorang sister incharge kat hosp ni bagi petua traditional nak atasi batu karang. Dia apply kat husband dia. Katanya mujarab. Try la.

" Kisar sebiji buah tembikai bersama sedikit gula batu (untuk sedapkan). Minum setiap hari. jugak banyakkan minum plain water, insyaAllah"

**kalo dah try dan berkesan, bgtau yerk. Nak share dengan my patients plak. hopefully can help them also. =)

Aiya Hassan said...

seronok lah.
teringin nak pergi

aReLaN said...

@MsDila : alhamdulillah mmg menjadi.prnh buat.heheh

aReLaN said...

@Aiya Hassan : so,kumpul la duit.hehehe..nk g jpon blk.wuuuu

Eza Boom Boom :) said...

fuuh, banyaknya orang komen kat sini:D heee... Tahniah arelan :) happy new year 2012.. Teringin jugak nak sambut tahun baru kat jepon suatu hari nanti :)

Cik tikah said...

gmbr ke 2 laki yg dpn laptop tuh handsome la. haha :p

Lady Shana Sweet said...

wa.. mesti bes... teringin nak g jepun.. nak tngok sendiri culture die org kat sana.. slalu tngok kat j-dram jer.. ada apa dengan j-drama.. hahaha

sekamar rindu said...

salam....

selamat tahun baru...:)

Nurul Aisyah said...

eh...ye ke...heheheh

Nurul Aisyah said...

pemes juga org ni...kikkikikiki
apa rahsianya smpai ramai org komen??

Nurul Aisyah said...

bgtau lah...boleh lah :3
> _ <

Kancil 8349 said...

selamat tahun baru

Eira Adiera said...

wah,kita macam sekepala ja,saya pon tahun baru orang laen pi tengok bunga api,but saya dok kat kedai mamak tengok bola..hehe memang terbaek la kan...
and saya memang teringin gila kot DSLR,tpi nnti lah..hehe btw HAPPY NEW YEAR kwan baru:D

Nurul Aisyah said...

sALAM, boleh tanya x?
Arelan ni brapa umur?

AsMiza said...

serius weh,aku pon rindu fukubukuro weh..awatla kt msia ni xde fukubukuro???
seb bek cik abe aku kt sane lg.lehlah menumpang dapatkan fukubukuro.hikhikhikhik.

AsMiza said...

weh..onna bakkari komen nih.kanojyou ii no?

~aYu~ said...

malam tahun baru tertido pastu dgr dum..dum..dum.. ala.. xdpt nak ke padang depan umah tgk bunga api.. ;p

aReLaN said...

@Eza : kmpul duit biar leh smbt kt sne.leh merasa snow.tp tgk tmpt la kn.hehehe

aReLaN said...

@Cik tikah : yg tu dh berpunya gk.dia ada skyline tu.hoho

aReLaN said...

@sekamar rindu : salam n selamat tahun baru juga

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : slalu la singgah blog org len n tinggalkan komen.tu je kot.hohoh

aReLaN said...

@Kancil 8349 : hepi new year to u too kancil

aReLaN said...

@Eira Adiera : salam tahun baru juga!!!nsb la dri ini xmnt DSLR.klu tak mmg ribu riban la hbis.

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : salam.aReLaN ni dah nak masuk 25 thun pn.dah tua.hahaha

aReLaN said...

@Cik As : maa na.ak takyah jwb pn ko paham kot.demo, dousureba ii no ka wakannai yo.burogu yametakunaishi, onna ga koko ni kuru koto mo yamerarenai shi.....

aReLaN said...

@~aYu~ : hahahah...adoiyai..spe sruh tdo

aReLaN said...

@Lady Shana :mmg best.pe lg.kmpul duit,nnt leh ajak cik abg honeymoon kt sne.huhuhu

Nurul Aisyah said...

eh....da try...tp skrang kena fokus PMR!!
hehehe

oh jadi maknanya tahun ni arelan 25 lah e???
oooo....cikgu sy 26 lah tahun ni kikikiki dia lagi tua!! jgn risau..
alamak means x lama lagi dia...dia nak masuk 30 dah!!!

Nurul Aisyah said...

eh, tapi arelan ni xde nama ke? hehe

Nurul Aisyah said...

oh..ye mesti best pergi jepun..ada x amik gmbr ngan pokok sakura.. :)
???
ce lah letak kat blog..ke xde.. :(

Nurul Aisyah said...

dan kenapa org yg pergi jepun suka gelak "hohohoh"???
cikgu sy pun slalu tulis mcm tu dlm msj...tp gelak x lah hohoh..hahahah

Juliet_iRa~" said...

heee...msti mak awk buat lg sedap dr ira pnya blueberry cheese tart tu...hee..mak awk rajin kot..sygg sgt kat anak dia ni..;p

dyabunga said...

best nye g jepun..harap2 dapt g sana 1 hari nnti.. dya 1st day 2012 kje.. lg membosankan..hehe..

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : nme sye Noor Azlan.ok???hahaha..nk tgk gmbr ngan sakura try la belek post2 lme.xde la ske ngan hohoho...tp bosan la asyik haha.kdg2 hihi,hehe,huhu.apa2 jela asal bleh

aReLaN said...

@Juliet_iRa~" : mak mne tak sayang anak.hehehe...of coz la masakan mak da best.

aReLaN said...

@dya : kesian gler kna keje on new year.sadis2.ish3

DiDiE eLa said...

beratur panjang~~~ tengok gambar dekat arini nuran post..hahaha

aReLaN said...

@DiDiE eLa : yang beratur tulah plg malas.hahaha

dhiera said...

perghh...rm400 keje part time je? byk tu~ tapi kalau ikut matawang jepun tak tahu la byk ke x? hehehe.

saya jadi peer-educator dulu pun sehari dapat rm120 jerk. tp tak kesah pun pasal duit, jadi peer-educator sebab seronok jerk. hehehe

aReLaN said...

@dhia : bg org jpon pn,diorg ckp byk tu.diorg wat part kt supermarket pe sme pn xdpt cmtu.hehehe

Syieda™ said...

Selamat Tahun Baru 2012 tuk AreLan... @_@

aReLaN said...

@Syieda : selamat tahun baru kembali.akeome

deen azmee said...

lebih kurang aku la.. sambut dekat umah je..

p/s: fuhhh.. aku kalau ada peluang teringin gak nak melawat negara jepun tu.. setakat tengok kat tv dgn drama je.. hahaha!

aReLaN said...

@deen azmee : kumpul duit la biar leh gi.hehehe...

Nor Sharul Atikah Bt Nor Azlan said...

arelan pernah g jepun ea ? wah best2 :)

aReLaN said...

@Nor Sharul Atikah Bt Nor Azlan : yup.belajar kat sne tp 2 tahun jela.hehehe

Ca Cik Duyung said...

pglmn yg xsemua org dpt...blaja kat rantau org..brg2 jepun mesti pelik2 kn? hihi

aReLaN said...

@Ca Cik Duyung : nak kata pelik pon macam tak juga tapi kagum la bila tengok sumthing advance kat sne.hehehe

Nur Lavender said...

mcm best je bunyi nye..huhu

aReLaN said...

@Nur Lavender : memang best.patut rasa tau pengalaman gtu once in a lifetime.heheh

[z@ck] said...

kalau kat welly, time christmas, ada boxing day. barang dijual dengan harga yang sgt murah =)