Friday, January 27, 2012

Pe NaK JaDi Ni???

Semalam tetiba gatal nak timbang berat badan dan nombor yang kuar di atas skrin penimbang tu cukup mengejutkan aku. 79.8 kg tu. 200 gram lagi nak sampai 80 kg. Berat paling tinggi aku capai dalam tempoh 3 tahun. Sebelum ni pernah je cecah 85 kg lepas habis cuti raya masa 1st year university kat Shah Alam. Memang terkejut dan terkesima aku dibuatnya. Hari-hari aku exercise sama ada gi jogging, weightlifting, air-boxing, tapi berat aku tetap naik. Aiyaaa..Pening pale aku dibuatnya.

Pe lagi aku kena buat ni ek baru turun???Hmm..kena gandakan lagi kot kuantiti exercise tu. Makan pon kena kurang balik ni. Ni tak, setiap kali waktu rehat aku gi makan kat kantin. Camne nak capai azam tahun 2012 kalau gini???ARGHHHHH!!!!

40 comments:

dyabunga said...

mlm xpyh mkn.. kalau nk mkn jugak mkn petang..hehe

aReLaN said...

@dya : tapi ble dah exercise petang,malam perut memang syok je nyanyi lagu.hahaha

CekbOlat-bOlat said...

entry abg byk psal makanan jer =,="
mane tak naik.. hri tu je melahap kepci sensorg.. haishh..

dah bolat lah abg alan! kihkihkih

aReLaN said...

@DekBolat : tidak!!!jangan diucap kata2 itu!!!hahahah

say to easy=) said...

Same la ngn saya..ingatkn busy lagi x makan tp lagi busy lagi makan bganda2..susah hati gak naik mendadak.huhu.jom diet!

NIZAM said...

ecece. mengade nye.

aritu pos gmbar mekdi, gambar kepsi. big apple. pastu merungut berat naik. haha. :))

Kancil 8349 said...

kena kurangkan berat badan tu...bahaya taw

Anonymous said...

Tinggi berapa boh?
Kalau BMI dikira overweight tak?

アヌムちゃん said...

hati senang ni
tu berat bertambah2 tu.heeee

shera haifa said...

makanlaa selagi leh makan. ehh2x.. hehe

[z@ck] said...

haa..jom sama2 turunkan berat badan =)

Eza Boom Boom :) said...

hihi, bahagia la tu maksudnyaa~ Tak payah nak kurus sangat laa.. :P

Ewani Islam said...

80? hahahahaha..terkezut aku..mmg pn..mu nmpk O skrg..tu mknenye mu tua dh..metabolisme dh makin slow..keje dlm econ, mkn mknn berlemak n high calories..mana x naik alan oii..

Nurul ain said...

1 je.. elak makan malam.. ***tak pun transfer lemak kat ain.. "taip TRANSFER dan hantarkan ke 6314" :p

Juliet_iRa~" said...

heee...lelaki mmg kot bila da meningkat umur ni...bf ira sm la mcm awk..smpai penat dah nk ckp..bia je la..hee..tp kdg2 ira bising gak sbb takut ada darah tinggi, kolestrol kan..

metabolisme dah turun rsnyaa..kena kurangkan mkn la..mlm jgn mkn..tp lelaki nk payah...kwn ajak minum la apa la..huu

agak masalah said...

bro kena fikir positif yakni mesin tu rosak sebenarnya

kyo_9 said...

pass kt ak sket weiiiii...
4kg pon jadi la..
leh dapat berat ideal ~~~

khalila ishak said...

hehee... mb alan kene betulkan cara pemakanan kut ;)

Ca Cik Duyung said...

bab diet2 ni ca mmg fail sbb xpernah terlintas pon nk diet .badan dah keding..hehe..

ambik la herbalife...sambil diet sambil perbetulkan cara pemakanan...kawan ca agen.mmg nampak bagus.

Miss Hidy said...

krgkan pngmbilan nasi...it really works 4 me...=)

Nisa Greennnpanda said...

isy3.. brat naik eh? hehe.. igtkn laki xkisah psl brat.. coz kat mane2 tgk, laki asyik ade je kat kdai mkn, cam 24 hours lak, haha.. XD

btw, alan-kun, ape mksud sbnar "otsukare sama desu" eh? sy xpaham la bile google td.. segan lak nk gi tnye sensei, heheh.. >_<

Masz Sidek said...

Awk sibuk nak turun kan berat badan...
Sy pula sibuk nak naikkan berat badan...
heehehehhe

Kena bykkan usaha ni... ;P

maszull said...

assalamualaikum arelan...kena kawal makan kalau dah mcm ni.. nanti terlebih plak berat badan tu kalau tak dijaga...:)

anamizu kaito said...

tudiaa!!! habeh la ko lan!! eleh berat bdn naek pon ape de hal.. chenta hati syg gak hape! kehkehkeh =P








luv,
cik ana

Cik TeN10 said...

ahaa.. tu blom kawin lg tu..

fatin penah terbaca kt mana dh xingat.. tp dia ckp mandi pagi sebelum solat subuh adalah satu amalan yang bagus untuk mengelakkan berat badan naik.. penjelasannya dh xingat pulak.. try la.. lepas tu kalau makan tu stop sebelum kenyang.. mkn ckup sekadar mengisi perut je.. elakkan makanan berminyak/berkolestrol tinggi.. berat naik sja takpe takut dtg penyakit tu yg parah..

cik ika said...

ala..laki ta kesah la gemuk..heheheh

ieyza afieyna said...

huhu... diet ar pas ni.. heehe

Nurul Aisyah said...

ada pun update baru...

errr....acane ek?
x leh makan malam...
pg2 makan madu ke...so dpt energy..xyah makan berat2..huhuh...x ingat ape lg..aiseh..

Nurul Aisyah said...

Ganbatte!! aRelan-kun!! hehehe

Mr.Clive said...

makan heavy breakfast and ni boleh buatkan ko kenyang for the rest of the day.pas breakfast,just take light meals ataupun buah buahan...this really works.cuba ko try. :)

S H I T E Q said...

jgn makan nasi. sanggup? hahahaha

Original CikTeddy said...

ni msti something wrong somewhere..hehe mkn skit2 tp bnyk kali,ok la..jgn mkn bnyk sngt stiap hidangan.cewah,mcm pnsihat plak.haha

Cik Aini Lavender's said...

hahaha..yes2!ai sdh ada kwn lorh..even berat ai 62 tp dh masuk kategory Alan tu gak la =(

|cah-sahaJa said...

ce arelan engat..
ntah2 arelan exercise skit makn 2x ganda kot.. :p

bak kate mama icah..
exercise turun 2kg..
makan naek 3kg.. :p

Nurrul said...

ahahaha.. cer cek guna bmi ? ?
manew taw memang ideal badan tuh ? ?:P

jangan makan malam... makan petang2 mcm nurrul.. tpi tuh pun kwan2 kata gemok ! :(

9n0L4 said...

arelan usha sini. ;)

http://farizafairuz.blogspot.com/2011/11/nak-kurus-nak-kurus-kurus.html

fareez said...

meh aku list point2 penting ko mung haha

1.Jangan senang percaya dengan tips2 diet yang x kukuh explanationnya...kalau turun pun maybe untuk sementara sebab air or muscle yang berkurang bukan LEMAK
2.kira kalori untuk semua makan minum....kalau ambik kurang skit dari kalori limit konpem turun punya...tapi jangan makan kurang sgt, kalau x LEMAK lagi senang terkumpul...
3.exercise cardio dan strength...tapi jangan lama sgt, kalau x muscle akan kurang lagi cepat dari LEMAK

kalu x jadi jugok nanti mung saman aku hahaha

EyqaLuvender said...

iqa pon baru tmbg berat gak...56kg...huwwwaaa!!!tensionla gni,nk kena diet gak ni abg long...=[

~SaL IjOu~ said...

kita mengalami masalah yg sama~ hoho

M@W@R Q@SeH said...

bak sini isi sket...akak byk tulang je...ehehee