Monday, January 30, 2012

TRiP To KeLaNTaN

Seperti yang ditunggu-tunggu (ada ke orang tunggu??), meh sini aku nak citer berkenaan trip aku ke Pasir Mas, Kelantan untuk bertemu family si dia. Lepas balik keje dua Jumaat lepas, aku terus bersiap untuk ke Stesen KTM Seremban. Lama giler tak naik keretapi sejak interview ATMA 7 tahun lepas. Memang letih la walaupun duduk. Pasni memang aku amek yang katil terus la kalau naik keretapi. Pukul 10 malam dari Seremban, keesokannya pukul 10 pagi baru sampai Pasir Mas. 

Sampai je rumah pengantin, makan jap pastu bersedia jadi 'jong keghako'. Takde sape suruh pon tapi aku saja nak merasa camne kan. Maklum lah dalam family aku tak pernah ada kenduri kahwin. Kira menimba ilmu dan pengalaman la ni. Seyes letih giler sampaikan aku tertidur jap lepas buat keje. Hahaha..mana taknya. Dalam keretapi tak puas tido. Sakit badan lak tu. Last-last kakak si dia suruh aku tido jap kat dalam.

*Pengantin ngan keluarga pihak lelaki*



*Aku si baju merah. Ni je gambar yang ada*

Papepon memang best jumpa family si dia walaupun hakikatnya aku tak banyak cakap pon. Memang aku ni jenis senyap. Tapi aku happy tengok family dia, meriah je. Aku je yang memang jenis tak tau nak cakap apa especially bila first time jumpa camni kan. Gomen ne anata...


*Selamat tinggal Kota Bharu. See you next time*

Setelah sekian lama tak jejak Kelantan, seyes banyak giler berubah. Teringat balik zaman dulu, jalan kaki dari stesen bas sampai KB Mall, depan The Store tu ada pondok, takde Pacific pon lagi masa tu. Papepun, jumpa lagi ye Kelantan di lain kali.

47 comments:

apix said...

wauu .. hu3 .. welcome to kelantan .. hee~ apix pun orang kelantan jugak .. datang lar Rantau Panjang .. kih3 ..

Nurul ain said...

tak pernah menjejakkan kaki kat kelantan pun... **kesian kan -.-

missSenget said...

bila turn ko plak alan..?

NIZAM said...

oh, sgt merindui stesen bas tu. dulu ari2 kat situ tunggu bas nk blk umah dr skolah.

lepak the store. pusing2. dulu mn ada parkson bla2. jln pun tak bizi mn. n bas dulu SKMK kaler hijau yang cantik. haha. sori terkomen plak. but i really miss ok benda2 lama. sbb aku membesar dgn bnda2 tu. hmm.

EyqaLuvender said...

iqa pon da say bye2 kt klntn buat sementara waktu...skrg iqa ade kt nilai...keje...huhu
err,ble turn abg long plak nk kawen?

CekbOlat-bOlat said...

ehh?? abg alan nk khwin dah ke? ke dh khwin ? tahniah.. =)

abgg ! bler nk bertwitter ? sila buat okehhh

#merajuk

nur chahaya abadiey said...

wah...bestnye blik kelantan.tmbh2 dpt jmpe bkal ahli keluarga..hehehe..
tp nk tye maksud 'jong keghako' tue ape eak??

Mr.Clive said...

Hek eleh bro...xkan kedekut xnak tunjuk gambar ko ngan si dia ni kot?haha...setailo gak trip ko ni. lebih lebih lagi sebab jumpa ngan keluarga sebelah tu kan...pergh...xpe xpe...macho macho...hahah

Cik Aini Lavender's said...

wah3x...si dia tu yg bj wana apa plak? =)

Miss Hidy said...

hehe...restu da dapt...x lma lgla 2 kan...hehe

maszull said...

assalamualaikum arelan...wah bestnya gi Kelantan jalan jauhkan mesti bdn penat tapi kerana buah hati itu semua hilang n redah jugakan...:)

|cah-sahaJa said...

wah2.. malu2 ea? :p
"jumpa lagi kelantan" hehe.. :)

L said...

waa.seronoknyer kenduri.. huhu tak jemput L pun..

jom hayati..=)
lolz-l.blogspot.com/2012/01/amanahnyer-sahabat-rasulullah.html

msredcheesecake said...

Mesti malu2 kambing kan? Hhee....

aReLaN said...

@apix :hohoho...rantau panjang tu dah berkurun kot tak jejak kaki rasanya.insya-ALLAH sampai sana lagi suatu masa

@Nurul ain : uish...kesiannya.gilah sekali jalan2 sana.best.jauh beza ngan tempat lain

@missSenget : tunggu~~

aReLaN said...

@NIZAM : aku pon rindu dow.dulu dok besut aman giler rasa.member pon ramai.dari jerteh nk gi KB slalu naik bas SKMK.

@Eyqa : nilai area mana??sye kat nilai perdana.hohoho..turn tu tunggu dlu ye.sabar

@DekBolat : ade je twitter tapi sunyi sepi.hahaha

dhiera said...

review la detail lagi~
tunang saya pun masa mula-mula jumpa family saya, dia tak banyak cakap padahal datang beraya. second datang time pak su saya kahwin. kali keempat baru bawak rombongan. hekhekhek

sekarang dah banyak dah bunyi dia~ lama-lama ok la. mula2 malu meow meow kan. hekhek

aReLaN said...

@nur chahaya abadiey : 'jong keghako' tu macam orang yang tolong preparation kenduri la.contohnya hidangkan lauk, angkat pinggan mangkuk pe sme.hehehe..nice experience

@Mr. Clive : dia ade je dalam gambar.yang tengah betul tudung tulah dia.tak nampak lak muka.malu2 tu.hahaha

@Cik Aini Lavender's : si dia baju hijau la ikut tema.hehehe

aReLaN said...

@Miss Hidy : insya-ALLAH tak lama lagi.sabar ye sume.hehehe

@maszull : waalaikumussalam mama.memang letih tapi demi masa depan kami, sanggup je.hehehe

@Icah-sahaja : memang saya pemalu orangnya :p

aReLaN said...

@L : hahaha...kalau saya tuan rumah leh la jugak nak jemput.

@kak red : malu-malu kucing la.pe lak kambing.kambing busuk.hahaha

@dhiera : hahaha...detail dia lebih kepada makan je kang.pastu gi KB Mall.

Cik TeN10 said...

pendiam dan malu-malu kucing eh ??.. lbh krg mcm Mr.H sy la.. xbanyak cp sgt terbalik ngn sy yg memang riuh rendah ni.. kuang3

so bila plak ur turn ni ??.. ;p

Masz Sidek said...

sy pun pendiam jugak...
kalau ada topik nak dibualkan
baru rancak berborak...

Kakzakie said...

Dah sekali pergi pasti akan berkali-kali jadinya apa lagi si dia ada di sana...

EyqaLuvender said...

ntah...tp iqa kje dkt RECRON...tggl pon kt hostel kt cni je...taw kn ktne?

aReLaN said...

@Cik TeN10 : ni spe yang tak sabar sbnrnya???hahaha..tunggu la ye

@Masz : tulah pasal.awal2 ni memang tak tau nak sembang apa. :p

@Kakzakie : insya-ALLAH.kalau dekat memang tiap2 wiken leh gi.hehehe

@Eyqa : memang kenal sangat la recron tu.hostel kt taman semarak la kn??hahaha

shera haifa said...

hamboi..nati jadi ore kelate laa nieh.. hehe

*baru semalam meninggalkan kelate tercinta.huk3x..

miss keila said...

best dapat gie ghumah kekasih hati..ore klate kalau buat kenduri memang meriah..:D

EyqaLuvender said...

eyup,kt situ la...hehe...
bsr gle recron tu,boleh sesat barat kt dlm tu kalo lpe jln.

aReLaN said...

@shera haifa : insya-ALLAH.walaupun skang ni bukan orang kelantan,tapi kelate tetap di hati.hehehe

@miss keila : chuak tau gi.risau dgn penerimaan family dia.hehehe

@Eyqa : hahahaha...nsb bek la kilang saya kecik je.nak pusing kilang pon bosan.

kyo_9 said...

eh???
boleh ek g Kelantan naik keretapi??

*jakun*

Original CikTeddy said...

ececeh..malu2 plak abg lan ni.hehe

anamizu kaito said...

ha tu dia ada pon entry yg ditunggu2! kehkehkeh =P

ecece ko pemalu ea lan??? hehe

'jong keghako'<--ape mksud die lan?


tak sabor nk tggu entry KAWEN ko plak lan..hehe







luv,
cik ana

Cikgu Ma said...

jangn lupa jemput tau kalo jdi nnt ..hihi

aReLaN said...

@saido : mestilah boleh.terengganu je takleh bro.ahahaha

@cik ana : 'jong keghako' tu lebih kurang cam orang katering kot kat tmpt lain tapi ni family member je yang buat.takyah upah katering pe sme.hohoh..entri tu tunggu la ye

@Cikgu Ma : insya-ALLAH.

Nurul Aisyah said...

'jong keghako' ape ni?

huhuhu...best lah dapat jumpa keluarga si dia. Akak yg cantik gitu..hehehe...thank u sbb sudi komen blog sy yg x menarik mcm blog aRelan ni.. :)

huhuh....rasa cam nak nangis pulak..

bye..

Nisa Greennnpanda said...

hehe.. alan-kun dok busy keje, mmg la xbyk pic, hihi~... >_<

whoa, so amacam, sluruh kluarga kerabat si die dh sudi trime alan-kun x? bile nk bau nasi minyak nie? XD lalala~..

owh..utk tue eh mksudnye... br tau, thanks eh explain.. bile search google, xbrape nk paham lak.. XP

dyabunga said...

lepas ni lan pulak yang buat majlis kawen..hehe..

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : ni dah kali ke berapa la jawab agaknya.'jong keghako' tu keje macam katerer tu tapi ni besenya sanak sedara n orang kampung buat.xyah upah katerer.hehehe

@Nisa Greennnpanda : nasi minyak leh bau kat mne2.xyah tgg alan-kun pon. :p

@dya : insya-ALLAH. doakan la ye

agak masalah said...

ada pun kisah ni. tapi dan2 je gambar 2 3 keping je ada. x artis la macamni haha

Mak Usu said...

Best la dapat jumpa keluarga si dia.. Sebenarnya lama dah Mak Usu simpan hasrat nak singgah kelantan.. Tapi belum ada rezeki lagi...hihi...
Lama2 nanti mesti x pendiam lagi kan..hiihh

MsDila said...

eleh, malu2 konon.
visit la lagi sekali umah family si dia, mesti dah tak malu2 nak cakap. hehehhe

Lia Irdelia said...

dah tak lama lagi lah tu,,,
nasi minyak satu! :)

deen azmee said...

aku pun dah berapa lama tak jejalan kat kelantan.. rasanya paling last tahun 2008 kot.. hurmmm..

p/s: fuh! hari ni baru ada masa nak bw.. hehe..

Eza Boom Boom said...

bestnya dah merasa kat tempat dia. Hee, boleh kenal-kenal ngan family dia jenis macam mana kan? So, make sure u have future plan untuk meminang ke bertunang. hahak.. Jangan tunggu lama-lama~ :)

aReLaN said...

@agak masalah : nak wat camne letih bekerja.tak sempat kuar kamera pon. :p

@Mak Usu : sme ngan mse awal2 kenal.memang terbalik la skang klu ngan dia.sye lak jd banyak mulut.hahaha

@MsDila : insya-ALLAH pasni makin kurang rasa malu ni. hehehe

aReLaN said...

@Lia Irdelia : insya-ALLAH. nak tambah 2-3 pinggan pon tkpe.hehehe

@deen azmee : busy betul nampak gayanya

@Eza : memang dah tak larat nak tunggu lama lagi.hehehe

Juliet_iRa~" said...

camne ok kan?lepas ni turn awk plak bersanding..hee..:)