Thursday, January 5, 2012

ReZeKi BeRTaMBaH-TaMBaH

Buat pengetahuan korang, minggu lepas duit bonus masuk bagi para pekerja kilang tempat aku bekerja termasuk aku. Dapat la sebulan bonus. Kalau korang nak tau, gaji engineer ni bukan besar mana pon. Harap je belajar sampai luar negara pe sume, tapi macam cukup makan je, almaklumlah sume benda makin mahal sekarang ni kan. Bersempena ngan kemasukan duit bonus, maka kami di Process Engineering Department telah meraikannya di Bagan Lalang.

 *Lama tak tengok sunset tepi pantai gini*

Lepas keje, kumpul kat McD Nilai, gerak sama-sama menuju destinasi. Ni kali kedua sebenarnya aku gi makan kat Bagan Lalang. Tapi kalau setakat pegi je, dah 5 kali la termasuk kursus sebelum fly ke Jepun dulu. Sampai kat Bagan Lalang, syukur alhamdulillah, sempat tengok matahari terbenam. Indah sungguh alam ciptaan ALLAH ni tapi masih ramai manusia yang tak reti mensyukurinya. Dah puas layan sunset, gilah cari tempat nak solat Maghrib. Satu surau tu leh lak takde letrik dan air. Last skali gi kat surau dalam kem tempat aku kursus dulu.

*Ni baru separuh meja*

Selesai solat, pe lagi sesi mentekedarah bermula lah di Warung Pak Lan tu. Disebabkan para peserta semuanya lelaki, memang tanpa segan silu la kami sume meratah segala jenis makanan yang ade. Memang sedap terutamanya udang & sotong celup tepung dia. Tapi sos kena bawak sendiri. Ikan pari dia kureng sket. Tawar semacam. Aku jugak makan pahat yang budak-budak ni dok bincang kat ofis. Aku ingatkan pahat dengan penukul ke apa la budak ni dok sembang. Rupanya pahat ni. Hahahaha...

*Muka & perut kepuasan*

Lepas masing-masing dah kembung, pe lagi, berangkat pulang la. Rasa nak tidur je sepanjang perjalanan balik Nilai. Dok seat belakang lak tu. Tapi sian lak driver. Yang drive keta tu, GM kitorang, Hamdan Senpai. Dia gak lah yang sponsor makan-makan tu. Kalau bonus banyak, memang hajat makan tempat laen yang lagi best. Tapi gi lah kat Bagan Lalang, bersesuaian ngan bonus yang diterima. Hehehe...

Camne la nak buang lemak kalau makan besar je memanjang. Aiyaaa... 

106 comments:

Eza Boom Boom :) said...

untunglah dapat makan besar.. :D. take away please...:P

niezam said...

cantik kot sunset tu

bagan lalang tu yang ada resort bentuk palma tu kan?

aReLaN said...

@Eza : hahahaha....nipon boss belanja.nak guna duit sendiri memang pikir banyak kali la. :p

aReLaN said...

@niezam : pakai kamera bese je.yup,yg ade bntuk palma tu tapi dari kapal terbang bru nampak lawa.hehehe

Cik tikah said...

pergh! makanan berlmbak2. terliur daku pak cik arelan oii. haha... tahnaih dpt bonus :)

msredcheesecake said...

Ini bukan buang lemak, ini ternak lemak... Heee....

aReLaN said...

@Cik tikah : terima kasih.pe lagi.ajak la mak ayah gi test skali.best...

aReLaN said...

@kak red : skali skala tkpe.hehehe

mimie_za said...

amboi..mkn xajak..

CekbOlat-bOlat said...

huyooo.. abg alan mkn besarrr !

anamizu kaito said...

perhhh! seriyes aku jeles! SEBAB???


-aku tak pnh dpt bonus spnjg kje 2 tahun dah..

-byknye MAKANAN!!!!






errr lan, "JYOUSEI BLOGGER" tu hape ea??? =P







luv,
cik ana

aReLaN said...

@mimie_za : ni utk bdk2 kitorang je.kalau ajak,kang segan sbb sorang je pompuan.hahaha

aReLaN said...

@DekBolat : skali skala takpe.hehehe...

aReLaN said...

@cik ana : jyousei tu perempuan atau wanita.hehehe...kesiannya tkde bonus.biar betul.ish3

Miss Hidy said...

Wah2...best betul duk makan jer...doakan org dapt bonus gak eh raya cina ni...hehehe

maszull said...

assalamualaikum arelan...bestnya dpt bonus n pi jejalan mkn2...:)

aReLaN said...

@Miss Hidy : insya-ALLAH ada tu.biar dapat banyak2 sampai leh belanja sme.hohoh

aReLaN said...

@mama maszull : waalaikumussalam.mmg best.syukur sgt2.rezeki ALLAH bagi.

Fana | Aqim said...

sedapnye ko makan ea...cett bak aku sikit :p

Nurul ain said...

BELANJA !!!!! ahaaaaa :)

aReLaN said...

@Fana Aqim : ala...dah selamat pon sume makanan tu nak bagi cmne.hehehe

aReLaN said...

@Nurul ain : sume orang minta belanja,tokey kilang pon leh pokai.hahahah

アヌムちゃん said...

waa mkn besar.sedap2.huhu

Kakzakie said...

Wah... dah dapat bonus ye. Kakak punya mungkin minggu depan. Tak sabar juga dah nie...

~aYu~ said...

sebulan bonus okla tu.. masyuk gak tu. makan besar la..

Ca Cik Duyung said...

syok la makan besar..hehe

ca kalo mkn besar ngn family mesti order ketam blackpepper..febret..nyum2..hihi

dhiera said...

LOL... best ye dapat bonus. company saya asyik expand. bonus pun tak bagi. sobsob.
tunang saya pun dapat sebulan bonus padahal baru keje setahun kat situ.

Cik TeN10 said...

perghhh dapat bonus !! belanja la .. nk jugak merasa duit bonus tu.. hihi ;p

tu lah kan.. sekarang ni harga barang melampau2.. gaji naik pn xde makna.. sama je..

ishkk ni yg buat kite berfkir banyak kali ni.. kite bkn minat sgt pn dunia engineering ni cuma scra tak tersengaja terjebak.. follow je la.. rsa mcm eh.. betul ke nk jd engineer ni ? ke nk join masterchef? mcm lg best je.. hahahaha :D

Mishter Izwän said...

waa, mkn besar seyh, nyum nyum

aReLaN said...

@anum-chan : bonus pon 2 kali setahun je.time tu lah nak merasa mkn besar boss blnje. :p

aReLaN said...

@Kakzakie : hohoho...moga dapat bonus banyak.leh wat mkn2

aReLaN said...

@~aYu~ : kalau kira dalam automotif,sbulan tu kategori sket tau.hahaha

aReLaN said...

@Ca Cik Duyung : tak tau la kenapa hari tu takde order ketam.adoiyai...lme tak makan ketam

aReLaN said...

@dhiera :besenya kalau dah konfem,memang akan terima bonus.cik dhiera ni keje company apa??siannya...

aReLaN said...

@Cik Ten10 : kalau cik ten tu mmg leh sangat la nak join masterchef.dlu pon tak pernah terfikir jadi engineer.dapat offer ikut jela.hehehe

aReLaN said...

@Mishter Izwan : mmg yummy.kembung dibuatnya macam ikan kembung tu.hahaha

masz said...

bestnye dpt makan ramai2....
Semua licin....

aReLaN said...

@masz : knfem la.membazir itu kan amalan syaitan.hehehe..sye la tukang licinkan sume.

Cik Bunny said...

sampai ati menternak lemak tak ajak cik bunny...huaaaaa <<pujuk dia! =p

Norlida Ramli said...

untunglaaa dpt bonus :)
tahniah..
bersyukurla..rezki ada di mna2 slagi kita bersyukur..heheeee

Cikgu Tie said...

Amboi...makan besar dia dengan duit bonus yer! Selamat menjamu selera!

Original CikTeddy said...

hamboi..org laki2 kalo mkn mmg banyak lorh..

acheeqa farhana said...

alhamdulillah.rezeki allah bg..smoga terus success ye :)

Nurul Aisyah said...

x tau mcm mana nak join lah...xde masa..

Qil_H0shi said...

untong lah dpt duit lebih.,mkn pon lebih :)

karmilaillang said...

Alhamdulillah..rezeki awal tahun..terima je la

aReLaN said...

@Cik Bunny : kang segan lak sebab sme yang laen2 laki.hehehe

aReLaN said...

@Norlida : alhamdulillah.syukur ke hadrat ILAHI kan.

aReLaN said...

@Cikgu Tie : duit bonus boss.duit bonus sye tersimpan je dalam bank.heheh

aReLaN said...

@CikTeddy : tengok tangki la.hehehe

aReLaN said...

@acheeqa farhana : alhamdulillah & insya-ALLAH.thanks a lot

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : sign up je kat nuffnang.nanti dia ada ajar cmne nak letak iklan pe sme tu.tak pun,refer kat mana2 blog yg ada tutorial.hehe

aReLaN said...

@Qil_hoshi : skang kena kurangkan makan dah.kalau tak,karang makin mebulat jadinya.hahah

aReLaN said...

@karmaillang : alhamdulillah.terima seadanya.hehe

Nurul Aisyah said...

ARELAN!!!!!!!!!!!!!!
ARELAN!!!!!!!!!!!!!!
(> _ <)
kenapa awk suruh sy kirim salam pulak....xnak!! nanti cikgu tanya dia tu siapa..ha! nak jawab ape......
xnak!!! kang org merajuk kang!


> . >
nntlah nuffnang tu..

Mya said...

da lama xmakan kt mcd nilai huu

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : ahahah..gurau jela.

aReLaN said...

@Mya : pernah dok nilai ke???

nur chahaya said...

untung larh dpt mkn besr..syukur rezki dr Allah..Alhmdulillah :P

KizZ said...

Wah...meriah seyh!!

dyabunga said...

sedapnye..nk ckit..

Nurul Aisyah said...

memang lebih kurang je sama dengan cikgu sy tu.......hahahahahaha
oklah tu sama2 engineer...
arelan ada amik master tak?!
dia amik master fizik..hoho

Nurul Aisyah said...

leh tanya...yg nuffnang tukan..kat bawah dia tu ada byk nak kena tck..nak tick semua ke?

Juliet_iRa~" said...

sedapnyaaa...:)..xpnh mkn kat bagan lalang even dok selangor..wuuuu

wahh kaya la ni..heee

belanja laa kitee..kekeke ;p

ツ Bieaz ツ said...

nampak gayanya susah nak buang lemak camnie....
memanjang dok menternak lemak hehe
apa buleh buat dah rezeki kih3X

Cik Tie@Akak said...

ooo...best wooo...rezeki tu

aReLaN said...

@nur cahaya : mmg untung & syukur sgt2.hehehe

aReLaN said...

@KizZ : berbaloi la ngan tensen keje kn.hoho

aReLaN said...

@dya : ala...sme dah selamat pon.cmne nak bagi. :p

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : hbis kat degree je.xminat belajar.lagipon engineer lebih ke arah experience, bukan akademik level.mne2 yang berkaitan jela tick.tp klu tick sme pn cm takde masalah pon

aReLaN said...

@Juliet_iRa"~ : mana ada kaya.sme duit masuk tabung la.simpan sme demi azam tahun ni.hehehe

aReLaN said...

@Bieaz : skali skala takpe.nanti bakar balik lemak tu.hehehe

aReLaN said...

@Cik Tie@Akak : memang best.syukur la atas kurniaan rezeki ni.alhamdulillah

kyo_9 said...

bagan lalang?
waktu bila kita g?

Azekzk said...

sedapnya.terliur plak.

Nurul Aisyah said...

oooohhh...ye ker.....xpelah.

sy dah letak dah nuffnang!! YaY! :)

akuamir said...

iuuuu.. banyak gilaaa komen.. :O
camne letak iklan nuffnang antare post ha?? ajar sket bole tak?? peliss..
jemput singgah blog aku.. ;D

[z@ck] said...

makan besar nampak! sedapnya sotong celup tepung! *drooling*

Nurul Aisyah said...

tapi kan sy pun tertanya2 mcm akuamir.....so plsss teach us..

mimie_za said...

eleh..ckp jela..xmau ajk..arelan..nur ingt pos yang 2 nur nak delete je..tp dah terpublish pulk..alo..malu yer

mimie_za said...

eleh..ckp jela..xmau ajk..arelan..nur ingt pos yang 2 nur nak delete je..tp dah terpublish pulk..alo..malu yer

Nurul Aisyah said...

aRelan?? :(

! AYIES ZAIMA ! said...

makan lagi !! haha

aReLaN said...

@saido : kte gi yang dkt ngan rumah azhar tu dow.yang dapat baju kaler merah dari YPM.yang tmpt abedin cakap ci*** tu.hahahah

aReLaN said...

@Azekzk : mmg terliur.diri sndri ble ingt blik meleleh air liur dibuatnya.

aReLaN said...

@Nurul Aisyah & akuamir: cuba cari kat mne2 blog tutorial la.xingat sgt pn.tp belajar dari tutorial blogger len gk.kt nuffnang sndri ade gk tnjuk tp xphm.last2 refer org.

aReLaN said...

@nur : entri mne satu???xingat dah sebab banyak sangat mengomen ni.hahah

aReLaN said...

@! AYIES ZAIMA ! : makan utk hidup.hehehe

aReLaN said...

@[z@ck] : eleh..cm la dia xmkn besar kt PD hr tu. :p

Cikgu Ma said...

rasanya tak makan besar...nampak ada nasi, sos, lauk..mana menu "besar" tu??cerr bagi resipi..hehe

**salam kenal..cek follow tang ni..

oh blogger

akuamir said...

bapek ah sedapnye tu ohhh...
tanx lawat blog ku.. klo tak pena dengar lagu tuh,,, test r dengar kat sini,, nah link.. best kot..

http://search.4shared.com/q/CCQD/1/music/budak+zaman+sekarang

:)

Dalila Hamid said...

amboi makan besaq ni... mkan kt bgan lalag mmg berbaloi

ZYASH said...

Ala...mane gambar pahat ne?? Tak kenal gak...huhuhuhu

aReLaN said...

@Cikgu Ma : besar dh tu walaupun ada nasi.lauk je lbih tu.hihi

thanks sudi follow.salam perkenalan kmbali

aReLaN said...

@akuamir : nnti dgr la.kt rmh nya berukband ni dh smpi hjg cycle.lembab teramat nk loading.hahaha

aReLaN said...

@Dalila Hamid : kalau ramai2 mmg syok.pasni nak bawak family la plk ke sne.hehehe

aReLaN said...

@ZYASH : yang paling dekat ngan cameraman tulah pahat.hehehe

Lia Irdelia said...

mentarang x derk?..
mentarang pun best jugak..

:)

aReLaN said...

@Lia Irdelia : mentarang tu apa lak???hahaha..payah btul bila tau makan tapi nama tak tau ni.

mimie_za said...

entry yang..nur xdapat lupakan dia tu..hoho

mimie_za said...

entry yang..nur xdapat lupakan dia tu..hoho

Nurul Aisyah said...

yelah

G@D!z$ said...

cmne rupa pahat tu..
mentarang lebih kurang cm lala versi besar...

aReLaN said...

@nur : ooooo...hehehe

aReLaN said...

@nurul Aisyah : kenapa lak ni???

aReLaN said...

@G@D!z$ : lebih kurang gak kot.hahaha..tau makan je.