Thursday, February 16, 2012

aKiBaT KeLaLaiaN DiRi....

Dua-tiga hari ni memang aku rasa bengap giler. Dari kelmarin sampai kejap tadi aku takleh online kat rumah melainkan guna handphone sebab lupa bayar bil broadband. Tu yang tak sempat nak singgah & komen kat blog orang lain. Nak blogwalking dari office kilang, kang kantoi lak. Keje pon leh tahan makin bertambah seiring ngan development new project ni. Banyak dokumen kena buat, kena gi tempat supplier untuk tengok injection trial, bulan depan kena gi Jepun lak untuk injection trial kat sana. Dah hampir 2 tahun tak jejak Jepun. Tapi tak sempat pon nak jalan rasanya nanti. Maklumlah gi atas urusan keje.

Semalam gak akibat kelalaian & kebengapan diri sendiri, baca SMS time tengah ngantuk nak tido, aku rugi RM18. Dapat SMS dari Maxis yang berbunyi seperti berikut (mesej kedua)


Dalam ngantuk, aku baca yang ayat first je & ingat aku dah terlebih limit. Aku chuak sebab tak tau kalau lebih kena bayar berapa padahal aku takde guna banyak pon tenet kat S2 aku ni. Lalu aku pon topup la 100 MB sebab aku ingatkan aku nye usage dah sampai 3072 MB. Cam hampeh je rasa. Adoiyai...Melayang RM18 tak pasal. Dahla nak deposit cek kat machine takleh sebab takde borang. Dua CIMB kat Nilai ni aku gi, satu form pon takde. Nak gi waktu keje memang tak dapat la. Bila la baru leh deposit cek tu. Adoi...

Pastu semalam lagi bengang. Sepatutnya ada futsal sama ngan member kilang pukul 8 malam. Aku memang selalu awal. Lepas Maghrib terus gerak walaupun hujan. Sampai court, tengok ada SMS cakap futsal cancel & SMS tu sampai pukul 7.46 malam. Chait...Baik bagitau pukul 8 terus. Nasib baik aku pegi gak court. Kalau tak lagi 2 orang dah tunggu je sebab masing-masing nye HP bateri dah habis. Memang tak dapat info la futsal cancel kalau aku tak datang. Last-last, pekena roti canai je kitorang bertiga. Sabo jela.

p/s : Esok malam tengok Ghost Rider. Hehehehe...Jom

65 comments:

Zarul said...

awak main futsal kat mana kat Nilai tu bro?

:: Cik Nur :: said...

bengangkan... sekurang2nya bgtahu la awal2...huhu

aReLaN said...

@Zarul : kat Nilai 3 ada tempat futsal tapi tak best pon court dia.

@Cik Nur : tau tkpe. Siap ada tunggakan tu.hahaha

Anonymous said...

wah! gi jepun tu!! bagus2!! err..nnti beli buah tngn ye..hahaha...#kiddo..ciannya..tu mesti gara2 penat tu..k,enjoy tgk movies tu! ^^

EyqaLuvender said...

kecian abg long...da terbang RM18...ape punye bank la,borang pon takde...
nak tengok wayang?nak ikut boleh???

CekbOlat-bOlat said...

hahahaha.. mst bengang gilerr kan ..smpai hti depa buat cm tu.. ish3..

nur adilah said...

huhu . sabar jelah :)

lisa said...

haha pasal futsal tu hmm kesiannya..patutnya bagitahu la awal2, ye dak? :D

Mr.Clive said...

haahaha

mesti tension kat bile tenet kene potong...adesss...aku baru aje aritu...tapi baru bayar,dah sambung balik.wakakakak XD

dyabunga said...

sepatutnye bagitau lah awal2..kalau dya memang dh bengang giler.. sabar ye..

huda jamil said...

ehem. itadakimas!!! (betul ke eja cam tu?.

btw, bestnye dpt peluang pegi jepun. nak jugak :(

kyo_9 said...

aih..
tu yang pelik gak tu..
nape x bagitau lepas pkl 8..
ntah pape ntah.. lol

aReLaN said...

@ano : beli buah tangan leh la buat GA kan.hehehe

@Eyqa : ramai sangat kot deposit cek skang ni.hehehe..nak ikut kena tanya mem besar la

@DekBolat : abg ok je.nasib baik la leh sabar lagi.nak marah org pon tak reti skang ni.hahaha

aReLaN said...

@nur adilah : memang sabar jela.

@lisa : tau takpe. nasib baik rumah dekat.takde kisah sangat pon.hehehe

@Mr. Clive : aku pon baru je bayar td.kalau tak,ntah bila la baru leh update. :)

aReLaN said...

@dya : memang bengang mula2 tapi bila dok lepak makan sambil sembang,terus hilang bengang tu.hehehe

@huda jamil : sebutan betul tapi jepun nye ejaan akan jadi itadakimasu.hehehe..jom gi jpon

@saido : kalau lepas pukul 8 baru gtau, memang pagi tadi datang keje kena belasah ngan aku la do.hahahah

EyqaLuvender said...

haha...tanak ar kacau daun org g dating kt cinema...
tp yg kat psr mlm taman semarak tu ble2 pon boleh.
syaratnye kena belanja kte...hik3

nur_za said...

alolo
sabar2..hehe
=p

Salina said...

sepatutnyer cek tu bg kt org mcm gadai kejap..so ambik cash dia..itupun kena saling percaya lah..

shera haifa said...

banyak btl dugaan ehh..
sabar ya..

#bestnye nk g jepun bulan dpn..

syafiqakarim said...

hahaha bengang kannnnn
banyak nauuuu hal

Noraim said...

sabar eh. huhu.

nak gi jepun? bestnya!

kalin kali bila tgh tidur jgn baca msg. nhihi.

Ca Cik Duyung said...

kalo ca dah hangin da cancel last minute..hehe...--> mmg xpenyabar orgnyer.. :p

Cik Aini Lavender's said...

Hahaha siannya..xpe arelan sumtime kita mmg mcm tu pun..asyik betul n pndai selalu je..kdg2 dtg jgk la kebengapan tu kan.hehehe

QasehnyaRania said...

ala ciannya arelan...peringatan jgn ber'msg'time tgh tido yer..

nota kaki : g jepun errkk..nak itut, bleh?

MsDila said...

hari yang penuh cabaran kan? bertabah lah.byk2 besabar ye. sesungguhnya Allah takkan bagi ujian pada hambaNya melebihi kemampuan mereka. =)

missSenget said...

mencabar betul..

nasib baik ade member nk layan roti canai..

sorang2, bosan gak..

aReLaN said...

@Eyqa : tupon kalau terjumpa la kat pasar malam tu.tapi bukan senang nak kenal kalau jumpa kat pasar malam tu.hahaha

@nur_za : nasib baik la tak sampai limit lagi masa tu.

@Salina : tak nak amek cash.bahaya.masuk bank terus.takde la gatal tangan nak belanja nanti.hehehe

@shera haifa : insya-ALLAH pegi.nk kirim pape ke?? :)

aReLaN said...

@syafiqakarim : memang bengang la.agak2 msuk segmen bengang kat hot.fm tu cam leh je.heheh

@Noraim : nak wat camne masa tu antara sedar tak sedar.tu yang mamai sket baca sms. :)

@Ca Cik Duyung : kalau ikutkan memang hangin la tapi dok sembang2 kat kedai makan,surut terus hangin tu. \(^o^)/

aReLaN said...

@Cik Aini Lavender's : tapi skang ni makin menjadi2 lak rasanya.hahaha

@QasehnyaRania : nak itut kena kuar duit sndri la.saya pon atas duit company.nak gi sendri memang tak mampu la skang ni.hehehe

@MsDila : betul tu.cuba bersabar.

@missSenget : selamat ni selalu je layan roti canai sorang2.hahaha..sadis kan

LubLy said...

pg jepun tue leklok bro..xdpt jalan2 dpt tgkp gmbr wat kenangan jd la bro...

NIZAM said...

wah! jepun2. boleh main salji. nnt snap pic bebanyak k. hehe :))

Cik TeN10 said...

RM18 to not ur rezeki la tu..

bab cancel plan last minute ni.. org jepun mmg pantang lah kan.. kl sy pn sakit hati je.. sabar je la

dhiera said...

eh, maxis kalau usage terlebih kena bayar ke? tanya je sebab celcom, usage dah overlimit still boleh guna tapi slow nak mamposssss la~

Masz Sidek said...

aduh... melayang RM18...

sy rasanye minggu hadapan nak tengok ghost rider tu... adik dah siap jeling nak ikut... hehehe

M@W@R Q@SeH said...

dh bukan rezeki arelan sumer tu...mungkin ada hikmahnya...

Affan Ruslan said...

Cam syok ja pi Jepun hehehe.

Bahaya kalau time tgh ngantuk reply/baca mesej. Kang merapu je lebih ahahaa.


Btw, kalau rajin jemput join lucky draw kat blog aku ye :D

Mr.Clive said...

patutlahhh senyappp jer...tenet kene potong rupanya...hahaha XD

khalila ishak said...

hehee.... memang mencabar kesabaran. sabar je la.

KSWSK said...

byk nau benda difikirkan tu..tu yg jd cenggitu..

cik ika said...

law ika da jerit sda...

aReLaN said...

@NIZAM : tempat aku nak gi macam penuh salji je tapi dah hujung bulan 3 rasanya dah cair sume.wuuuu

@Cik Ten10 : kalau cancel tapi tak gi lagi still ok.ni dah sampai siap lengkap nak main dah pon.adoiyai..

@dhiera : ni bukan broadband tau yang overlimit tapi 3G usage kat phone.rasanya sume kena bayar kalau over.broadband memang taklah tapi makin slow

~aYu~ said...

ni kira hari sengal sedunia la yer.. nak gi jepun.. nak kirim patung doraemon leh.. ehehe..

aReLaN said...

@Masz : hoho..selamat menonton juga ye.

@M@W@R Q@SeH : insya-ALLAH ada rezeki kat tempat lain kan.hehehe

@Affan Ruslan : kalau gi bercuti lagi syok.heheh..insya-ALLAH nanti singgah

@Mr. Clive : tulah pasal.leh jadi gila la kat rumah malam2 tak tau nak buat pe.hahaha

aReLaN said...

@khalila ishak : memang sabar jela hari tu.kalau tak,teruk dah member2 kena maki rasanya. :p

@KSWSK : hahaha..wayar putus jap tu

@cik ika : saya kalau jerit,satu nilai leh dengar rasanya :)

@~aYu~ : aish..dah ada doraemon sorang kat rumah pon nak lagi ke.hahaha

Cikgu Ma said...

enpon canggih, tajuk ape?=)

Nurul Aisyah said...

pakai hp apa ha?
knp x bayar tenet? huhuh....
sabar2..esok2 boleh main lagi kan,,hehe

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

perghh aku panas tul klu futsal cancel last minit..semangat tgh brkobar2, then cancel mcm tu je.. geram tul.. nak tgh ghost rider? think twice bro! aku dah tgk tp aku x tulis review lg. mayb isnin bru nak tulis..

Noorieda said...

Belajar daripada kesilapan...pengalaman mengajar kita untuk menjadi lebih matang..

Eh, ada kaitan ke?? :P

#Ghost rider yang terbaru ea..

maszull said...

assalamualaikum arelan...sabo je le kan...:)

Nisa Greennnpanda said...

haha...
sy pun nk ckp "sabo je la" alan-kun~.. ^_^

wah...jom tgk jom~... >_<

Kancil 8349 said...

kena banyakkan bersabar je...

dela said...

sabo byak2... :(

Zakaria's daughter said...

ecehh. buat buat lupeee lettewww nak bayauu utang brodbnd

Anonymous said...

haha..lupa cakap saya yg komen..baik2 kerja^^->nasha sanza

misskonspirasi said...

hehe... itu tandanya kita semakin tue...lepas ni minx streamyx, online sampai pagi macam kite :0

Eza Boom Boom said...

bestnya dapat g jepon lagii.. heee. cinema? Eza tak penah pg lagi :)

aReLaN said...

@Cikgu Ma : hehehe..canggih pon kalau dah smpai wktu mamai,mmg tak canggih la jdnya.

@Nurul Aisyah : pakai Galaxy S II je.hehe..terlupa nak bayar sebab bil lambat sampai.

@Zuan : aku pon rasa camtu gak lepas tgk smalam tapi still ok la compare to chronicles n haywire. :)

@Noorieda : betul tu.pengalaman adalah guru terbaik.hehe..yup,ghost rider terbaru.dah tgk?

aReLaN said...

@maszull : waalaikumussalam.memang dah sabar pon.kalau tak,sorang kena maki. :)

@Nisa Greennnpanda : dah tgk??tapi seyes bese2 je.siap menguap byk kali time citer.hahah

@Kancil 8349 : tulah pasal.nasib baik tak sampai limit lg.huhu

@dela : sabo itu sebahagian dari iman :)

aReLaN said...

@Zakaria's daughter : bil lambat sampai la.semalam baru sampai tau.ish3

@nasha sanza : takpe.memang dah tau.heheh

@misskonspirasi : cam tak berbaloi je dok sorg2 pasang sume tu.hmmm

@Eza : dulu saya pon pernah tak gi sebab ada orang kata haram masuk.hmmm

Nurul Aisyah said...

cewah...Galaxy S II jer..hahah...kita biasa jer...

Juliet_iRa~" said...

isk2..lepas ni kena hold dl msg kalo time mamai..heee :)

sbr la yea..dugaan hidup...

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : zaman student dulu abg pakai hp murah gak.dah keje pon sampai bulan 7 tahun lepas still pakai hp nokia RM85 je tau.hehehe

@Juliet_iRa~" : takut terus lupa je kalau bila dah bangun esoknya baru nak buka mesej. :p

NAL said...

setiap org mesti penah rasa mcm ni..at least satu hr yg penuh dgn bad luck..apa2 pun benda dah jd bukannya boleh berpatah balik..patah seribu la jawabnya..adoi..

aReLaN said...

@NAL : tau takpe.menyesal kemudian tiada gunanya.hoho

Christine said...

dh bukan rezeki arelan sumer tu...mungkin ada hikmahnya...