Wednesday, February 29, 2012

iNTeRVieW?

Tetiba pagi tadi member call cakap nama aku dah masuk list untuk ditemuduga minggu depan. Mula-mula macam tak nak percaya gak sebab dah sebulan kot rasanya aku hantar resume aku. Tapi takkan la member nak tipu member kan. Tunggu sampai ke petang, memang sah bila orang HR company member aku keje tu call aku suruh datang interview Khamis depan. Kena amek cuti la jawabnya.

*Camni la kena dressing masa interview kat Jepun dulu. Ada tatacara dari buka pintu lagi*

Dah lama giler tak kena interview. Kali terakhir adalah ngan company yang aku keje skarang ni lah. Tupon interview masa kat Jepun lagi, masa final year. Interview 2 on 2. Full in Japanese, memang semberono la aku bantai & goreng sume soalan. Siap ada soalan bertulis lagi. Kilang aku keje sekarang ni dapat pon lepas fail banyak gak la interview company lain kat Jepun dulu. 

Hajat di hati memang nak keje sana dulu tapi tahun aku grad adalah tahun paling teruk kadar fresh grad dapat keje dalam sejarah Jepun. Member-member Japanese aku dulu pon ramai je tak dapat keje, & decide untuk buat U-turn, instead of keje, diorang sambung belajar. Interview kat Jepun banyak peringkat saringan. Saringan resume, exam bertulis berkaitan pengetahuan am pe sume, interview ngan HR, interview ngan engineering side, interview ngan top management. Perghhh..Dahla sume tempat aku interview jauh. Memang makan duit la.

Sebab dah lama tak interview, aku rasa chuak la camne nak perform time interview. Dia tanya dalam English, Japanese atau BM, aku pon tak tau. Berserah jela jawabnya time interview tu nanti.....


71 comments:

profmie said...

wah..yeke..so,kO kdg2x kena interview in Japanese...pehh..aku kalu in english msh bleh lg ar..coz cOmpany yg aku keje sblumni pUn byk gne bi..
tp cm kO kn psl dh pnh stdy kt jepun..so,xheran lah dorg suh speaking japanese..hihi..
wei nk tnye ckit, klu kita ni ade amik bhs jepun kt ipta & kita leh cri keje or company yg ade share ngn Jepun kn??hehee...so,intervw ade kena ckp jepun x?ato bi sje..

btw,Ganbatte kudasai.!!

dyabunga said...

mak ai..susah tu nak dpt kje..byk peringkat..kalau dya g interview dan org tu ckp jepun dya ternganga je lah..haha.. good luck lan!!!!!!!

Apai said...

OMA!!..susah beno carik keje kt Jepun!! byk gile pringkat!

ptt le ramai yg bunuh diri..haha

Rapunzel Cikilolo said...

all the best :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hahaa aku amek kelas jepun, tp tgk crita jepun kena ada sub gak..hohoho

NAL said...

best of luck yer..bercakap biar jelas & yakin..tak perlu pikir betul or salah, just jwb..

aReLaN said...

@profmie : pasal keje ngan company jepun tu,tak semestinya ko kena tau nihongo tapi advantage la.besenya ada japanese di kalangan top management kan.interview konfem la bi.yang bdk2 blaja nihongo kat ipta tu memang basic sangat la.

@dya ; ala..dia konfem la tak tanya in japanese kalau kita bukan japanese speaker kan.hehehe

Cik Aini Lavender's said...

haishh..mmg kalo sbut intw ja dh rs semacam.sakit perut lah,mcm2 pnyakit dtg waktu tu.ketar x pyh cakap lah kan =p

dasyat intw kat sna eh...tgk cara duduk pun x selesa..tangan x bleh tahan tu.hehehe

btw gud luck ye!
moga bjaya =p

aReLaN said...

@Apai : yang bunuh diri tu sebab tekanan keje.orang takde agama ni,bila dia takleh nak selesai pape,dia amek jalan mudah,bunuh diri.tu yang masalah.aiyaa

@Rapunzel Cikilolo : hait~~~

aReLaN said...

@Zuan : aku pon kena ada sub sebab bukan sume perkataan kita tau.hehehe

@NAL : tulah pasal.besenya aku time interview memang hentam je.janji yakin.hahaha

@Cik Aini Lavender's : memang disiplin giler la time interview dulu.skema kot.ketuk pintu berapa kali pe sume.perghhh

Mr.Clive said...

apa-apa pun bro, be a man bak kata russel peter!hoho

nanabyte said...

sensei kan terer. mesti boleh punya. yakin boleh, boleh? :3

all the best, sensei!

yad'z said...

uishhh.. mencabarnya.. pape pun all the best tauuu.. buat bebetul ><

Ezad Skytech said...

memang betul2 mencabar kalau interview kat jepun tu kan...huhu~

アヌムちゃん said...

inteview keje lain ke ni.ganbatte nee~

Zakaria's daughter said...

weweeetttt.
speak in japanese.
tambah tambah macho laaa!

tehe :D


good luck!
all the best

Eza Boom Boom said...

semoga berjaya awak :) Hehe,
hope dapat melalui interview dengan lancar. ^^

Miss Hidy said...

Good luck En Lan...Insyaallah if your destiny you will get it...=)

nurfauzi said...

cakap jepun ye?
watashi sushi arigato kamikaze banzai hahaha..tak reti den.

Saya Disini said...

wah..tahniah2 dapt intervw..gud luck ye

Hanamiko Sakura said...

ooo... macam tu ek intervieu dekat jepun...

ape pun ganbatte ^^

Cik TeN10 said...

ni temuduga utk ape lak ni ? nk tukar keje lain ke ?

syafiqakarim said...

kalau dpt kerja,suggest kan kite pula
tau.hahaha.
goodluck bro.

Cikgu Ma said...

study kt jepun ke lan? bestnya...apa2 pun gudluck utk interview nanti...

[sutera kasih] said...

sy doakan awk tenang sepanjang interview, good luck yaa :))

aReLaN said...

@Mr. Clive : a man i should be.hoho

@nanabyte : arigatou~~memang kena yakin la walaupun diri sendiri je tau ke'chuak'an dia.heheh

@yad'z : time kasih.buat sehabis baik insya-ALLAH

@Ezad Skytech : memang banyak cabaran tapi dari situ banyak leh belajar.

@anum-chan : ganbarimasu!!

aReLaN said...

@Zakaria's daughter : memang dari dulu lagi macho.hahahah

@Eza : insya-ALLAH

@Miss Hidy : kalau itu yang tertulis untuk diri ini kan..

Norlida Ramli said...

hehe..tahniah ye alan..all the best..

xpe..ada msa lg ni..bole la recall blk utk prepare..:)

bestnya awk ada pnglmn blaja n interview kt jepun..sy ntahla bila nk ase..g overc pun xpenah..ngee~~

aReLaN said...

@nurfauzi : hahaha...

@Saya Disini : thank you my fren

@Hanamiko Sakura : nanti saya post pasal manner interview style jepun.hoho

@Cik Ten10 : hait,souiu koto desu yo.hohoh

aReLaN said...

@syafiqakarim : doakan la dapat ye.heheh

@Cikgu Ma : time kasih.hehe

@[sutera kasih] : insya-ALLAH.tapi besenya memang dupdap2 je jantung sepanjang interview.

@Norlida : all the best.rezeki tuhan bagi.hehe

M@W@R Q@SeH said...

gdluck arelan...jgn gigil2 ye :)

Masz Sidek said...

huhuhu... byknye step nak interview...

good luck...

c'axoera ヅ said...

google checklist before interview untuk rujukan hehe

Tiramisu Fatiema said...

moga semuanya dipermudahkan..gud luck..huhu teringat lak interview kat Honda dulu..

cik ika said...

all the best..:)

Nurul Aisyah said...

kena interview in japanese??? dasyat nye!! full pulak tu....huhuhuhuh kalau saya dah lama cuak!!! > . <
takutnya nak kena interview!!! huhuh tp Alan-kun berani!! yeah!! semoga berjaya..Hihi :P

~diAhOntHeblOg~ said...

bantai je haiittt...haitttt...
arigato..dah ler pas ler tu..hahaha

lisa said...

goodluck interview :) make sure be confident..depan org asing ni, hmm payah sikit.

aReLaN said...

@M@W@R Q@SeH : insya-ALLAH

@Masz : nama pon jepun.pening sket.hahaha

@c'axoera:hahaha..google gak jadi mangsa

@Tiramisu Fatiema : ni interview honda la. :p

fazillatul najla said...

good luck interview nnti..jgn nervous k..:)

aReLaN said...

@cik ika : arigatou~~

@Nurul Aisyah : mana ada brani.masuk dalam bilik interview,gugur jantung rasa tau.hahaha

@diah : hahaha..tu memang cari nahas la.tak pasal2 kena halau dari interview.

@lisa : hait2.

Noraim said...

tahniah dpt. semoga dpt terus kerja tu. hihi.

madammondoq said...

teringat i interview dolu2.. ahakss.. eh.. kat sini pun ada tips2 dari start bukak pintu lagi tau.. kena study k..

AiSyA LiEzA said...

ekh3.... --' kalau x leh speaking dalm bhsa jepun cm ne?? :P APA2 PUN SMGA BJAYAA.. ^^

EyqaLuvender said...

ade gak eh interview dlm bhs jepun?
btw,gudlark abg long!
i'Allah dpt la tu kerjanya...^_^

aReLaN said...

@fazillatul najla : eh,nebes tu wajib tau.hehehe

@Noraim : insya-ALLAH.doakan la ye

@madam : kalau japanese style jauh lagi skema tau.

@AiSyA LiEzA : yang interview dalam japanese ni besenya company japan & calon nya grad jepun.takkan la sukati dia nak tanya dalam jepun.mati la.hahaha

@Eyqa : ni hanya untuk grad jepun tau.hehe

dela said...

arelan, good luck tau! moga dapat kerja tu.. :)

nurmujahidah said...

wah,, arelan,, interview yer,,,, hehehe,,, gud luck!! :D

Zarul Umbrella said...

seronok aku baca pengalaman org belajar kat Jepun ni..semestinyer satu pengalaman yg amat berharga dan bukan semua org ada penglaman mcm kamu ni Lan

KiD said...

arelan power dowh... patt laa terer nyanyi lagu aishiteru!!! :)

huda jamil said...

oke, terujaanye. hang pandai ckp jepun? jepun? gile hebat. siap intrview speaking kepun tu. meh aja den meh. terbaik bro!

nway, gudluck bro ^^

aReLaN said...

@dela : insya-ALLAH.pray for me k

@muja : ganbarimasu~~

@Zarul : memang pengalaman yang takleh lupa tapi still rasa tak cukup dok sne jap je.

@KiD : hahaha..takde power nya eh.aishiteru lagu indon je pon.

@huda jamil : leh cakap tapi takde la fluent sangat.berterabur giler rasa.hahaha

*Arr said...

salam. wah dramatiknya ==' struggle gila nak dapat kerja kan. tp sy tahu abg boleh :D tunjukkn keyakinan tp jgn lupa merendah diri. aja2 fighting!!!!!

yad'z said...

hehe.. amin~ buat sehabis baik.. dah macam pengakap dah. hiks.

kyo_9 said...

kaisya mana bro?
bila nk main futsal ni??

محمد شهريل القنيطري said...

do the best!!!x kan keluar univ jepon x blh buat...confom blh buat pnyer

Nelly The Strange said...

kalau dalam BI , hancor lah nelly . hahaha

Ain Zuhairi said...

Good luck nohhh... Hahaha.

WuMing said...

Nak tukar kerja baru ker?... Bagus juga perubahan nii...

Selain dari boleh mendapt pengalaman baru... juga boleh upgrade taraf diri dalam pasaran kerja...

acheeqa farhana said...

intrview jepun? cakap jepun? pehhh..terbaik la...anak melayu boleh!weee

Fahz said...

gudluck arelan.nanti masa interview tu jawab soklan yg ditanya dengan penuh kompiden.baca bismillah semasa melangkah masuk bilik interview.hehehe :)

aReLaN said...

@*Arr : salam. insya-ALLAH.doakan abg ni ye.hehehe

@yad'z : hahaha..amin~~

@saido : honda dow.hahaha..aku on je anytime

@shahril : insya-ALLAH.ada waktu takleh buat gak bila over nebes

aReLaN said...

@Nelly The Strange : yang ni dengar kata in English. goreng jela.hehe

@Ain Zuhairi : hait~~

@Wuming : dari dulu lagi nak tukar tapi skang baru peluang datang. :)

@acheeqa farhana : ala..ramai je anak melayu leh cakap jepun.saya bese2 je.hehe

CekbOlat-bOlat said...

huyoooo.. dsyat ><

knpe dgn krje abg yg skrg??

Zakaria's daughter said...

erkkk!
ta boleh puji skettt laaa.
tarik balikkkk kata kata wa tuh.

haha

shera haifa said...

dah d interbiew ke? gud luck..

Haryati::Faizal said...

gud luck tau!

QasehnyaRania said...

good luck arelan ...

selmat pagi ;)

aReLaN said...

@Fahz : insya-ALLAH. doakan la ye

@DekBolat : ada la masalah sket.hehehe...takleh citer kat sini.bahaya

@Zakaria's daughter : hahaha...ala, takkan tu pon nak berkira.jangan la tarik balik :P

aReLaN said...

@shera haifa : belum lagi.hari khamis ni interview.

@Haryati Faizal : insya-ALLAH.pray for me k

@QasehnyaRania : selamat malam ciksue.hehehe..ganbarimasu~~

Cik Nurul said...

Wah macam ni sekali interview..

Nurul kalau nak g interview.. mesti kecut perut punya.. mula lah tangan semua sejuk jer.. ;)