Friday, February 10, 2012

JuMaaT DaTaNg

Hari ni dah Jumaat. Tinggal separuh hari lagi keje sebelum cuti hujung minggu menjelma. Malam ni gi Alamanda layan Haywire ngan si dia sebab esok lusa si dia takde, balik rumah kakak dia. Tinggal la aku sorang diri kat Nilai ni membakar segala lemak yang ada. Hohoho....

 *Masjid Jamii Tokyo, Shibuya + Turkish Culture Centre*

Bila sebut hari Jumaat, memang tak lepas la dari solat Jumaat kan. Teringat aku tiap minggu solat Jumaat masa dok Jepun dulu. Memang jauh beza ngan Malaysia. Masjid jauh kot kat Tokyo & Ebina. Hari Jumaat ada kelas lak tu. Nak menapak dari Tokai Universiti sampai masjid memang tak sempat la. Tapi pernah la solat Jumaat kat Masjid Tokyo sekali. Khutbah macam-macam bahasa ada. Tapi bila solat kat kampus, kitorang solat Jumaat kat satu bilik yang dijadikan surau je.

*Suasana dalam Masjid Jamii' Tokyo*

Kalau ikutkan memang tak cukup la syarat 40 orang makmum pe sume tu. Ingat senang nak jumpa orang Islam seramai tu kat satu kampus. Campur pak Arab, Indonesia, Malaysia, pe sume pon tak cukup lagi. Khutbah kat sini simple je. Gilir-gilir baca khutbah ngan Pak Arab. Khutbah kedua hanya sekadar doa je. Waktu rehat bukan lama. Zohor pukul 11.50 lebih dah masuk besenya tapi berubah la mengikut musim. 

Lepas solat Jumaat bergegas gi kafe untuk lunch. Makanan yang leh makan bukan banyak sangat pon. Hampir setiap hari kitorang pekena menu sama, Shiromi Fry Don. Kalau rajin sket gi la makan nasi ayam halal kat kedai bento luar pagar kampus. Walaupun mahal cecah 300 yen (RM12) tapi demi kepuasan makan ayam halal, sanggup gak. Kara Age-don nama dia. 

Peringatan buat sume, walau di mana jua kita berada, jangan la lupakan solat sebab solat tu tiang agama. Teringat lak kat Jepun selalu solat kat tangga, dalam fitting room, dalam bas atau tren, tepi-tepi jalan pon ada. ISLAM tak menyusahkan pon tapi kita yang buat susah. Jangan lupa solat Jumaat ye para pembaca muslimin sekalian.


57 comments:

profmie said...

wah..mcm best je blajo kt sane..actually, thnx ar share ngn kiteorg psl p'glmn solt jmat kt Jepun..t'igin ak nk g sne,.tp xtawlah bile..heehe.

Masz Sidek said...

mesti byk pengalaman merantau kat negeri org demi menimba ilmu...

cantik masjid tu...

LubLy said...

niat yg penting br0..
jgn kt sini niat tue hilang sudah..
kt sini semua ada..hahaha

Umi Anaan said...

org jepun pelik x tengok org islam solat?

syafiqakarim said...

mcm best je kan... :)
nak ole ole tau.HAHA.

alhamdulillah,harap berterusan begitu ye.jgn cpt terpengaruh.
solat bole je dibuat di mana2. :)

Fana | Aqim said...

alhamdulilah..walaupun kat tempat org..masih utuh dengan pendirian agama..:)semoga sukses bro :)

Mr.Clive said...

cantiklah masjid tu weh...suka dier nyer art kat dinding tu.

anyway,ko nak bakar lemak per ujung minggu ni bro?hahahah XD

anyway,selamat bercuti ujung minggu!:D

Nurul ain said...

selamat bersolat jumaat :p

Cik Aini Lavender's said...

ya Allah cntiknya masjid tu..nmpk tenang je =)

moral of story - smbyg la anda wlu d mn berada dan sememangnya rumah Allah itu lebih tenang dr segala2 rumah yg lain =p

shera haifa said...

Di mana bumi dipijak , di situ langit dijunjung..
kat mana2 pun apa yg disuruh kita kene lakukannya dengan sempurna..

Cik TeN10 said...

ahaa betul tu.. tangga, fitting room, tepi jalan.. mmg jadi port famos utk solat.. tak kisah la mana2 pun asalkan bersih.. nk carik surau baru nk solat mmg xdpt la.. bila dtg jepun ni.. baru faham betul2 yg solat ni boleh dibuat kat mana2 ja.. so xde alasan utk kita tggal solat..

nanabyte said...

waa, sugoi desu ne.

itulah manusia nie. kalo tmpt ade byk masjid, sambil lewa je dorg. ce merantau mcm sensei. baru ar tahu rase nak syukur nikmat dok kat negara bermajoriti penganut Islam. kan3?

Dengar khutbah baek2. :)

S H I T E Q said...

pnah study kat jepon rupanya. mcm blogger zack zuhairi. no wonder blog bertemakan jepon. hihi

aReLaN said...

@profmie : sama-sama.apa guna pengalaman simpan sorang diri kan.

@masz : alhamdulillah.syukur diberi pengalaman camtu

@LubLy : betul tu.tapi tupon ramai gak yang liat nak solat walaupun kemudahan ada

@Umi Anaan : kalau kat tempat terbuka & japanese nampak,memang diorang perati la.hehehe

aReLaN said...

@syafiqakarim : ole2??saya kat malaysia dah pon sejak 2 tahun lepas.heheh..bese kalau member yang still kat japan balik malaysia memang kirim barang kat diorang la.

@Fana Aqim : alhamdulillah n insya-ALLAH.moga kita sume sukses slalu

@Mr. Clive : banyak la lemak keliling perut ni.protection untuk perut tebal sangat ni.hahaha

@Nurul ain : jom2

aReLaN said...

@Cik Aini Lavender's : betul tu.kat malaysia ni masjid sume besar n cantik2 tapi tak ramai yang mengimarahkan masjid kan.hmmm

@shera haifa : yup.slagi mana kita masih hidup ni,amalkanlah segala suruhan-NYA

@Cik Ten10 : kan.jangan la jadikan takde tempat la apa sebagai alasan.kita yang malas sebenarnya

@nanabyte : takut kang tertidur je masa khutbah.hehehe

@SHITEQ : baru tau ke??hahah

CekbOlat-bOlat said...

waa pengalaman belajar dirantau =)

apepon jgn tggal.. =) wajib

Nurul Aisyah said...

wah! mesti penat kan?
mcm2 bahasa?
betul aRelan solat tepi2 jalan..sume tu?
wah hebat..
ye lelaki wajib solat jumaat! siapa x pergi tu perempuan ke? hahaha...sori2

Nurul Aisyah said...

alaaa....si dia xkan kemana punya..

nur chahaya abadiey said...

untung larh ad pengalamn kt negara org.. bestnye.. btol2..walu dmana kte berada..jgn lupa solat.. tmbh2 solat jumaat..seminggu sekali je pon.. :)

maszull said...

assalamualaikum arelan..betul2 tu solat jgn kita lupakn yer...:)

WuMing said...

Nampak macam best saja crita tuu,.. Ganas...

NIZAM said...

pos ni wat aku insaf. *untung nye duk kat negara sendiri kan* mn2 shopping complex ada surau.

Miss Hidy said...

org laki ni kalau solat jumaat pun tak buat tak tahula kan..tapi bila hari jumaat masa kat U dulu suka tgok mereka2 yang pakai kain pelikat ngn baju melayu..nmpak sgt segak wlaupun x sesegak mana...=P

Princess Nusy said...

jgn ponteng solat jumaat..^^

madammondoq said...

amboii.. dating pi alamanda yek????

Rapunzel Cikilolo said...

cantikla masjid kat jepun...

aReLaN said...

@DekBolat : yup.tak kira di mana pon kita.

@Nurul Aisyah : kadang2 turki,kadang2 arab,english n japanese tu slalu dgr la.tepi jalan jarang.besenya memang cari tempat tertutup sket.heheh

@nur chahaya abadiey : best.rindu lak rasa kat jepun

@maszull : waalaikumussalam. solat la sebelum kita disolatkan.

aReLaN said...

@WuMing : tengok pada trailer memang nampak ganas.tunggu la malam ni

@NIZAM : yang dah bagi kemudahan kat sini pon still ramai takleh nak jaga solat kan.hmmm

@Miss Hidy : dah lama tak pakai baju melayu gi solat jumaat sebab time belajar kelas pagi smpi petang.skang dah keje,gi solat ngan baju keje je.

@Princess Nusy : insya-ALLAH

aReLaN said...

@madammondoq : kenapa??nak double date ke??heheh

@Rapunzel Cikilolo : kalau ikutkan lawa kat Malaysia lagi tapi orangnya tak ramai pon pegi kan.sedih2

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hmmm susah hidup di jepun ya... rsanya nk carik makan pun msti susah kan?

pengalaman beharga tu :D

anamizu kaito said...

perhh nasik ayam sampai gitu harga die ea lan? gile mahal ea.. aku ni da la dok berangan nak p jepun tak habeshabes.. tah bile buleh dpt nk p tah..kehkehkeh



esok aku nak turun jasin p member aku kawen.. jauh x dgn nilai? aku x penah sampai sane lg nih.. jgn sesat udahle esok nih..hishh~






luv,
cik ana

aReLaN said...

@Zuan : nak kata susah pon takde la.makan seafood jela hari2.nak tunggu yang ada tanda halal memang susah la.yang penting takde elemen haiwan slen ikan & alkohol jela

@cik ana : boleh tahan gak la dari nilai ni.hehehe..ala,takdenya sesat.moga selamat pegi n kembali.singgah la nilai ye.mana tau kot2 nak shopping barang kat nilai 3.

Nurul Aisyah said...

salah! salah! tudung hijau bukan saya! :P

Nurul Aisyah said...

heheheh...cari2...oh tp kat tepi jalan tu pernah lah juga eh? hoho

izzana said...

waaaaaaaa cantiknya,,,,,, =D suka tengok kubah tu.. btw are lan kami kena buat research sikit . biasalah final sem.. hehe duduk kolej bebas sikit pkain formal hari isnin je . kih8

Cik tikah said...

setuju, solat itu penting, jgn tinggal :)

EyqaLuvender said...

mak ayah iqa pon slalu pesan mcm tu.
wah,1 pengalaman yg org laen munghkin tak dpt rase...
susah ek nk cari komuniti muslim kt jepun?

Cik FaRiZaM said...

jumaat yg penuh berkat...insyaAllah

Lia Irdelia said...

nilah untungnyer pengalaman merantau..

:)

NAL said...

best la dpt belajar di luar..tq sbb share pengalaman kat sana.

msredcheesecake said...

tak ramai ea student kita kat sana? selalu dengar ramai jer....

Zakaria's daughter said...

untunglahhhh pacikkkk lannnn belajauuuu katt tokyooooooooooo.
semayang jumat pung kt tokyooo.
lalalala

eva said...

wah!! alhamdulillah awak dah ke jepun rupa nyaa.. sronok!.. betul tu islam tak susah pun.. kita jer rasa susah sgt kan. masyaALlah iman belum teguh lagi :(

xdelah kluar tv, tu pagi tadi buat rakaman.. hehe header tu kwn yg buat.. tq!

アヌムちゃん said...

cantiknya masjid dia.xpenah sampai.huhu

fiza nurani said...

betul tu. Solat tu wajib. Kat mane2 pun kite berada, bila dah sampai waktu, wajib laksanakannya .. :)

Zaza Fakharuldin said...

cantik sgt masyid niiii. tp itu pon dah kire okay alhamdulillah, kt jepon pon ade masjid.

Nisa Greennnpanda said...

serious kirei msjid2 tokyo tue... ^_^
challenging gak solat kat sane eh? btul kate alan-kun, solat kat mane2 pun, asalkn xtgl.. dlu mase dok UK, famly sy siap penah solat kat parking keta, pantai...mcm2, haha... (zaman sy kecik2 dlu, UK xbyk surau/masjid time tue) XP

akuamir said...

waa,,, patut la,, best r study jepun arelan.. amek ape tu ye ohh??

O CIKTEDDY said...

dh tu kalo x cukup 40 org..sah ke x ek?er..cik kurang psti la plak..

Zarul said...

bro awak dok Nilai ker?

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : pernah je.besenya kat tempat parking atau taman2 la.

@izzana : masa persediaan dulu memang kitorang tak merasa la univ life.macam skolah je. :(

@Cik tikah : yup.memang betul tu

@Eyqa : di kalangan japanese susah la.tapi kalau gi certain area,ramai je pak arab,bangladesh,nepal pe sume.

@Cik FaRiZaM : insya-ALLAH

aReLaN said...

@Lia Irdelia : yup.pengalaman yang takkan dapat lupa.

@NAL : belajar tu takdela best.tak paham mana pon.tapi dapat belajar budaya,pemikiran n gaya hidup org luar memang menarik.

@kak red : ramai je tapi jepun besar.bukan dok berkumpul satu uni.raya la baru nampak ramai.

@Zakaria's daughter : sekali je pernah jumaat kat masjid tu tau.

@eva : sama la.moga iman kita bertambah kuat dari hari ke hari.insya-ALLAH

aReLaN said...

@anum-chan : try la ajak cik abang gi sekali.heheh

@fiza nurani : tapi tupon ramai yang taknak buat kan. :(

@Zaza Fakharuldin : banyak jugak sebenarnya untuk sebuah negara yang tak ramai muslim tapi kecik2 jela.

@Nisa Greennnpanda : meamng mencabar.time final year,smayang dalam lab je.kalau lambat,budak lab mesti tanya,"azuran-kun, tak solat lagi ke". prihatin gak diorang sbnrnya.heheh

aReLaN said...

@akuamir : amek engineering la.hehehe

@O CIKTEDDY : sah je. kita kat malaysia ikut camtu sebab macam terlalu terikat ngan mazhab shafie sedangkan kalau kat negara yang tak ramai komuniti islam,boleh je janji ada imam, ada makmum.

@Zarul : a'ah.kat nilai.nak datang nilai ke???

Kancil 8349 said...

cantiknya..

9n0L4 said...

lagi info di sini. ;)

farizafairuz.blogspot.com/2011/12/fattabiouni-masjid.html