Sunday, February 19, 2012

SeCaRa RaSMiNya

Semalam, secara rasminya aku mendaftarkan diri untuk running event pertama aku bagi tahun 2012. Event yang pernah aku masuk tahun lepas, Energizer Night Race tapi tahun lepas leh dikatakan the worst running event of 2011 la atas pelbagai jenis masalah. Tahun lepas masuk half-marathon  (21km) tapi sayang tahun ni takde half-marathon.


Untuk edisi 2012, kategori yang dipertandingkan ialah full-marathon (42km), 15.5km dan 5km fun run. Disebabkan aku memang tak mampu lagi nak lari full-marathon, masuk jela 15.5km. Bayaran pendaftaran untuk 15.5km lak adalah RM55. Nak tau lebih lanjut leh la rujuk kat sini. Organizer kali ni pon dah tukar kepada organizer yang sama ngan Putrajaya Night Marathon 2011 iaitu TwentyFirst Century Sports. Dan berdasarkan pengalaman aku masuk PNM 2011, memang aku cukup puas hati ngan mutu penganjuran. 

Jom la masuk skali. Bila lagi nak merasa lari kat litar SIC. Jangan ingat kete & moto je leh lumba kat litar tu. Hohoho...Event ni wat waktu malam. Jadi bahang dia lain sket banding ngan event pagi-pagi buta. Yang ni sempat la nak Maghrib dulu sebelum lari. Event lain jawabnya aku Subuh atas jalan la. Hahaha

Kena turunkan lagi berat ni. Baru turun 2kg dalam seminggu. Seksa betul rasa sampai dah takleh lari dah ni. Sume otot kaki rasa pedih semacam je akibat lari setiap hari lepas balik keje. 

71 comments:

missSenget said...

uiyooo...

turun 2kg..!

gagah gila ko berlari..

berlari xtvt paling aku x suka..

ah..bukan lari je..senang citer mmg aku x suka bersukan..

ekekeke..

maszull said...

assalamualaikum arelan...gud luck yer...:)

Aine Ainun said...

Seminggu 2kg?????

Okla tu...;)

caiyok caiyok

Noorieda said...

15.5 km je? Je?? Hahaa..

Saya dulu pernah masuk Kuantan Beach Run masa 2007@2008(xingat dah)..16 km je..ada hadiah..huhu...saya masuk ktegri super junior..(baru F2 masa tu)haha

Best! Lari sepanjang pantai..hehe..seronokk..(dapat no 16..ngee~~..)

Anyway, kat mana2 pun best kalau lari ramai2..heee~~(nak join jauh)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

wohoo mcm best je event ni.. tp fitness aku memang x kuat, smlm main futsal x smpai 30 min, dah penat.. huhu

MsDila said...

terima kaseh la cik Lan ye, atas ajakkan nak berlari2 bermarathon tu.
Tak termampu cik kak nak lari. hahhaha
all de best ye. berlari sampai ke garisan akhir. jgn lupa snap gambar byk2, nnti upload kat blog =)

Cik Aini Lavender's said...

1st tgk tajuk td ingt secara rasminya dh btunang.hehehehe

seminggu trun 2 kilo kira dasyat la arelan..byg kan kalo sebulan...pastu 2 bln?
perghhh sempoi nih =p

Mr.Clive said...

hohoh setailo la bro! good luck weh! :D

CekbOlat-bOlat said...

perghhh.. abg bolat ! cayalahhh

Cikgu Ma said...

kalo saya lari 15 min dah semput..hehe

NIZAM said...

err.. 15.5km kena lari? OMG! aku lari rentas desa pun mls ms skola dulu. hehe.

Nurul Aisyah said...

wah! kalau saya dah tak larat uh...jauh tu...

2kg tu...skrang ni brapa kg dah?

Nurul Aisyah said...

wah! kalau saya dah tak larat uh...jauh tu...

2kg tu...skrang ni brapa kg dah?

Hanamiko Sakura said...

ganbatte ne arelan-san ^^

lari jangan tak lari...

haha... teringin jugak nak ikut serta... ^^

NAL said...

woa..dahsyat gilerr bro..all da bez..haha

aReLaN said...

@miss Senget : memang kontra la ko dan aku.aku exco sukan paling suka bersukan.hahaha

@maszull : waalaikumussalam.hait, ganbarimasu~

@Aine Ainun : tapi terseksa la jadinya.tak digalakkan untuk orang normal.hehehe

Rapunzel Cikilolo said...

lari marathon. aku suke tengok orang marathon. somehow aku tak mampu pun, aku gemuk. hehe

aReLaN said...

@Noorieda : last event saya masuk dapat la no 500 lebih kot.hahaha

@Zuan : nak fitness tip top kena hari2 exercise la.kalau setakat seminggu skali futsal memang tak jadi pape pon kat aku ni. :)

@MsDila : mana la sempat nak snap gambar kalau tengah berlari. :p

aReLaN said...

@Cik Aini Lavender's : kalau sebulan turun pada kadar yang sama,memang cekeding la jadinya.hahaha

@Mr. Clive : thanks bro.akan buat yang terbaik

@DekBolat : percayalah~~~

aReLaN said...

@Cikgu Ma : kalau selalu buat,15 minit tu baru panas badan je jadinya tau :p

@NIZAM : aku target tahun depan dah leh full marathon.hahaha

@Nurul Aisyah : skang dah 76 kg lbih sket.lagi sket nak cecah ideal weight. \(^o^)/

aReLaN said...

@Hanamiko Sakura : hait,ganbarimasu~~~

@NAL : thanks.memang lembik la jawabnya lepas lari tu.hahah

@Rapunzel Cikilolo : aku tak suka tengok.bosan kot.hahaha

nanabyte said...

sensei arelan turun berat bdn 2kg dlm seminggu? woow.

nana suka marathon jika hanya berada di barisan sokongan kepada pemarathon (wujud ke? huhu)

>______< ganbatte ne, sensei~

eva said...

tak dpt nak join.. sbb sy dah kurus kering ni.. stamina tak kuat hhaha

Nurul Aisyah said...

huhu..Ganbatte Kudasai!!! Alan-kun!!!

QasehnyaRania said...

Bestnya ..dasyat arelan trn 2kilo..

nurfauzi said...

mau gugur babat-babat badan den kalau terjah 15 km tu.

5 km pun udah sempooooot

Nisa Greennnpanda said...

trun 2kg in one week?
sugoi ne~....
nk trun brat bdan gak, huhu~.. T_T

ganbarre yo, alan-kun~.. ^_^

aReLaN said...

@nanabyte : ada je.tahun lepas kat putrajaya ramai volunteer bahagian sorak.hehehe

@eva : orang kurus lagi best lari long distance ni pe. :p

@Nurul Aisyah : arigatou~~

aReLaN said...

@QasehnyaRania : 2kg tu sungguh menyeksakan.hoho

@nurfauzi : try la skali.bila lagi kan.hahaha

@Nisa Greennnpanda : nak turun leh tapi jangan la ikut cara saya.sakit satu badan.haha

Lia Irdelia said...

uish...
dasat tuh...
huhuhu..

meh sini berat yang nak dikurangkan tu,

kikikikikik..

Cik TeN10 said...

ahaa ok la tu hilangkan stress kan.. hahaha

makan okonomiyaki meh!! sedap oo.. haha =p

dyabunga said...

kalau dya full marathon dh pengsan atas jln dah..naik basikal pusing satu tmn botani, shah alam pun nk pengsan, maraton terus pengsan kot..haha

aReLaN said...

@Lia Irdelia : kalau la semudah itu untuk bagi kan.hohoh

@Cik Ten10 : chait.ini tidak adil.nak okonomiyaki gak!!!

@dya : marathon tu kalau saya memang jalan kaki jela jawabnya sampai finish line.hahaha

LidiaSuraya said...

Wah good luck la yer. I nk masuk marathon?? Jogging skit dah sengal2 while naik tangga opis.. Huhuhu

EyqaLuvender said...

abg long masuk marathon tu kompem makin turun berat...
gudlark k!
iqa doakan dpt nombor atas2...hehe

anamizu kaito said...

tudia ko lan.. smggu trun 2kg??? perhhhh! kalo aku nak lari setempat je yg mampu..tp kalut nak kurus,nak kurus..hahahaha






aku ade bc komen ko kat blog fiqra..ko nak kwen da ea ujung tahun ni?? jgn x jmput aku..kehkehkeh



luv,
cik ana

L said...

huhu, kalu L mmpu fun run jer.. huhu lebih2 pgsn r..

Jom baca sebentar..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/02/menyekutukan-allah.html

Anonymous said...

err..saya malas lain lah awak are lan..hahaha...Good Luck ye! amboi jaga badan tu! bagus2!aja2! fighting!
^__^!!->nasha sanza

misskonspirasi said...

gigihnye berlari... tak semput ke berlari jauh-jauh macam tu... haha... aku lebih prefer senam robik daripada berlari bagai...

yad'z said...

wahhh.. gud luckkk ><

madammondoq said...

mak aii.. bagusnya!!! turun berat badan tu yg i suka tu!! keep it up k!!

Masz Sidek said...

Good luck.... jgn lupa bawa bateri energizer... hehehe :D

LubLy said...

aiyark br0..lebly x keep fit lama dah..mau hbs marath0n melayang2 nt jalan nye..haha

go0d luck br0!

aReLaN said...

@LidiaSuraya : time kasih.nak masuk kena la training dulu.kalau main redah je memang cari penyakit la.hahah

@Eyqa : tu memang takdela.konfem la kalah.yang penting habis dalam waktu ditetapkan je. :)

@cik ana : seminggu yang menyeksakan tu.hahaha..insya-ALLAH tahun ni gak

aReLaN said...

@L : hahaha..ok la tu fun run pon.ikut kemampuan diri kan.

@nasha sanza : kena la jaga badan.ingat pompuan je ke.laki pon kena gak.hehe

@misskonspirasi : setakat ni takdela semput tapi sakit kaki tu selalu la sebab berat nak kena tampung ni. :P

aReLaN said...

@yad'z : hait.time kasih ye

@madam : tak cukup lagi ni.kena turunkan lagi.kasi up stamina nak karok nanti.hahaha

@masz : bateri dia bagi free la. :P

:: Cik Nur :: said...

2KG..? nampak mcm sikit je..tapi seksanya..tuan badan je yang tahu,.,...

aReLaN said...

@LubLy : nipon tak berapa fit dah sebenarnya.so,kena la fitkan diri menjelang event.hehehe

@Cik Nur : nampak cam sket je kan tapi giler gak la nak trun 2kg dalam seminggu. :)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

memang selalu joint larianke? dulu ada kawan akak pun selalu masuk larian ne..

Ca Cik Duyung said...

chaiyok2 alan~ hehe..ca lari 500m pon da xcukup nafas dibuatnya..apatak lagi nak jejak 15km..haha.pengsan!

msredcheesecake said...

stamina dah takde nak marathon.... sian kat diri sendiri... hheehhh

Zakaria's daughter said...

wehuu. lama jugak tak juint marathon.

gud luckkk yaww abg macho.

meh g jogging turunkan berat badan.

ahaks

LAici KAng Ais said...

xlarat la bro. cepat pancit.haa

dhiera said...

dah lama tak marathon. good luck ye alan~

Nurul Aisyah said...

Douitashimashite :)

hehehe....dulu PMR dpt brapa? ke dulu belum ada PMR? mcm mak n ayah sy....hohoh...dorang bukan PMR tp apetah..zaman tu xde PMR lagi...

KSWSK said...

otot tekejut tu...kang dah biasa bl tak lari plak otot rs sakit

M@W@R Q@SeH said...

huhuu...penah lari 2.4 km tu pn rasa nk trcabut kaki dh...

ieyza afieyna said...

wah.. lari kuat2 tau.. hee.. gudluck..

profmie said...

peh..msuk marathon jg..aku pun mint jg join progrm cmni..t'ingt zmn stdy pula asenya..hihi..dh lame xjoin lari marathon ni

nanabyte said...

@aReLan: lol, ade ke? kene daftar jugak eh? tehee~ (^▽^)

btw, da lama xtag sensei. nah amek! dusyum.

http://belognanabyte.blogspot.com/2012/02/segmen-jom-blogwalking-follow-by-sandra.html

Mr.Clive said...

nanti gambo ko ngan medal tu upload la...haha XD

aReLaN said...

@BABY (MAMA AMANA & ARIEF) : takdela selalu.tengok waktu n tempat la besenya.

@Ca Cik Duyung : hait.ganbarimasu~~

@kak red : stamina leh up balik slow2.hehe

@Zakaria's daughter : tak nak.hari tu ada orang jogging tak ajak pon.wekk

aReLaN said...

@LAici KAng Ais : pelan2.nanti leh la.hoho

@dhiera : time kasih!!!

@Nurul Aisyah : dah PMR la tahun 2002.dapat la 8A tapi tak rasa pape special pon.hahaha

@KSWSK : tapi ni hari2 lari takkan terkejut lak kan.letih sangat kot sebab tak bagi dia rehat

aReLaN said...

@M@W@R Q@SeH : 2.4 km tu kejap sangat habisnya.hehehe

@ieyza afieyna : hait.akan buat yang terbaik. \(^o^)

@profmie : aku memang belum ready la untuk marathon.start dari bawah dulu.heheh

@nanabyte : time kasih sudi tag.nanti sensei buat ye.

@Mr. Clive : kalau la dapat medal kan.hahaha

Ezad Skytech said...

15.5km...huuhh...tak dapat bayangkan jauh mana tu...stamina kena power tu kalau nak join....huhu~

all the best~~

Juliet_iRa~" said...

wahhh ira xpnh join...ahaha..:)

bagusnyaa..marathon elok2 tau nt..heeee

ira lari 2.4km pon tercungap2..y ni mau pengsan..heee

aslam said...

Bro, join stand chartered takk? Energizer aku tak masuk.

aReLaN said...

@Ezad SKytech : time kasih.nak kena topup stamina ni.hoho

@Juliet_iRa~" : kalau pengsan ada ambulans tolong bawak.hehehe

@aslam : nak join jugak tapi camne subuh ek??bese smayang dulu baru lari ke?

[sutera kasih] said...

awk rajinkan join event2 camni..mcm taun lepas tu :)

aslam said...

Tengah lari tu nanti kita benti solat la. Dia ada sediakn tempat rasanya.. Khemah

aReLaN said...

@[sutera kasih] : dah tak tau nak watpe.hehehe

@aslam : ooo..baru tau ni.sebab tu selama ni masuk yang nighr race je.hahaha