Thursday, March 8, 2012

iNTeRVieW HoNDa

Yup. Hari ni aku amek cuti sebab ada interview kat Honda Plant, Pegoh, Alor Gajah. Temuduga untuk Procurement Executive kat Honda Malaysia Sdn Bhd. Dijadualkan start pukul 2 petang, aku gerak dari Nilai sekitar jam 12:45 tengah hari. Takdelah jauh sangat pon Honda ngan Nilai tapi dalam 45 minit gak la. 



Sampai HMSB sekitar jam 1.30 petang, terus menuju ke lobby. Kena isi borang & jawab soalan macam exam la plak. Ramai calon yang hadir tapi position lain kot. Dan rasanya aku sorang je grad Jepun kat situ. Aku calon pertama ngan sorang lagi calon dari JK Wire. Penemuduga 4 orang, yang ditemuduga ada 2 orang. Tak pernah lak aku camni. Sebelum ni pernah 2 vs 2 je. Macam-macam soalan dia tanya antaranya:

1) Latar belakang diri, kerja, keluarga, skop kerja kat current company
2) Kenapa nak masuk Honda, apa masalah kat company lama yang mendorong pilih Honda
3) Kekuatan diri, sales point, kenapa Honda kena amek aku
4) Apa kelemahan Honda yang aku nampak
5) Ada member kat HMSB tak
6) Pernah bekerja ngan vendor atau supplier tak
7) Salary expected & minimum sanggup terima

banyak lagi la dan semuanya dalam English. Seyesly, English aku berterabur tadi sebab dah lama tak interview  in English. Kali terakhir aku interview adalah untuk company aku keje skarang la tupon in Japanese. Siap gelak-gelak lagi masa interview. Result???Tak tau la bila leh dapat. Hmmm...Camne la aku leh lupa 'jual diri' aku yang aku leh cakap Japanese compare to other candidates. Arghhhhh



58 comments:

P#eoniX said...

semoga berjaya....

! NZ Si Panglipur Lara ! said...

good luck !

dyabunga said...

jauh tu interview..smpai ke alor gajah..hhuhuhu..tu mesti dah nerves tu..haha..kalau dya ckp lagi berterabur lh kot..

CekbOlat-bOlat said...

huyoo.. smoga brjya abg lan! psti boleh punyee.. mereka takut dgn rupa komander anda.. percayalah <-- muke serius

nurfauzi said...

lepas ni buleh pakai kereta hundaa laaa

Apai said...

procurement exec tu keje camno bro?

Gud lak bro

NIZAM said...

procurement tu keje cmne? cam pnah dgr cume takpasti. istilah mechanical kot.

btw, GUD LUCK Lan :))

Eza Boom Boom said...

tak pe lupa. kalau rezeki, tak lari mana tu. InsyaAllah dapat :D

Miss Hidy said...

wah...honda 2 lan..nti hidy nk beli hidy roger2 lan je la...hehe

ZYASH said...

Insyallah ade rezeki kat HONDA tu... Diorg senang gak amik org keje...

Warna Warni Kehidupan said...

semoga berjaya..chayyoo

Noorieda said...

Patutnya jawab dalam bahasa jepun tadi..Semoga berjaya dalam temuduga tuu..

Gambatte!!

MsDila said...

jika Allah kata rezeki anda ada di Honda, pasti akan dapat. jangan la risau sangat yerk

laskar pelangi said...

wow! goodluck:)

Nurrul said...

semoga berjaya melepasi interview tersebut ! :)

Zakaria's daughter said...

alor gajah melake abam macho.
awat tak turun town ^___^

jangan lupe diri sangatttt lahhh.
keke.

btw gud luck okeh.
smoge bjaye lah intebiuuu tuh

Cik Lia Lomi said...

semoga berhasil temu duga ni. :D

Islah nafsah..Ud'u ghairak said...

no 5 tuh ko jwb pe matle??huhu..

aReLaN said...

@P#eonix : insya-ALLAH

@NZ Si Panglipur Lara : insya-ALLAH kalau ada rezeki

@dya : memang sindrom nebes datang tiap kali interview.hehehe

aReLaN said...

@DekBolat : hahaha..time interview kena senyum la.mne la wat muka serius sangat.

@nurfauzi : hahaha.belum sampai masa lagi

@Apai : procurement ni keje jaga vendor/supplier.monitor ngan supplier la masa development new project

aReLaN said...

@NIZAM : procurement ni jaga, monitor pe sume yang berkaitan ngan vendor/supplier la.paling busy time development new project la.hoho

@Eza : insya-ALLAH kan.

@Miss Hidy : hahaha..harga staff eh?

aReLaN said...

@ZYASH : atas department kot.hmmm

@Warna Warni Kehidupan : insya-ALLAH. doakan lah ye

@Noorieda : kang tukang interview tu lak yang blur.pe kes budak ni orang tanya lain jawab merapu kan.hahaha

aReLaN said...

@MsDila : insya-ALLAH kan

@laskar pelangi : hait!!!

@Nurrul : doakanlah moga berjaya ye.

Nurul Aisyah said...

Semoga Berjaya!!!!
Yakin dgn Allah...
yeah!! :)

aReLaN said...

@Zakaria's daughter : habis pon dah pukul 4 lebih tadi tau.memang tak sempat nak merenderk.hehehe

@Cik Lia Lomi : insya-ALLAH.

@Farah : konfem la aku jawab ada & bagi nama niku & shahrin.hahah

Kami Sahabat Pena said...

gud luck. lah kenapa tak bagitau part kebolehan cakap jepun. hilang point kat situ. haha.

nitnot said...

Normal lah kut syarikat besar interview in english kan? Hewhew

Rugi lah kat situ satu advantage lepas.

wah best nya reti cakap japan? D;

profmie said...

wah..good luck ar..xpela tu..ade rezeki..keep up k..hihi..aku pula tgh tggu tuk interview company Sapura pula..
aduh..dhlah lme xinterview dlm bi..hmm..

ZYASH said...

holla...holla...holla....mintak masa jap..Wajib join ne tau..hadiah gempak2...hehehehe.
http://zyash-nuffnang.blogspot.com/2012/03/megagiveaway-by-penmerahcom.html

Apai said...

owh i see..so supplier la yg dtg cr kita or we find them?

Masz Sidek said...

good luck... insya-Allah... mudah2an ada rezeki..

msredcheesecake said...

Nebes ke sampai lupa terel cakap jepun.... Boleh bodek lebih...hhee...pepepun good luck...

LubLy said...

rezeki nak kawen tue br0..haha

シャイマ said...

good luck for the result!

#gambar tu kat aussie time study dulu. now dah kawen pindah nihon.oo yeke i klas A, my husband yasin, ur senior kelas F gak. eh dia tak penah cite pulak ade kohai qber kat jepun dulu hehe.what a small world

MaryaYusof said...

As salam Are Lan,

Insya'Allah, dah usaha kan... Jgn difikir-fikirkan sgt, dlm resume tak tulis ke pandai ckp Jepun? Kalau dah jgn risau lah k :)

Fikir mcm ni, klau ade rezeki tak ke mana tp kalau takde rezeki dlm mulut pun leh kuar balik...betul tak? Saya doakan kamu berjaya...Ameen :)

~diAhOntHeblOg~ said...

doa byk2..kdg sempoi je intebiu pon org suke..

Saya Disini said...

gud luck ye

Mr.Clive said...

bro,on the day ko interview kat Honda,aku tgh interview kat HSBC pulak..hahahh setailo la bro!kehkehkehh

wahida said...

kengkadang kalau dah neves sgt, mmg boleh lupa point penting...

tak pe, insyaAllah...ada rezeki tu...teruskan berdoa yer...

M@W@R Q@SeH said...

bila nebes jd gitu le arelan...sumer lupa...doa byk2 moga ada rezeki dpt kje tu...

Cik TeN10 said...

lohh.. cmne leh lupa.. itu point yg sgt2 bagus tau.. kelebihan yg org len xde.. xpe la.. ade rezeki ade la nt.. insyaAllah

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

goodluck beb! mane tau t dah keje sana aku bleh bli jazz dgn harga yang murah kat ko..hehe

Suara Hati said...

wish you luck~!

[sutera kasih] said...

lepas ni doa byk2, tawakal ya :)

maszull said...

assalamualaikum arelan...gud luck yer...:)

QasehnyaRania said...

mudah-mudahan arelan ada erzeki dengan HoNDA ..amin..
done jacobs 4 u ;)

Kancil 8349 said...

semoga berjaya...good luck

Cik tikah said...

all the best arelan. nk bljr jepun dgn dia la :P

kyo_9 said...

result kluar bile bro??
tulis expected gaji brape k? hoho

Ezad Skytech said...

all the best ye...:D

محمد شهريل القنيطري said...

gud luck moga berjaya yer...x per BI berterabur janji isi mantap..hehe

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : yup,yakin padanya itu wajib.heheh

@Kami Sahabat Pena : beselah.nebes nye pasal.

@nitnot : tak juga.kalau company japan & kita ni grad japan, ada potensi la interview in japanese.

@profmie : gudluck la ye.hoho

@ZYASH : ok.nanti ye saya buat.

aReLaN said...

@Apai : besenya customer akan bukak tender untuk new projek la.sume vendor akan compete thru diorang nye quotation pe sume. kalau customer ok,terpilih la.

@Masz : insya-ALLAH

@kak red : hehehe..time kasih.

@LubLy : insya-ALLAH kalau ada rezeki

@Syaima : thanks.dah cam balik muka masing2.

aReLaN said...

@MaryaYusof : insya-ALLAH.dah tulis.dia tau je tapi memang time interview tak appeal sangat la part tu.

@Diah : amin...

@Saya Disini : time kasih

@Mr. Clive : hoho..kita tunggu la camne result dia bro

@Wahida : tulah pasal.memang lupa terus la.aiyaa

aReLaN said...

@M@W@R Q@SeH : amin...

@Cik TeN10 : nebes nye pasal :)

@Zuan : insya-ALLAH. hahaha..leh kot tapi tupon kalau dapat

@Suara Hari : thanks~

@[sutera kasih] : hait~~

aReLaN said...

@maszull : waalaikumussalam : time kasih mama

@QasehnyaRania : amin..time kasih ciksue

@Kancil : sankyuu~~

@Cik tikah : hahaha..bleh2.cakap je nak belajar apa

@Saido ; result ntah la.gaji honda kecik je compare ngan ichikoh ni bro.

@Ezad : thanks

@Shahril : hahaha..isi pon ntah pape tau

9n0L4 said...

good luck. nnt belanje. ;)

shera haifa said...

adehh kalau jual diri ckp pndai ckp jepun mst ada peluang cerah. tp rezeki di mana2 kan, kalau nak dapat tu akan dapat jgk.. gud luck..