Wednesday, March 7, 2012

SeGMeN : 7 PeRKaRa SeBeLuM aKu MaTi



Aku tau yang korang tau aku ni rajin betul membuat tag korang. Tapi tupon kalau aku rajin cam sekarang ni lah kan. Kali ni tag dari DekBolat, Segmen 7 Perkara Saya Akan Buat Sebelum Mati. Memang benar dan tak dapat dinafikan ajal maut di tangan ALLAH. Aku sendiri pun tak tau bila ajal aku. Hmmm...Sekiranya umur aku masih panjang, 7 perkara berikut ingin aku buat iaitu :


1) Tambah amal ibadat tu wajib
-->Ingat pesan ulama' dahulu, kerja di dunia ibarat kita nak hidup 1000 tahun, beribadat seolah esok kita mati. Tapi jika kerja kita itu ibadah dan ibadah itu kerja kita, maka buatlah yang terbaik.


2) Hantar mak abah gi haji
-->Insya-ALLAH tapi skang ni duit belanja sendiri pon tak berapa nak cukup.Aiyooo


3) Kahwin
--> Ada sape-sape kat sini tak nak kawen ke??Meh sini aku bagi ceramah free sket. Hahaha


4) Timang anak sendiri
--> Paling kurang leh buat satu team futsal. Kalau leh satu team ragbi,lagi meriah. Perghhhh


5) Ada kereta sendiri
--> Aku target kawen dulu baru aku beli keta. Dari dulu hajat di hati nak angkat Ford Fiesta tapi belum rezeki. Hehehe


6) Ada rumah sendiri
--> Ada rumah sendiri baru la best nak hias rumah pe sume. Sampai bila la nak menyewa kan. 


7) Reunion
--> Aku nak jumpa sume member lama aku dari zaman skolah rendah sampai la dah keje skang ni. Hohoho


Tu jelah kot. Nak tag orang lain tak larat. Hari ni letih giler rasa. Pukul 10 dah kena gi joint check CF ngan supplier kat Bangi sampai pukul 3 petang. 3.30 sampai kilang, pukul 4 kuar gi Melaka lak, amek barang dari supplier, urgent katanya. Dekat pukul 7 gak la baru balik kilang semula. 

33 comments:

Miss Hidy said...

walaupun penat awak msih rajin update...hidy mlas gila...hehe...

dyabunga said...

haha..ni mesti takut kena sula kan??haha..pergh..mmg meriah kalau satu team futsal tau ragbi..haha

QasehnyaRania said...

Kaki segmen ye.. cpt2 kawin nti leh g honeymoon...;)

ZYASH said...

Semua di atas adalah impian zyash jugak...Insyallah..amin...

Noorieda said...

Yang penting rukun Islam kena tunaikan dulu andai ada rezeki..huu

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

satu pun tak berjaya lengkapkan lagi

Noraim said...

sama hajat kita nk hantar mak ayah ke mekah. tp tak tahu bila tercapai. huhu.

semoga tercapai semua impian itu insyaAllah :)

Nurrul said...

amboi... ingat isteri kamu
'kilang' aiyoyoyo !
hehehe , semoga segala hajat di hati tercapai.. lagi2 yg nak bawak mak ayah gi haji :)

nurfauzi said...

tang kereta tu, beli yg biase2 saje pun ok..dah kawin nanti banyak pecahan gaji kita tu.
Eden ni berangan haa nak pakai honda civic dgn CRV tu. Tapi kalau beli skarang, alamat tak makan anak bini haha.
Liabiliti jugak pakai keta mahal-mahal ni. Tapi kalau gaji besau takpe la.

Ekau gaji besar kan?

madammondoq said...

nasib baik ada no 3 tu.. kalau tak.. bior i yg bagi ceramah kat u arelan.. ;)

M@W@R Q@SeH said...

moga impian mnjadi suatu knyataan...InsyaAllah

aReLaN said...

@Miss Hidy : daripada takde update pape kan.ok la tu.heheh

@dya : ada ke orang nak kena sula?haha

@QasehnyaRania : dah orang tag,takkan nak hampakan si tukang tag kan.heheh

@ZYASH : AMIN....

aReLaN said...

@Noorieda : betul tu.hehe

@Zuan : namanya pon benda yang ingin buat.memang tak buat lagi la kan.hahah

@Noraim : insya-ALLAH

@Nurrul : hahaha..kalau dah rezeki camtu,terima la kan.

aReLaN said...

@nurfauzi : mana ada besau nye pon.eden pon macai je.hahah

@madam : hahaha..ramai orang tak nak kawen kat luar sne.gilah bagi ceramah. :P

@M@W@R Q@SeH : insya-ALLAH

*SiRibenMerah said...

Ok..

saya terkesan dan telah muhasabah diri utk pikir kematian itu pasti..

insyaAllah.. ada yg belum ditunaikan.. moga ada kesempatan...

LubLy said...

kawen lg br0..haha..pak pak kebung kebung perut kembonggg..

lebly xnak kawen lg camne br0?? =.=

NIZAM said...

Lan,

aku suke part yang sape taknak kawen ko nk bg ceramah free tu. camne bunyi ceramah tu? hehehe.

baguslah ko tau ape ko nak. atleast ada plan. kan ada orang ckp, fail to plan = plan to fail.

Cikgu Ma said...

bila nak kawen? macam nak langkah bendul ni..hehe

Nurul Aisyah said...

biar saya baca jap :P

Nurul Aisyah said...

Segmen yg agak bagus :)

biasalah org femes mesti selalu kena tag..hohoh...

simpan duit ke x? xde kereta lagi ke? alaaa...kereta viva pun dah cukup..mcm Zoro sensei... :P lepastu baru kahwin...aRelan engineer kan? kan? samalah dgn cikgu sy tu....errrr

maszull said...

assalamualaikum arelan...semoga semuanya akan tercapai n berjaya yer...insyaAllah...:)

Saya Disini said...

sy pon nk buat cm tu..insyaAllah

Zarul said...

alhamdulillah ..sejuk perut ibu mengandung kan ko bro

Shaznina Sofia said...

manakah cik arelan.. x update lagi..

Tiramisu Fatiema said...

yang reunion tu best..teringin gak..moga tercapala ye semua hajat tu..insyallah

CekbOlat-bOlat said...

ingt kilang =="

elok dh jdi bapa..ekekke

Zakaria's daughter said...

hewhew.
insyaallah abg macho buleh capai mende2 uh sume.

Masz Sidek said...

semoga impian tercapai...
niat yg baik dan ikhlas insya-Allah akan tercapai...

! NZ Si Panglipur Lara ! said...

4) Timang anak sendiri
--> Paling kurang leh buat satu team futsal. Kalau leh satu team ragbi,lagi meriah.

Perghhhh!!!

Cik Lia Lomi said...

wah, rindu dengan kawan jugak, teringin nak buat reunion juga lah pulak..

~diAhOntHeblOg~ said...

InsyaAllah...mudah2an tercapai hajat..

9n0L4 said...

mak aihhhh. punye ramai nak anak tu. huhu.

loVe puRpLe said...

Doa banyak2 bro.. hehhe Isyaallah tercapai semua impian (^-^)