Thursday, March 22, 2012

JaPaN ouTsTaTioN : DaY 1

Selamat tiba di Narita Airport jam 6.10 minit pagi waktu Jepun setelah dua tahun meninggalkan negara matahari terbit ni. Terserempak ngan Yamashita Sensei (kouhai nye sensei) & Noguchi Sensei tapi tak sempat nak tegur Noguchi Sensei. Laju betul dia jalan. Kuar je dari airport, aku jadi jakun cam mula-mula jejak kaki kat Jepun. Tengok orang lain hisap rokok, aku pon dok main hembus nafas sambil kuar asap. Hohoho..Macam budak kecik lak rasa.

*Soba apa ntah. Lunch kat R&R. Makanan pertama kat Jepun*

Pastu Yonemoto Advisor datang amek kitorang ngan Prius sewa. Perjalanan menuju Nagano ngan keta amek masa dalam 5 jam gak la. Aku tidur je sepanjang perjalanan. Kuar je keta untuk rahat jap terketar-ketar satu badan kesejukan.

*Pemandangan dari tingkap bilik*

*Tempat lepak utama*

*Tempat beradu. Lama tak tidur atas katil. Asyik atas toto je*

*Toilet*

Hotel kitorang menginap Route Inn diberi nama. Leh nampak la gunung bersalji dari tingkap bilik hotel. Pas je check in sampai ke malam tak buat pape. Esok nya iaitu hari ni baru ada keje. Jadi, lepak jela dalam bilik. Aku lapar sangat, gi lah konbini = convenience store untuk beli lip balm, cream, ubat gigi & makanan sket. Lama giler tak makan onigiri & cafe au lait. Memang sedap.

*Cafe au Lait & Onigiri Salmon Mayonis*

Malam tu lebih kurang jam 8 gi dinner. Punya lah jauh berjalan cari kedai makan. Masuk ceruk kampung tapi memang puas hati la pekena unagi (belut) teishoku. Tapi sayang gambar takleh nak letak sebab gambar dari kamera. Ni pakai laptop sewa dari hotel. Melayang 1000 yen = RM38 sehari untuk sewa laptop.

Balik dari makan ngadap laptop pastu berendam jela dalam air panas. Memang syok la. Nikmat giler rasa. Hahaha...Subuh pukul 4 lebih sekarang ni. Liat betul nak bangun rasanya. Hari ni memang letih la keje. Sambung lak ye....

68 comments:

Aine Ainun said...

Wah..p jepun...nk kirim snek;)

P#eoniX said...

susah x nak carik makanan halal kat sane???

Zakaria's daughter said...

tak ajak pung ? :(

ZYASH said...

wah...seronoknyer g japang...leh updated blog lagi...ceronoknyer....

Ezad Skytech said...

wahhh...da selamat sampai di Jepun ye....:D

Cik Nur said...

kat jepun ke sekarang...?
bestnyeee..bw nak ole2...hihihih

Nurrul said...
This comment has been removed by the author.
Nurrul said...

wahhh ! teringin betul nak kesana...
bila gaknya ? ? :)

*makan belut ? apa rasa ekk ? ada macam ayam KFC tak :P *

AIRA said...

macam laksa je pun makanan tu....sedap ark???teringinla..

nitnot said...

Gila seronokkk!

Err belut? apa rasa? ee tak selera. -.-

dyabunga said...

best nye..jgn lupe ole2 tau..haha..keychain pun jadi lah..haha

Fahz said...

alahaiii indahnye pemandangan dari tingkap bilik tu..bila la nak pi situ ek....tgh berangan nie.

~SaL IjOu~ said...

impian zaman kecik nak jejak kaki kat jepun..harapnya impian tercapai satu hari nnt..huhu~

nur_za said...

seronok ye..nak pg juga

NIZAM said...

mesti best kan kembali kat tempat blaja dulu. :))

EyqaLuvender said...

abg long,kite nak souvenir!

Cik tikah said...

bestnya g outstation!

profmie said...

peh..mcm best je..bile ar turn aku nk gi sane......

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

bila nak bwk aku g jepun????

Cikgu Ma said...

ala....nak ikut...nape x ajak...

Asmara said...

Sempat lg nak main snowboard kat situ. :) mkn mknn jepun puas2, msia x sama rasa dia esp. sushi. :)

Mr.Clive said...

hahah ko seolah2 daa Home sweet home da bro!keh3 XD

Hanamiko Sakura said...

wahhh...
selamat kembali ke jepun... ^_^

nini said...

wow....bestnya....jelesss aaaa

9n0L4 said...

bestnye gi jepun. untunglaaaaaaa. ;)

LubLy said...

terbaekkkkkk la br0..haha

Cik TeN10 said...

ahaa... jgn miss subuh plak ye.. dah sodap tido atas katil yg empuk ditambah pulak kesejukan di pagi hari tu.. mmg liat sgt nk bgn.. kewajipan tetap perlu dilaksanakan.. tu lah salah satu cabaran jugak tu.. ngee =p

setuju dgn kak as.. dtg sni hentam la sushi etc ckup2.. mesti natsukashi je kan.. btw ganbatte siapkan keje.. =)

Masz Sidek said...

dah sampai jepun... huhuhu... best nye...
sekarang kat sana musim ape???

M@W@R Q@SeH said...

moga segalanya berjalan ngan lancar di sana ye arelan...take care

maszull said...

assalamualaikum arelan....wah best nyer dpt pi jepun jejalan ke bekerja arelan...:)

Nurul Aisyah said...

.... :D
konnichiwa...
aRelan sensei :D

ceh...kerja2..jgn tau nak makan jer..hheheheheh...
apa2 pun semoga awk selamat dekat sana... :) yeah...kerja betul2..:P

dhiera said...

yela... dari tingkap nampak gunung~
katil tu mesti kemas2 dulu baru tangkap gambar kan?

aReLaN said...

Snek apa?

aReLaN said...

Nak yang ada logo halal memang tak dapat la.klu kt oversea ni yang pnting jgn ada bnda tak patut ada la termasuk ayam,daging pe sme

aReLaN said...

Aik..bkn dah ajak ke?? ;p

aReLaN said...

Hahaha. update la.malam bosan xtau nak wat apa dah

aReLaN said...

Alhamdulillah.lusa dah nak balik pon

aReLaN said...

Yup.kt jepon sampai lusa.ole2???ramai betul yg nak.haha

aReLaN said...

Belut memanf sedap.tapi kat malaysia tak pernah lak makan.hehe

aReLaN said...

Boleh tahan gak la.tapi bagi orang tak bese makan memang akan anggap xbest.hoho

aReLaN said...

Hohoho..belum cuba mana tau sedap ke tak

aReLaN said...

Hahaha...kalau puluh2 org mntak,memang pnuh beg la.pokai dibuatnya

aReLaN said...

Masuk2 bilik memang kemas la.hahah

aReLaN said...

Mmg pon.susah dapat peluang untuk macai like me nk outstation jauh2 ni.hehe

aReLaN said...

Hahaha..dah habis pon keje.masa untuk jalan2 lak.

aReLaN said...

Waalaikumussalam.mestilah dua dalam satu.smbil keje smbil jalan.hihi

aReLaN said...

Hahaha..nanti ada la peluang tu

aReLaN said...

Insya-ALLAH.moga tercapai impian

aReLaN said...

Insya-ALLAH sme ok

aReLaN said...

Mana ade best.len la kalau gi jalan2

aReLaN said...

Mehla.tapi duit sendiri la ye.heheh

aReLaN said...

Tak sempat pon gi lawat kampung halaman n member2.wuuu

aReLaN said...

Ala...duit bawak sket je

aReLaN said...

Sabar.akan tiba saatnya nanti

aReLaN said...

Bawak???muat masuk beg tak?haha

aReLaN said...

Skang dah nak masuk musim bunga.tapi sempat merasa salji pagi tadi kat nagano

aReLaN said...

Snobod memang xdapek la.tapi bab makan tu memang pulun habis.hoho

aReLaN said...

Memang ada la sket2.hahaha

aReLaN said...

Terima kasih.dah selamat pon.hehe

aReLaN said...

Hahaha..sori la ye kalau jeles

aReLaN said...

Memang untung.susah dapat peluang gini.heheh

aReLaN said...

Memang mencabar la nak bangun solat subuh tu.puas hati n perut leh makan cmni.heheh

Mr.Clive said...

manaa part 2?hehe :)

CekbOlat-bOlat said...

eeeeee.. belut? =="

Noraim said...

jgn pula ole2 ye. hihi.

ps. nak kirim salji boleh? haha.

FiZ said...

waah,mnrik..outstation pn leh jalan2 jgk..

Juliet_iRa~" said...

bestnyaa bestnyaa..hee

npe xbw lappy siap2?kan dah melayang duit..heee

Nurul Akmal said...

Ya ALlah cantik nya pemandangan.. nape kena sewa laptop? tak bawak ker?