Tuesday, March 27, 2012

JaPaN ouTsTaTioN : DaY 4

*First stop, Kaminari-mon kat Asakusa*

Hari ni baru lah leh meronda makan angin sekitar Tokyo walaupun ramalan kaji cuaca kata hujan sampai pukul 3 petang. Besenya Jepun nye forecast memang hampir tepat. Memang pukul 3 lebih sket la baru nampak matahari.  Lepas je breakfast kat hotel, terus gerak menuju Asakusa. Asakusa ni kawasan temple. Memang ramai la orang kat situ. Hajar nak cari Masjid Asakusa tapi aku pon dah tak ingat. Pernah gi sekali je masa program Explorace Tokyo anjuran AMIR (Aspiring Malaysia Rijal = Usrah) masa awal-awal sampai Jepun dulu.

*Tak ingat dah nama apa tokong ni*

*Ramai betul orang. Jumpa la beberapa warga Malaysia & Indonesia*

*Tokyo Sky Tree hilang dalam kabus*

Lepas habis jalan & beli sket omiyage = ole-ole kat Asakusa, gerak menuju Ueno lak. Kat Ueno, terus singgah Hard Rock Cafe. Dah angkat t-shirt Hard Rock, start la shopping kat Ameya Yoko. Dah macam Petaling Street pon. Lama giler la jalan. Kat sini aku beli perfume & t-shirt sket. Sempat la jalan kat Ueno Kouen (Ueno Park). Dapat gak tengok sakura walaupun tak mankai (kembang penuh). 

*Sakura yang kurindui. Dapat tengok satu pokok penuh pon jadilah*

Dah puas meronda kat Ueno, gi lak Akihabara a.k.a. Akiba. Terus cari kedai makan Siddique. Kat situ makanan halal & leh solat terus. Memang best la pekena roti nan, kebab pe sume kat situ. Ingat kat Jepun takde kedai halal ke. Ramai je Muslim dari negara lain buka kedai makan kat Jepun ni sebenarnya. 

*Siddique in Akiba*

*Roti Nan + Chicken butter curry*

Sampai ke malam la kat Akiba, cari kamera untuk mak, mak long & cousin, pastu cari la fridge magnet, keychain pe sume sebagai ole-ole untuk member ofis. Memang banyak betul habis duit hari ni. Sebelum balik hotel, gi dinner kat Freshness Burger je. Memang lembik la kaki satu hari berjalan. Sampai bilik, terus berendam dalam tab ngan air panas. Perghhhh...nikmat tak terkata.

*Hasil buruan hari ni*




50 comments:

NAL said...

bestnyer..suka la ikut sambungan entri Japan Outstation..tak rugi tunggu..x der ole2 ka bro aReLaN ?

profmie said...

bestlah...aku tiap2x hari mst slalu je nk taw p'kembgn kO g jepun..haha..wlupun keje aku skng slalu bleq mlm...btw,nice post...
peh..kt sane pun kO jmpe jg warga indon...cehh..

profmie said...

hah..lupe nk tnye..mane ole2x coklat..aku nk jg.haha...nti post kt tenet..

NIZAM said...

dah 4 hari dh ye? bile nk blk Malaysia. ala, keychain utk member blogger takde ke? hahaha. tetiba kan wat muka takmalu mintak.

cantik sakura tu. kalo amek jarak dekat kan best. nk tau daun2 n bunga2 die.

:))

nurmujahidah said...

jangan lupa join ga muja tau,,, ari tu dah janji,, haha,, tuntuk ni,, :D

EYJA MASLIZA said...

wah ! dorang boleh speaking tak lan? eyja dengar orang jepun akan hormat kita bila kita tahu cakap language dia kan?

Miss Hidy said...

best2x..teringin gak hidy nak outstation jauh2 ni...lan...hidy nak keychain gak....=)

Tiramisu Fatiema said...

dah hari ke4 ek..baru menyempat blogwalking..wah best tengok..sekarang musim sakura kan?g china aritu pon ramai org indon sana..souvenir memang wajib borong..siap duit je..haha..

Eza Boom Boom said...

teringin sangat sangan nak g jepoonn.. huhu. belum kesampaian..

aReLaN said...

@NAL : memang nak beli tapi duit habis.tinggal 105 yen je.hahah

@profmie : hahaha..ole2 tak sempat beli.poket dah kosong.aiyoo

@NIZAM : ada gambar dekat tapi nanti la aku letak.hehehe..ole2 takde la bro.duit habis.

@muja : ok2.nanti buat insya-ALLAH.

Cik tikah said...

cantiknya pokok kaler pink...

aReLaN said...

@EYJA MASLIZA : japanese memang kureng la yang leh english.diorang dengar orang luar cakap sket pon diorang puji.lawak gak rasa kadang2.hahaha

@Miss Hidy : ala..keychain dah habis bagi ofismate.

@Tiramisu Fatiema : kat china murah takpela.kat japan,satu keychain bese pon dah belas2 ringgit.wuuuu

@Eza : insya-ALLAH ada rezeki nanti.

KiD said...

sedap tak roti nan?? hehehehe

Juliet_iRa~" said...

wahh skali 3 set kamera borong?hee

kat sn murah sgt ke banding ngan sni?wuu..ce cte ce cter..hee :)

utk ira xda ke ole2?wuuu..hee

bestnya bestnya..nt ira nk g sn gak la..smntara cik ten10 study lagi..hee :D

Shaznina Sofia said...

best kn kn kn?? musim sejuk tu kat sana.. nak ikut, awak da pegi.. kih kih kih.. :) btw roti nan tu mcm sedap jea..

P#eoniX said...

wah!!!!bestlah dapan jejalan lagik....siap posing kat pokok sakura lagiktuh!!!!jelez haku!!!!

Rapunzel Cikilolo said...

ooo tokyo sky tree dah boleh guna eh? seronoknye. teringin nak melawat...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

menarik tul jepun ni

dyabunga said...

baca entry ni rasa macam dya pergi berjalan kat jepun plak..haha..cam ne nak tahu kedai halal kat jepun ye?

dyabunga said...

murah ke camera kt sana??

Cik Tie@Akak said...

wah...jauhnya jalan

lisa said...

banyaknya "buruan" tu !!

Hanamiko Sakura said...

bestnye... nak ole2 satu..
:P hehe

Nurul Akmal said...

Keychain untuk kitaorng mana???? hehehehe Ya ALLAH cantiknya bunga sakura...

~diAhOntHeblOg~ said...

wahhh syioknyeeee berjalannn

LubLy said...

xder keychain pun xpe la..p pth blk pungut satu2 bunga sakura tue...hahaha

Cik Nur said...

besornya tanglong tu...!
boleh bawa balik tak..?
hehehehe

syafiqakarim said...

kata nya kamera di jepun sgt ohsemmm.
mohon sebijik.haah

Mr.Clive said...

bro,ko boleh jadi ambassador untuk jepun la bro!sebab ko ni,aku dah membakar nak g sana!heee~

maszull said...

assalamualaikum arelan...wah bestnya beli camera n mcm2 lg yer...:)

acheeqa farhana said...

wahhh..bestnye jalan2...tak penah pon pegi oversea lagi..

sila jangan gelak,kesian takpe..hahaha

Langkawi Ink.Com said...

The last trip saya ke sana, banyak duit yang saya habiskan di Ameyoko & Akibahara walaupun niat sebenar hanya nak ambik gambar Saigo Takamori kat Ueno Park tu..Ceh !!

Nurul Aisyah said...

hi!! bestnya!!!!
> . <


kat saya xde ke...hehe nak gak :P

Noraim said...

banyaknya hadiah tu. takde utk org sini ke? hee. kidding.

bestnya dpt tgk bunga sakura. angan2 mat jenin je la. huuh.

yad'z said...

kat sane pon ade roti nan ek. huhu..

wahhh sakuraaaa.. ><

Papa Mifz said...

wah...syok nyer jalan2 kat Japan yer...shopping pun sakan...terbaik la...

msredcheesecake said...

Teringin nj tengok pokok sakura live.... Msred nk sebenier.... Tak kira, nak jugak....

dhiera said...

apesal sakura tu lawa sangat ea? eh, kire senang la ye nak cari makanan halal dekat jepun. ingat kan susah macam bali. dulu, ingatkan bali ni senang je nak cari makanan halal, rupe ye susah sebab dorang mostly hindu~

aReLaN said...

@Cik tikah : bila dekat lagi,lagi cantik.heheh

@KiD : memang terbaik la.jauh beza ngan kat malaysia ni.hoho

@Juliet_iRa~" : nak kata lagi murah tak jugak.lebih kurang je rasa.tapi masa dok jepun dulu,memang sume rasa murah sebab dapat scholar banyak.hampir dua kali ganda gaji engineer fresh.hoho

aReLaN said...

@Shaznina Sofia : best~~sebenarnya dah musim bunga tapi ikut tempat gak.area bawah cepat sket panas banding ngan atas.

@P#eoniX : hoho..yang posing kat pokok sakura tu budak jepun.aku amek je gambar.

@Rapunzel Cikilolo : takleh lagi.bulan 5 baru open to public.

@Zuan : memang menarik.nanti ada duit,jalan la keliling dunia.banyak benda leh belajar.

aReLaN said...

@dya : kat tenet ada.tapi kalau makan kat luar boleh je kedai bese janji seafood atau sayur.jangan ada benda haram.nak tau lebih kena baca buku fikah luar negara la.hehehe..kamera lebih kurang sama je harga.

@Cik Tie@Akak : satu hari je sempat jalan

@lisa : buruan tu pon orang lain pesan. :)

@Hanamiko Sakura : ala...dah habis.

aReLaN said...

@Nurul : ala..keychain dah habis bagi member ofis.sori la ye

@Diah : syok tapi letih giler kaki.dapat urut memang best tu.

@LubLy : tak banyak pon bunga.nak cabut kat pokok tak elok.biadap japanese kata.kat bawah atas jalan takde lagi.hmmm

@Cik Nur : hahaha..nak bawak balik camne.tak larat nak angkat eh

aReLaN said...

@syafiqakarim : takdela ohsem sangat cuma dia awal sket kuar new model banding ngan kita.

@Mr. Clive : hahaha..tak layak aku jadi ambassador.

@maszull : waalaikumussalam. Tu sume banyak yang orang kirim je.

@acheeqa farhana : tak gelak pon.ala,insya-ALLAH nanti ada la rezeki tu.sabar ye

aReLaN said...

@Langkawi Ink.Com : memang banyak betul habis duit.tup2 dah kosong wallet.perghhh

@Nurul Aisyah : hahaha..ala,tak cukup duit la.mahal kot barang kat sana.yen tinggi

@Noraim : uish..mana tau kot2 dari angan2 leh jadi kenyataan.insya-ALLAH

@yad'z : banyak je sebab kedai india muslim,bangla pe sume ada.heheh

aReLaN said...

@Papa Mifz : hohoh..tak sempat dan tak mampu nak shopping sakan.tu sume orang punya.

@kak red : ala kak red.nak bagi camne kalau dah takde

@dhiera : nak yang betul2 halal kedai muslim la tapi kat kedai japanese leh je makan.nak tau lebih kena la rujuk buku fikah luar negara.hehehe

Ezad Skytech said...

teringin sgt nak g jepun ni..hee...

> ada ole2 tak..? hee~

P#eoniX said...

hakhakhak...tokono den...haku hingat ko yang posing maut tuh!!!!!hakhakhak....

c'axoera ヅ said...

nak fridge magnet ......nak nakkk

محمد شهريل القنيطري said...

perghhhh..bersih jer aku tengok negaraa ni..Musim bunga di jepun,waktu yg best untuk melancong..hihi

Powpah said...

hai nak tanya, kat Ueno ada kedai/restaurant makanan halal tak?