Thursday, April 12, 2012

2ND aNNiVeRsaRy


Tanggal 12 April 2012, genaplah dua tahun aku bergelar shakaijin = anggota masyarakat yang kerja sepenuh masa. Dah dua tahun aku stay kat company yang sama, Ichikoh Malaysia Sdn Bhd. Tempoh dua tahun dah leh dianggap bernilai bagi seorang engineer. Dah leh demand tinggi sket dalam pasaran. Hakikatnya aku sendiri pon tak tau la. 

7 bulan pertama aku dalam Design tapi akibat tak tahan kerja yang dok je ngadap CATIA, tak banyak hands on, aku tukar masuk Engineering sampai sekarang. Masa kat design, kesian CATIA tu asyik kena maki hamun ngan aku, padahal aku yang tak reti nak buat. Hahahaha...




Hari ni awal pagi lagi dah gerak gi Balakong untuk audit potential supplier. Sesat jap cari kilang. Tapi memang company ni aku leh anggap sangat layak untuk bekal barang kepada kami. Facility, documentation, 5S, leh kata tip top la kalau nak banding ngan supplier metal stamping kitorang yang lain. 

*Memang terbaik la mushroom soup dia. Kalau kebulur,ngan roti tu aku bedal*

*Beef steak bese je*

Rehat tengah hari kat Milwaukee. Memang perghh la dia nye steak. Hajat nak amek Wagyu (Lembu Jepun) sebab masa kat Jepun dulu takleh makan walaupun dikhabarkan daging lembu Kobe paling sedap. Tapi mahal sangat la plak kalau dah cecah RM130. Makan bese-bese jela.Petang sambung balik audit. Seharian gak la audit future supplier ni. Balik kilang dah pukul 5 petang. Tinggal lagi 45 minit je nak balik. 

*Setelah seharian tak ngadap nasi*

Sebelah malam lak gi Starhut, meraikan ulang tahun ke-2 aku selaku shakaijin ngan si dia. Ingat senang ke engineer fresh cam aku skang ni nak stay sampai 2 tahun kat satu company je. Tapi sampai bila leh tahan aku pon tak tau la...

48 comments:

dyabunga said...

tahniah..:D
lama tu dua tahun kt company tu..
sedap nye tgk beef steak tu

ZYASH said...

Tahniah.... agak lama jugak lah 2 tahun tu. Mcm2 pengalaman boleh timba n kaut... Aja aja fighting !!

nurfauzi said...

kasi tukar la pegi toyota ke, mitsubishi ke, sushi king ke haha

msredcheesecake said...

Apsal si dia tu separuh nampak je? Kedekut...hheee...

maszull said...

assalamualaikum arelan...tahniah yer..:)

NAL said...

tahniah..lama juga tu..Happy 2nd anniversary..haha

Ahmad Saufe said...

mambrur!!

Rapunzel Cikilolo said...

hihi all the best encik are lan pun. tetapkan niat nak crik rezeki...

Cha_Haya said...

rezeki msih dsitu..
bertahanlah selama mna yg boleh.. he2
happy 2nd anniversary.. ^^

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

tahniah 4 da 2nd anniversary (^____^)
moga dipermudahkan urusan...

Nurrul Hazieqah ツ said...

wahh ! bertahan juga abg arelan nie jadi engineer...

btw , selamat maju jaya ! :)

Hanamiko Sakura said...

taniah!!
teruskan usaha arelan-san
dan happy anniversary..

NIZAM said...

td ingatkan anniversary couple. haha. tengok lan imaginasi aku ni punye tinggi.

aku rasa mesti ko suka kan keje kat situ. sbb tu boleh tahan sampai 2 tahun. fresh grads sgt jarang kan nk stay lame2 dgn 1st company.

Masz Sidek said...

selamat ulang tahun ke2...

p/s : gamba makan tu semua menyelerakan... ;)

nadzirah abdullah said...

wahh engineer ye..hihi..gudluck in ur life..hee~

Cik TeN10 said...

Omedetou !!!

Nk kabo birthday cane..dri sdrin xbpe nk ingt..hahahh tp dpt suprise birthday party tu yg syok tu.. :)

Emm mcm ada cita2 nk keja kt japan tp rsa mcm nk blik menetap kt mesia ja lepas sotsugyou dai..tp xtau lg cmna nt..tgk keadaan la cne nt..tp nk tya la ur opinion..keja japan dlu ci pengalaman or trus keja kt mesia ?

LubLy said...

tahniah br0..sama la..tp lebly 15hb baru genapnyew..

madammondoq said...

eh.. 5S mesti matap kan??? leh bagi tunjuk ajar.. ehe..

M@W@R Q@SeH said...

tahniah...leh kekal smp 2 thn...akak dh 5 thn kt opis ni :)

Cik Aini Lavender's said...

wah...hepi 2nd aniversary ye =p
yg roti mushroom nmpk sedap lah Alan..lambat mkn tgk2 dh kering sup tu =p

Shaznina Sofia said...

waa tahniah2.. !!
celebarete betol nyh...

Shaznina Sofia said...

waa tahniah2.. !!
celebarete betol nyh...

Cik Nur said...

tergugat betul baca entry ni, terliur betoi dibuat dengan gmbar mknan tu..!

lapoo..hihih

Ezad Skytech said...

wahh..2 tahun tu...lama tu...mesti mcm pengalaman da dpt kerja kat situ kan..hee~

> geram pulak tgk semua makanan2 ni..hee

Cikgu Ma said...

dah sebati la ek keje situ =)

Nurul Aisyah said...

wah...tahniah...susah ke jadi engineer ni? nak tanya ckgu zul jugaklah...dia engineer gak...hmmmm

iema ツ said...

tahniah ye dah dua tahun tu . eh , sup mushroom tu memang nampak sdap la . huhu

Chuu Muqhlis said...

congret arelan, bkn sng nk tahan 2 tahun tu lama :)

profmie said...

Omedetou...
bgus2x..truskn...
muge kekal keje kt ctu..
tp klu dpt better offer jgn x pergi pula?hihi

PariPariPutih said...

arelan... ko ni kira adik beradik mancis la ni, ko marah nyamuk yang ko gi bakau kelambu tu apesal.. sian CATIA tu ha ha ha

Noraim said...

lama jgk tu 2 tahun. enggineer apa eh? he.

Zakia said...

happy annivesary~ ha'a ek..engineering apa ye?

shar90 said...

tahniah... mesti susah jd engineer... ehehee xD

Mishter Izwän said...

tahniah2 . susah nk tgk engineer perempuan yg bleh stay lme. .

pape pun, kalau terer catia boleh jadi designer yg market

Clara Rella said...

tahniah akq..

btw, terliur tgk makanan2 tu sume. Sedapnya !

9n0L4 said...

nak buat orng terliur keeeee? huhu.

aReLaN said...

@dya : memang sedap.huhu

@ZYASH : terima kasih.memang banyak sampai kepala dah takleh terima.haha

@nurfauzi : dalam proses la ni. :)

@kak red : hehehe..mana leh tunjuk habis.tu kena tunggu.kasi saspen sket.

aReLaN said...

@maszull : waalaikumussalam. time kasih mama

@NAL : arigatou~~

@Apai : insya-ALLAH

@Rapunzel Cikilolo : betul tu.niat kena betul. hehe

aReLaN said...

@Cha_haya : alhamdulillah.time kasih ye.

@eeiyss : arigatou ne~~

@Nurul Hazieqah : bertahan la selagi mampu tapi ntah sampai bila la agaknya kan.hmmm

@Hanamiko Sakura : sankyuu~~

aReLaN said...

@NIZAM : hahaha..aku takde pon anniversary tu. memang jarang.batch aku berapa kerat jela yang tahan sampai skang ni pon.hmmm

@Masz : time kasih.memang menyelerakan pon.sedap.huhu

@nadzirah abdullah : terima kasih.engineer bese2 je

@Cik Ten10 : kalau ikutkan lagi baik timba keiken kat nihon dulu tapi masa saya grad dulu, memang susah nak dapat keje kat nihon.wuuuu

aReLaN said...

@LubLy : terima kasih.heheh..uish..dah tak lama gak tu

@madam : boleh la tahan.hahaha..nak ajar camne?

@M@W@R Q@SeH : uish..lagi manthap.tahniah

@Cik Aini lavender's : tak kering pon sebab roti dia memang keras. :)

aReLaN said...

@Shaznina Sofia : terima kasih banyak

@Cik Nur : hehehe..kalau lapoo gi lah makan

@Ezad Skytech : boleh tahan la pengalaman layan kerenah mesin ngan orang.hoho

@Cikgu Ma : takde makna.nipon terpaksa tahan & redah 2 tahun tau.haha

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : uish..susah.try la tanya.ramai engineer berenti & buat keje lain tau

@iema : terima kasih.memang sedap sangat.hehe

@Chuu Muqhlis : thank you.

@profmie : arigatou~~kalau dapat better offer memang dah lama pegi

aReLaN said...

@PariPariPutih : hahaha..nama pon manusia.diri sendiri jarangnya salah

@Noraim : process engineer.lebih kepada process development untuk new project.

@Zakia : dept process engineering tapi belajar dulu automotive & mechi la.

@shar90 : terima kasih.sume keje ada kesusahan masing-masing.

aReLaN said...

@Mishter Izwan : engineer perempuan??aku laki2 la.hahahaha

@Clara Rella : terima kasih banyak.memang sedap

@9n0L4 : memang tu pon hajat di hati.hahaha

Cik FaRiZaM said...

tahniah arelan bertahan sehingga 2 thn, fasz nk cari keje area seremban or nilai la. tp mcm syg sgt keje kat sini )

9n0L4 said...

amboihhhh². kemain lagi. terliur benor dh ni. hehe.

Juliet_iRa~" said...

nmpk sedap je mushroom soup tu..

kat starhut mana?wuu