Saturday, April 14, 2012

ReVieW BaTTLesHiP

Battleship? Aku pernah main battleship masa sekolah rendah dulu. Tapi disebabkan masa tu memang tak berduit, main yang lukis atas kertas sendiri jela, tak mampu nak beli yang Hasbro nye tu. Hohoho...Semalam, memang busy giler. One day, full-effort aku terhadap kerja assemble map lamp sorang diri. Memang letih. Balik awal, terus booking tiket wayang, Battleship.

*Hero citer ni rupanya Gambit dalam X-Men Origin*

Terpaksa la bawak adik sorang gi tengok skali. Takkan nak biar dia dok rumah sorang diri kan. Mesti mati kebosanan nye lah nanti. Haha...Citer Battleship ni berkisar pasal makhluk asing yang datang ke bumi setelah NASA menghantar satu isyarat ke angkasa lepas dengan tujuan nak berhubung dengan makhluk planet lain. Memang menjadi la komunikasi tu bila si alien datang ke bumi dan dari situlah bermula kisah perang penuh aksi ngan kapal perang pe sume antara manusia dan makhluk asing.

Bagi aku, efek dia memang tip top. Masa preview, aku ingatkan ni citer Transformers. Hahaha.... RIMPAC yang pada mulanya latihan ketenteraan laut jadi satu perang laut antara manusia dengan alien. Bila tengok kapal perang pe sume tu, teringat lak yang aku pernah dapat offer navy masa interview ATMA dulu. Memang aku minat la ketenteraan dulu. Hoho...

Tapi memang aku hangin gak la ngan watak Alex Hopper, si adik yang agak bengong, tak mampu buat keputusan yang baik, terburu-buru, ikut perasaan pe sume la. Ntah pape. Payah betul bila ikut emosi ni. Memang satu benda pon tak jadi. Tapi lepas kematian abang dia, Stone Hopper lepas kapal USS Sampson karam kena tembak dek alien. Citer ni banyak gak petik dari The Art of War karya Sun Tzu. 


Akhirnya manusia menang gak hasil gabungan tenaga anggota NAVY yang tinggal termasuklah pakcik-pakcik yang dah bersara turut menyumbang. Terpaksa pakai kapal yang dah dijadikan muzium sebab sume kapal lain dah musnah kesan penangan alien. 

Bagi aku yang minat citer aksi, citer ni memang memenuhi cita rasa aku. Tak lelap pon mata walaupon sekejap. Efek bunyi cam letupan, tembakan pe sume, perghhhh.Aku amatlah menyarankan kamu sume tengok citer ni. Memang berbaloi.

33 comments:

ZYASH said...

last sape menang?? Manusia ke alien?? mcm alien jer.

*Arr said...

kena beli DVD ni ^^ thanks for the review ! ! !

Rapunzeel Cikilolo said...

lawan ngan alien ke?

nitnot said...

Amboii busy busy pong sempat nak tengok wayang lagii tu. haha

Err alien? k cerita tak logik. tak minat. macam cerita john carter tu peh bosan. -.-

Nampaknya semua orang cakap cerita ni bestt. Okay tunggu jiran sebelah download nanti kita tinggal sedut je. Har har har.

Aida Effarina said...

dah tgk cite ni.. best! tp lama gila kan, dua jam lebih. cite ni really worth. bila la agaknya malaysia nak wat filem gitu eh? hehee :P

nurmujahidah said...

huh,, sedey dah tk leh tgk wayang sekarng :'(

Cha_Haya said...

wah pas bce entri ni trus besemangat nk tgk..

mmg suka citer perang2.. best!
pape pon dh thu dh..last skali mesti mnusia mng jgk walaupon alien tu hebat thap maksima --,

xila riston said...

ape punca kekalahan alien?? demm

Nurul Aisyah said...

wah, cam best je cite dia...

Cik Nur said...

mcm best..! tapi mcm biasalah, tak tau bila nak pi tgk..huhuh

Zakaria's daughter said...

satuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu jek nak tanya.

hero hemsem keh tak?

kyo_9 said...

huhu..
ak pon baru layan movie ni semalam ngan syasya..
serius x leh blah bila dia guna tsunami booey tu bagi menunjukkan persamaan dengan permainan Hasbro~

cam biasa kalau tgk wayang kt Jpon, kena tunggu sampai citer betul2 abis baru lampu pasang.. tapi semalam alhamdulillah x sia2 tunggu sebab ada sedikit sedutan lepas dah abis credit~ Bukti yang menunjukkan citer ni mungkin akan ada sambungan~ hoho~

NAL said...

mcm best jer..entah bila dapat tgk movie ni..

Hanamiko Sakura said...

huhu.. tengok movie ni dalam mimpi je.. lalala~

dyabunga said...

dya tk puas tgk citer tu..hahaha..

aReLaN said...

@ZYASH : uish..konfem la manusia menang.hehehe

@*Arr : wajib beli tu.kalau ada home theater lagi syok layan.pergh

@Rapunzel Cikilolo : a'ah.manusia lawan ngan alien yang lebih kurang manusia la.

aReLaN said...

@nitnot : sempat la lepas dah balik keje,hal keje jangan dipikir lagi.heheh..uish..hoho..citer yang logik tak berapa nak best.especially cintan cintun.tertidur dibuatnya.hahaha

@Aida Effarina : memang lama la.nasib baik best.terhibur la dalam 2 jam lebih tu.

@muja : lor..siannya.nape lak tak leh tengok?

aReLaN said...

@Cha_Haya : best. nama pon citer manusia buat.konfem la kena manusia menang walaupun alien tu hebat melampau2 sekalipon.

@Xila riston : alien tu lemah ngan cahaya matahari, pastu kalah ngan naluri manusia la.hehehe

@Nurul Aisyah : uish..memang best~~

aReLaN said...

@Cik Nur : lor..gilah download nanti dah kuar kat mana2.hehehe

@Zakaria's daughter : hensem tapi heroin dia lagi menarik.cun,hot & seksi.hahaha

@saido : aku kuar awal cam bese la.malas nak tunggu credit abis.hahaha

aReLaN said...

@NAL :bukan macam tapi memang best.hoho

@Hanamiko Sakura : dalam mimpi lagi best leh jadi director terus.hahaha

@dya : kenapa lak?tak minat action?tak minat perang?alien? :)

Kancil 8349 said...

ndak sabar

Zakia said...

baru je tadi membe ajak gi tgk..free nanti nak tgk!! :)

aReLaN said...

@Kancil : jangan sabar dah.gi je serbu panggung.hoho

@Zakia : silalah tengok ye nanti.heheh

Ezad Skytech said...

terbaik movie ni kan...ada perasan tak..nama Malaysia ada disebut dlm movie ni...hee~

LubLy said...

x bekesempatan lg nak tgk..haizzz=.=

Cik FaRiZaM said...

ramai kata cite ni best, kite p preview screening utk the cabin in the woods, best gak tp rasanya battle ship ni mesti lagi best .....

tk gitu???

maszull said...

assalamualaikum arelan....wah mcm teruja je nak tengok cite ni...:)

Jai Montana said...

best xmovie ni?tgk banner dia macam staill

Juliet_iRa~" said...

ramai ckp best kan..heee

9n0L4 said...

stkt ni, sume review filem ni sgt menerujakan. best eh?

Zarul said...

mmg best la citer dia nih

aReLaN said...

@Ezad Skytech : memang perasan.hahaha..terkejut gak dengar nama malaysia kuar.

@LubLy : lor..carilah kesempatan tu.mesti adanya lah nanti.heheh

@Cik Farizam : tak tau la.tak tengok lagi the cabin in the woods.hmmm

@maszull : waalaikumussalam. silalah teruja ye mama. :)

aReLaN said...

@Jai Montana : memang best.hoho

@Juliet_iRa~" : memang ramai la cakap gitu sebab memang best betul.heheh

@9n0L4 : seyes best.tak rugi la tengok.hoho

@Zarul : dah tengok?best kan.