Tuesday, April 24, 2012

eNeRGiZeR NiGHT RaCe 2012

Seperti yang sedia maklum, Sabtu lepas aku telah menggatalkan kaki menyertai Energizer Night Race 2012 bertempat di Sepang International Circuit (SIC) untuk kategori 15.5km. Awal pagi aku dah bangun cari kedai bunga sebenarnya untuk birthday si dia tapi memang susah. Banyak kedai bunga untuk orang India selalu pakai waktu aktiviti keagamaan dan sebagainya. Nasib baik jumpa gak la kat Giant. 

*Ucapan motivasi dari runner*

Gerak gi SIC sekitar jam 6 petang. Sampai SIC, gilah meronda sekitar kawasan booth yang ada cam PowerBar, Kiwanis, Ovaltine, Salonpas dan sebagainya. Ada gak ucapan dari pelari terpilih contohnya seorang runner yang bertangan satu. Dia hilang tangan akibat kemalangan, merupakan seorang marine engineer dan aktif melibatkan diri dalam marathon, ultra marathon 100km, triathlon. Memang kagum la ngan semangat dia. 

*Siap sedia nak masuk*

*Di sini bermula dan berakhirnya*

Lepas solat Maghrib terus tukar baju nak lari. Untuk 15.5km, pelari dilepaskan jam 8.20 malam. Kali ni memang aku tekad nak lari sampai habis tapi banyak betul halangan. Awal-awal lagi dah berhenti sebab tali kasut wat hal. Pastu masa laluan luar SIC yang sedikit gelap, tetiba leh ada seketul batu betul-betul dalam laluan larian aku. Aku terpijak batu, hampir terpeleot aku dibuatnya. Nasib baik sempat counter. Kalau tak, memang aku dah terseliuh & takleh lari. Tapi buku lali aku dah start sakit. Padahal baru kilometer ke-8. Ada separuh jalan lagi.

*Macam menang pingat olimpik pon ada*

Aku lari bila sakit tu kurang tapi lama-lama makin pedih. Terpaksa la jalan & lari bersilih ganti. Dahla dia nye trek ada yang mendaki kaw-kaw. Lagi teruk sakit yang aku kena tahan. Aiyoo...Dalam  2 km terakhir, aku balun lari sampai habis walaupun dalam kesakitan. Target aku bawah 2 jam. Dapat la 1 jam 57 minit. Habis lari, memang lega. Berakhir penderitaan seketika tapi pasni kena la rehat puas-puas. Sampai ke detik ini, tak hilang lagi lenguh badan berlari tu. Bahu, peha, betis & belakang. Kalau ada tukang urut ni memang best....





59 comments:

Woofer Storm said...

kira dah power dah stamina bro ni,sy nak lari 100 meter pun dah semput^^

follow sini ye^

NAL said...

bagus..rajin join yer aReLaN

P#eoniX said...

hahaha......gud job!!!tuh gambar tahan saket ker gambo lapor...hakhakhak...

nurfauzi said...

balik cuba singgah kat kedai ogawa ke, gintel ke. bagi hilang lenguh badan

happy eim said...

yg penting abez larinya...
lenguh2 biasa r tu...^^

Eza Boom Boom said...

memang kuat stamina lari.. huh.. kagum! :D

aReLaN said...

@Woofer Storm : nipon paksa diri tau.hohoh..time kasih.nanti follow balik k

@NAL : kalau tak rajin,nanti boroi.hahaha

@P#eoniX : dua2 skali kutahan.haha

aReLaN said...

@nurfauzi : tak sempat nak singgah.nak gi cari pon tak larat.hahah

@happy eim : memang lega la bila dah habis

@Eza : takde kuat pon.jalan je banyak.hahaha

CiK FizA said...

terbaekkk! kuatnya stamina. jauh kot. kalau Cik Fiza dh sah2 semput. hohoho. Ngee :DD

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

lu memang aktif la bro! hehe

Fahz said...

cayalah arelan.bersemangat sungguh.nie la pemuda harapan bangsa.ngeh3..

! NZ Si Panglipur Lara ! said...

15.5 km ? blupblupblup . sy masuk 100m kt sklh pun da surrender :D :D

wahh tahniah tahniah hebatt lah. ^^

Ezad Skytech said...

terbaik la arelan...dekat 2 jam tu..kalau aq la...mmg tak cukup stamina nak tahan sehingga 2 jam tu...hee...:D

NIZAM said...

bagus2. barulah runner sejati Lan. kan? kan? nak urut? tukang urut byk kat rumah urut tu. pilih je mn nak. hehe.

Kancil 8349 said...

wah...dapat berlari beramai2...bestnya

LubLy said...

2 la gatal sgttttttttt..

apa lg p la kawen cpt..eekekekeke:P

Hanamiko Sakura said...

wahh.. nampak macam merentas desa lah.. btw, majulah sukan untuk negara.. (err, tiba2 pulak.. hahaha)

shah said...

dah macam lari utk negara aku tengok...
elok2 cari tukang urut tu... hahah

Adylia Qarissa said...

laaaaaa...ngat p lumba kereta..huhuuu

PariPariPutih said...

Hoooo haku hengat ko lumba moto rupe2nya lumba larik... tahniah la ye.. dapat geget pingat tu... ha aku ada orag nak tulung urut ko nama dia Makcik Ossim atau Makcik Ogawa keh keh keh

Zakia said...

fuh terer ah lari..hebat..tahniah..dapat no bape ni

[sutera kasih] said...

wahhh meriahnya...seronoknya kalo dpt join tp rasanya konfem tak sampai2 haha

madammondoq said...

fuyooo!! machonya arelan dalam gambar atas tu!! wink!

Sharidawati Shahrudin said...

hebatnya..tahniah sbb dpt finishkan race tu...

btw, hubby kak sha join NST Race hari ahad lepas tp xde rezeki...

Masz Sidek said...

bila kaki dah terseliuh... huhuhu... memang sakit...

Cik Nur said...

woo..! dapat bayangkan betapa letihnya..!15.5 km tu....!

Nurul Aisyah said...

nasib baik tak jatuh tergolek-golek..hahahaha...

rehat lah...jgn buat byk kerja...tp klu pergi kerja tu kenalah...nnt boss marah lak..ngeheheh

Chuu Muqhlis said...

pehh 15km ., pitam, lame x sukan :P

Cik tikah said...

wah! tahniah :)

Munirah Shamsudin said...

kalau eden lah,



duduk rumah.


makan, study, tidur, tension.


solusi sebenar. nak buat macam mana.

Cik TeN10 said...

tahniah sebab berjaya capai target nk lari dlm masa 2 jam !! :)

pssttt.. dh update dh.. tp merepek je la.. hahahh :D

profmie said...

pehh..ok sgtlatU dpt abezkn larian..thniah..dpt sjil x??hehe
aku nk sgt join tp enth bile ar..hrp bile futher stdy aku dptlah aktifkn diri join larian lg.hihi..

aReLaN said...

@CiK FizA : takdenya kuat.memang semput sebab lama tak exercise.men redah je tu.

@Zuan : kalau tak aktif,nanti leh boroi dibuatnya.hahah

@Fahz : hahaha..insya-ALLAH

@NZ Si Panglipur Lara : saya lagi suka masuk sprint tapi mana ada orang buat event sprint cam long distance gini.

ஜ miss klanika ஜ said...

unung laa stamina tinggi nie .

aReLaN said...

@Ezad Skytech : 2 jam tu sebab banyak sangat jalan.hahaha

@NIZAM : perghh...yang tu bahaya.kang lain jadinya.tak psl2 kena serbu,naya aku.hahaha

@Kancil 8349 : best tapi letih sangat2.wuuuu

@LubLy : hahahah...gatal itu normal

aReLaN said...

@Hanamiko Sakura : merentas desa zaman skolah berapa km je pon.hehehe

@shah : hahaha..payah nak cari tukang urut best.mengurut ngan ustaz terseksa lak rasa.

@Adylia Qarissa : hehehe..takde keta.lumba moto leh la

@PariPariPutih : tak cukup best lagi makcik osim & makcik ogawa tu.kena tangan orang gak urut baru best.hoho

Woofer Storm said...

nmpak bz je ni..hehe

slmt mlm^^

Woofer Storm said...

nmpak bz je ni..hehe

slmt mlm^^

aReLaN said...

@Zakia : ntah la no berapa ribu.hahaha

@[sutera kasih] : hahaha..belum cuba,belum tau la.try la masuk

@madam : tapi takleh lawan la lalink madam.hehe

@Sha : saya memang tak pernah target menang pon.dapat habiskan dah cukup baik

Miss Butterfly said...

wahhh . 1 jam 57 minit . daebak ! :)

Ezad Skytech said...

> arelan : hee...2 jam lari non stop..boleh pengsan woo...haha~

nurmujahidah said...

muja pun suka lari,, tapi sekarang bz sangat,, tak sempat,, uwaaaa

maszull said...

assalamualaikum arelan...wah !!! seronoknya lakukn xtvt mcm ni...:)

Cik Aini Lavender's said...

perghh..ramai eh
so mcm mn alan,no 1 ke =p

si kiut lavender said...

nak try lari tgk

agak2 boleh sampai berapa KM ntah..kikikiki

Zakaria's daughter said...

pehh pehh.
diri ini akan termengah mengah kalau cm abam macho nehhh.

Zakaria's daughter said...

pehh pehh.
diri ini akan termengah mengah kalau cm abam macho nehhh.

c'axoera ヅ said...

terhebat kau mmg daaaaaboooowwww hhehehehe

TF said...

hebakk lah..arelan..hahah,pasnie kalo g kerja bolehla lari je..xyah bawak kete dah..haha..jimat sikit..pengsann..hehehh

aReLaN said...

@Masz : nasib baik la tak teruk sangat.hmmm

@Cik Nur : letih dia esok baru rasa tau.hoho

@Nurul Aisyah : nak wat camne keje makan gaji.letih pon,kena gi keje gak.

@Chuu Muqhlis : kan.tak tau la camne orang leh lari ultra marathon 100km.aiyoo

aReLaN said...

@Cik tikah : thanks a lot!!

@Munirah Shamsudin : kalau camtu,makin gemuk la eden ni.hahaha

@Cik TeN10 : tu kira slow tau.kalau ikutkan target asal 1jam setengah je.hmmm

@profmie : tu bergambar ngan medal & sijil la tu.hohoho

aReLaN said...

@miss klanika : takdenya tinggi pon.termengah2 nak habiskan lari tu tau.

@Woofer Storm : takde busy pon.hehehe

@Miss Butterfly : lambat kan.hmmm

@Ezad Skytech : jalan lagi banyak dari lari rasanya.hahaha

aReLaN said...

@muja : nanti dah tak bz,lari la ye.heheh

@maszull : waalaikumussalam.seronok tapi memang letih teramat.

@Cik Aini Lavender's : hahaha..memang takkan dapat la no 1 tu.

@si kiut lavender : lari je sampai habis.leh nya.yang penting paksa diri tu.jangan cuba berenti.hehehe

aReLaN said...

@Zakaria's daughter : kalau training,mesti ok nye lah.heheh

@c'axoera : takde la hebat mana pon. :P

@TF : kalau gi keje ngan lari,sampai kilang mesti letih.nak tido la apa.langsung tak jadi keje.hahaha

Teh Tarik Drinker said...

camna leh ade batu lak tengah2 nak lari haha... tapi nice timing, same time with my finishing time!


[tehtarikmemoirs.com]

dyabunga said...

capai jugak target..:D

9n0L4 said...

huh. semangat kental ni. kalau den, lame dah pengsan. ;)

dhiera said...

pergh..tahniah bro!
kaki dah ok belum?

Nurrul Hazieqah ツ said...

ABES LARIAN KIRA catatan terbaik lah tuh pada diri kita :)