Saturday, April 7, 2012

SeGMeN suai KeNaL / TaaRuF / iCe-BReaKiNg



Sebenarnya dah lama nak join segmen ni anjuran Fariza @ 9n0L4 tapi maklumlah, ada je masalah mendatang. Tup-tup ada lak si profmie tag aku. Dah lama gak aku tak join segmen sebenarnya. Di sini aku nak cerita serba sedikit tentang diri aku.

Nama penuh aku Noor Azlan bin Zolkifli, dilahirkan di Hospital Besar Melaka pada 24 Januari 1987 jam 5.24 pagi. Tapi macam-macam orang panggil aku. Lan, Alan, Zele, Matle dan Pokle. Aku anak sulong dari 7 adik beradik (5 lelaki 2 perempuan). Abah aku bekas askar & mak aku cikgu. Sempat menetap di Rembau sehingga umur 2 tahun, Simpang Renggam (Johor) sehingga pertengahan tahun darjah 2 sebelum berpindah ke Besut, Terengganu dan menetap di sana sehingga umur aku 22 tahun. 

Pernah bersekolah di SK Simpang Renggam (Darjah 1 & 2), SK Tengku Mahmud, Besut (Darjah 2-6), SMK Tengku Mahmud (Lower Form) & MRSM Kuala Berang (Upper Form). Lepas SPM apply macam-macam termasuklah UPU & ATMA. Siap gi interview ATMA kat Penang 10 hari + MSS Majidee Johor Bharu 5 hari. Dapat offer computer engineering tapi aku tolak sebab memang tak minat pon.

Dapat gak tawaran masuk Koleh MARA Kulim tapi tolak gak sebab aku dapat tawaran sambung belajar ke Jepun. Kena wat persediaan & diploma di bawah Japanese Associates Degree selama 3 tahun sebelum sambung degree kat Tokai University, Japan. Gi interview keje kat banyak company masa kat Jepun tapi batch aku mencatatkan kadar kemasukan kerja paling rendah dalam sejarah Jepun. Member Jepun aku pon ramai yang tak dapat keje & sambung master. Aku tetap nak keje gak. Dapat la keje engineer kat Ichikoh Malaysia ni hah.

Aku memang kuat bersukan. Mula main badminton pada umur 5 tahun. Wakil olahraga, badminton, ragbi, drama, debate, kawad kaki dan macam-macam lagi. Suka main basketball & futsal, join pape running events. 

Cukup kot setakat ni. Kalau ada pape lagi nak tau, silalah bertanya ye. Kat sini nak tag Adik Nurul Aisyah sebab dia selalu komen kat entri aku tapi aku tak berapa kenal latar belakang dia pe sume. Hehehe...


30 comments:

Has said...

ala, dah boring la baca pasal alan. :P tonikaku, ada tulis pasal alan di area comment "banyak kenangan juga (1)". tgk lah! :D

Haryati::Faizal said...

suke, suke...pengenalan diri yg menarik...

NAL said...

best2..lupa lak anda ditag semalam..HEHE

http://nyteamlife.blogspot.com/2012/04/segmen-suaikenal-taaruf-ice-breaking.html

NIZAM said...

ok. nak tny, bila en.Alan nak kawen? hehe. tu je soalan sy.

Cik Nur said...

org melake ye alan ni...nanti nak order cencaluk lah..boleh..?

^__^

24 januari, same dengan datuk ct kan..?

heeeeee... :)

9n0L4 said...

wahhhhhhh. terbaik lahhh arelan. byk betul details. mekacihhhh sbb sudi jgk join segmen ni. ;)

Nurrul said...

wahhh , lahir 24 yer ? Nurrul 20 Jan.. haha -tahun lain ehh -

Neway , mesti dah bnyak mkn garam kan..so , nak tanya apa kenangan paing pahit yg pena abg arelan tempuh.. cer citer dekat semua ! :)
hope sudi share..

Masz Sidek said...

awak muda setahun dr saya lah ye... heheheh... ;p

nurfauzi said...

kalau panggil nur boleh ta..auwww

Nurul Akmal said...

Baru tahu... Adik lah ni yer..hehehehe

Wah pernah tinggal terengganu.. kat ne?

shera haifa said...

owhh. dh mcm biodata dah..
>,<

Tiramisu Fatiema said...

memang detail dikasi tuh..haha..hebakk..bila nak smbung master pulak?

Nurul Aisyah said...

hahaha...hihi..saya malas nak cerita pasal latar belakang diri saya ni kecuali ada org tanya..hehhe..ok2 akan sy siapkan scpat mungkin..

fuhh...

baru balik dr kem ni..pastu kan.!!
kitaorg ada slot2..antara slot tu namanya "ICE BREAKING"..kikiki..excited betul!!!

pastu yg plg mencabar..pukul 2 pg..sy kena jalan sorang2 kat hutan..hoho..Alhamdulillah tiada gangguan makhluk lain..fuhh

dhiera said...

ooo...yke? paling rendah? kesian ye... kalau la masa tu banyak company jepun hire ramai new staff mesti sekarang keje dekat jepun kan?

dyabunga said...

dya dulu time sekolah pun masuk drama..hihiihi..

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

hahaha ko dah kenal aku! so nasib baik ko tak tag aku..haha

profmie said...

Arigatou...hihii..wah dh tahu ar detail psl kO..kire senior dr aku ni..hihii

محمد شهريل القنيطري said...

hehe..adoi kantoi sudah semua tentang ko..

Ahmad Saufe said...

hebak mung hebak...haha

Hanamiko Sakura said...

hoho~ banyak information dapat...

nice to know you... ^_^

O CIKTEDDY said...

eik peliknya name2 panggilan abg lan..huhu

aReLaN said...

@Sensei : hahaha..ala,orang lain tak kenal lagi.

@Haryati Faizal : time kasih

@NAL : ooo...tak gtau awal2.dah buat gak ni.

aReLaN said...

@NIZAM : insya-ALLAH bulan 11 ni

@Cik Nur : saya pon tak makan cencalok la.24??bkn 11 januari ke datuk ct?

@9n0L4 : time kasih gak sebab anjurkan segmen ni ye

aReLaN said...

@Nurrul : leh la sambut skali.kenangan pahit?hmm..nanti la citer balik ye.nak kena pikir jap.hehe

@Masz : hehehe..ye.leh panggil kak masz la kan?? :P

@nurfauzi : eh,aku noor.ko yang nur.hoho

aReLaN said...

@Nurul : ye kak nurul.heheh..ganung kat best.tapi kalau dah besut tu memang loghat kelate la.

@shera haifa : betul tu.nama pon taaruf

@Tiramisu Fatiema : tak minat la nak sambung belajar.memang pemalas bab akademik ni.heheh

aReLaN said...

@Nurul Aisyah : tapi best la gi kem.banyak benda leh belajar.leh relax dari tekanan keje & belajar kan.

@dhiera : tulah pasal.dah interview kat sana banyak pakai duit,masa,tenaga pe sume.jauh tu nak gi.nek tren 3 jam nak gi interview pon pernah

@dya : hoho..saya suka masuk team performance gtu.tak nampak sangat chuak nye

aReLaN said...

@Zuan : hahaha..tak kenal sangat pon sebab tak sempat sembang panjang masa tu.len kali lak ye.

@profmie : sama2.hoho..senior la.bukan muda lagi dah ni

@Shahril : biar la kantoi pon.hahaha

aReLaN said...

@@Apai : hahaha...mung lagi hebak

@Hanamiko Sakura : nice to know you too

@O CIKTEDDY : hahaha..beselah.nasib baik la sume leh diterima lagi.

[sutera kasih] said...

owhh sama umur rupanya kta yaa hehe
haiii salam kenal :P

icumm said...

Blaja dkt jepun..msti bez kan ^^
tringin blaja kat luar negara jgk tp mgkin rezeki dkt mlysia je kot :)

Datanglah jenguk2 blog icumm ^^
Tak bagi link segmen ni..sori ye..hehe

http://icumm-icum.blogspot.com/