Sunday, May 13, 2012

eXaM PTD

Semalam, seawal pukul 7.30 pagi lagi dah kuar rumah menuju tempat peperiksaan kat SMKA Maahad Hamidiah, Jalan Sungai Ramal Luar, Kajang. Exam start pukul 9 pagi, jadi sempat la breakfast dulu. Masa tu lah baru gelabah. Pensil buat hal, terpaksa beli pensil, lead & pen lak. Memang nampak sangat tak ready nak exam. Peperiksaan untuk Skim Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD) Gred M41 ni ada 5 seksyen sumenya.

Bermula dengan Pengetahuan Am mengenai Malaysia & Alam Sekeliling. Yang ni memang aku banyak tembak je. Dah memang dasar malas nak study pasal pengetahuan am. Lepas tu Penyelesaian Masalah yang lebih kepada matematik. Yang ni senang je tapi camne la aku leh lupa nak jawab 2 soalan. Tu yang main tembak 2 soalan tu. Lepas tu masuk lak Seksyen C, Pengertian & Kefahaman Esei. Yang ni lagi kacang. Kejap je dah siap. Kemudian paper Esei Bahasa Melayu. Memang aku bedal jela sebab dah lama tak mengarang. Lepas gian terus menulis sampai 3 muka. Tupon dah letih giler rasa tangan menulis tanpa henti. Mencurah-curah idea datang.

Kuar awal la kiranya paper esei BM tu. Gi makan tengah hari pekena nasi kukus ayam berempah. Ada logo JJCM lagi tu. Tapi rasa bese je, sedap sangat pon takde la. Lepas tu sambung paper terakhir, Esei Bahasa Inggeris. Yang ni pon memang aku lepas gian menulis tapi sampai 2 muka, dah ketandusan idea. Terus buat kesimpulan, kuar dewan & gerak gi rumah abang si dia. Yang tak best nya exam ni, panas giler dewan tu. Menitik peluh jantan aku jawab exam. Lepak rumah abang si dia je sampai ke malam. Siap bantai tidur kat ruang tamu lagi sebab penat jawab exam. Aiyooo

Tapi memang aku tak harap sangat pon PTD ni. Pilihan ke-4 dalam permohonan SPA aku. Kalau lepas exam ni, ada assessment lak. Tunggu jela result exam kuar bulan depan ye.

40 comments:

Cik Nur said...

wah..siap tertido lagi tu..!

biase2 je eh rasa nasik ayam brempah tu..?

dalam tb ckp sedap kemain..!

CekbOlat-bOlat said...

pelamakkkk ! abg amek exam? muahaha..

#mcm best je? ekekeke

GUDLUCK abg! sory lme tak dtg,rindu >,,<

shera haifa said...

nak gak merasa jawab exam banyak2 nie.. haha.. mood ngade2

Eza Boom Boom said...

InsyaAllah dapat tu.. kalau dah rezeki kan ;). All the best!

Rapunzeel Cikilolo said...

are-lan aku exam last 2 weeks. same macam ko la, tak prepare pun. uhuuu

Chuu Muqhlis said...

susah ke exam dia? sekoga dpt result best cek are-lan :D

Hanamiko Sakura said...

insyaAllah..
amin3x dapat.. hehe

FARHAN said...

Alhamdulillah dh selesai mnjawab.. tinggal doa dn tawakkal.. hehe.. All the best!

aReLaN said...

@Cik Nur : tulah pasal.dalam tb memang over memanjang.hahaha

@DekBolat : doakan la dapat ye.huhu

@shera haifa : apply la nanti.hehe

@Rapunzel Cikilolo : 2 weeks ago?juruaudit nye ke?hahaha..tawakal jela kita ni

aReLaN said...

@Eza : insya-ALLAH

@Chuu Muqhlis : memang susah la yang first paper tu.yang lain2 takde teruk sangat but still challenging la

@Hanamiko Sakura : amin...

@FARHAN : thanks bro.doakan la ye

Fahz said...

gudluck arelan.semoga jawapan tuk ur exam membuahkan hasil.

Nurul Akmal said...

Goodluck Arelan... Dah lama x raa exam.. Last exam masa ambik lesen kete... Hehehe

jebengotai said...

semoga berjaya bro.. :)

si kiut lavender said...

all the best yerk arelan...hikhik ^^,

profmie said...

Alhamdulillah..oklatU dh setel exam..ade rezeki adalh nti...
muge berjaya k...

Noraim said...

insyaAllah dapat la nnti tu :)

NIZAM said...

seksyen A tu ada ke patut di tny kt mn sidang kemuncak asean. mana la aku tau. kalo tny sape menang ABP tu tau la kan. hahaha. :p

~Sweet Honesty~ said...

wish u luck mr arelan..(^_^)

msredcheesecake said...

akak dulu pernah test ptd, fail kat assessment... terkejut sbb ramai sgt calon termasuk yg phd dan master holder... terus down, competition was high....

good luck yea.... kalau dpt g assessment prpare betul2... kalau dapt ptd mmg best...

maszull said...

assalamualaikum arelan...semoga berjaya menjawab semua soalan2nya dengan mudah...:)

Myra Jay said...

Takpe, insyaAllah kalau ada rezeki tak kemana, yg penting dah berusaha ;)

LubLy said...

lebly xder la kot nak amik exam-exam mcm nieh..x smp spec..kawan lebly ada amik kat JB

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

selamat maju jaya (^___^)

~aYu~ said...

all the best la.. good luck yer.. ni utk kali ke bape ni?

hazman aka species1980 said...

Its okey bro... kitorang doakan yang terbaik la hendaknya nanti yea...

Sharidawati Shahrudin said...

InsyaAllah kalau ada rezeki nnt ada lah... tapi better lah keje di govt sector sbb ada byk faedahnya :)

dyabunga said...

good luck ye arelan..:D

Kasih Salina said...

insyallah,kalo dah rezeki dapat la tu nanti..tu la @arelan dulu2 x nak ambik sains sosial.ye la, kesian org yg ambik sains tulin umpama cam jadi kuli jer takde kuasa.ramai yg merungut & terasa begitu..tp nk buat camna kan dah adat tu..yg syok nya geng2 PTD ni lah yg berkuasa & membuat dasar.kena Pro kerajaan tu..hihi..

Fana | Aqim said...

wow!susah tak soklan dia?ermm, dlu aku bercita-cita gak nak jadi PTD tapi apakan daya..tak kesampaian..sob..sob..hope kau dapat utk next level:)

M@W@R Q@SeH said...

akak x pernah apply PTD ni...hehee x yakin le...moga ada rezeki utk arelan :)

c'axoera ヅ said...

dah settle kan semuanya :)

Jo-Blogger said...

semoga berjaya

9n0L4 said...

pape pun, semoga berjaya dpt assesment eh. bkn sng jugak nak dpt exam tu. ;)

Hanim Irsyad said...

hehe. gud lux. keje pown still ade exam kan. hahaha. tak elak daripada exam dlm hdup ney.

wish you luck. all the best :)

maslin said...

insyaallah pasti bjaya... doa byk2.... yg penting skali mjwb...dr kiter antar ketas kosong...hehehe

aReLaN said...

@Fahz : doakan la ye.heheh

@Nurul : tau takpe.pening jap sebab dah tak bese ngan exam2 ni. :)

@jebengotai : amin...

@si kiut lavender : terima kasih

@profmie : alhamdulillah & insya-ALLAH

aReLaN said...

@Noraim : insya-ALLAH

@NIZAM : hahaha..soalan camtu la yang memang malas giler nak study

@~Sweet Honesty~ : terima kasih banyak

@kak red : memang kuat persaingan. yang pohon ramai tapi vacancy takde la banyak sangat pon.hmmm

@maszull : waalaikumussalam. amin..dah terjawab pon sume.tunggu jela result dia.hehe

aReLaN said...

@Myra Jay : insya-ALLAH

@LubLy : ada spec eh?tak tau lak.men isi je borang.hehehe

@eeiyss : amin....

@~aYu~ : terima kasih. ni baru first time amek la.hahaha

@hazman : amin..moga berjaya la ye.

aReLaN said...

@kak sha : betul tu.dok swasta ni terseksa jiwa raga.hmmm

@Kasih Salina : memang dari awal lagi dah sains tulen.hehehe..ala, buat2 je pro.time election tu rahsia. :P

@Fana Aqim : memang susah tapi kalau study leh je kot.hmmm

@M@W@R Q@SeH : amin...doakan selalu ye kak

aReLaN said...

@c'axoera : tunggu result jela skang ni.hehehe

@Jo-Blogger : amin...

@9n0L4 : insya-ALLAH.doakan la ye

@Hanim Irsyad : hidup ni pon satu exam dari-NYA gak kan.hehe

@maslin : insya-ALLAH.kalau hantar kertas kosong tu nampak benor bingainya.hahaha