Wednesday, May 2, 2012

TiPs DaPaT Be?

Ramai yang tanya aku tentang apa itu Buffered Earnings atau BE dan camne nak dapat BE. Kalau ikutkan, aku memang tak tahu sangat pon pasal BE ni tapi sini aku nak gitau pe yang aku tau jela. BE ni kiranya bonus untuk blogger sebab kalau dibanding ngan ads bese yang sume blogger berdaftar bawah Nuffnang dapat, earnings boleh jadi lebih tinggi. Ads bese yang dikategorikan sebagai global CPC besenya menjana dalam 25 sen setiap iklan. Paling tinggi pon aku pernah dapat 75 sen je tau. Tapi ngan BE, semakin tinggi bilangan UV (Unique Visitors) dan CTR (kiranya peratusan yang klik iklan BE tu), semakin tinggi la earnings kita leh dapat. 

Aku nye UV nak cecah 100 sehari pon seksa sebenarnya tapi tupon aku pernah la dapat RM 8.54. Paling teruk pernah je dapat hanya 14 sen. Memang besar julat dia kan. Sebab dia berkadar langsung ngan trafik korang. Blogger yang traffik tinggi memang leh dapat sampai ratus-ratus mahupun ribu-ribu ringgit dari satu BE. Kalau tak, takkan la Redmummy leh dapat cek RM30k dari Nuffnang kan. Tapi tupon sebab ada iklan lain lagi la cam Sponsored Ads. Tips aku memang tak banyak sebab aku ikut je blogger lain ajar.

Antara tips yang aku amalkan adalah :


1) Letak iklan Nuffnang biar pada tempatnya. Jangan la korang letak semberono je. 

2) Hantar ticket kepada pihak Nuffnang iaitu pertanyaan. Tanya je pape pasal BE, takpe ke letak iklan selain dari Nuffnang dan sebagainya. (Sign in Nuffnang->Klik "contact us"->create ticket)

3) Update blog selalu. Jangan la sampai bersawang korang biar blog korang tu.

4) Update blogger bio & update survey. Yang ni lah rasa aku menjadi kriteria pemilihan BE kepada blogger. Aku letak blog aku bawah kategori personal dan ramai pembaca perempuan. Sebab tu kat blog aku pernah kuar BE berkaitan barangan perempuan cam Laurier, Sloggi Underwear etc. Kalau korang banyak citer pasal gadget, maybe ada peluang dapat BE dari syarikat elektronik, telco dan sebagainya. 

5) Buat entri yang beri backlink pada Nuffnang contohnya korang cerita la apa itu Nuffnang, kelebihan Nuffnang dan sebagainya. Ni kira ampu la jugak. Hoho...

6) Yang paling penting sabar. Aku pon takde la selalu. Murah rezeki, banyak la dapat BE. Kalau takde, berbulan-bulan la blog aku ni tak singgah BE. Jadi, sabar jela kalau tak dapat tu. Mana tau nanti ada rezeki berduyun-duyun BE masuk. 

Selamat mencuba!!!Ganbatte ne minna~~

65 comments:

Haruno Hana 하나 said...

harap2 kekal lah BE kat blog Hana >__<

cinnamon.com said...

menarik..

eva said...

huhuhu.. seyes mmg tak reti aaa.. sy mmg lembap bab2 mcm ni haha

happy eim said...

blog baru sy tak pasang nuffnang lg...
xdo maso eden..=.="

Nurrul Hazieqah ツ said...

waa , nice tips..
Nurrul akan cuba ikut tips nie.. hehe :) thanks abg arelan..

nur_za said...

oh mcm 2 ke..hehe..aceh2 da pic dgn sidia la..cute

aReLaN said...

@Haruno Hana : amin...

@cinnamon.com : time kasih

@eva : saya pon memang tak reti.kongsi sekadar mana yang tau je

aReLaN said...

@happy eim : maso ado je cuma tak sempat.hehehe

@Nurrul Hazieqah : sama-sama.glad to help

@nur_za : hahaha.si dia memang cute

Teenager Housemaid said...

wah bestnya kalau dapat be..:D

Eza Boom Boom said...

wasehhh,, berguna tipss ni. mekaseh awakk! :)

semoga dpt BE berduyun2 lagi lepas ni.

Mr.Clive said...

hoho ituuu diaa otai kita!kahkahkah XD

aReLaN said...

@Teenanger Housemaid : memang best kalau dapat.pastu tambah best lagi kalau earnings dia tinggi.hehehe

@Eza : amin..eza pon

@Mr. Clive : hahaha..jauh lagi la level otai tu.dah tau bangka pon tak dapat eh kat aku.

NAL said...

tuu diaaa, tips yg sgt berguna..

Cik FaRiZaM said...

eh nmpak dah bakal isteri arelan...hehehe ....

nice tips..

tq for sharing. faz pon ada satu BE ni....pling tinggi pon rm8 la faz dpt tuk satu BE , tu pon baru2 jugak...

Ezad Skytech said...

hee..tips yg sgt bagus utk dikongsi..:D

> da lama jugak BE tak menyinggah ni...heee~

Bobby Behos said...

boleh cuba...

Kancil 8349 said...

tips yang berguna...terima kasih

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

tips sabar tu paling slalu aku amalkn..lol

LubLy said...

tang ampu tue yg pyh skit bro..ekeke

Masz Sidek said...

terima kasih utk tip...

Hanamiko Sakura said...

alhamdulillah... ada juga BE yang masuk di blog saya.. thanks for the tips :)

9n0L4 said...

wawawawa. terbaikkk. tapi kan kalau kite punye sidebar belah kiri camne pulak. huhu.

Norlida Ramli said...

oh bole dicuba ni yg anta pertanyaan pada nuffnang :)
tp xtau nk tanya ape..hehee..

selama berbelog hampir 2taun ni,,,xpenah lg dpt BE..kehkeh

madammondoq said...

wah.. hebatnya arelan!!! i pun tak pernah dapat BE... sob.. sob..

Nurmujahidah Ismail said...

arelan tetap hebat,, hehe,,

محمد رازيق said...

thnx for the info. apepun hang hebat.. jemput singgah blog, jmput bc entry TERKUNCI :)

Cikgu Ma said...

waaa...ada tips ni...akak hentam saja..hehe

[sutera kasih] said...

since sy dh berdomain sndri taun ni, agk sombong nuffnang nk bg be slalu..huhu

~Sweet Honesty~ said...

oooo..mcm tu rupenyeeeee...

Nurul Akmal said...

Wah.. Tips yang sangat2 berguna.. Time kasih Arelan.. ;)

deardearyhaty.blogspot.com said...

really good tips..tq2..hehe

Cik Nur said...

best2..terima kaseh atas info yg menarik.. :)

TF said...

okeh dah nampak jalan dah..wuuu..thanks turunkan ilmu pasal BE nie..hehe

profmie said...

wah..untglah slalu update blog..aku dh lame jg xupdate...sibuk;lah..hehe..

dhiera said...

tips yang sama macam saya amalkan~ terbaek..

Woofer Storm said...

tak de be bro,sy budak masih belajar..boleh share be tak?hehee

lov_note said...

ooo cmtu, itu rupanya be..

ooo kne slalu update eh..itu la dgr org laen pn kata 1 hari skali pn tape jnji update ehh..

urmmm tengkiu2..akn dimanfaatkn..

Cik TeN10 said...

Blog cikai fatin mmg xlayak ahh..dh la tuan punya blog pn pemalas dh..hahahahhh

O CIKTEDDY said...

kdng2 cik rase mls dah nak layan nuffnang ni..ahaha

misse nadh said...

unutngla dapat BE :))

Rahmah Ram Ram said...

goog info...mekasih arelan :)

shafiq said...

haha , dapat BE , itupun berapa sen jer , tapi , apa2 pun syukur jer , sbb bukan matlamat utama nak duit dalam blog nih , hehe ,

Kasih Salina said...

suka n3 ni..ramai blogger duk kata camtu..kadang2 sakit ati juga dgn nuffnang ni..kadang kala UV tinggi pun sikit jugak dptnya..ada la pgalaman sekali dapt BE pling byk rm25..tu bulan puasa thn lepas sebab ramai yg duk menyelak cari resepi..tp apa2 pun,rezeki la jugak wlpun dpt sikit kan..usaha lagi bagi yg belum dapat..

Saya Disini said...

tq info

c'axoera ヅ said...

hahahaha honestly smpai sekarang i tak faham apa benda ni keh keh keh

aReLaN said...

@NAL : memang selalu orang bagi pon.heheh

@Cik FaRiZaM : kira ok la kan RM8.ada la gak bonus sket.

@Ezad Skytech : kongsi itu caring.hoho

Nisa Greennnpanda said...

blog dh b'sawang lame, ngehehe.. XD

aReLaN said...

@Bobby Behos : memang ramai dah yang cuba

@Kancil 8349 : sama-sama kancil

@Zuan : tulah tips paling penting kan.hohoho

aReLaN said...

@LubLy : eh, yang tu lah paling senang.hahaha

@Masz : sama-sama masz

@Hanamiko Sakura : syukur alhamdulillah kan

aReLaN said...

@9n0L4 : ikut sidebar sebelah mana la tapi paling atas kita kena letak.hehehe

@Norlida : saya lepas 2 tahun baru start ada BE tau.haha

@madam : ala,madam dapat sponsored ads slalu kan.lagi untung.

aReLaN said...

@muja : mana ada hebatnya pon.jauh lagi.hahaha

@muhammad raziq : insya-ALLAH akan singgah baca ye.

@Cikgu Ma : kalau dah rezeki, takyah ikut tips pon takpe.

aReLaN said...

@[sutera kasih] : lor..siannya.nanti lama-lama mesti dah tak sombong la nuffnang tu.

@~Sweet Honesty~ : macam tu lah sket2.

@Nurul : sama-sama nurul.

aReLaN said...

@deardearyhearty : u r welcome

@Cik Nur : sama-sama

@TF : ilmu yang tak seberapa pon sebenarnya.hehehe

aReLaN said...

@profmie : aku kalau sibuk & malas memang tak update tapi kalau BE masuk je,makin rajin jadinya.hoho

@dhiera : memang terbaik.nipon orang lain yang tunjukkan dulu

@Woofer Storm : hahaha..kalau la leh share.tapi sket je yang ada ni pon.

aReLaN said...

@lov_note : betul tu.sehari skali pon ok je

@Cik TeN10 : sape kata tak layak.sume layak je tapi atas rezeki masing-masing la.hehe

@O CIKTEDDY : hahaha..sian kat nuffnang cikteddy tak layan dia

aReLaN said...

@misse nadh : memang untung sket la.hehe

@Rahmah Ram Ram : sama-sama kak

@shafiq : betul tu.ni kira bonus la sket.

aReLaN said...

@Kasih Salina : untung besar dah tu satu BE dah leh cecah RM25 kan.syukur alhamdulillah kan

@Saya Disini : u r welcome

@c'axoera : hahaha...lama-lama paham la tu.

@Nisa Greennnpanda : kesian kat blog tu.hoho

Mohammad Majduddin said...

Check my blog to know about make money more than BE nuffnang... =)

dyabunga said...

sebenarnya baru tahu apa tu be..hahahhaa

shera haifa said...

wiwitt.. gmbr ngn s dia.. hehe

[z@ck] said...

itu ke si dia? hehehe. =P

maszull said...

assalamualaikum arelan...menarik sungguh n3 ni...:)

Haryati::Faizal said...

salam...bagus gak info ni...ermm, baru tau...camne nak dapat BE. Tq, Tq...arelan

AlyzaFisol said...

dah lame tak dapat BE...haishh, biler lah BE nak menjengah ni...huhuhuh

fiQ'Ra said...

"semberono" hehe jawa ke? cewahhh fokus kat 1 ayat tu jer :D