Tuesday, June 12, 2012

PeRsiaPaN DeMi PeRsiaPaN

Agak lama tak update blog ni. Bersawang dah dibuatnya. Memang tak sempat nak update apatah lagi nak BW blog orang lain. Memang busy habis la ngan persiapan kahwin ni. Borang sebelah aku dah setel. Jadi, pada Jumaat malam yang lepas, aku & si dia, turut disertai oleh kakak si dia & anak-anak sedara si dia telah bertolak ke Kelantan. Amek cuti sampai ke hari Isnin sebab banyak benda nak kena setelkan. 

Memang letih la sebab tulah first time aku drive ke Kelantan. Aku siap tertidur masa drive. Bila celik mata, aku tengah memotong kereta lain. Pastu terus tukar driver. Nasib baik la masa tu dah sampai Machang. Hari Sabtu tak banyak mana pon sebab pejabat pon tutup. Sabtu lebih banyak dihabiskan di rumah je. Keluar sekejap gi KB Mall hantar barang untuk adik si dia. Sempat gak la aku beli tight sehelai. Punya lah susah nak cari tight untuk lelaki yang lepas paras lutut kat Nilai. Gi KB Mall, terus jumpa. Hahaha..

*Camni lah lebih kurang dulang pahar tembaga yang aku beli*

Hari Ahad dari awal pagi dah busy. Hantar adik si dia lagi sorang naik bas menuju KL. Pastu gi hantar borang  kat Pejabat Agama tapi tak lepas sebab ada salinan dokumen tak lengkap. Pastu gi beli cincin, tempah kek kahwin & beli barang dapur. Beli lak dulang hantaran tembaga. Leh tahan gak la harga dia. Lepas Zohor & makan tengah hari keluar pulak menjelajah mencari butik pengantin untuk sewa pelamin, baju pengantin dan segalanya la. Macam-macam fesyen ada. Ada yang berkenan tapi mahal sangat. Ada yang murah tapi tuan butik tolak sebab tarikh kitorang pilih tu memang dia banyak client lain. Akhirnya tempah je kat butik yang mula-mula kitorang singgah. Malamnya lak gi Gunong jumpa jong gulai. Tengah malam baru balik.

Pagi Isnin lak, gilah Pejabat Agama balik serah borang sebab Ahad petang tu kena reject sebab takde tanda tangan tok imam. Pastu gi cari homestay untuk rombongan aku ke sana nanti. Dah setel sume tu balik rumah makan laksa, pastu terus bersiap balik Nilai. Memang lembik la. Hari ni sampai terpaksa amek emergency leave walaupun takde emergency mana pon. Aku letih giler ditambah lak ngan malas. Dok jela rumah wat pape yang patut.


84 comments:

Has said...

alan, kenapa beli dulang hantaran? nak buat sewa ke nanti? kat rumah mak saya ada satu set. kalau bgtau tentu saya dah bg pinjam :)

nur_za said...

wah2...dh nampak kesibukan dia...
bila langsung...best ye..nak kahwin dah..tahniah2

nitnot said...

ehem hem. dah nak berbini.

kirim salam kakak ipar ya? eh. hihi

semoga semua berjalan lancar lah hendaknya ya? kihkih

9n0L4 said...

laaaaaaaa. siap beli dulang pahar? huhu. takkan takde turun temurun punye. ;)

Masha Meisters said...

huhu...biaselah memg sibuk dan penat ckit kan...

Chic Na said...

kan? selalu kan org sewa je dulang tu. complicated jgk kan urusan kawen ni. takpe, sekali je. :)

PariPariPutih said...

aReLaN: Siap-siap la jugak, keselamatan di jalan raya & kesihatan kena jaga ye.. semoga dapa cukup rehat setelah el satu hari ^^

Si Matatajam said...

Mak ai bahaya tu smp tertidoq masa drive. Ingat tau pulun2 gak tapi rehat kena cukup tau.. Take care..

NAL said...

memang busy kalau buat persiapan ni..wah dah nak kawen..Tahniah..

N.Aima K said...

alahai bznye orang nak kahwin ni.. apa pun kena hati-hati memandu tau..darah tengah manis tu..

aReLaN said...

@Hasparina Sensei : mak suruh beli.adik2 kan ramai. nanti senang. takyah dah pinjam ngan orang.hehe

@nur_za : insya-ALLAH dalam masa terdekat ni.tunggu la ye.

@nitnot : moga sume berjalan lancar. amin....

aReLaN said...

@9n0L4 : tinggal 2 je kat rumah nenek.tu yang beli baru.hehe

@Masha Meisters : memang penat.sabar jela.sket je lagi

@Chic Na : beli je terus. senang sket nanti giliran adik2.hehe

aReLaN said...

@PPP : tulah pasal.hari nipon tak rehat gak.kemas rumah pe sume.letih2

@Si Matatajam : letih la.balik keje bersiap2 nak gerak jalan jauh.hmmm

@NAL : insya-ALLAH.jemput la nanti ye.hehe

@N. Aima K : syukur la sume selamat.nak wat camne memang ngantuk yang amat masa tu.hmmm

Wanieys said...

mmg bz kan dekat2 nk kawin ni...mcm2 nk kena settle...hihihi...klu buat last minute takut kelam kabut pulak kan :))

jebengotai said...

leh lak tertidur time drive..bhaya bro..

babycomel said...

susah eh nak buat persiapan kawen ni. patutlah tengok org plan berbulan2

Noraim said...

kawen dgn org kelantan eh? org mane? nnti jemput tau kenduri kawen. hehe. *muka tak malu*

Mr.Clive said...

hohoh....jauhhh nyerr mencari tuuu...ekekeke :P

P#eoniX said...

hamboi!!!!!penerangan yang ringkas tapi,padat...gud job!!!!eceh!!!hakhakhak....selamat bro!!!

dyabunga said...

bahaya tu..smpai tertidur..

profmie said...

Are-lan, ptUtla lme xupdate..xpe ak fhm...huhu...beselatU bile dhnk khwin mcm2x lah yg perlu dibuat..tp xkn dulang pahar pun kO bli jg? xkn xde sdare mara bg pinjm kot..

p/s:jgn lupe jmput aku taw..hehee

Eza Boom Boom :) said...

haha. eza memahami.. nak bina 'masjid' ni memang banyak benda kena uruskan.. :) gambar kawen jangan lupa tempek kat blog okeh :)

Riswin Zahari said...

wah alan nk kawin da ke?

Tahniahh ye..

Moga2 smuanye b'jalan dgn lancar...

^_^

sahabat pena said...

tahniah nak mendirikan masjid. huhu..
jangan lupa jemput. hukhuk

Nurrul said...

lalala ~ akhirnya.. sampai juga seru mendirikan masjid.. hehe..

*semoga segala persiapan disiapkan dgn terbaik ! :)

~Sweet Honesty~ said...

tak sabar nk tgk pic kawin korang..hehehehhe

Cik Awin said...

belah laki wat kat teluk intan x? jgn lupa jemput tau....sabak bernam - teluk intan x jauh dh ;)

Miss BaNu said...

wah busynyer..semoga semuanya berjalan lancar yer..

cinnamon.com said...

selalunya org sewa aje dulang tembaga tu..kenapa beli adik..nak guna sekejap aje..

takpe lps ni boleh sewakan dekat org lain pulak..boleh masukkk tu.

agak2 akak adik jemput tak..heheh.

LELAKI INI said...

bestnya nak kahwin!~

Deqla manjew said...

sebijik mcm dulang pahar tembaga mak deqla punye tau..baik pinjam dari mak jew.. :)

LubLy said...

eh bro..bile lgsgnye..jgn lupa bg kad okay!!

Yana Libra said...

tertido masa tengah memotong?? bahaya betullah~

moga semuanya berjalan lancar ye~ :)

Nyue said...

kelantan kat mne? jgn xjemput nyue..hehehe...

semoga semua berjalan dgn lancar...penat terbaloi..bahagia selamanya

Deq's Qienz said...

wahh best nak tawen..tahniah² smg semuanya bejalan lancar ya :)

lelamaisara said...

wah dah nak kawin..tahniah2...

dulung hantaran yg tembaga tu memng boleh tahan harganye...

Encik Suami said...

mmg dok nilai ker?
saya dok salak tinggi.

Masz Sidek said...

makin dekat majlis memang makin bz....

hati2 drive tu... bahaya tol... nasib baik tak jadi apa-apa...

maszull said...

assalamualaikum arelan...tahniah yer x lama lg nak naik pelamin yer...pasti sibuk skg ni kan harap majlis itu akan berjalan dgn lancar...

p/s bila kendurinya arelan...:)

pizet said...

letih sampai tertido...bahay tuh..selamat berehat ya

Yumida said...

haro bahagia bakal menjelang..moga dipermudahkan segala urusanmu k..

kepunyaan kuh ;]] said...

nk kwen dh..yeay2..lapar nasi minyak nie..hihi..tahniah ;))

Cik Nur said...

Makin sibuklah nampaknya... sekarang dah pertengahan bulan 6.. masa sekarang pantas sangat kan...

Kancil 8349 said...

wah...mesti kelam kabut nie

NIZAM said...

jemput aku tau. nk g gak kenduri kawen ko. hehe. tp aku nak g yang belah kelantan tu. hehe

aReLaN said...

@Wanieys : tulah pasal.bersusah2 dahulu, bersenang2 kemudian.hehe

@jebengotai : memang bahaya. syukur la takde pape tak diingini berlaku.

@babycomel : kalau tak buat awal2, lagi susah nanti tau.

@Noraim : orang pasir mas.insya-ALLAH sume dijemput nanti.

aReLaN said...

@Mr. Clive : ada borang nak kena setel lagi.banyak betul items to be settled bro.hoho

@P#eoniX : insya-ALLAH. moga sume ok

@dya : memang ngantuk teramat la waktu tu.wuuuu

@profmie : beli la sebab yang kat rumah nenek tinggal 2 je bro.beli ni, leh la nak bagi pinjam atau sewakan kat orang lain.hehe

aReLaN said...

@Eza : heheh..bukan senang nak bina masjid kan tapi nak jaga pon tak senang gak nanti.insya-ALLAH penuh gambar tempek kat blog ni nanti.

@Riswin Zahari : insya-ALLAH.doakan la ye.

@sahabat pena : insya-ALLAH sume dijemput nanti.jangan tak datang lak ye.hoho

@Nurrul : serunya dah lama sampai.ongkosnya tu yang lambat sket. :)

aReLaN said...

@~Sweet Honesty~ : sabar la ye.dah tak lama pon.hehe

@Cik Awin : kat teluk intan tu lambat sket tau.sabar k

@Miss BaNu : memang busy la dekat nak kawen ni.hehe

@cinnamon.com : saya sulong.beli la senang.nanti adik2 nak pakai lak kan.

aReLaN said...

@LELAKI INI : memang best.hoho

@Deqla manjew : mak suruh beli.beli jela.senang sket nanti adik2 nye turn.hehe

@LubLy : tunggu la ye.nanti kad dah siap konfem sume tau

@Yana Libra : memang ngantuk yang amak pon waktu tu.wuuuuuu

aReLaN said...

@Nyue : kelate kat pasir mas.heheh..amin..

@Deq's Qienz : terima kasih ye

@lelamaisara : terima kasih. tau takpe.mahal la gak tapi beli jela demi kemudahan adik2.hehe

@Encik Suami : a'ah.dekat sangat dah tu.hoho

aReLaN said...

@Masz : memang bz.akan lebih berhati2 next time

@maszull : waalaikumussalam. kenduri nye tunggu la kad siap ye.

@pizet : lainkali memang rehat terus la kalau tak tahan.hmmm

@Yumida : insya-ALLAH moga sume dipermudahkan

aReLaN said...

@kepunyaan kuh ;]] : terima kasih banyak

@Cik Nur : tulah.jap je rasa masa berlalu pergi.huhu

@Kancil 8349 : alang-alang balik sana, terus setelkan segala urusan yg leh setel.hehe

@NIZAM : insya-ALLAH.jangan tak gi lak nanti ye.

Lara E'dayou said...

done polow n slm knl dr sy ahli gsf .. :)

profmie said...

ohw..bGus2x bli lg..he3x..nty leh sewakn kt org len..

bilenya nk jd kn blog ak sbg list kt blog kO ni..hahaha (dgn muka tnpa segan silu bertnya)leh jg tumpg pOpulariti kO..ahaks...

Zul Fattah said...

akhirnya.. kahwin jgak.. Tahniah yup.. SMoga slamat ke atas plamin dan berbahagia di dunia dan akhirat

Noraim said...

pasir mas? dekat sgt la tu dgn sy. hkhik.

fiQRa said...

penat penat.. dah dekat sangat nak kahwin memang makin banyak la kejenya..

mas lambat lagi, so boleh gedik gedik lagi.. hahahaha..

apa pun gud luck tau.. harap semua berjalan dengan comelnya..

hehe tak sabar nak tgk bakal pengantin ni jadi zauj orang :)

iKhRam said...

semoga apa yg dirancang
akan berjalan dgn lancar.

widiea azira said...

kenduri kawen serius bz gile. .penatttt

Norlida Ramli said...

wah3..tahniah alan..
dh x lama kn?
mstla penat sgt..
tp xpela..biar penat2 nnt kalo wat lmbt2 takot x sempat pulak..

all the best..hehe

Cik Awin said...

kat teluk intan? lambat ckit tu xpe, jgn clash ngn tarikh majlis sy pulak ;)

Yumida said...

singgah sini lg..kasi debaran..
selamat menempuh fasa baru...

Kancil 8349 said...

moga dipermudahakan urusan kamu,,,

Masya said...

patutlah lama tak menyinggah.. bz rupanya.... moga segalanya dipermudahkan amin....

Nurhanisah said...

senpai nak kahwin bila? :D

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

♥ sitifarhana ♥ said...

wahhh..seronokny nak khwin..entry ni buat sy tak saba nak kwin pulakk..hehehe

Fana | Aqim said...

wah..akhirnya..tengok..kata je tak buat apa2..tup-tup dah nak menikah dah ko ye..huhu..tahniah ye..

p/s: aku baru nak menapak banyak tak siap lg nih ohoiii..

ch000tz axoera ヅ said...

jarang dgr org beli duloang, salu pinjam saudara mara punya or sewa ajer..

Cik TeN10 said...

危ないよ!!! Drive smbil tido!..

Ahaa mesti dh terasa bahang kesibukan nak buat persiapan kawin kan.. :p pape pn all da best.. Semoga dipermudahkan semua urusan :)

anamizu kaito said...

ko tetido mase tgh drive lan??? aiseh bahaye tu.. get some rest betol2 k kalo nk drive jauh..

kang ssh hati buah hati tu ha.. dah la drh tgh manis korang nih :)

aku pon takde dulang2 gitu. mak aku dah kalut nak beli.sbbnye abg long aku da setel kawen.psni turn aku plak.bwh aku ade lg 2 org adik lelaki =P


belah ko kt T.Intan la ea nti?

semoga smua slmt & smooth je utk korang Lan :)




luv,
cik ana

aReLaN said...

@Lara E'dayou : terima kasih.salam perkenalan juga

@profmie : hahaha..aku memang tak sempat nak edit atau tambah list baru ke apa. tunggu la te.

@Zul Fattah : amin..terima kasih.

aReLaN said...

@Noraim : uish..awak dekat mana lak??

@fiQRa : tulah.tak sabar tapi chuak pon ada.aiyoo..

@iKhRam : amin..moga sume ok je nanti

aReLaN said...

@widiea azira : tulah pasal.takpela.sekali seumur hidup insya-ALLAH.all out la

@Norlida : terima kasih.memang tak lama lagi tapi bagi bakal pengantin rasa cam lama je.heheh

@Cik Awin : hahaha..saya nye bulan 11 nanti la yang kat teluk intan

aReLaN said...

@Yumida : moga selamat hendaknya

@Kancil 8349 : amin...

@Masya : tulah. memang busy yang amat.sori la ye tak sempat nak singgah

aReLaN said...

@Nurhanisah : nak kahwin dari dulu lagi sebenarnya.hahaha

@sitifarhana : uish...kawen memang best tapi banyak la cabaran dia.siap sedia la jiwa raga,mental,fizikal segalanya ye.hehe

@Fana Aqim : terima kasih..aku pon banyak gak lagi nak kena setelkan ni.

aReLaN said...

@ch000tz axoera : memang pon tapi kat nenek ada 2 dulang je.tu yang beli baru. nanti senang la adik2 nak pakai.

@Cik TeN10 : tulah.pasni dah masuk puasa.aiyooo

@cik ana : syukur la takde pape yang jadi.hmmm..kat teluk intan tu bulan 11 la ye.

Arina Shamsul said...

semoga setiap urusan dan majlis nanti dipermudahkan.amin~

[sutera kasih] said...

nak kawen dh? tahniah2..semoga dipermudahkan urusan :)

shera haifa said...

wahh dh dekat nak khwin dh nie.. macam2 dah diselesaikan tu.. jd ore kelate laa nanti..
:)

aReLaN said...

@Arina Shamsul : amin....

@[sutera kasih] : terima kasih ye

@shera haifa : hehehe..dah lama pon jadi ore kelate.

eva said...

heshhh awat drive sampai tertido.. bahhayaaaa.. len kali jgn.. kene hati2 lebih lagi.. nak buat persiapan rilek2.. tgk dh mcm makcik popet popet haha.. smoga suma urusan cepat selesai dgn baik n tenang k..

Nurul Akmal said...

wah busy sungguh Arelan.. moga semuanya berjalan dgn lancar Arelan.. ;)

dhiera said...

tunang saya pun dah setel kan borang minggu lepas. next week baru plan nak pergi setel kan borang saya plak. nervous la pulak kan. takut jugak kena interview dengan pegawai pendaftar nanti. aigoo..

happy preparing!