Monday, July 2, 2012

tHe DaY FiNaLLy CoMes....



Semalam, akibat terlalu gian nak makan durian, aku beli jela durian 2 paket kat Giant Nilai. Balik dari dinner perabis 2 paket tu. Memang nikmat la walaupun takleh lawan yang biasa beli kat pasar malam tu. Pastu terus tidur sebab bajet nak bangun pukul 3 pagi layan final Euro 2012 antara Sepanyol & Itali. Disebabkan Portugal kalah di tangan Sepanyol, aku sokong la Itali, team yang aku pernah sokong untuk World Cup 2006 yang mana Itali menang. 


Tapi, memang hampa dan kecewa la bila Itali kena ayam-ayam je ngan Sepanyol. Separuh masa pertama memang aku layan habis la namun akibat kebosanan tengok gameplay gitu, aku tertidur bila masuk separuh massa kedua. Aku hanya mampu buka mata bila Sepanyol tambah lagi 2 gol. Papepon, tahniah buat Sepanyol, kejuaraan ketiga berturut-turut dalam major tournament selepas Euro 2008 & World Cup 2010. 



Datang keje memang lemau la. Cukup berat kurasakan untuk menyerahkan surat perletakan jawatan yang hanya seberat beberapa puluh gram je. Akhirnya aku serahkan juga surat tu pada PE nye GM. Tapi Hamdan GM cam tak terkejut pon, ibarat dia telah lama menduga yang aku akan tinggalkan Ichikoh. Soalan pertama terpacul dari mulut dia, "Katne nak buat sobetsukai (farewell party)?". Walaupun dengan takde mood keje hari ni, aku OT gak la sampai ke pukul 8 ngadap injection trial. 


Banyak gak la kata-kata yang kuar dari nihonjin (Japanese) kat Ichikoh ni. Yonemoto cakap dia takkan halang kalau aku nak berhenti sebab ni hidup aku, aku yang tentukan hala tuju aku. Matsuda lak cakap yang ianya sesuatu yang mottainai (membazir) bagi aku yang dari bidang teknikal untuk masuk dalam bidang yang langsung takde sentuh bab teknikal. Walau apa kata mereka, aku tetap ngan keputusan aku. Hidup mesti diteruskan. Pasni nak kena cari rumah sewa baru la area Senawang, tengah-tengah antara Alor Gajah & Nilai sebab si dia masih akan bekerja kat Nilai ni. Hmmmm....


Menangi handbag jenama Burberrys, Prada & Coachs dalam "Luxury Bag Giveaway" dari Reebonz


Korang rasa korang ibu atau bapa yang cukup hebat?Cuba ni dulu 

79 comments:

PariPariPutih said...

Yup kita harus buat keputusan pada apa yg kita rasa kita nak, bukan buat keputusan kerana rasa "kesian" sbb yg nak mengharunginya diri kita bukan GM atau sesiapa pun kat situ... perubahan walaupun bukan pada bidang kita tak semestinya kita tak boleh menjadi lebi maju... go for it Arelan, b.t.w terima kasih le ucap tahniah buat "boypren" ppp punya team Abg Torres he he he ^^

Wanieys said...

arelan mkn 2paket tu sampai habis....biar betul nampak banyak tu hihihi...tak panas ker mkn banyak2 hikhik

Cik Nur said...

Giant nilai ye..baru je lalu hari tu, xsgka pulak ade durian,kalau tahu boleh beli..!

hala tuju kita arelan, xsiapa boleh halang, semuanya dah di tentukan ALLAH...

alya said...

congrates dpt keje baru. All da best la yep :)Nanti gaji byk leh blanje alia.hahaha

profmie said...

xpelah..Yg pnting Ko ade hala tuju kO..
bukn seng nk dpt keje kt Honda...kire okla dh dpt experience dr company lame..

p/s:btw,Spain tetp juara..TERBAIK..hi3x

Arina Shamsul said...

keputusan di tangan kamu..kalau saya cakap jangan pun kalau kamu sudah hantar resign letter .apa saya boleh buat.takpe nanti saya cari penganti baru..
mudah2an kamu serasi dengan tempat baru :)

eh?ada lagak bos tak?hahaaha.

Chic Na said...

wahh sekali 2 paket mkn.
just follow your heart ok. good luck kt tempat baru. the power of dreams. :)

Asyiqin Haulisah said...

sedapnya durian, lama saya tak makan. good luck yup kat tmpat baru.

Nurrul said...

tak mengapa , mungkin ada baknya.. law kita buat kerja yg tak minat dgn kita pun.. lama2 nant boosan juga.. baik cepat2 applied kerja yg ada course dgn kita :)

*apa2 pun.. selamat maju jaya !:D

Yumida said...

sedapnye durian..
olwes sokong are lan...buat yg terbaik dlm hidup kita...

Deqla manjew said...

musim raja buah ni deqla x jamah pun lagi buah tu..huhuhu.. tak brape ketagih la pulak...hihi...yela, life must be go on..best of luck k. :)

LubLy said...

chillax la bro..mcmana bro rasa skang..mcm 2 gak lebly rasa..even transfer pun..tp kekdg new challenging nieh syiok wooo

shera haifa said...

moga keputusan yang dilakukan tu baik utuk diri sndri dan smua org.. gud luck..=)

Nurmujahidah Ismail said...

kerja benda yang tak belaja lagi mencabar kan,, tak leh nak bayangkan kalau muja ditakdirkan mengajar add maths padahal amik tesl,,, kih3

are_lin@yu said...

belum cuba belum tahu..kena berani ambil risiko ;-)

Nyue said...

daa rezeki jgn ditolak...terima dgn hati yg terbuka...peluang dtg hanya sekali...hargailah :)

~Sweet Honesty~ said...

buatla mana yg terbaik yea..

9n0L4 said...

takpe. takde salahnye menceburi bidang lain. bertambah lagi ilmu. ;)

aReLaN said...

@PPP : betul tu tapi memang berat sangat hati nak tinggalkan company sekarang ni.hmmm

@Wanieys : tak panas pon.saya memang hantu durian.kalau tak makan pape sebelum tu, memang lagi banyak la saya bedal.heheh

@Cik Nur : ada yang dalam paket tu jela. hanya ALLAH mampu halang sume nya

aReLaN said...

@alya : hehehe...takde la banyak sangat tapi up sket dari sekarang la

@profmie : memang susah kot.aku 2 kali try baru dapat.hmm

@Arina Shamsul : hahaha...memang leh sangat dah tu nak jadi boss.

aReLaN said...

@Chic Na : tupon sebab dah makan nasi.kalau tak, mesti lagi banyak la.hoho

@Asyiqin Haulisah : terima kasih banyak ye

@Nurrul : tapi alam pekerjaan ni memang gitu pon.nak kata tempat sekarang ada kaitan sangat ngan benda belajar dulu pon tak jugak.hmm

aReLaN said...

@Yumida : terima kasih atas sokongan. hehe

@Deqla manjew : saya memang jenis selalu ketagih durian. :P

@LubLy : dulu masa transfer dari design to engineering memang best tapi skang ni bila nak masuk delivery kat company lain,tu yang semacam sket rasa

aReLaN said...

@shera haifa : amin..moga jadi yang terbaik...

@muja : kalau yang tu memang takleh nak bayangkan la.haha

@are_lin@yu : life is all about risk kan.

aReLaN said...

@Nyue : memang dari awal lagi dah terima tapi berat lak rasa nak tinggal kawan2 kat sini.

@~Sweet Honesty~ : insya-ALLAH

@9n0L4 : memang tak salah.hehe

nuraziera said...

tahniah...hehe
bila start kije bru?
all de best!

Masha Meisters said...

tahniah...xsalah mencuba :)
amboi...nak makan durian punya pasal sanggup membeli pack punya...enjoy yourself :)

cendol said...

all the best lah for u .
err..Italy kalah plak.tak minum koka kola tu haha

Solehah Shamsuddin said...

wah ske durian ye yunk?hehe

wan nurul hezrina said...

suka gak durian..mmg klu teringin sgt mkn yg paketjerlahh...

insyaallah ada rezkitu kat tmpt baru..

Si Matatajam said...

Janji arelan bhgia ngan keputusan yg dibuat.... Hidup arelan kan...so arelan kena wat kputusan terbaik untuk diri sdri ye dik..

Sharidawati Shahrudin said...

apa apa keputusan yg arelan buat pastikan ianya firm decision.

kalau piring , maka piringlah ia tak mungkin akan jd mangkuk....ibaratnya...

all the best ye....

aReLaN said...

@nuraziera : insya-ALLAH bulan depan.terima kasih ye

@Masha Meisters : thank you.kalau tak makan, kang kempunan lak.hehe

@cendol : memang diri ini tak minum coke.hahah

aReLaN said...

@Solehah Shamsuddin : memang hantu durian la jugak.hoho

@wan nurul hezrina : insya-ALLAH.

@Si Matatajam : amin...moga kita sume bahagia.

Miss BaNu said...

duriannn yer smlm sy lak mkn rambutan hehe xpelaa rezeki tuh dimana-mana kan..

Knor said...

betul setuju sgt dgn pari2 putih...jgn sbb kesian..lagi satu..sedapnya doroyan tu...!!!

hazman aka species1980 said...

Sempoi la bro.... beli kat GIANT siap2x terus senang yekkk.... Moh la kita lepak kat BANGI KOPITIAM ke....

Yana Libra said...

oooo..kerja company jepun eh? mesti terer cakap jepun ni..huhu~

Yana Libra said...

eh, sori..lupa lak..awak mmg blaja kat jepun dulu kan..hehe.. lupe lak :P

maszull said...

assalamualaikum arelan...selamat maju jaya di tempat kerja yg baru nanti...:)

aReLaN said...

@Kak Sha : yup.no turning back for me.

@Miss BaNu : ooo..saya kureng sket ngan rambutan ni.hehe

@Knor : tapi tak sesodap yang beli kat pasar atau tepi jalan tu.wuuuu

aReLaN said...

@hazman : dulu selalu gak lepak bangi tapi skang ni hujung minggu pon busy bro.wuuuuu

@Yana Libra : belajar jepun & keje company jepun.ni lah tempat yang kitorang lebih sket dari orang lain.hehehe

@maszull : waalaikumussalam. selamat semuanya.

jebengotai said...

xper bro..mmg berat nk tingglkan kerja lama..byk kenangan..

tp all the best utk kerja baru.. :)

eva said...

huhuh dulu masa kecik2 suka sgt makan durian tp skrg xleh sgt makan nanti boleh demam dan hilang sora haha..

yeayyy! espana!!! bahhahaha..

xper.. rezeki di mana2.. best jugak ek boss tak halang.. susah kalau boss lps.. lagi pening.. huhu

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

trliur durian tu...hihi

Noraim said...

mgkn ade yg lebih baik utk awk di tmpt lain, mudah mudahan.

Cik Aini Lavender's said...

btul..
kalo mmg dah itu rezeki kita dr Allah,hala tuju kita..xde siapa yg boleh halang =p

all the best ye Alan :)

Asmara said...

Memang bukan semangat jepun la. Hihihi.. Nihonjin memang setia sampai mati kat satu tmpt keje tu. Sbb tu diorg jadi mahir kan! Tp xpe msia suasananya lain kita mesti nak yg terbaik utk life kita kan. Kalau saya pun dpt offer lebih baik kita pindah la. Haha..

syafiqakarim said...

amboi.duriannnn T.T
pebret.
em..berbincang dan buatlah keputusan bijak.

apa pun,jaga diri.eceh

HeNRieTTa JoSe said...

blom mam doyan lgik musim nie...huhuhu....

Deq's Qienz said...

gud luck to you.hikhik

duriannnn i like duriyan..eeee sedapnya,,

Deq's Qienz said...

gud luck to you.hikhik

duriannnn i like duriyan..eeee sedapnya,,

lelamaisara said...

wah dorian...hb suke sangat doyan tu...:)

buat keputusan yg terbaik ye...:)

ஜ miss klanika ஜ said...

skang mmg musim melantak durian . adehh . italy kalah :|

Masz Sidek said...

sedapnya durian.. kat sarawak ni susah sikitlah nak cari durian kalau bukan musim durian....

Insya-Allah semoga perubahan kerja ni adalah yg terbaik dr sebelum ni...

msredcheesecake said...

PAS NI KEJE MANA?

Alieza Dayasari said...

selalu mahu buat kptsn bdasarkn apa kita nak.. tp selalu juga kecundang dr buat begitu...
kini, byk perkara dibuat ats keterpaksaan....
patah seribu hatikuuuuuuuuuuuuu

Zarul Umbrella said...

Giant Nilai tu mahal bro..meh eli kat Pasar Malam Bdr Seri Putra ni murah2

dyabunga said...

nk makan durian juga..rumah sewa area senawang muarah2 kan?hihihi

P#eoniX said...

hidup perlu diteruskan....jangan sedey-sedey bro...sampai mase ntok langkah yang seterusnye...heheheh...good luck!!!harap dapatlah aper yang ko impikan....huhuhuhhh!!!

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

aku nak italy menang! haha

area senawang? pasni lepak ngan aku la beb! haha umah aku belakang mcd je..

M@W@R Q@SeH said...

moga dipermudahkan segala urusan...

Mr.Clive said...

mcm2 yang kau alami minggu ni bro...haha
anyway,aku terpikir - kalau italy dah kene ayam sampai begitu sekali, so kalau ritu spain vs germany?bwahahah!

N.Aima K said...

insyaallah rezeki tu ada dimana-mana

Cik TeN10 said...

tak membazir pn.. and x salah pn.. ok what.. bila kerja bidang baru boleh tambah ilmu baru kan.. lg luas ilmu pengetahuan.. apa pun all the best :) chayok2 !!

LidiaSuraya said...

tetiba teringin lulian... huwarghhhhhh my faveret tueeeeeee
so nyummy

Nurul Akmal said...

Wah sedapnyer durian...kenapa resign?? dapat keje baru ker??

Myra Jay said...

InsyaAllah rezeki ada di mana2 saja.. Moga dipermudahkan urusan

CekbOlat-bOlat said...

ekekekeke.. trtdo tgok bola? harharhar XD

abg bile nk gath kat somban ni ha ? hahaha

nitnot said...

maaf tak amik port langsung pasal bola. hewhew

btw, good luck abam ! XD

aReLaN said...

@jebengotai : tulah pasal.dahla ni tempat keje pertama lepas habis belajar.hmmm

@eva : hahaha..tak pernah lak makan durian sampai demam. boss saya sendiri pon dah banyak kali kuar masuk company kitorang skang.

@~KaiSara AiMan PunYe BloG~ : tapi tak cukup sedap.wuuuuu

@Noraim : insya-ALLAH. rezeki ada di mana2

aReLaN said...

@Cik Aini Lavender's : insya-ALLAH. terima kasih ye kak

@Asmara : konfem la.saya melayu sejati.hahaha..dok kilang ni lama2 tak maju la rasanya

@syafiqakarim : terima kasih.memang dah bincang pon. bukan senang dapat peluang gini

@HeNRieTTa JoSe : ni baru skali je mam tau tahun ni

@Deq's Qienz : thank you

aReLaN said...

@lelamaisara : insya-ALLAH inilah yang terbaik

@miss klanika : nak melantak lagi. tak puas melantak yang giant nye

@Masz : ooo..kat sini rasanya cam sepanjang tahun ada.hehe

@kak red : pasni gi Honda Alor Gajah.

aReLaN said...

@Alieza Dayasari : hmmm..tapi kadang2 saya tak kisah pon ngan keputusan yang orang lain buat sebab diri ini adakalanya takut membuat keputusan. takut salah.

@Zarul : dah berzaman tak gi pasar malam bndar seri putra tu.

@dya : tak tau la plak.tak survey lagi. kat mudah tak banyak

@P#eoniX : thank you bro!!!

aReLaN said...

@Zuan : hohoho...ko balik senawang roger la.senang sket nanti

@M@W@R Q@SeH : amin....

@Mr. Clive : hahahaha..takyah dipikirkan.mungkin itali salah percaturan masa tu.

@N. Aima K : insya-ALLAH...

aReLaN said...

@Cik TeN10 : yup.leh gak tambah pengalaman kan.sampai bila nak ngada lampu keta je kan.

@LidiaSuraya : hohoho..memang nyummy

@Nurul : banyak sebabnya. salah satu, better offer at bigger company.

aReLaN said...

@Myra Jay : insya-ALLAH...

@DekBolat : uish..mana leh.kang madam marah sape nak jwab.hahaha

@nitnot : thank you very much dik

si kiut lavender said...

amboih...

durian..tiba2 macam terbau ja keharumannya..:)

apapun..moga semuanya berjalan dgn lancar ya..=)

anamizu kaito said...

lan, ko dpt keje lain ea?
aku cuti 4 hari..
takleh online..
mcm byk bnde aku tertinggal :(






Luv,
cik ana

aReLaN said...

@si kiut lavender : hohoho..memang harum semerbak.tadi jumpa durian lagi kat pasar malam tapi tak beli pon.wuuuu

@cik ana : hehehe..yup.dapat Honda.alhamdulillah