Tuesday, July 10, 2012

PeNCaRiaN BeRMuLa

Hari ni balik je kerja terus gerak menuju Senawang, hajat di hati nak cari rumah sewa baru la kiranya. Janji ngan tuan rumah pukul 6.30 petang tapi sampai pukul 7 lebih tak nampak pon batang hidung tuan rumah. Rumah ni aku jumpa kat Mudah.my tapi memang jauh panggang dari api. Dalam Mudah.my, bukan main lagi citer macam gempak betul je rumah tu. Sewa pon leh tahan la untuk rumah teres 2 tingkat. Baru RM400 sebulan.

Tapi bila sampai je depan rumah tu, kecewa betul rasanya. Memang nampak tak terurus. Dalam emel cakap pasal surat perjanjian sewa rumah la apa. Tapi kalau gini gamaknya memang tak jadi la aku nak sewa. Rumah ada gantung kalimah ALLAH tapi tetiba ada anjing dalam pagar rumah. Ngan cermin tingkap tak cukup. Berkali-kali call tuan rumah nak bagitahu aku dah ada depan rumah tapi panggilan tak berangkat. Mesej pon tak berbalas. Arghhhh...

Memang susah nak cari rumah sewa kat Malaysia ni. Kat Mudah.my tak banyak pilihan. Kadang-kadang rumah yang diiklankan tu dah ada orang duduk pon tapi iklan tak reti-reti nak buang dari website. Bila meronda cari ada banyak je rumah kosong tapi takde tinggalkan contact number. Aiyooo...


Akhirnya, pulang dengan rasa hampa. Terpaksa la hujung minggu ni keluar mencari lagi. Tapi Jumaat malam ada friendly bola ngan Honda. Sabtu malam lak ada Men's Health & Shape Night Run kat Putrajaya. Mati gua camni....

p/s : Esok farewell party buatku di Ani Ikan Bakar, Bangi......

49 comments:

si kiut lavender said...

rumah sewa yg indah khabar dari rupa...xpalah..
moga terus berjaya dlam misi pencarian rumah sewa..toink2

cendol said...

moga dipermudahkan segale urusan ye..
terok betoi muke budak tu haha jgn jadi mcm tu dah la haha

Princess Nusy said...

hehe..kecewa benar dah tu..nnti ada masa cari la umah tu..buzi sgt dgn xtvt..hehe..xtvt menyihatkan xpe.. =)

jebengotai said...

semoga dipermudahkan urusan bro.. :)

Noraim said...

yeahh, usaha lg cari rumah tu. hehe.

Cik Awin said...

good luck dlm pencarian umah sewa ;)

Yana Libra said...

good luck,,insya'Allah jumpalah nanti~ :)

aizu's life said...

awak cari umh sewa area snawang ke.. kat sane rate mmg cmtu.. dlm 350-400 je. so kalo de yg bg higher than dat, xyh trime.. ce try cari area matahari indah 2 ttj

Nurmujahidah Ismail said...

usaha tangga kejayaan k,, jangan putus asa,,, :D

maszull said...

assalamualaikum arelan...kesian nyer indah kabar dari rupa kan...:)

LubLy said...

dugaan..bile xnak bsepah2 bile nak..kemain payahnye

Elysa Sofia said...

sabar dalam mencari rumah. hehe sblum nak duduk rumah tu,check dgn teliti. takut byk kerosakan sgt,kite yg kne kluar duit lebih..

Nyue said...

rumah ini kdng2 harga dgn rupa xsepadan....terus mencari rumah yg lebih baik2....better check btol keselamatan rumah tu..bahaya...

dyabunga said...

kalau kt mudah byk menipu.huhuhu..dya dh pernah kne sekali..

paripariputih said...

Kalau kat area2 rumah PPP teres dua tingkat tu sewanya dalam RM1700-2000 hamek ko... mahal nak mam :P

bukankosong said...

super redha aje lah ye

Deqla manjew said...

deqla nk sewakan umah deqla kat awk pun x dapek nk nolong... umah deqla ada yg dah dudok..huhu..ni pun lps raya insyaAllah nk dok sana pulak.

Cik TeN10 said...

Emm nak mecari umah sewa pn pening kepala jugak tu.. Macam2 hal pulak.. Pape pn ganbare !!

kyo_9 said...

xde Apaman Shop ke kt Malaysia??

Ca Cik Duyung said...

kalo ca pon hangen jek kalo jadi camtu..tulis surat layang kat owner tu kang..haha

lelamaisara said...

moga dipermudahkan....
nak cari umah sewa memang susah jugak kan...

Myra Jay said...

Semoga berjumpa rumah yang sesuai ye..

Biasala iklan kena gempak untuk tarik penyewa ;)

profmie said...

trus berusah cri umh bRo..psti ada punya..btw, untglh ade farewell tuk kO.. pnuh jg progrAm kO mgguni..

profmie said...

p/s: farewell party kt ani ikan bkr..aku ingtkn Ana ikan bakar td..nme lbih kurg sme jea..hu2x

profmie said...

p/s: farewell party kt ani ikan bkr..aku ingtkn Ana ikan bakar td..nme lbih kurg sme jea..hu2x

Cik Nur said...

errr...nur ade pgalaman mcari umah sewa..mmg fenin,.!
rasa nak pitam ooo...

apa2pun, cuba cari pelan2 ye arelan.. try search google

Alieza Dayasari said...

terjah...
back to the entri...
ermmm....\
saya pernah juga cari2 barang2 tak jumpa2....
stress

Chic Na said...

pelan2 cari. ada la tu.
konfem bz lagi weekend ni. :)

shera haifa said...

ish2x,, indah khabar dr rupa..

Cik tikah said...

x suka btol mudah.my sebab byk menipu

Zakia said...

hampa kan bila kes2 mcm ni

P#eoniX said...

nak cari umah sewa mmg camtuh...sabo jer lah...nanti lelame mesti jumpe gak...huhuhhh!!!!

aReLaN said...

@si kiut lavender : insya-ALLAH berjaya.

@cendol : amin...muka aku sket lagi nak jadi camtu.hahaha

@Princess Nusy : memang susah la nak cari masa.pasni dah puasa.lagi payah nak pindah rumah.hmmm

aReLaN said...

@jebengotai : amin...

@Noraim : akan terus berusaha.kalau tak, memang letih la nanti nak ulang alik nilai-alor gajah.perghhh

@Cik Awin : thank you

aReLaN said...

@jebengotai : amin...

@Noraim : akan terus berusaha.kalau tak, memang letih la nanti nak ulang alik nilai-alor gajah.perghhh

@Cik Awin : thank you

aReLaN said...

@Yana Libra : insya-ALLAH

@aizu's life : tulah pasal.hujung minggu nilah gi cari balik.hmmm

@Muja : betul tu.akan try lagi diz wiken

aReLaN said...

@maszull : waalaikumussalam. tulah pasal.bahagian promo kemain lagi terbaik la apa.tapi hakikatnya hampeh...

@LubLy : tau takpe

@Elysa Sofia : memang kena check betul-betul.kalau tak, rugi diri sendiri je nanti

aReLaN said...

@Nyue : betul tu.dahla rumah pertama dok bekeluarga tu nanti.hmmm

@dya : rumah saya dok sekarang pon dari mudah gak. memang jauh beza la ngan keadaan sebenar.

@PariPariPutih : hahaha..memang la.area sini leh tahan lagi la murah

aReLaN said...

@bukankosong : redha jela kan...

@Deqla manjew : rumah deqla kat senawang ke??

@Cik Ten10 : kan best kalau ada fudousan cam kat nihon tu.hmmm

aReLaN said...

@saido : apaman shop tu apa dow???

@Ca Cik Duyung : kitorang tunggu lama,tak datang2 terus blah.malas nak melayan.hmmm

@lelamaisara : amin...

aReLaN said...

@Myra Jay : insya-ALLAH.moga dipertemukan...

@profmie : memang penuh.sori bro.memang ana ikan bakar.salah dengar tu semalam.haha

@Cik Nur : kat malaysia ni memang masalah la nak cari rumah sewa betul2 best.hmmm

aReLaN said...

@Alieza Dayasari : memang stress.tak suka betul bila stress ni.hmmm

@Chic Na : tulah pasal.weekend ni memang hectic la jawabnya...

@shera haifa : hmmmm..

Masha Meisters said...

ini dikira rumah sewa yang khabarnyer xd rupa...
memg sush nak carik umah sekarg ni...

aReLaN said...

@Cik tikah : mudah ok je tapi tukang promo la hampeh kaki menipu je sume.hmmm

@Zakia : kan kan kan

@P#eoniX : insya-ALLAH jumpa.yang penting sabar...

Mr.Clive said...

apa kata ko try ibilik.my bro? :)

aizu's life said...

kite snawang.. umh parent

9n0L4 said...

jom gi mcd senawang! hehe. ;)

wan nurul hezrina said...

apa ker teruk benau muka budaktuh..mesti tensi tahap gaban

Ezad Skytech said...

kecewa kot kalau nak sewa rumah..tapi indah khabar dari rupa..adehh..