Tuesday, October 30, 2012

RaYa aiDiLaDHa & 20 JaM PeNuH BeRLiKu

Tahun ni memang meriah la Raya Aidiladha aku walaupun tak gi solat sunat aidiladha. Mana taknya, pukul 8 pagi baru sampai Pasir Mas. Sampai je terus tersadai. Pastu tengok orang sembelih lembu. Aku tolong angkat & bahagi-bahagi daging je. Sebelah petang sampai ke keesokan harinya, memang ada je jemputan beraya. Makan daging je dok kat kampung. 

*Bismillah*

*Gambar raya bersama*

Hari Sabtu lak gi pekan Pasir Mas. Seharian bershopping, beli barang kemas, makanan pe sume. Malam nye lak ada mesyuarat untuk rombongan pengantin perempuan ke majlis resepsi pihak aku kat Teluk Intan. Memang riuh la mesyuarat agung tu. Hohoho...

Hari Ahad, awal pagi gi makan rumah Kak Na (SIL) dulu. Pastu dalam pukul 12 tengah hari baru bertolak dari Pasir Mas menuju Senawang. 3 jam dari Rantau Panjang ke Jeli. Dalam pukul 4 sampai R&R Titiwangsa, kali pertama berhenti makan & rehat kat situ. Sempat la bergambar. Lepas makan & solat, meneruskan perjalanan kembali tapi malang tak berbau. Tayar kereta pecah & nak dijadikan cerita, kitorang takde tools untuk tukar tayar. Terpaksa la tahan kereta yang lalu jalan tu. Syukur ada sebuah BMW X5 berhenti menghulurkan bantuan.


Tapi spare tire takleh kuarkan dari bonet sebab dah lekat ngan bolt ke bonet. Mujur ada satu towing truck datang & sudi tolong. Tapi satu lagi masalah timbul bila spare tire takde angin. Minta tolong la la Pokwi, si pemandu towing truck tu untuk isi angin dalam spare tire kat stesen minyak terdekat. Tapi 3 jam dia amek masa sebab towing kereta lain, makan, solat pe sume. Pukul 9 malam baru dia sampai bawak tayar kitorang yang mana aku sorang je lelaki, lagi 3 orang perempuan (orang rumah, kakak ipar, adik ipar) terpaksa menunggu tepi jalan dalam gelap.

Bagi la RM50 sebagai tanda terima kasih & duit minyak Pokwi. Meneruskan kembali perjalanan, singgah makan jap tapi pukul 12 tengah malam, tak sampai Pekan Gerik pon lagi. Bila masuk highway kat Kuala Kangsar, jalan jem sampai ke terowong Ipoh. Lepas tu ok sket. Berhenti tidur jap & subuh kat R&R Tanjung Malim sebab dah rasa cam zombie aku bawak keta. Pukul 9 pagi baru sampai USJ, rumah Kakda (SIL). Sampai je terus membuta. Mana tak nya. 20 jam perjalanan dari Pasir Mas ke USJ, memang lembik tak terkata.

30 comments:

ieda said...

singgah dan salam kenal dik

Chic Na said...

fuhhh.. letihnya perjalanan sampai 20jam. huhu..

Cik Nur said...

20 jam tuuu...!
letih oooo....

mmg dengar citer jem teruk kat tol kuala kangsar hari tu...

Zakia said...

Amboi macam-macam dugaan ye kat pengantin baru ni..hehe..Selamat Hari Raya Aidiladha

Lia Irdelia said...

dugaan tu,.. hahha..
salam aidiladha.. :)

CekbOlat-bOlat said...

tpi apepun . sweet bersma isteri trsyg :)

Deqla manjew said...

mak aiii 20 jam??? nape x cukopkan 24 jam trs?? hihi...jgn mrh gurau jek.. wahh..so sweet la sedondon di hari raya..blue kaler tu... :)

CikNana said...

sandi jua 20 jam..aduhhhh

Miss Hidy said...

pengalaman2 tu en lan...=)

Mrs Velentine said...

mak ai..20 jam..mau pengsan ni

Deq's Qienz said...

Ya allah siannya..dugaan semua tuh sabaq ya..salam aidiladha dr sy jugak :)

Nyue said...

20jam..mak aihh..penat nye...biasa la penat pun xterasa kalu raya kan..ehehehe....salam aidiladha dr nyue :)

Nyue said...

acik nyue lambat ag la...hahahahah..tgu tuan blog ni dlu la dpt baby...bila tuu?hehehehe

Myra Jay said...

Salam AidilAdha... :)

Sure letih sesangat perjalanan sampai 20 jam... Terasa seperti jauhhhh sangat kan :D

kinara kinatara said...

uish lamenye...penah alami nyh...n tahan kereta lain xdek satu pom yang berenti...huhu:)

Denaihati said...

ujian di hari raya. pengalaman macam ni buat kita beringat akan datang lebih bersedia dan check tayar spair.

maszull said...

assalamualaikum arelan...mcm2 halangan dalam masa 20 jam perjalanan dan akhirnya berjaya sampai juga...:)

9n0L4 said...

penuh cabaran ye pjlnn. tapi doa org musafir ni mustajab tau. :)

Nur Fauzi Bassar said...

tang tayar pecah tu pengalaman berharga la...kawan dah kena. tayar spare takde angin..memang seronok

QasehnyaRania said...

salam aidiladha arelan..

jauh bejalan luas pengalaman ka...
dugaan..

Knor said...

salam adik..memang meletihkan..kan baca pun naik letih..

semua tu ujian dr Allah tanda Allah sayang kat kita..

alhamdulillah

NAL said...

memang kenangan ni..

KiD said...

giler best... naik kapal terbang aje bro.. :)

dya bunga said...

20jam? mmg letih..

JebengOtai™ said...

pergh..20 jam..lh tahan ker bro..

N.Aima K said...

lama tak ziarah kat cni ;)salam ziarah utk awak

Cik Nurul Siezuka said...

Selamat hari raya Arelan.. Cantik wife Arelan.. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

hadoi 20jam..mau fengsan!

lelamaisara said...

aduhai sampai 20 jam...makan satu hari....

Juliet_iRa~" said...

sgt lama!huu

pnat x terkata la kan..