Tuesday, January 8, 2013

TaKDe KeRJa SeNaNg

Sebelum join Honda, aku bergelar engineer di sebuah kilang buat lampu automotif. Bila development stage untuk sesuatu projek baru, memang teramat lah sibuk. Pernah je balik 3-4 pagi. Pernah je kena kerja hujung minggu. Pernah gak kerja berminggu-minggu tanpa henti sampaikan dipaksa bercuti. Sampai kitorang tak tau hari apa dah. Walaupun letih tapi berbaloi la ngan bayaran OT yang dapat. Tapi bila projek baru tu dah mula masuk mass production, kerja dah makin kurang. Membuta lagi banyak rasanya.


*Honda ranking 20*

Sekarang kerja Honda ni, dok dalam Procurement, jaga parts delivery dari supplier, tak senang gak kerjanya. Tengah bulan busy sekejap untuk buat delivery schedule. Kalau production berjalan lancar ikut plan tanpa sebarang masalah, memang relaks jela kerja tapi kita hanya merancang, ALLAH yang menentukan. Macam-macam masalah leh timbul. Parts problem, parts salah hantar, parts lambat dan lain-lain. Bila sume masalah tu ada, memang serabut rasanya. Tengah syok tidur, dapat call. Memang selalu tak aman la tidur aku. Tapi kerja tetap kena setelkan. Kalau tak, lagi seksa nak buat report & menjawab ngan management.

Bagi aku, kerja dalam bidang automotif ni memang mencabar. Sampaikan ada member aku yang pernah join Honda ada cakap, "Bukan manusia yang kerja kat Honda ni". Tapi itulah hakikatnya. Walaupun tak semewah oil & gas, tapi tetap berbaloi la segala tekanan, masalah pe sume ngan gaji & bonus walaupun aku tak pernah lagi merasa bonus kat Honda ni. 

Memang betul, bukan mudah nak jadi senang. Yang penting usaha dan sabar jela. Jadi, jangan mudah mengalah. Setiap kerja yang kita buat, ada cabaran tersendiri. Jangan mudah mengalah la ye


45 comments:

Rapunzeel Cikilolo said...

betul lah lan.

lain kerja, lain kesusahannya dan macam-macam cabarannya kan?

Nurmujahidah Ismail said...

in sya ALLAH ada yang lbih baik dengan usaha yang lbih kuat..

Cik Nur said...

lain kerja lain ragamnya..! mgkin org nampak senang..hakikat sebenar.kita je yang tahukan....

Nur Fauzi Bassar said...

molek la tu kerja kat Honda dah..lagi besar gajinye dari kawan yang kerja cekgu sekolah ni.

bonus riban-riban oooo..padanlah dengan kerojenye..

Solehah Shamsuddin said...

Tiada kerja yang mudah di dunia ini :)

eVa said...

Kerja kat honda ada discount lebih beli kreta tak haha.. Gurau jer.. Boleh tahan jugak eyh.. Tp yalah semua pekerjaan ada cabaran masing2.. Apa2 pun, sabar dan buat yg terbaik..

Ezad Skytech said...

setiap bidang yg kita ceburi tu masing2 ada cabarannya...:D

Cik Aini said...

setuju sgt dgn tajuk entry Alan tu..
xde kerja yg senang..yg pasti usaha tangga kejayaan..kat mn pun kita kj pasti berjaya kalo ada usaha kan.. :)

Cik Awin said...

takde keje yg senang kat dunia ni...

tido pun klu berlebihan, penat juga kan...

lelamaisara said...

keje tido pon penat jugak kan...heee...

Deqla manjew said...

betul..sokong...keja sy skng ni stressnye haii..sbb keje ngan org yg xde rasa tggjwb..huhuhu..tp nk wat camne, buat je la keje mcm biasa..dah amanah kan..sabo je la..huhuhu

Zakia said...

Tahniah arelan dapat kerja kat one of the top company in Malaysia..bestnya..Harap2 lepas graduate saya boleh kerja kat company yang top2 jugak :)

anywaY good luck!

onlajer said...

betul tu der mana ada kerja yang senang.

are_lin@yu said...

betul tu..setiap kerja ada cabarannya hadapi degna tenang;)

Denaihati said...

kerja honda pasti bro dapat banyak pengalaman cara kerja orang jepun yg rajin, tekun dan macam2 lagi.
all the best buat bro.

hazman aka species1980 said...

nombor 20 pun kira okey la tu... yang penting tempat keje aku dalam senarai...walaupun....

Leeza dayasari [santai leeza] said...

bukan mudah utk dptkerj ayg senang tp lumayan hasilnya...

Mrs Velentine said...

betul 2..keja jadi cleaner pun susah tau

Knor said...

yang mudah itu sebenar susah utk mudah..

mai tolong kak buat tempahan..hari2 org menempah..

nazray said...

tak sangka kerja dengan honda begitu sibuk, memang tak dinafikan, kalau silap, kita mesti settle kan cepat, tak ada la nak menjawab dengan bos,

9n0L4 said...

kate org skrg, kete honda dh tak bagus macam dulu. betul ke?

Mas Zull said...

assalamualaikum arelan...best dpt pi tempat yg baru..:)

LYAfrina said...

kerja kuat utk masa depan... oil & gas lg xde masa.. n y terlibat dgn perkapalan pon.. mmg sibuk mnjang

Yana Libra said...

betul tu..bukan senang nak senang~ :)

all the best! :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

wow! top gak.. harap dapat kerja dalam salah satu top company one day! :)

Arina Shamsul said...

Memang betul, bukan mudah nak jadi senang. Yang penting usaha dan sabar jela. Jadi, jangan mudah mengalah. Setiap kerja yang kita buat, ada cabaran tersendiri. Jangan mudah mengalah la ye

kata2 ni tuju kat kite ke? mama tuju kat arelan juga ye..hahahaha.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

xder kerja yg senang..semuanya perlukan usaha baru blh senang...arelan jgn mudah mengalah k

QasehnyaRania said...

as-saam...betul tu..wah honda the best. maybank lagi tinggi ;D

baru nampak muka..sehat ke..isteri dan anak?harap2 sihat sentiasa;D
take care semua yer ;D

Misz Mieza said...

Teruk gak ye keje cani.. Tapi kalau kita ikhlas & bersungguh2 dalam apa2 kerja pun pasti membuahkan pulangan yang setimpal.. In Shaa Allah.. =)

KiD said...

telekom malaysia.. nombor 33.. huhuhuhu

N.Aima K said...

chaiyo chaiyo!!

CekbOlat-bOlat said...

go abang go ! jyeahhhhh

Dayana Bahar said...

sebut je kerja.. tak semuanya mudah.. cara kita menanganinya boleh memudahkannya...

アヌム said...

Good luck! ade keje kosong x.haha

akubiomed said...

Kehidupan makan gaji memang lah adat. Kalau kerja sendiri berdiri diatas kaki sendiri. Kalau tidak berkerja miss soru.

Hanamiko Sakura said...

betul betu betul.. semua kerja tak ada yang sonang.. hehe

kinara kinatara said...

wah...setiap kesusahan pasti membuahkan kesenangan/

dya bunga said...

mana ada kerja senang..makan pun susah..hihi

profmie said...

memg pun..xde keje seng..mst kena sush dlu..teringt ase mse ak kje dlu..hihi

محمد رازيق said...

wah. syoknya bro. tapi semua keja tak sennag. macam keja aku, 24 jam research. smpi tepu juga duduk lab. haha

Che Rosliza Che Mat said...

ain kerja, lain kesusahannya dan macam-macam cabarannya kan...semua tempat berbeza2..

Myra Jay said...

Setuju, bukan senang nak senang..

Muda lagi teruskan lah usaha :D

Belog PenaMaya said...

strongly agree.. takde keje yang senang..

Cinta Misteri said...

tkde kojer tkde enjoy laaa. wahh leh ke nk belu sparepart ori murah2 ngan arelan.

Anonymous said...

haiii..blh x sy nk tahu..ada brapa part/unit procurement di honda?? sbb ada dapat interview di honda next week..klo x keberatan boleh x email di nurul12710@yahoo.com..sbb ada bnyk bnda yg sy nk tanya..