Thursday, February 21, 2013

HeaLTH eNGiNeeRs

Benda ni aku dapat kat FB bila senpai (senior) aku share satu gambar ni. Teringat lak zaman belajar dulu.


In Japan, employees who clean the trash from the streets are not called "TRASHMEN". They are called "HEALTH ENGINEERS"!!! Because of this respect, Japan has the world cleanest streets.

And get this : How much are these Health Engineers paid? It's $8000 a month. Why? Because by law, there are 3 types of jobs that must get Double Payment, called the 3D's ; Dirty, Dangerous or Distant!

In Islam, each and every one of us must be a Health Engineer, because our Prophet taught us "Removing harm from the road is a Charity!

Ya, masa belajar kat Jepun dulu, aku dan ramai lagi student Malaysia pernah buat part time kutip sampah cam DBKL & majlis daerah tapi aku cukup bangga ngan kerja aku. Banyak benda aku belajar di samping pendapatan lumayan aku dapat. Pekerja full time bangsa Jepun dapat $8000 sebulan bersamaan lebih kurang RM 25000. Aku yang kerja part time pon leh dapat RM 360 sehari. Sebab tu ada je health engineer Jepun relax je pakai Fairlady Z, Evo dan macam-macam lagi.


Jangan pandang rendah orang kutip sampah ye. Tanpa diorang, tak tau la camne rupa negara kita ditambah lak ngan sikap rakyat Malaysia yang rata-rata anggap kawasan luar rumah sebagai tong sampah besar, buang sampah merata-rata. Tepi jalan, dalam longkang, dari tingkap kereta. Suka hati nak buang je kan. Hmmm...

Insaf-lah rakyat Malaysia. Islam dah ajar baik je untuk kita jaga kebersihan sebab ianya sebahagian dari iman tapi kadang-kadang aku fikir Japanese lagi islamik dalam bab ni. Aku memang tabik ngan Japanese dalam bab ni. 

Aku bangga selaku bekas Health Engineer. Hoho..

42 comments:

Chic Na said...

kena buat jugak kat malaysia camni. kannn..

Nurmujahidah Ismail said...

kalau gaji banyak macam tu,, seriously tetiba nak jadi health engineer jugak,, hehe

are_lin@yu said...

byknya gaji dorang kan..klu ikt kan mmg ptt jga kebersihan negara tu..bkn semua sgup wat..negara bersih sbbkan mrka ;)

Belog PenaMaya said...

aku dengar kat jepun ada hari yang dia angkat smpah. mcm senin smpah kotak, selasa smpah basah, rabu smpah kaca. betul ke?

Eza Boom Boom :) said...

bestnya, byk pengalaman. Eza nak jgk la tryy..

Cho Zila said...

banyak betoi gajinyer terbeliak biji mata akakni ha.. health engineertu jawatan diaker??
orang malaysia memang teruk bab ini.. cerita akak : anak akak buang sampah, akak tegurler, dia kata kawan dia buat.. depan kita bolehler tegur tapi belakang kita dia dah terikut kawan2dia.. itu anak kecik yang bakal jadi generasi akan datang..

Zakia said...

Rasa nak keje kat sana jadi Health Engineer je. Tu la keje ni mulia, tapi ada je yang bila lori sampah lalu jijik + tutup hidung. Orang Malaysia lak suka buang sampah merata-rata. Malu jugak bila dapat tau Malaysia antara negara yang pengotor

dya bunga said...

kt malaysia kne buat cm ni juga..baru lah ada kesedaran..

Arina Shamsul said...

ya betul.kita patut puji dan berbangga dengan mereka :)

lumayannya gaji mereka...heheh.

nuyui a.k.a miss YUI said...

beshnya ada pglmn cmtu.. gaji pon leh tahan...

Mrs Velentine said...

lumayan juga gaji dorang kan...bukan mcm kat sini..gaji kecik..pastu kena hina lpula

Kesuma Angsana said...

byk betul gaji diarong tu ! mmg berbaloi lah

Nyue said...

wow..gaji pun banyak..pengalaman yg bagus

Lia Irdelia said...

nak jadi health engineer la jugak.. :)

9n0L4 said...

pantang tgk org buang sampah merate. grrrrr.

Cik Nur said...

Malaysia dah terbiasa..cubalah buat mcm ni kat malaysia...

Cik TeN10 said...

A'ah bangga sgt dgn sikap dan budaya masyarakat jepun yg sgt mementingkan kebersihan..wlpn diorg bukan beragama islam tapi banyak ciri2 islamik yg ada dlm kehidupan seharian mereka..dari segi kebersihan, tingkah laku dll mmg superb!.. Yg jernih kita ambil yg keruh kita buang jauh2..

Etuza Ezawarna said...

wow! mandi duit awak arlen...tapi tugas ni berat dan mulia..sangat berjasa

نورعيم said...

wahh mahal sgt gaji health engineer ni.

betul, setiap kerja tu penting. xblh nk hina pekerjaan tu.

suri said...

salam.
kutip sampah kerja mulia tu namakan mencari rezki juga hee...rezeki ada dimana2 cuma kita sahaja yang memilih.

anamizu said...

nama kerja dia pon dah sedap.. walaupon kerjanya kutip sampah tp nampak dia bersihhhhhhhhh je. unifom pon semartt je.. kalaulah kat malaysia ni boleh buat camtu, aku pon nak je jd health engineers malaysia =P

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

one of the most important job sebab orang malas nak ke tempat hancurkan sampah2 ni (apo nama tah) bukan je tu, pemalas nak buang walaupun tong sampah depan mata..

nice exp n lesson bro.. :)

Solehah Shamsuddin said...

ohh patutla negara Jepun bersih je... :)

N.Aima K said...

uu i loike..betul lah..siapa lg nak buang sampah melainkan health engineer nih!

Cik Aini said...

jepun mmg tekenal dgn kebersihan kan..kalo x,xdo lah 5s housekeeping tu kat kilang.hehehe
apapun mmg hebat n dasyat lah gj depa smp byk tu kan..mmg x segan lah nk jd Health Engineers.hahaha

Deqla manjew said...

sy x penah pndg rendah pd mereka tauu... keje apa pun janji halal!!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

kan bagus kalau kt mesia pun mcm ni juga...

lelamaisara said...

wow lumayan nye gaji..kat malaysia dapat ke lumayan macam tu....ye la tak baik la pandang rendah kat mereka...

my notes said...

assalamualaikum ... apa pun keje kita , pasti ada menyumbang pada kehidupan

hazman aka species1980 said...

gambar pakai uniform tu sungguh macho la bro....

Muslim berjubah said...

selamat berkarya dan berbagi kemanfaatan pada orang lain

Mas Zull said...

assalamualaikum arelan...betul tu mama sokong...;)

Leeza dayasari [santai leeza] said...

hoooo boleh dipraktikkan.

Denaihati said...

kalau gaji mcm tu kat malaysia, berbut orang mintak kerja...tabik sama "HEALTH ENGINEERS" ni. lori sampah pun nampak bersih.

zool said...

wah gaji lagi mahal dari kita keje gomen ni.. memang patut dipraktikkan di Malaysia baru ramai nak keje ni

Myra Jay said...

Banyak tu RM360 sehari.. :)

Geram ngan sikap rakyat Malaysia yg suka membuang sampah merata

dhiera said...

banyak jugak tu klo 25k sebulan..
agak2 bila malaysia nak implement 3D ni ea? first time dengar health engineer!

Hans said...

wahhhhhhhhhhhhh
besar gila gaji dekat Jepun

Ezad Skytech said...

mmg agak tinggi gaji Health Engineers ni kat Jepun...:D

Masya said...

sbb tu ada selogan.. pandang dasar ketimur.. jepunlah tu kan... crlah ilmu hingga ke china.. tp sebenarnya bkn china tau.. sbnrnya jepun.. sy pun ada terjumpe gambar ni kat fb kawan yg duduk kat jepun yg share...

QasehnyaRania said...

betul tu.kalau drang tak da sapa yg nak buat semua tu.kerja pengutip sampah lagi mulia..

kadang2 tak paham nape la manusia ni suka sgt buang sampah merata2..

Si Matatajam said...

M mmg Salute sangat ngan HE camtu...they deserved that amount for what they have done..