Monday, June 17, 2013

PeRiHaL BeRsaLiN eP 2

Disebabkan contraction yang sedemikian rupa, isteri aku sampai terlelap dibuatnya disebabkan keletihan meneran tapi cam takde hasil pon. Tapi dekat-dekat nak Asar, bila bilik sebelah dah keluar baby, memang bilik kami lak bertambah semangat. Semua nurse lain masuk. Ada la nurse 4 orang, doktor sorang, Kak Na (kak ipar aku) dan aku dalam labor room tu. Dah rupa cam tengok bola menjerit. Aku menyaksikan secara live depan mata proses kelahiran anak sulung kami. Aku insaf mengenangkan keperitan seorang insan bergelar ibu untuk melahirkan kita semua ke dunia ini.

Menitis air mata aku dibuatnya tatkala kepala dan rambut anak kami mulai kelihatan. Doktor belah sikit untuk buka lagi laluan. Darah memang banyak masa tu. Nasib baik aku takpe tengok darah. Kalau tak memang dah pengsan. Tepat jam 5.10 petang, 10 Jun 2013, isteriku selamat melahirkan seorang bayi perempuan seberat 3.4 kg. Masa keluar tu, baby dah biru sket badannya sebab lemas. Syukur alhamdulillah semua selamat. Menitis air mataku lagi bila mengazankan dan meng'iqamah'kan bayi kami tu. 
*Kena dok kat nursing room dulu*

Tapi kena berpisah jap ngan baby sebab pihak hospital nak mandikan, bagi susu pe sume. Lepas Maghrib baru kami berkesempatan tengok baby. Dan pada hari Rabu, 12 Jun 2013, gilah aku mendaftarkan nama baby kami tu. Kami namakan anak kami Noor Azzalea binti Noor Azlan. Nama ni isteri aku yang pilih. Maksudnya cahaya yang kekal abadi. Nama timangan Lea je. Hehehe...

*Rambut cam pape dia masa baby dulu. Part lain banyak ikut mama dia je*

Dan hari ni genaplah seminggu usia Noor Azzalea. Rindu sangat kat anak ni sorang. Padahal baru 2 hari je berpisah. Hmmm....Rindu nak cium pipi tembam dia tu. Memang best bau baby. Aman dan tenang dibuatnya. 

*Apa tengok papa camtu?*

22 comments:

QasehnyaRania said...

so, sweet. tahniah arelan.ciksu tumpang gembira.

*ya, ada dapat. tp terlepas masuk ke no cik abe. hihi. no ciksu dengan cikabe beza 1 no je.

*msg alamat, boleh.
sbb alamat lama yg arelan bg dulu alamat kilang lama. nk yg baru, boleh?

Mas Zull said...

assalamualaikum arelan....bersemangat baru bila dah ada anak ni kan...:)

izan mama mia said...

tahniah dapat menyaksikan sendiri betapa sukarnya nak melahirkan anak kedunia....harap lepas ni,..lebih sayang kan isteri,..ehe... moga lea mebesar dgn sihat...update sll tau perkembangannya sbb dia mmg comel..akak pun rindu bau baby baru lahir...wangi

Nur Fauzi Bassar said...

tahniah la ye.
kawan pun baru dapat anak kedua rabu minggu lepas.

Qashmere said...

Tahniah dengan newborn ni

NinaAz said...

lebatnyaa rambut baby :) kiiuuuttt sgt!

Belog PenaMaya said...

Tahniah En. Azlan..

Deq's Qienz said...

boleh jew buka acc tuh tuk diorg bila² je.tiada had umur..bawak surat branak n salinan..tahniahh..comel nama tuh..azalea

Deqla Manjew said...

itu la bagusnya suami saksikan sendiri saat kelahiran kan.. tahu betapa besarnya pengorbanan isteri..naseb baik ye boleh tgk darah..hihi..tahniah ye.. comel ur baby!

Kakzakie said...

Indah dan manisnya bila dah ada cahayamata kan Arelan. Kakak dapat rasakan. Isteri walaupun sakit masa bersalin tapi sebaik nampak baby hati berbunga gembira, lupa seketika sakit di bawah tu tau...

Moga Lea terus membesar jadi anak solehah.

mamamyja said...

alhamdulillah, tahniah... besh nyer. nih rasa nak bersalin anak ketiga nih.. huhuk

mamamyja said...

alhamdulillah, tahniah... besh nyer. nih rasa nak bersalin anak ketiga nih.. huhuk

Zakiah said...

Tahniah..so sweet. Mesti excited kan.

fyna said...

tahniah... sungguh berani menyambut kelahiran anak dan menyaksikannya ye.

are_lin@yu said...

thniah arelan dah dpt bby girl yg cmel..cntik nma..mmg bez kn bau bby bau dr syurga ;-)

Solehah Shamsuddin said...

Tahniah arelan. Alhamdulillah semuanya selamat :)

Knor said...

TERHARU AKAK BACA...SEMOGA SEMUANYA SEHAT SEJAHTERA..MMG PERIT TAU BILA SAAT IBU MELAHIRKAN.

Leeza dayasari [santai leeza] said...

comel sgt...

Cik Nur™ said...

cahaya yang kekal abadi, cantik nama dia..dah la comei..geramnya tgkk.. :)

Chic Na said...

seriau je baca. semoga Lea jadi anak solehah..

アヌム said...

comel..bru smpt tgk blog ni..huhu

~aYu~ said...

Alhamdulillah selamat sumenya.. Jaga isteri dlm pantang bebaik tau... Kisskan utk baby lea.. :)